Wednesday, February 23, 2005

cross-stitch


BISMILLAH -RAIHAN

Dimulakan dengan Bismillah

Disudahi dengan Alhamdulillah

Begitulah sehari dalam hidup kita

Mudah mudahan dirahmati Allah

Mulakanlah kerja dengan niat yang satu

Untuk mendapat keredhaanNya

Moga segala urusan dipermudahkanNya

Agar sentiasa dalam kebaikan

Barulah hati kita kan terasa tenang

Dan bersyukur dengan apa yang ada

Buruk dan baik itu ketentuan Allah

Kitalah jua yang memilihnya

Amal yang baik akan membawa ke syurga

Amalan buruk menempah neraka

Hanyalah iman, amal dan juga taqwa

Menjadi bekal dalam hidup kita

Ilmu pelita menerangi kegelapan

Darilah ilmu datangnya amalan

Dari amalan lahirlah kasih sayang

Saling membantu dan bekerjasama

Rezeki yang ada dihulurkanlah derma

Terjalin hidup harmoni bahagia

PART 2

2day the theme is simple: AKU BANGGE JD AKU!

1stly sbb aku dpt bangun awal arinieh. Sakit2 pun aku dpt bangun..Alhamdulillah..lega ati aku. 2ndly sbb aku dpt solat Subuh arinieh..Alhamdulillah lagi..and thirdly...aku dpt siap n naik 1st van gi admin....ho yeah...Alhamdulillah..sungguhpun sakit and org wat dajjal ngan aku (pasang kipas kuat2 walopon tau aku sakit n takde selimut), tp aku bejaye bangun...ATAS KUASA ALLAH. Tuhla kan..sape lg yg berkose ye tak?

Sampai je admin aku masuk kat kafe..pekena makanan berat pagi nieh sbb aku nak stay lame...and nak study time gap kelas nnt. So, aku amik nasik goreng..sedap tak sedap pun abis...walopon tekak tak sedap nak makan sbnrnye...

Then lepas tuh aku lepak kat kelas IF. Kelas IF ni ade kipas, so walopon air-cond kat admin tgh rosak tp ade kipas...legalah ati. Sampai dlm kul 8.45, aku tgk MR Baha tak naik2 kelas. Aku pun turun bawah carik. Manelah tau die meeting. Tp yg paling best tuh kan, sorang classmates aku pun tak dtg. Sampai kul 9 br dtg kot. Itupun sorang. Die pun cam blur nampak aku dah sampai (yelah...aku tak tumpang sape2 pun). Aku tanyelah...yg len mane...(takkan naik bas macam aku kan). Tau ape jawapan aku dpt?

"Diorg tido lagi Sha. Takleh bangun"

Satu je aku nak cakap. Aku nieh mmg kelawar. Dr dok ostel lagi. Bukan mase kat UNITEN je. Maybe sbb aku suke tgk game bola sampai malam. Pg2 bute pun aku sanggup bangun. Lgpun bukanla macam skarang..dulu aku taklah loner macam nieh. Slalu gak overnite. Mase aku kenal abe aku dulupun...the 1st thing yg nmpak sangat serasi...mase Euro! Geng men kejut2 tgk bola. Tp seingat aku, mase France vs England...and aku ade final the next mrning..aku masih leh jage..leh punctual. Camne tuh?

Huuu...mungkin aku nieh alien. Cik Su, member aku pun cakap camtuh. Smentara nunggu tuh, aku bace Islamic Banking. Idung aku, muke aku sume dah mule sakit2...yelah..aku selsema tahap tak ingat. Batuk lagi. Badan aku pun panas. Awal pg td abe sms aku bg happy news yg Liverpool mng...die smpat usik lagi, "ilang la skit tu?" Tak ilang pun...just lupe kejap jek..hehe..

Aku dpt sms Cik Su. Dlm seari nieh sambil bace2 buku aku sms die. Walopon sbnrnye kos nak sms Cik Su nieh mahal, tp aku dh lame tul tak cakap ngan kawan aku sorang nieh. Yelah, dielah yg dok teman aku kat Bangi...ptg2 makan ngan aku...gi explore tpt makan...wayang...teman aku gi window shopping..drebar aku...(termasuk drebar aku nak gi makan laksa kat Starhill, tak pasal2 jd observer aku...tak suruh pun die perati pangai abe aku mase tuh..ahaks!)

Aku bru prasan, bile dah lame2...nape aku ngan die leh geng walopon kadang2 tarik muke (tp tak lame, smpai time makan kang contact balik). Kitowang, sungguhpun berpartner, jarang nak pi gedik2 cite sal partner...kot iye pun...stakat men kutuk2 ade..aku kutuk die punye..die kutuk aku punye..kang aku kutuk die jiwang..die masam kat aku...pastuh ajak die pi makan..haram tak bukak cite sal pakwe lagi. And cite sal pakwe nieh bukanlah fav kitowang...ahahaha...sbb....ape2 pun, tuh hal masing2...geli jek pi angau kat member...sket2 dah la kan?

Seingat aku, tman aku berangau ialah Eriy n Yati. Itupun awal2 dulu lah. Skang nieh aku rase dok cite tah hape2. Hehehe....Tp tuhlah die...ari nieh..aku miss pulak Cik Su my pren...adeh...

Satu aku blaja dr Cik Su, komitmen tak semestinye menjadikan ko over komited smpai lupe komitmen yg len. Cik Su dulu pun weekends ilang. Tp taklah sampai lupe kawan. And paling penting...lelaki bukanlah topik yg menarik utk diceritakan sepanjang mase. Aku ingat lg mase kat UNITEN Bangi dulu. Org sume kate mamat tuh ensem, nieh baik, tuh best, nih gentleman kononnye..Tp kitowang? Tahlah...kalo nak bg dosa ngutuk...mungkin kat kitowang...sbb takde pun nak puji2...baik puji org yg org tak puji (itupun bukan depan die, kang kembang pulak). Ntah...taste kitowang berbeza kot...Dak2 laki yg glamer tuh la kitowang buat macam ikan gelama...busuk ajek...:P

Tuh pasal aku geli kot dok sini. Ckp sal boipren...mulelah mengilai. Tp sblm tido...siap plan takmo gi kelas. Hasilnye? Aku dimarah lecturer arinieh sbb diorg yg tak dtg kelas. Tp, nasib baik aaa...perli sket je. Bile cite sal bf..angau terlebih...mule tak tido...tp nak gi kelas? Ngantuk pulak...Aku pun pemalas...tp aku tak susahkan org. Tak gi kelas tuh hal aku. Ponteng tuh hal aku. Bukan sbb nak bg org len tanggung susah...

Fed up. Bukak mulut je cite lelaki. Bapak aku pun laki. Adik aku pun laki. Itu lagi intresting. Abe aku? Aku citelah..itupun byk kat dlm blog nieh ngan kawan2 yg dah tau sal kitowang lame dulu. Gatal2 nak cite takde keje. Lgpun blog nieh aku punye kan?Hehehe...N tak smestinye...bile ko nampak sumthing mesti ko sbut die dulu, ingat die dulu..ape salah kalo ko makan ayam goreng, ko ingat mak ko dulu? Tuhan yg bg rezki kat ko ke? Kan tuh lagik bagus....

Huh....btullah...aku dah trime fact yg aku takleh dok ngan ladies. Tuh yg aku paham bile aku sms Cik Su arinie. Oooppss...speaking of my abe. Die pun demam, die pun sakit...so how ek? Jauh lak tuh...adeeehhh...kalo tak leh mntak tisu die sket..hehe..

Mase kat surau, aku bertembung ngan Yani. Dak nieh junior aku, pernah dtg Bangi wat spesel sem. Terkejut member bile nampak aku. Yelah...super senior katekan..ahaks...buat ape pulak Cik Sha kat utan belantara nieh?Huhuhuhu..:P

Dah borak2..aku kena tegur ngan Yus pulak. Minah nieh aku jupe kat dlm bas Bahau. Dak negeri aku...kebetulan naik same bas. Haiii..pemes Cik Sha ngan junior..kalo tak grad...abeh!(prasan:P)

Islamic Banking and Finance. Aku dah sakit idung dok dlm kelas panas. Berair..mate aku, muke aku dah bengkak. Pucat pulak tuh. Dr Nasir masuk nampak aku. Die tanye lg, mane yg len. Aku ahnye jawab cam biase. Spt biase, 3.30 baru nak sampai...Walhal nak wat test nieh. Pastuh mase masuk...rumet aku buat tak nampak je ngan aku. Aku wat bodo. Yelah..die kan dah baik ngan pompuan tuh skang. Then...yg paling best skali...aku dgr komplot nak meniru dowang...!!!!

Sebbaik aku nieh mulut tak cam cibai. Sowi laaa..aku bukan kaki niru. Tuh sbb result aku tak cantik kot...Tp nieh yg wat aku bangge jd aku..Alhamdulillah...I stick to my principles...itu buat aku bangge jadi aku...

Mase nak test tibe,

" U know, Shahida...my son...nak berniaga"

Aku tergamam dgr Dr Nasir cakap camtuh. Uiks? Cite ngan aku ke? Aku senyum je. Nak tak nak..(takkan nak bg org tua kecik ati), aku tanye balik,

" niage ape, sir?"

"Tahlaaa...die dah beli tanah..seekar aritu. Tak tau ape dfie nak wat"

Dlm ati aku salute si Amirul nieh. Die sebaye aku, satu sekolah ngan aku. Tp advance melampau dr aku. Cume yg geli ati tuh, ade die cakap ngan dak2 nieh,

"Nak tau my son tuh ensem ke tidak, tanyelah Shahida"

Die gelak, akupun gelak. Sir....sir...tau tak budak2 nieh tak suke die baik sangat ngan aku? Tau tak aku nieh tak masuk..tak sekepale ngan diorg?

Tibe2...satu remark paling tak best kuar,

" Sir ni nak promo anak ke?"

Brubah muke org tua tuh. Aku diam jek..die trus diam n bg test. Tp aku tau, die terase...Cume aku tibe2 rase...yelah..die besarkan anak tanpe isteri, and anak tuh berjaye..salah ke die nak bangge?

Mungkin Dr Nasir sedar kot..aku mmg tak de ati langsung kat anak die. Yelah..ati aku kat abe aku..kat mane lagi kan?? Ahaks...hmmm..bukan camtuh. Cume aku nieh, tanye peribadi tuh ade...cume...aku tak smpai keterlaluan..sedar die ade anak laki...jgn lebih2..nnt org kate jual diri..tak die kate...org len boleh mengate ye tak?

Test tak best sangat. sbb Bai As Salam ngan Bai Bithaman Ajil aku tak bace. Seingat aku sir tak ajar lagi. Bile aku confront die, die cakap,

"Dat was just a test on whether u read the book or u just read the lecture notes"

Terkena aku. Kalo tak sure aku score kan?Aku biarkan die jalan. Aku nampak...ade yg nak bodek (die pernah cakap..die rase Dr Nasir tuh suke die...kate taknak prasan..tp aku tau...huhu)

Aku bangge jd aku arinieh...aku tak gune kate2 manis nak tarik perhatian org..aku bangge sbb aku berdikari sendiri arinieh...Alhamdulillah..betul pun aku blaja bace

"Bismillahi tawakaltu Alallah"

Alhamdulillah..

p/s: Tggu la smpai Cik Sha balik...bru update blog nieh ek...by the way, cross stitch kat atas cantik tak? Minat tul aku ngan hasil keje die..N lagu nieh aku minat giler...(ala...aku mmg minat lagu Raihan kan?) Just a reminder for today..takde lagu jiwang, keh!:P

No comments: