Saturday, May 28, 2005

Tribute

REDS KEEP ON CHEERING!





Seperti yang kowang tau, Liverpool telah berjaye menewaskan AC Milan pade 26hb May 2005 arituh. Sperti biase, Cik Sha dgn suke atinye akan tido di dpn tv, walopon pd hakikatnye ati nieh berdebar macam nak rak. Maklumlah..bukan senang nak tgk Liverpool masuk final macam nieh. Bak kate sokkaba2 yg kowang bace tuh, Liverpool dah tak menang UEFA Champions nieh more than 20 years. Yelah...last time die menang pon Cik Sha baru brenti isap susu..hahaha..so, tak tau cerite2 nieh sume.
Yang aku tau mase tuh isap susu dgn makan jek...yg len sume aku tak tau. Tp aku rase kelakar pulak...dah tua2 nieh aku dpt rasekan yg aku nieh byk betul influence dr ibu aku, Cik Kiah. Bukan ape...aku bru prasan yang kecik2 lagik aku dh kenal mane satu Ian Rush.(buah ati Cik Kiah dulu2..hehehe)


Mase aku sekolah rendah aku dh boleh hafal team2 yg masuk World Cup, dgn name2 player nye sekali. Yg hebat tuh kan, sedare-sedari...aku mase tuh sowang jeklah pompuan yg terkontang-kanting nak minat bola sepak nieh...kwn2 aku tak minat.Cewaaahh...macam hapal sifir pulak ek! Hmm..inilah yg dikatekan kegemaran kwn2...:)
Tp okay jugak...ade players yg dr aku kecik dulu men bola, sampai arinieh aku still dpt tgk dowang men bola. Sape lagik kalo bukan 2 stars drpd AC Milan : Paolo Maldini ngan Cafu.


World Cup 1994, they played against each other. Brazil vs Italy mase tuh. Kalo tak silap aku, mase tuh aje umo Maldini dah 20 lebih, Cafu pulak aku tak sure. Tp smpai skang dowang still bersemangat nak men bola lagik. Kagum betul aku ngan strength dowang nieh. Kalo arapkan Khalid Jamlus, lom tentu leh men smpai umo macam nieh, apatah lagik Amri Yahyah...hahaha...kem salam daun keladi jeklah.


Bukan nak mengutuk, tp aku rase seronok bile tgk org yg komited. So, pujian haruslah diberikan kepada dowang nieh. Side Liverpool pulak, takde pemain tua yg bermain mlm tuh. Paling tua pun tak silap aku Dietmar Hamann. Pakcik nih pun tak kurang hebatnye.


So, ape cite sepanjang almost 4 hrs di depan tv. MENCEMASKAN!Kenape aku ckp macam tuh? Sbb mmg mencemaskan. Bukan senang satu team nak bangkit after 45 minutes dibenam dgn 3-0. Even in history pun takde game macam nieh lagik. So, congrats to Liverpool for a great game.
Ringkasan Cik Sha macam niehlah:


1. Separuh masa pertama.





Crespo's satisfaction


The 1st half jek...aku tercuak kejap. Mase tuh aku tertukar kat TV3 (compare tv3 ngan espn, tv3 lagik pantas).Tibe2 aku ternampak 1-0 kat situ. Haku dh sangap. Siapa goalkan? Orang tua Paolo Maldini. To be honest, aku tak puas ati ngan gol nieh. Bukan nak kate Maldini tak bagus, tuh tidaklah. Die mmg hebat..As a center back n boleh wat header macam tuh, kire hebatlah. Sbb kebetulan pulak Hypia tak dpt peluang macam tuh arituh.


Tp, kalo tgk pade kesalahan yg membolehkan free kick, mmg aku tak puas ati. Cume tahan jek aaa dr tak puas ati sangat nieh. Takkan nak jd sour loser pulak. Then, 2 Hernan Crepo's goals. Die mmg bijak. Aku pun tak paham apasal Chelsea loan kan die kat Milan. Ape mende silap die aku pun tak tau. Tp, die cume ade individual skill. Assisting skill aku kasik sama Gatusso ngan Schevcenko. Brilliant. Bak kate Mr Izzy malam tuh...Magnificent. Tp word maginificent tuh aku tak agree. Part of the game, some of it becuz they are lucky. Why aku cakap macam nieh. Sbb Alessandro Nesta berjaye menipu ref dgn buat2 tak salah pasal handball tuh. Kalo tak dah lame dah si Luis Garcia dpt penalty. And then ntah brape kali linesmen tak nampak offside...teruskan jugak. Sume tuh perlu diambil kire. To be honest, sbnrnye bukan tak puas ati dgn permainan yg dimainkan pade 1st half nieh. Yg tak puas ati sbnrnye kat line-up.


Hary Kewell in the 1st eleven was definitely a mistake. Die tak patut masuk 1st 11 tuh. Becuz he was such a coward. Aku tak pernah marah ngan player liverpool basically, but then...dgn die nieh aku sangat tak puas ati. Die sangat mengecewakan season nieh, termasuklah mase final arituh.
No finishing, Milan controlled the 1st half, and Kewell went limping on the ground..no effort at all. Traore pulak...as usual asek buat silap. Haisehmen! A nitemare in the 1st 45 minutes....huhu..


2. Separuh mase kedua.





Stevie G's celebration


Second half...hmm..mule2 aku just bajet, kalo ade pun satu gol...To narrow the gap. ataupun Traore wat silap2 bodoh n buat gol lagik sekali macam mase lawan Burnley. Unfortunately..ade la sowang Man U fan tuh sms aku, die kate...kalo ade gol awal...boleh menang. Hmm..bukanlah aku tak percaye...Liverpool is a team with full of surpises...tp agaisnt Milan?
Aku mengaku waktu tuh dowang(Milan) dah confident and game dowang dh mantap. Gatusso tuh aku mmg tabik sbb die dpt jage Riise. The other side, Kaka dpt tarik Xabi Alonso. Hmm..so, aku mmg tak nampak ciri2 nak gol. Smpailah...Didi Hamann masuk gantikan Kewell. Then and there I started to believe in miracles.He was such a gud player. Patutlah die men utk German. Die punye cross, no one will ever expected it.Stevie G with the header on 54th min, Smicer with a low ball in 56th. Tp my fav goals bukan dr dowang.
Instead, aku sgt minat dgn penalty tak jd Xabi Alonso. Die sepak penalty with no confident using his right leg, but after the ball rebound,he kicked it with his left leg. Salute gua tgk. Dua2 kaki die die pakai. Overall....the "6 minutes of madness" (bak kate manager Milan, Ancelotti),was a profound moment for me. Ayah dah ejek2 aku mase tuh. Yelah..name jek dok dpn tv tp macam gaye badak nak beranak...hahaha..It was gud..it was gud...but still, the game was controlled by Milan.


3. Extra Time





Man of Tactic...Rafael Benitez..Liverpool's Manager


Extra time pade aku kepunyaan Milan. Eventhough aku puji pasal players tua tp, ade satu kekurangan yg kite mesti akan prasan punye: org tua cpt letih. Aku tgk Cafu, aku rase macam tgk Zainal Abidin Hassan. Serious. At the end of his career, Zainal Abidin mmg boyak. Tak pantas macam dulu.
And the same thing goes here with Cafu. Nmpak sangat die letih...tak bermaye. Schevchenko on the other hand, was gud. He got gud shots, but die tak ade finishing. Aku pun tak heran sangat kenape Reds macam tak attack sangat. To be honest, Ciise tak cukup mantap lagik. When he went on the pitch to replace Baros, the question arose whether he can at least touch the ball or not,
Proven, Baros was even and much2 better. Tp bile tgk tactic...Ciise's penalty kicks was the greatest. Ade harapan ke yg Reds mmg nak penalty jek?
Here comes Mr Tactician himself. Die dh nampak macam tau ape nak jd...Rafael Benitez.


4. Penalty!!!





Schechenko frustrated!


Awal2...aku trus-terang...try to compare between Dida and Dudek. Dida -keeper Brazil. Dudek - Poland jek. Walaaaaaammbbbeeeeiii..Cammane nak lawan tuh? But then, the moment of truth came: Bagus macam mane pun, kalo takde spirit, tak gune. Die macam dah give up bile Hamann dpt masuk the 1st penalty. Cume yg aku tak paham, kenape ek....byk2 yg tera...dowang taknak bagi Rui Costa or even Nesta amik penalty dulu? Aku boleh nmpak laa...suh midfielders amik dulu..but Pirlo? Serginho? Hmm...unbelievable. Mesti dowang yakin dpt kalahkan Reds...tuh sbb dowang letak yg macam tuh jek. But then..aku tak kisah. Yg Dudek kalahkan tuh bukan Serginho ataupun Pirlo jek. Schevchenko sniri tewas! Hukhuk..teruk gak. Nieh name players yg passed n failed mase amik penalty arituh... (macam amik peksa jek..hehe)


MILAN
1. Serginho (failed)
2. Pirlo (failed)
3. Kaka (passed)
4. Tomasson (passed)


Liverpool
1. Hamann (passed)
2. Ciise (passed)
3. Riise(failed)
4. Smicer(passed)




FINAL RESULTS:
AC Milan (3)Maldini, Crespo, Crespo
Liverpool (3)Gerard, Smicer, Alonso ***
Liverpool wins on penalty 3-2


AND THE CELEBRATION BEGAN:








And after 20 years...Liverpool won the UEFA Champions Cup! Yiiiiiiiiiiiiiihaaaaaaa....!!!

No comments: