Tuesday, February 22, 2005

Discovery: Travel and Living

Ho yeah...ho yeah..ho yeah..
Okeh, before aku menaip blog aku...cite pjg lebar..meh aku nak promote satu channel utk kowang...esp gals yg suke masak ke...suke deco rumah ke..minat interior design, cooking and travelling..moh kite tonton channel nieh..
Slalunye bile org subscribe ASTRO or whatsoever, org suke entertainment, kan...tp kite lupe nak buh input...alih2 bile dah abeh tgk tv otak blank..kalo tgk cite seram...takleh tido...kalo tgk cite misteri sket..mule prasan diri macam Charlie's Angels (aku taklah gitu..tp adelah yg gitu..hehe)..So why don't we watch sumthing fun while acquiring sum knowledge..


Aku nak promote dis channel:





Bace pun tau kan dis is not a pronographic channel ke ape..so dun put too much hope..hehe...sbnrnye dis channel is in Discovery Channel's family...and byk sangat rancangan kat dalam channel nieh yg aku personally minat. Last year, dis channel wuz called "DISCOVERY TRAVEL AND ADVENTURE"..time tuh takdelah gempaq sangat...ade yg best n tak best..tp skang aku rase mostly rancangan dlm channel nieh best....


Bukan nak suruh kowang subscribe channel nieh...oh tidak....just wanna share with u sum of my favourite tv shows yg ade dlm channel nieh.


A COOK'S TOUR

Ooopp....opppss...slalu aku letak gambo laki jek aku kate tuh pakwe aku laaa..tuh la nieh laa...Utk pengetahuan kowang...laki nieh bukanlah pakwe aku..tidak same skali walopon giliran yg ke 1,000,000,000,000 kuasa 8 hehehe...no way..no way..Kalo jadi pakwe aku pun aku rase aku nak royalty jualan buku die jek... ehekk...Jd siapakah pakcik tua yg menyengih ini? Well, dis staight-forward guy is Anthony Bourdain..die nieh chef kat New York..ade publish recipe book..kire pemes la gak die nieh sbg chef...Tp yg lagi mempemeskan die sbb die buat satu rancangan yg dinamekan Cook's Tour. Die jelajah keliling dunia utk carik makanan yg dikatekan sedap oleh penduduk tempatan kat satu2 tpt tuh...Cth mase die dtg Mesia, die suke makan "acar" yg potong2 timun, bawang masak dalam kuah sambal warna merah tuh (slalu kite masak nasik minyak adelah lauk nieh), die try roti canai, nasik lemak..dll. Bile die pergo Australia pulak, die suke makan daging kangaroo, die gi Jepun..die try makan ikan buntal jepun..tah ape name ikan tuh aku dah tak ingat..pastuh die makan salmon liar kat Scotland...and yg paling memualkan...die makan iguana kat Mexico! Walopon kadang2 aku mual jugak tgk mende2 pelik die makan..tp kire okaylah nieh...aku bagi rancangan nieh 5 stars sbb berjaye bagi info kat aku pasal negare2 yg aku dpt dgr tp tak dpt pergi...So, nieh satu show fav aku...ihik...

JAMIE OLIVER NAKED CHEF

Jangan salah paham. Walopon rancangan nieh namenye Naked Chef, but the chef is not totally naked...hehe..he wears decently while cooking..cume care die masak tuh terlalu direct....aku nasihatkan kalo org tak tahan geli jgn la tgk mamat yg bername Jamie Oliver nieh sbb care die masak mmg tak kemas..cume die mmg kreatif sangat dalam memasak. Byk gak menu2 simple die nieh aku gatal2 nak try..ade yg jadi..ade yg tak...hehe..nywayz, ape yg aku suke sal rancangan nieh sbb die tunjuk byk mende2 yg aku tak pernah tgk..cthnye pasar tpt die beli fish fillet...pastu kerang syle omputih rupenye macam mane...kalo nak carik kat Mesia sure aku tak dpt carik bahan2 die nieh..tp takpe, tgk rancangan nieh utk blaja sal ingredients pelik2...

KYLIE KWONG: COOKING WITH HEART AND SOUL

Amoi yg tersengih nieh pulak ialah Kylie Kwong...die nieh Chinese-Australian..so walopon die masak masakan Cina, tp die cakap omputeh pakai Australian accent. Kadang2 aku ngan fam aku tergelak dengar die cakap "water" tuh macam "wotaaaaaa" and "pepper" tuh macam "peppaaaa" nak wat cammane..dah tinggal kat negara kangaroo...nywayz, die nieh power sbb die ade buku sendiri...same macam Bourdain ngan Oliver gak...cume si Kwong nieh more to Chinese style laaa..and then die tak travel jauh2...masak kat dapur die jek. Aku rase episod Paling best skali mase die tunjuk cammane nak wat steamboat..dua tiga kali tgk episod nieh pon aku style ternganga lagi...yelah...aku suke Chinese Food nieh..So..rancangan die nieh aku bagi 5 stars jugak...

WHILE YOU WERE OUT

Nie rancangan interior design yg aku minat...sbb die tunjuk camne nak wat mende2 yg die wat and die tak beli brg2 baru..Kalo kite tgk Queer Eye for A Straight Guy ngan Casa Impian...diorg suke beli brg2 baru...tp utk rancangan nieh stakat renovate and tambah sket2 jek...Aku suke rancangan nieh sbb concept die cantik, tak ngarut..tak pening kepale nak tgk and paling penting..ade quiz utk org yg mintak tpt diorg didesign...Episod paling best skali mase ade sorang nieh buat deco utk mak die...huh...syahdu aku ngan ibu aku kejap..hehe..well, nieh rancangan deco fav aku...

Ade byk lagik rancangan aku minat...macam Planet Food, Avventura, Celebrity Journeys...tp tak dpt nak letak kat sini...So, inilah hobi aku yg aku nak share ngan kowang..

Balik umah..amik remote..tekan Channel 11...yeay...

No comments: