Tuesday, May 03, 2005

Bb comey

BERTAKHTA DI HATI -FARAHDIYA

Dihempas ombak
Terdampar buih
Menanti waktu pulang ke laut
Begitu rindu
Di pisah takdir
Meniti saat bersulam cinta
Lihat...lihat..Sinarnya menyala
Lihat...lihat
Ke dalam mataku
Cintamu bertahta (di hati)
Sebelum ku kenal
Dirimu siapa
Aku tak kenali
Apa itu cinta
Setelah ku kenal
Dirimu siapa
Ku cinta sejati
Kusandarkan jiwa
Digilis angin
Tercarik awan
Menanti detik sebelum hujan
Begitu sendu
Diguris resah
Meniti hari bersulam tangis
Takkan berganjak pendirian ku ini
Selagi kita tak kembali bersatu
Selamanya
Takkan berubah perasaan terhadapmu
BIar digugat
Biar dicabar
BIar dihalang

THE CONTENDER

Date:25th April 2005


Betape penatnye aku balik dr Bangi.Aku tak tido malam sebelum tuh sbb pale aku sakit.The next mrning aku dah bangun awal nak gi Bangi.Bayar...then setel.Tepon orang akademik confirm aku register Internal Audit.Sms Mr Sashi Kumar, introduce diri aku n bg number aku kat die.Then aku g lab..tp tak dpt excess pulak nak tgk result.So, aku continue jek surfing, check mail...and update blog.Arituh panas sangat smpai aku lupe nak bgtau abe yg aku dh smpai...Kat lab pulak, nak sms takde line...nk kuar panas.

Aku baru sms abe ckp aku nak balik.Then tibe2 sms die masuk....Mrah ke die sbb aku tak ingat nak bgtau die aku dh smpai?Lps tuh die tak reply pun sms aku.

Smpai umah...aku tertido dek penat.Tido kat depan pulak tuh...dgn baju kurung lagik.Tak pernah2 aku cmtuh.Smpai t'tinggal solat Zuhur aku jdnye.Bgn jek dah kul 6 lebih, abe dah balik keje.Die sms...nape tak bgtau dh smpai ke ape..Aku lupe lg...tp aku tak sengajeee....

Aku sms die...tp serius, tak tau nape aku tak larat sangat.Dhla demam aku br nak baik sbnrnye...Die tak sms aku since then.Smpai la malam, die nak tido br sms.Itupun macam marah, sbb aku tak dinner.Yelah...takkan aku nak dinner, dh mkn nasik grg mase bgn tido tuh.Lps tuh, bile aku explain...die kate, "buatlah ape pun, janji sha bahagie"Adeh..kecik betul ati aku.Napela cakap camniiiiii....aku ade buat salah besar ke?Pg tuh kitowang epi jek...Just becuz aku tak bgtau aku dh smpai mane?Slalu tak macam nieh?

Aku diam jek aa..sbnrnye aku mmg kecik ati.But looking back kat mane yg die start dh len.Aku pham..lately aku agak senyap...tak byk cite.To be honest, lately there's so much things happened, smpai aku tak tau cmne nak cite kat die.Of course dear frenz....takkan aku nak kecoh2 kat blog nieh kan?Dis is very personal.Nk bgtau die pulak, lately die bz...aku pulak takde credit.Bile dh ade credit..aku tak tau macam mane care nak bgtau die ape2.Becuz aku intended nak bgtau sume kat die bile aku jupe die nnt.Sooner or later...

Tak sangke pulak, aku tersalah anta sms aritu.Satu sms utk sowang kwn aku.For ur information dear....sms tuh utk Yatmo sbnrnye.Tuh pasal ade word "windu" dlm tuh.Tp len pulak number yg dpt.Aku pun tak tau nak cakap camne lg...Smenjak salah anta sms tuh, die asek ckp aku windu org len...tak windu die..Adeh...mane de aaaaa..huuuuuuuuu....

Yelah...aku mmg suke blaja kat Bangi dr Muadzam..Tp taklah aku lupe kat org len bile dh smpai Bangi...And...to be honest, aku dh jaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaanngg sangat contact kwn2 lelaki smenjak ngn die nieh.Tak tau apasal...tp tak boleh.Unless aku sure n betul2 sure kwn aku tuh boleh professional ngan aku.Cthnye aku kaco Mr Izzy...sbb aku tau die balik2 cite bola ngan aku.Orgnye pun dh nak kawen tak lame lg.Kwn laki kat sekolah?Takde pun kot...yg ade pun aku tak contact.Termasuk kwn Jepung aku nieh...walopon dr seari ke seari aku rase nak berborak ngan die (lame tak story bola ngan ko beb!)Kwn laki kat UNITEN...rentikan la.Kalo same batch ngan aku...aku dah tak contact.Macam tak kenal jek skang...Aku mmg dr dulu tak minat dak laki UNITEN.Kalo aku suke...mmg la melekat...Kalo aku dh wat gedik aku dulu...maybe dpt pak guard UNITEN ke, trainee TNB ke....tp aku pun taknak.Sbb dowang tuh bukan cam die.Tp nape laaaaa...nak marah ek...When I gave up almost everything nak stay ngan die...Huuuuu...tak baik wat kite macam nieh...sedih aaaa....Tak lena tido aku malam nieh...huuuuuu...

Last2 aku abehkan mase tgk The Contender...Ala2 Survivor ngan Apprentice...cite Mark Burnett lagik.Tp kali nieh kite tgk boxing pulak.Brutal tuh tak sangat laaa...Tp Kak Sya tgk mase pregnant, bb kuat menumbuk lepas tuh...hahaha..Byk aku blaja sal mende nieh...Sal kehidupan org yg susah n determine nak dptkan yg t'baik dlm idup dowang..Adiah $1,000,000 tuh...jgn men2.skang dah pusingan knockout...Dah tinggal 8 orang.Fav aku Sergio Mora...Satu sbb die nieh kiut...ahaha...muke mafia tuh...ahhaha..mate mafia nieh comey tul....erghh...cair...cair.cair...tolon...:PSatu lagik sbb aku suke attitude die kat dlm ring...menyakitkan ati...best tul tgk die wat org marah...haha..Satu lagik die ade strategy..Satu sbb die miskin...walopon die tera tp tak jobo...Satu lagik sbb die suke bace buku...n die smart..walopon blaja tak tinggi...And most of all...die box tak kuat, tp pakai otak...Mmg hebat..aku minat die.Last nite mase die kalahkan Ishe Smith...aku dh menari keliling meja makan.Hahahaha...nak ubat ati pun ade gak nieh...huhu...

SEHANGAT ASMARA

Date:26th April 2005



Betape tak bestnye bile kite bgn tido n rase sunyi jek kan?Last nite last time utk cr die.Die tak topup.Takpelah...aku tak kisah.Tp kelam kabut sket kot?Sbb every time aku sms n die tak reply (walopon dah biase bile time len die takde cr), aku akan gelabah nak tau ape reaction die.Nmpak cool la aku nieh...tp bile sowang2 jd Neng Yatimah aku...Macam mane la tak demam kalo macam nieh jek..huu..

Buku Aisya Sofea nieh antara buku Melayu yg aku bace selepas umur aku masuk 12 tahun.Mase aku sekolah rendah, mmg aku bace buku cite Melayu.Siri Penyiasat - Nancy Drew, 5 Sekawan, Hardy Boys, Siri Salma...sume tuh la.Tp bile aku dh masuk sek. men...aku dah mule bace Sweet Valley High, Fear Street,Judith McNaught, Mills and Boons...Actually masuk darjah empat, lima, enam aku dah try biasekan diri bace buku English...Lagik2 bile dpt byk sangat hadiah buku cite English...Mase tuh imported...aunty aku beli kat U.K laa..kedai buku pun standard2.So, berpeluang la aku...Buku cite Melayu pulak mase tuh...terlampau byk cintan.Aku tak nafikan, buku English tuh pun cintan...Tp maybe sbb dowang tuh realistic la sket...and aku suke blaja mende aku tak tau.Bile bace Ahadiat Akashah, aku rase marah pun ade...maybe sbb bile aku bace cite die...balik2 awek cun macam bidadari..lelaki manjang yg ensem jek.Aku mmg cepat bosan bile macam tuh.

Bile aku mule rapat ngan Kak Nurul n Mariana kat UNITEN nieh br la aku reti sket2.(Kak Nurul nieh jiran aku, tp jarang jupe mase die kat MRSM Jasin)Ma'na suke Norhayati Ibrahim...die cadangkan aku bace buku "Hati Seorang Wanita"Ade kwn aku suke Fauziah Ashari " Ombak Rindu"Sumenye buku alaf 21.Tp to be honest...dua2 org penulis nieh tak begitu menarik perhatian aku.In fact, lame kelamaan aku jd jemu n meluat pun ade.Maybe sbb aku pandang sudut len.Menulis nieh kadang2 reflects the author...pangai die, style die, opinion die.Aku perhatikan...ade sedikit bias dlm penulisan dowang dua org nieh.

Norhayati Ibrahim nak buat style corporate sumtimes...tp ade yg tak realistic (aku taula, aku business student, hehe)Perempuan terlalu bijak,lelaki tak independent dan terlalu manje, jual mahal tp nampak cheap (sumtimes), n macam2 lagik.Most of all...aku tak minat care die letak sowang pompuan tuh...rigid.Jgn menipu...sekeras mane sorang pompuan...she will not be dat heartless...and nampak dat respectful.Bukan sume org suke kite...so, dlm cite yg die tulis tuh...beware...kadang2 org pompuan pun buat silap.And...tak sume lelaki reti bermanje sampai hilang kelelakiannnye?Manje bertempat laa...nieh aku tgk balik2 lelaki yg suke melentok...cube ubah gaye tuh sket...macam sissy jek hero2 cite die nieh...Paling penting skali...bukan org kaya jek mampu jadik baik, respectful, cantik n bijak kan?So, look into dat situation...bukan sume org dat educated...jgn galakkan org utk berangan jek...galakkan org untuk belajar supaye boleh capai angan2...And...kalo nak gunekan Bahasa Inggeris dlm penulisan tuh..pilihlah terms yg sesuai...Cthnye dlm buku "Hati Seorang Wanita", die gambarkan anak luar nikah sebagai "son of a bitch"Macam mane org tuh nak jd "son of a bitch" sedangkan die pompuan.A woman can never be a son, rite?Ape kate gune word "bastard" jek?Ataupun guna bahasa kite..kan senang?Fikirkan...

Fauziah Ashari...ade time jd ustazah tak bertauliah yg ade masenye tak betul konsep.At one time org tuh alim sgt...tp other times die boleh buat sumthing yg bertentangan?Jgn jdkan watak anda macam "amfibia".Die nieh betul2 bias.Aku tau aku ade dua kawan Batu Pahat yg bace nieh...tp aku kurang berkenan ngan skop cite die.Balik2 kat Johor...kat Batu Pahat...ehehe..Mmg...kite akan familiar dgn keadaan kite sekeliling..tp itu gunenye mengembara kan?Kadang2 aku rase macam tak betul pun ade....takkan org Johor saje yg baik, org KL nieh tak baik, kan? (jgn marah kawan2)Cube luaskan fokus cite...mungkin boleh buat suasana yg lebih intellektual lagik...macam blaja kat universiti len instead of UTM?Dan...JGN sekali2 memperkecilkan kegunaan Bahasa Inggeris.Dalam buku "Pergilah Sepi", die kate, eventhough itu syarikat besar...tp tak gune English...adelah part yg aku tak berkenan. Cube fikirkan impact kepade pembace...dowang akan cepat berangan...neglect kepentingan Bahasa Inggeris tuh.Sbb as far as I'm concern...pembace buku cinta Melayu, mmg kuat berangan.An author has such a very big influeance to readers.Diorg boleh ikut jek cakap author tuh kalo ape2 pun.Aku tak salahkan Fauziah Ashari...die belajar pun kat IPTA.(aku tak kate blaja kat IPTA salah..nape UiTM student the opposite?)Mungkin cinta bahasa lebih kuat (tp aku nieh dpt gak A1 BM...siap jd text writer forum ngan debate lagi..hehe..)Tp,cube fikirkan impact penulisan tuh pd masyarakat...skang nieh brape ramai pulak siswazah Melayu menganggur sbb tak pandai berbahasa Inggeris?Kite nieh bersaing care global kan?Lg satu...pengenalan konsep...antara broccoli dgn cauliflower (kubis bunga)Die kate same jek..beza satu ijau, satu putih.Cube fikirkan...utk remaje yg bace, n tak tau nak bezakan mende tuh (bukan sume org berpeluang makan, bayangkan org kampung)Diorang akan anggap same and tak dpt nak blaja new vocab.Even kalo kite gi kat mall pun, broccoli ngan cauliflower tuh len.Jgn kelirukan pembace dgn konsep yg diri sendiri amalkan..sedangkan kite boleh educate org utk blaja sesuatu yg baru.And...utk Ombak Rindu...sbnrnye kisah nieh biase jek utk aku. Cume die pandai mainkan prasaan org laa....Izzah, heroien tuh jenis baik.Bile heroien baik...setia..org cepat kesian?Tp tak taulaaa....mungkin persepsi manusia kite berbeza.Dlm buku tuh mungkin aku lebih minat tgk Mila? Org yg dianggap jahat tuh?She's more independent...dan paling penting tak hipokrit.Sowilah untuk peminat Ombak Rindu...tp buku nieh belum cukup nak "mencairkan" Cik Sha...hehe..Mungkin "Setia Kasih", buku yg lepas tuh lebih baik..ade research dibuat sket kot.Cume, dlm idup...yg mengalah tak semestinye mati ataupun pergi, kan?Ade byk solution len...byk ending len..Maybe die kena blaja lagik utk kaitkan buku2 die dgn what's truly happening in life...Bukan life die sorang jek.Manusia bukan diukur dari luaran jek...Die patut fikirkan tuh mase menulis...perempuan seksi tak semestinya jahat...Solat lima waktu, tp minum kerana kecewa dengan layanan isteri...tak semestinye baik?Jgn putihkan yg hitam...dan jgn letak kecenderungan masyarakat pada luaran saje...

Hoh..pjg lebar kritikan Cik Sha...mungkin leh kena jemput jd pengkritik kat AF ataupun Malaysian Idol ke? Paling koman pun Audition or Bintang RTM jdlah? Hehe.Sbrnye, lepas dr bace buku2 dr karya dowang nieh la aku dpt menilai buku2 baru sekarang nieh.Sbnrnye, byk peningkatan.Skang byk tonjolkan life berbanding cinta...dats gud.Aku tak minat, kalo buku tuh asyik ajak aku berangan without teaching me sumthing.Aku tak pandai sgt menulis...I tried, tp dh ilang copy...Aku mungkin lg byk kat facts dr fiction..so aku tak pandai tulis cerite.Becuz aku suke tulis arguments...macam ape yg Karam Singh Walia buat tuh...aku suke..Setakat nieh, ade dua penulis alaf21 yg bagus karya dowang.Salah sowangnye Syarifah Abdul Salem.Die punye buku, tak intresting, tak pandai men prasaan.Tp die ajar byk values..ayat2 die mmg bagus...structure betul.And die tak menonjolkan kehidupan mewah semate2..(prince charming tak semestinye kaye n bergaji besar, kan?)Macam buku "Tak Seindah Impian"...die tak buat pembace bodoh dengan cerita pasal over-professional job...simple jek.Yg die tonjolkan pasal life...bukan cinta sangat laaa....

Aisya Sofea...die wat aku jatuh cinta.Mmg die tulis buku cinta...itu yg buat aku suke.(kalo aku rase nak bace buku cinta, aku bace buku die)Bile cinta...tulis pasal cinta betul2...senang.Watak tak banyak, tak pening kepale...lepas tuh tak bias...and simple...utk org biase.Heronye bukan anak org kaye ataupun CEO...heroiennye pulak tak smestinye terlampau charismatic sampai jd ice queen.Aku start bace buku die, "Kau Untukku"...buat aku suke.Sbbnye? Sbb lelakinye masih macho walopon dah jatuh chenta camne pon.Kejenye biase...tak menonjolkan kemewahan yg dianggap "Alien" utk org2 luar bandar/tradisionalAt 1st, aku rase pompuan2 dlm buku2 die sumenye ngade2...kuat nangeh.Tp bile aku bace byk kali aku rase..dlm lembut tuh dtg tegasnye.Pompuan2 tuh masih lagik degil...n masih berpendirian.Macam "Jendela Hati".Itu yg aku suke.Dalam lembut2 tuh...degil jugak..hehe...Pompuan...kalo nak buat women's rites pun...fikirkan la pade agame kan.Dah kate lelaki itu ketua keluarga dan pemimpin yg lebih baik...jgn ditolak walaupun ade nila yg merosakkan susu sebelanga.Tp satulah pulak pasal Aisya Sofea...Takde bias siape yg lebih hebat, antara lelaki dan perempuan...Kalo lelaki itu jahat pun...taklah sampai buat dosa2 besar...tak extreme..Cukup dgn menceritakan lelaki tuh tak tunaikan tanggungjawab...ataupun panas baran..dah menunjukkan lelaki tuh tak cukup sempurna..Jgn hentam sangat lelaki..tp lepas tuh bila insaf die jd malaikat?Be realistic...

Mungkin..."Sehangat Asmara" menyedarkan aku kot...What I want in a man...hahaha..Aku tak perasan benda nieh sume dulu.Mase aku bace preview buku tuh kat kedai buku (mase tuh kat Kinokuniya, baru kuar), aku rase macam nak bace buku nieh.Tp aku tak minat tajuk die..sbb aku rase macam geli pulak.Tp lepas tuh, aku beli...for the 1st time aku beli buku Melayu...slalu aku pinjam jek.Aku bace sekali...then selak utk kali kedua.Mase aku bace nieh...aku seumah ngan Azwa.Aku ingat lagik aku baring kat tilam kat hall.Azwa cakap, aku khusyuk gile bace buku tuh.Last..mase aku dah abis bace (kejap jek pon, seari je), aku cakap kat Azwa..

"Hoh...jatuh cinta aku ngan si Zainal Arief nieh"

Azwa gelakkan aku. Die ingat aku angau.Lepas tuh die bace....hahaha..amik skali. Die lagik teruk dr aku. Kadang2 tgh lepak2, die cakap,

"Nak Zainal Arief laaaaaa..."

Hehe. Satu jek..name die "Zainal" Tak berkenan aaa..aku tak minat name tuh.Tp nak wat camne, Aisya Sofea suke.Tau kenape aku suke Zainal Arief?orgnye digambarkan ensem..hahaha (which is, tak penting pun, sbb bukan taste aku care die describe ensem tuh..I got my own taste)Tp yg best sbb aku suke in every book aku bace, lelaki tuh ade determination.Bukan berasal dr keluarga kaya raye lepas tuh keje bagus2...tak men la!Aku suke sbb die org kampung yg berjaye...which is...mmg best...sbb die jd lawyer.Then aku suke sbb die ade die punye style sniri..Which is, style dressing macam mamat rempit...tp educated.Then...alwiz casual laa..tak men ensem2 style org kaye jek.Pastu, dlm cite nieh die kate die ade dimples...alamakk...satu kelemahan aku ialah bile org tuh ade great smile...lomah acik!And..care die handle things dlm buku tuh...bijak, cool but still macho.And kadang2 tegas n garang...The romantic moment utk lelaki nieh ialah ketenangan die kot.So....rasenye tuh buat aku suke sangat ngan hero sowang nieh.
Aku minat gak Kay, heroien die yg kuat nangeh nieh.Walopon baran, n kuat sgt nangeh...tp die tetap dgn pendirian..bagus.Tp paling aku minat ialah Misya...anak diorg dlm cite nieh...Sangat bijak budak nieh..ade mase nak sepak pun ade...tp die bagus n pandai men prasaan aku..Kalo nak kate ade part yg buat aku nangeh...part yg ade Misya.
And then...back to reality la kan....kenape aku bace balik buku nieh after all these years.Buku nieh aku beli tahun 2003...Mungkin aku ade byk mase sekarang...Atau mungkin jugak aku nak tgk ape yg ade dlm diri aku.Aku perasan laaa...of all the things yg aku sbnrnye suke kan...Aku suke org yg suke senyum!Dulu aku ingat aku suke muke yg macam macho2...style2 yg manly abes...Tp betullah kot..mane nak tau kalo tak rase.Bile aku bace balik buku nieh...aku t'ingt my 1st date...and the reason aku declare dulu.Senyum tuh la yg buat aku ubah keputusan aku dulu...huhu..Senyum tuh laaa yg buat Yati kate aku tibe2 dah len...dah excited jek lepas tuh.Tak pernah sedar die wujud dlm life aku kalo tak sbb arituh die senyum kat aku...Pastuh ramai yg tegur die nieh suke senyum.Aku pun dgn braninye usha la senyum die nieh...best sgt ke smpai aku agree jek bile nak kuar ngan die.Last2 br la aku prasan dimples die tuh...senyum die tuh...agaknye tak penat ke senyum jek..Bile senyum die tuh buat aku rase ilang marah...Bile senyum die wat aku aku nangeh jek...ye aaa..mase tuh mane la aku tau die rase camne kan..die senyum jek..mane aku tau die suke ke tak.Last2...dgn kerang busuk nieh jugaklah declare aku akhirnye...Padan muke ko Cik Sha oii..dulu kalo org sengih2 ko menyampah..Skang tiap2 ari ingat kat senyum tuh jek..Kerang busuk pun kerang busuk laa...kat aku tak busuk pun..hahahahhaha...

Aku muak dgn lelaki yg rase diri dowang moden.Clubbing...shopping...ergghhh..geli...(mungkin itu sbb aku tak minat sangat buku Norhayati Ibrahim kot?)Maybe sbb tuh aku end up ngan die...ciri2 kampung tuh byk melekat lagi kat die.Kadang2 aku jd enjoy bile dgr ape die buat kat kg...In fact aku sniri tak ade kg macam die.Pernah dulu mase zaman aku nakal, kuat mengusha kat UNITEN nieh dulu2...aku usha care2 dak2 makan kat UNITEN, laki n pompuan.Ramai yg dah bersudu...mungkin pk hygenic kot..(padahal tak tentu sudu lebih bersih dr tangan sniri)Bile aku tgk yg makan pakai tangan...lembut ati aku.And die tak fail laa..mase aku kuar ngan die, die makan pakai tangan.Nampak remeh kan, mende yg aku suke nieh...tp maybe aku tak prasan itu yg aku suke...Kalo aku usha org aku suke tgk ape yg die makan, care die makan, care die duduk mase makan, ape die wat lepas die makan, makan abis ke tidak..Kat aku, bile perati org makan nieh penting...Sbb kite leh tgk care org treat rezeki macam mane..

Yg len2...let me keep it to myself laa...Aku takde reason utk suke die...ke syg die...becuz luv doesn't need a reason kan?Die hamba Allah yg aku susah nak lupe.Malam nieh pon susah tul nak tido bile takde news sal die arinieh.Macam la tak biase...macam la ini diri aku....tp ntahlah..lately aku cepat risau...Or sbb aku 1st day period arinieh...ntah.Yg pasti macam2 feeling aku ade arinieh....Aisya Sofea nieh pemangkin aku kot...Buku tuh akan buat aku ingat die...bukan nak samekan realiti ngan fantasi...tp aku tgk balik pd realiti kenape aku boleh ke tahap camnie skang...Susah weh, nak tgk aku serious...Aku bukan jenis yg susah lupe...aku leh lupe org camtuh jek...kalo aku dah taknak.Tp tak tau la kenape kuat sangat pulak sabar aku...dugaan aku kali nieh..And aku gerak lagik...Ntahlaaa..mase nak declare pun doa byk2 jgn salah buat keputusan..Mungkin sbb tuh kot...kuat lg...Tp die senyap jek...marah lg ke kat aku....Siannye...tak tido Cik Sha malam nieh...adeh...seksanyeee.....Bace lagik buku tuh...huuuuuuuuuuuu....:(

MP3 OLDIES TERCAYANG

Date:27th April 2005

Arinieh aku dpt surat.Malam td wan aku (nenek aku), telepon ade satu surat from PTPTN dgn effisyennye telah diantar utk aku.So, smlm mase ayah gi umah wan aku, die amikkan surat tu.Tgk laaa..ape isik die.Die bagi satu copy aku punye contract baru...sbb last year aku wat extension.Okaylah tuh...then die mintak aku balas balik surat penerimaan.Ade gaye nak mintak utang nieh...Huh...best betul kan...belum abis blaja org dah mintak utang...90k atas kepale gua beb...Ntah aku sempat ntah tidak bayar sblm mati...huhu..

Nywayz, apelah yg aku leh cite...Arinieh org tuh dah topup...Sms pun nak taknak jek...marah lagik ke?Ntahlaaa..marah ke ape ke..Aku dah taknak tau aaa...aku dah malas.Kang aku cakap marah, kate aku yg suspicious..Kalo nak kate tak marah, mmg gaye marah tuh obvious sgt...So, aku layan biase jek...Marah laaa..maraaahhhh...watla tak layan aku..Lagik aku mengade2 nanti..hahaha...Serius...aku bukan ape..Kang kalo aku layan pangai camtuh..Aku yg baran nanti..Lagik susah, ye tak?

Then ayah bawak balik sumthing which was mine...Aku tak teragak mende nieh wujud lagik...I thought, after dat tragedy..aku takkan dpt balik brg2 aku.Skali..aku tgk, ade dua cd mp3 lame aku rupenye tersesat kat umah Ateh.Yeayyy...guess what?Aku rase nak tido ngan MP3 aku tuh..Mmg laaa...3 mp3 RM10jek..Dahla tuh...mp3 lame..Tp aku syg giler lagu2 dlm Mp3 tuh...Dahla mase aku beli tuh aku beli kat Mines...Skang Mines pun aku dah tak jejak...Camno tuh?Aku paling sayang skali aku punye mp3 rock kangkung aku...Search and Wings Greatest Hitz...Ngan lagu2 Melayu oldies.Kalo setakat lagu2 omputih nieh...mp3 melambak..Maleh aku nak beli...takde mood.Aku br perasan macam mane aku lagik suke layan lagu2 mase aku sekolah...Maybe lagik kualiti ke, lagik dpt layan aku pon tak tau laaa..Tp gua melayan jek....ehehe...dah bape lame aku tak melalak lagu "Hilang Dalam Terang" since kejadian aku kat Bangi tuh...Mase gua dpt tau berite paling best yg akhirnye mengubah pendirian aku...Tp kalo tak jd kisah tuh tak jupe la aku ngan abe aku nieh...tak mungkin aku akan berpikir nak ubah ape yg aku dah letak dlm diri aku nieh..

Nywayz, malas nak sedih2...Arinieh layan jiwang ngan lagu2 80's n 90's..lagu Melayu...Skang aku dah maleh nak dgr lagu omputih...balik2 gagak yg bercakap(hip hop..hip hop...errghh..takde lagu rock yg best la skang)...maleh aku...Dr aku bukak hitz.fm n sakit ati...baik aku dengar lagu2 lame nieh...Idup nyawe aku arinieh....Cik Sha nak Yati...huwaaaaa...kalo Yati ade sure leh nyanyi ngan Yati...!!!

(0)CHELSEA VS LIVERPOOL(0) (UEFA SEMI-FINAL, 1st LEG)

Date:28th April 2005



Aku rase lawak lak.Lawan kat Stamford Bridge, tp Chelsea tak dpt nak sumbat goal.Pter Cech lg banyak buat "save" dr Jerzy Dudek?Nieh team mane yg mahal nieh?Bukan Petr Cech tuh calon keeper terhebat ke?Bukan John Terry dah jd "EPL Player of The Year" ke?Bukan sume org kate Jose Maurinho tuh hebat ke?Takkan against Liverpool, team cikai pun takleh sumbat goal?Kat homeground lak tuh....?Ahahahahhahhahhahaahhaha...(gelak Mum Ra yang jahat..hehe)
Cynical, wasn't I>Mmglaaaa...bile dah tgk Maurinho punye press conference, hangin jek rase.Tgk muke die jek rase macam nak mintak pelempang.Aku tak pernah tgk manager perasan hensem, tp selebet macam die.Yup...FC Porto menang last time sbb die..Tp kalo tera sangat FC Porto tuh...tera sangat die...nape Mateja Keizman punye goal takleh exceed goal Thiery Henry?Robert Pires, my hero tuh pun die takleh celen....podah!

Liverpool was the underdog...And still is.Kesian aku tgk team aku nieh...name jek established 1892...tp duit tak byk macam team len.Kalo byk duit pun invest kat youth ajek...Mane la mampu nak beli Arjen Robben, Claude Makelele, or Drogba?Manela mampu nak approach Rio Ferdinand and Ashley Cole?Even nak beli Wayne Rooney,budak yg mmg borned in Liverpool pun diorg tak mampu.Dlm dua tiga arinieh...bile aku tgk Eurosportsnews, aku jd hangin semacam.Sume org asek puji Chelsea....gambo pun gambo Chelsea.Sume org kate Liverpool nak kalah teruk.Hooohh...hangin..hangin...

Mmg la team tuh inconsistent. But the inconsistency made the team more exciting than others because we'll be thrilled to watch the next game.Tp tah aaa...bile aku tgk attempts Baros, Ciise, Riise, ngan Alonso yesterday...aku rase macam senyum jek.Now, aku leh tau nape la aku suke sangat ngan bola sepak.Thrill bile bgn pagi...n tgk game sume..rase enjoy sangat.Bile camtuh...aku akan hepi dan excited sangat...Semangat naik tuh...

Puas ati, basically.Maybe Liverpool akan kalah kat Anfield...tp utk team singgit lawan ngan spuloh inggit..watpe nak diherankan.Gud games are all dat matters laa...And I'll never stop supporting...

Pg td, bile bgn hepi...semangat...Tp, tak semangat nye org marah lagik...biaselah, tgk pun tau.Tibe2 t'ingt dulu zaman2 Euro...camne pagi2 aku akan sms ngan die...borak2 sambil tgk match...Mase tuh die byk mase...mase tuh die cuti sem...Skang die dah keje...mane de byk mase cam dulu...Even malam td pun die mintak aku yg tlg tgkkan game tuh...How things can change very fast isn't it?

Aku wat biase jek...smpai tghari when aku rase sms die macam normal balik...Apologized?Hmmm...yuppp...apologized.Cume aku malas nak tanye nape die marah...nape die macam len...Biarlah aku tak tau...Lepas tuh ptg die cakap, die dah start keje mlm...Patut arituh die warning nnt die nak bz..Skang dah stay sampai malam pulak...Well....it's ok for me...takpelaaa...keje laaa...

Mlm....senyap...takde news....Haiii....len macam jek kan?Ntahlaaa...pk la ape kowang nak pk...I just put my faith in it...Dah malas nak cakap ape...
Td Mr Sashi called.Kelas aku Sat morn, 10 a.m...nanti die jemput kat komuter.Okaylah...whatever it is...Aku ok jek...
Dahla tuh...penat naip arinieh...Cik Sha ngantuk dek non....pg2 tgk bola...asek bola...Nieh mate dah berat..Agak2 ape nak jd sok ek?Dah 12.25 a.m....nape aku rase len jek?Hmmmmmmm....:(

6th MONTH IN TEARS?

Date:29th April 2005

Org slalu cakap kat aku...The 1st 6 months of a relationship is the hardest time...Kena sabar..kena tuh..kena nieh...Aku tak tau sangat becuz obviously, my 1st relationship aku gave up too easily and tak berminat..And dis one is the 2nd one.Obviously, the last few days aku byk cakap pasal die.Probably before dis ape pun senang nak setel...Skang time is the barrier...lagik2 bile time yg ade dah penat and kena wat keje2 len...

Arinieh the word is "obvious"..."ketara"Every month aku akan dpt wish dulu...Aku akan nampak betape excitednye sumone nak wish aku...Ade org nak kire date tuh ngan aku.But things are diff dis month...Bile dah bz...and bile byk yg tak dpt disetelkan lagik...Of course things will be different.
Sedih jugak kali nieh...Taknak cakap details laaaa...tak best.Just sniri tau cukup...Maybe arinieh salah ari kot.Salah time....Org penat...sniri pun penat...Maybe aku pun ade salah jugak...Maybe aku tak supporting enuff kot?Yelah...back to reality, aku tak pandai nak jd macam gf org len...Org len gf sume over-committed...Aku dah biase independent before dis..Maybe aku tak biase...aku dah biase berkawan before dis.

A lesson I have to learn dis month...Biaselah...dalam idup nieh ade ups and downs..Kenalah trime kenyataan...Berpijak pade bumi yang nyate beb...Tak boleh over-anxious sangat...I'm not blaming anyone here...Die macam die laaa...cume maybe timing tak sesuai...Ataupun sumthing tak kena...But it's enuff to blow me off...

Bile macam nieh kan...aku prasan ape yg len..Aku br sedar aku tak give up...Aku br sedar macam mane aku fight utk betulkan ape yg tak betul...Aku br sedar yg aku determine to know what actually happen...Aku br sedar yg mungkin...dalam baran2 aku nieh...dalam aku tak reti melayan org nieh...ade gak sabar aku nieh rupenye (hehe)And I've finally realize...I'm capable of luving sumone so much...Sedangkan dulu tak pulak kan?Br la sedar kan....sayang gak aku kat die nieh...sayang la sangat2...(pengakuan eksklusif ye, tuan2 dan puan2)Just be strong, Cik Sha...maybe ade yg tak kena...Thanx frenz.....:)

(1)LIVERPOOL VS MIDDLESBROUGH(1)

Date:30th April 2005



Pg nieh ssh sket nak bgn sbb nite before takleh tido.Aku penat sgt pg nieh...Skali tah camne...I just pressed my luck...Buang jap pangai sombong aku nieh...Sms baik2...say gud mrning...Tibe2 monotonic message tone nokia 3210 aku berbunyik...6 pagi...lepas subuh...Elok jek reply nye...

Ckp2...last2 die tanye, "Nak cakap sket bole?"And there it was...Boleh ke tak aku kuar besok?
Bile die tanye tuh kan...I can understand his position...Dah bape kali kitowang cancel nak jupe...And most of the time aku yg kate tak boleh.Mesti die penat...Dahla dah 3 minggu..almost a month tak jupe2...Kalo mmg jauh takpela jugak...Nieh dekat...mmg la sodeh kan...

So, ape2 pun kena diam jek...bersedia tgk ape yg yg nk jd..Slalu kena cancel tak pasal2...And sbb cancel tak pasal2 tuh yg dtg masalah macam2...Kenalah tunggu pagi sok...Tunggu la sampai jd ape yg diharapkan jd...

Dlm pade tuh...meh kite tgk then next match...Liverpool is currently in 5th place....Will maybe stick to its position if they resist to win (penat kot..smpai takleh nak menang)Big frustration utk aku sbb Arsenal, tak dpt jd champ EPL...Man U pulak tak bg fight season nieh...Chelsea is the sole winner...tuh yg boring tuh...Team2 merah nampaknye tak menjadi pulak kali nieh...Whatever it is...aku harap bukan Chelsea lagik la yg jd champion ek...Atau bukan Lampard lagik la hero yg asek masuk press...Bosan beb...Blues News...I really hope they're in blues...huh...

With Hasslebaink, Zenden, Parlour...dan sume2 tuh...(termasuk org yg jaringkan gol utk Boro tp gua lupe name die..hehe)Boro nieh ade can nak masuk UEFA Cup...Bagus care diorg men...Tp bagus lagik care Gerard masukkan gol...Frustrated?Tak la sangat...Tp a draw in Anfield...hmmm..tak gempaqla...And bosannye bile tak dpt tgk sgt game nieh sbb berlawan ngan adik (die nak tgk Southampton vs Norwich...Norwich kalah lak tuh..adeh)


ANUGERAH INDUSTRI MUZIK (AIM 2005)

Date:30TH APRIL 2005

Benci tulll...Sbb konsentrasi aku nak tgk game terganggu dek mende nieh...Aku mmg tak suke nak tgk mende2 camnieh sbb aku maleh nak kena marah ngan ayah...And ntah kenape sejak dua tiga tahun nieh aku dah kurang tgk rancangan camnieh.Tgk sekadar nak tgk jek...

Ayah bukan marah ape....tp aku nieh ade satu pangai bile tgk mende2 camnieh: Telalu kuat mengkritik.Mungkin true fact ayah tak suke care aku komen certain things...especially Siti Nurhaliza n byk lg artis pompuan len.Tp true fact jugak...bile kite pompuan, kite tak suke pompuan len wat mende bodoh...hahaha...And bile kite pompuan...lelaki bukan smestinye topik indah kan?Especially kalo die artis...hmm...bukan sume pompuan suke cakap sal lelaki...

Komen aku yg 1st ialah...aku tak minat Ruff Edge.Mungkin ade gambo dowang dlm blog nieh tp aku tak minat muzik dowang, style dowang and diri dowang.Aku lagik suke bile Raihan menang...br dikatekan bagus...Muzik bagus, suara bagus, ade faedah....cukup..complete!And utk artis2 pompuan pulak...celebrities...Kalo salah pilih attire...maknenye kena la komen ngan aku kan..It was tricky....I mean, Ziana Zain and Camelia pernah menang best female vocal...And both of them pandai betul pilih baju (nieh bukan soal seksi, soal style)In fact, baju Ziana malam tuh tutup sume.Rizalman lagik beb.....tak men tukang jahit Cina ek!Sesuai betul dowang jd presenter malam tuh..Tp...bile the winner appeared and amik adiah...ya rabbi...Tahap jutawan...konsert sampai ke London...tp pakai "kain buruk" jek?Nampak sarat betul penampilan die...dgn kaler tak lawa...Dah tuh..rambut macam rosak jek...tak paham betul aku.Kenape tak pakai baju mase konsert arituh jek? Lace yg mahal tp simple tuh?Rambut hitam..biar lepas ke bahu...Kan lagi cantik macam tuh?Nieh cokia sungguh...tak padan langsung dgn umur...lahaiiii...Cube pakai macam mase performance yg last tuh...kan lagik elok?Sowi la kat yg mrah ek...celebrities...kenalah trime kan?

Tp seteruk2 Siti, teruk lagik Noraniza Idris. Ape bulu2 nieh? Seksi pulak tuh? Kalola badan cantik?Rambut pulak...nampak sgt rambut sambung...Nampak cheap...cube la lalu Lorong Haji Taib sumtimes....fesyen tuh same ngan mak nyah2 kat sane...Serious!Nape tak pakai baju batik macam die pakai dlm Mentor jek?Cantik baju tuh...nampak sesuai ngan imej die...Seksi biar berpadan kan?

Aku puji budak2 baru punye appearance ari tuh...Tak macam org2 lame yg tak pandai dressed up langsung..diorg baru tp ade style sniri...Tgk Dina, Jac, Farah n Zahid...nampak smart and sesuai ngan majlis...Suare pun best....masing2 ade gaye (walopon terbukti org2 MI ade sore yg lagik best dr sore dak2 AF..hehe)Tp diorang mmg cantik2...tak payah nak pilih baju yg over-stylo kononnye tp nampak macam kain buruk...

And Ning...obviously, baju yg die pakai malam tuh mmg cantik...bakat pun ade...lagu br die yg menang nieh tak stereotype...and she deserved to win.Misha pun okay..simple jek...even Gerhana Ska Cinta pun nampak simple...Tp fav aku malam tuh ialah Zainal Abidin ngan Spider...smart and gud...Sesuai dgn majlis..Dissappointed Anuar Zain tak nampak elok sangat...slalunye die jage appearance..tp kali nieh tidak.Mungkin sbb die takde nomination...tp as a presenter ape salahnye betulkan sket...the jacket n trousers looked gud tp shirt dlm tuh nampak macam t-shirt pagoda atuk aku jek..alamak..Anuar...tak lawa sangat la..Lenkali nak pakai shirt..kalo pakai high neck pun sesuai jugak...yg knitted punye...nampak cantik jugak...(style2 Jepun n Korea pakai tuh...tp beige in color)Takpun pakai v-neck vest ke...cantik jugak...knitted...bukan soft cotton...nay...nay...wrong choice...

Chewwah...Cik Sha dh macam image consultant lak nieh...macam2 la aku nieh..Sowilaa...aku mmg macam nieh...sbb kite nieh pemerhati kan....critism is gud for critical thinking, what? Hehe..Nywayz, sapelah aku nak komen kemenangan sape2 pun...sbb aku rase sume okay..ade talent and layak utk menang...Nominated pun dah ok kan?Performances....ok...not bad...Tiara Jacqulina...buat ape pun tak nampak hebat kat aku...hahaha...Sbb die tak nyanyi live kot?Ntahlaa..die ade influence...NTV7 may be hers...so, nak komen ape ngan performance die kan?Tp Bob Lokman n Afdlin Shauki...eheeemmmm...Kenape Siti Nurhaliza kena attack teruk sangat ek?Yg nieh aku tak paham...Tp Siti Nurhaliza pun low-mentality gak...pi lawan balik dg care yg menyedihkan..(tak professional betul,kat Oscar takde pun org nak men trase2 nieh...lagik teruk pe..)Patut wat bodo jek...Even Paul Moss pun said sumthing pasal Siti (English Best Album- an award dat Siti Nurhaliza can never win?)Apahaaaaaaaaaaaaaaalll?Dono...tp bodoh jek mende nieh sume...Presentation of the statement was bad...but the acceptance was poorer..huh..bosan beb...Dak Melayu inilah die...jd penyanyi terkinja2...tp ilmu tak penuh di dada.Lenkali tgk pros...aku minat betul speech Zainal Abidin.

Boring laaa..sbb aku tak dpt tgk bola betul2 bile tgk mende nieh...And may be sbb aku counting hours utk esok...?Hmmm....

HAPPY LABOUR DAY

Date:1ST MAY 2005

Selamat Ari Pekerja diucapkan kat kawan2 yg dah jd pekerja...Arinieh kawan2 aku sume diraikan atas kesetiaan dan kegigihan kowang..Well done frenz!Smoge kowang sentiasa gigih dalam mencari rezeki yang halal ek..Walopon ade yg slalu demam n kadang2 makan ati (oooopppssss...) ataupun ade yg semput2 sbb asek kena sakat ngan opis-mate (ooopsss i did it again..:P)Ataupun menjadi jejake idaman Malaya di tempat keje....hehehe (mane org keje Felda nieh?)Tp kowang sememangnye sangat2 gigih...and harworking..Aku wish satu ari nanti aku akan jd hebat cam kowang...Well done dear frenz...smoge kowang terus berjaye ek!

And tak lupe utk abe yg sangat komited ngan kejenye..Ade time penat...ade time tak tido malam..ade time kena cancel date ngan aku (huuuuuuuuuu....), but u're still amazing...Yg penting ape yg dibuat tuh mendapat keredhaan Tuhan...Dan yg penting berusaha utk idup...Ur determination makes me luv u even more,darling...So slamat ari pekerja...
Sempena ari pekerja nieh dpt la aku berdating nieh dgn jayenye...Bukan slalu dpt opportunity macam nieh...Dah tak jupe almost 1 month tuh beb...Sebbaik ade ari pekerja...kalo tak tambah lagik seminggu jadik sebulan...huuuuuu..sodeh tuh..

So, basically...dah almost a week aku macam mengong jek kan...?Maybe ditambah lagik dgn hormon tak betul aku nieh...Period katekan...So, aku amatla bersyukur dpt berdating akhirnye..Dpt mengade2...dpt menggedik pade waktu yg sepatutnye...hahaha..And most of all...dpt cakap ape tak puas ati..Dpt dgr ape yg org tak puas ati ngan kite (yelaaa..aku pun ade gak wat silap, kan)Aku pun tak tau la nak cakap ape...Just leh cakap..."fuuuuuuuuuuh....leganye..." dalam ati...hahaha..Tahlaa...maleh la nak cite byk2...tp lega la sbb dpt setel gak akhirnye...Maybe betul kot....aku nieh asek pendam jek..taknak cakap kalo ade ape2 yg serius jd (kalo tak serius tuh senang jek nak cite2...tp bile yg berat2 tuh simpan la sorang2)And bile aku tak bgtau...ade yg trase sbb ade yg amik brat...Mungkin bg aku...aku taknak menyusahkan ati org len...Tp bg org tuh bile aku tak bgtau lagik die susah ati...So, maybe I gotta learn dis..and blaja la menjage ati org len jugak ye, Cik Sha?

Arinieh aku dpt mengotakan kate2 aku nak masakkan die lauk asam pedas ikan pari fav die tuh...Yeay...nasib baik ade Cik Kiah tlg supervise aku masak...hahaha...Yg peliknye kan, dlm seminggu aku diam jek nieh...mak aku macam leh agak jek..Cume yg rase peliknye bile aku macam dah sedih jek arituh last2 mak aku cakap,

"Tak elok kalo marah2 die tu...kalo ade ape2 cakap la baik2...kesian die...paham la sikit ape die nak buat tuh..."

Ish...ibu aku nieh...mentang2 aku yg baran...die ingat aku ke yg marah?Org tuh yg macam marah tau...bukan anak die..huuuu..Aku ade gak ckp balik, tp mak aku cakap...

"Biase la tuh...alaa...bukan senang mende2 macam nieh...biase nieh...lelaki, biasela...tgk ayah tuh"

Last2 aku terdiam jugak...cet..kena back-up ngan ibu aku rupenye...Dlm diam2 mak aku nieh amik brat gak kat abe aku nieh ek...walopon br tgk jek..hmmm..mende yg pelik la utk sowang mak yg sgt garang macam ibu aku tuh...strict..And then mase aku nampak ibu aku beli ikan pari tuh...aku tercakap..abe aku suke lauk nieh...Trus ibu kate..."Simpanlah sikit..."Uiks...aku tak tau brape byk kejutan aku nak dpt minggu nieh..huhu..Tp mase aku tgk abe makan smalam rase nak nangeh je...Understanding gak ibu aku nieh rupenye...at last.

Smalam aku dpt present cukulat (coklat)...Yeayyyy..best..best..nak makan pun sayang nieh...Sebbaik adik aku sorang jek ade kat umah...Kalo sume ade...sure abes...hekhek..Tp kena sorok jukgak...abah aku tuh dlm prohibition nak kena dpt diabetic...takkan aku nak tunjuk dpn die aku makan...(die sure taunye sape yg bagi...tp saje nak tanye2 smpai aku merah muke...huuu)Last2 kenala aku bukak satu2 coklat nieh...yg kotaknye kenala letak dlm bilik...Bg sket2... ibu ngan adik kenala masuk dlm bilik aku kalo nak makan coklat..Adeh...siannye ayah aku....
Today is a success...sbb dah lega sket...(walopon panas giler...n bas tak sampai2)Bile la nak jupe lg ek...hope sabar la smpai jupe lg next time...

THE PACIFIER

Date:2nd MAY 2005

Arinieh ibu belikan cd The Pacifier utk adik.Aku wish kalola dpt beli cd Hitch...tp atas permintaan "baby" umah nieh..terpaksela aku tgk.Cite tuh best...yelah...aku suke Van Diesel nieh...huhu...best wooo...badan die lawa...ehe.Takdelah, aku suke die botak...tp attractive.Skali skale nak tgk die berlakon cite2 camnieh lak..hehe...Nywayz..aku rase cite nieh typical cite Walt Disney laa...Tp kalo nak enjoy2 tgk best jugak...Slalu kalo cite kelakar, cite budak2 nieh aku suke kalo dpt tgk ngan abe...Aku rase cite paling best aku dpt tgk ngan die The Incredibles la kot..Enjoy abess...Pastu ade kitowang tgk Racing Stripes ngan Robots..Kire2 balik kalo tak cite budak2...action movie....Pernah nak tgk cite kelakar2 (Meet the Fockers), trus blackout satu KL...hehe..
Basically..takde mende aku wat arinieh.Tgk bola, takde game.Cume aku dah abeskan cukulat aku...sbb kesian pulak tgk adik tgk jek cukulat tuh..Bg makan satu2 die terkulat2 jugak...Last2 sume cukulat tuh diabeskan....And dgn senang atinye ibu wat kenyataan terbuka depan ayah aku, abe yg bg cukulat tuh kat aku...Adeh..malunyeeeee....mane nak sorok muke nieh...
Kena sabar dulu la ayahanda ye....setakat nieh kena simpan dulu die buat pekasam...Smpai dah setel sume test br la bole bwk balik umah...Nieh terumbang- ambing lagik...hehe...takleh..takleh...:PHoh...nak tido laaa..Td Sashi dah called, sok aku ade kelas.Nite2 everybody....zzz..zzz...C u in my dreams...(ayat sape ek?Hikhik)
p/s: Nieh lagu from Farahdiya...terpegun aku dgr die nyanyi mase AIM arituh..hihi

No comments: