Thursday, June 23, 2005

"If You Were An Anime Character What Would You Look Like?


romantic girl


Ok you are a romantic anime girl and you love and
care for a lot of people.There is no evil in
you soul or your heart.Though sometimes people
don't feel the same way as you do you keep on
trying to change their mind.You love to help
people out and you are always happy.Keep on
trying to make the whole world smile because
you know smiles are contagious ^_^.Oh and if it
seems like there is nobody who could love you
as much as you could love them it doesn't
matter the thing is that the only thing that
matters is that he cares and loves you and it
doesn't matter how much well maybe it does but
don't set you standards to high cuz then you'll
find nobody




KEKASIH AWAL DAN AKHIR- JAMAL ABDILLAH
Malam menanti siang
Siang menanti malam
Bagai berkurun lamanya
Masa memisahkan kita
Hingga terlupa
Pada paras lupa

Malam mencari mimpi
Siang mencari erti
Tersingkap seribu makna
Terucap seribu kata
Terlepaslah... rahsia

Sekian lama terpisah
Akhirnya bertemu
Mengenang dosa
Mengenang rindu
Dan ternyatalah
Cintaku yang satu...
oh oh...

Kau kekasih awal dan akhir
Kau kekasih zahir dan batin
Setelah ku sedari
Cintamu yang abadi

Takku harap takku peduli
Walau bulan jatuh kebumi
Dan hadir bidadari
Tak kumimpikan lagi

Kerana kau lebih mengerti

Kerana kau lebih kukasihi


2nd day Cik Sha bekerja...ecewwwaahh..buunyi cam keje hebat jek kan.
Nywayz, hebat ke tak hebat dlm dua ari nieh kire byk gak mende yg aku blaja. Hehe.
Sbnrnye aku suke keje camnieh. Mule dr bawah. Walopon aku mmg takde pengalaman sblm nieh, tp aku kire okay gak aaa..
Cume bab competency yg teruk ialah certain things macam nak handle machine fax tuh...hihi.
Memalukan sungguh...ialah slame nieh kalo ade keje macam nieh bukan aku yg wat, maklumlah...aku mane de machine fax. Kalo nak fax ke pe suh kwn yg ade machine camtuh.
Aku sniri mengelakkan dr menggunekan fax...maklumlah...tak reti.


Tp since keje kat Indah Peka nieh terpakse la aku blaja gune mende2 macam nieh. Gunelah fax, machine potostat, machine binding..sume2 tuh yg slame nieh aku dok anta kat kedai jek...skang kenalah aku blaja wat sniri.
Alhamdulillah, pengalaman blaja wat proposal dulu bergune utk aku. Taklah kekok menaip proposal. Taklah kekok nak tanye mende yg aku rase betul. Cume maybe aku tak amik Civil Eng jek kot..so certain process aku tak paham. Yg aku paham nak urus die nye invoice, statement, bank statement...retilah aku kot.
Kalo bace surat2 in English ke, kena cakap omputih pun taklah teruk sangat.
Most importantly, aku dpt sorang boss yg sangat best iaitu Aunty Rahimah yg byk ngaja aku bab2 construction nieh. Byk gak gunenye aku keje kat sini.
Mmg cite2 aku nak dpt experience before aku carik keje yg lagik professional. At least nanti, kalo Tuhan izinkan aku grad, kalo ade rezki aku...dlm resume taklah kosong kat part experience tuh.
Walopon basically keje aku nieh adelah keje kerani. Ape ade keje exec kalo wat keje pun tak reti, kena kutuk jek. Baik aku blaja sementare dpt apporval graduate nieh.


1st day aku dtg, aku rase macam kembali ke zaman lampau pulak. Mane taknye, kat tpt aku keje nieh aaa tpt aku membesar. Start naik bas jek aku rase cam dah balik kampung.
Mahal tul tambang nak gi sini skang. Lagik2 lak Transnasional dh wat bas byk dtg sini. Huh...seringgit! Walhal kalo ikutkan boleh berjalan jek dr Seremban tuh dtg sini. Then mase masuk kat dlm Giant, aku rase pelik semacam.
Mane taknye, Giant yg kecik nak letak byk brg. Gayat aku kejap...wahwah...org kampung aku dah leh shopping sini nampaknye. Dulu tpt nieh Tops jek. Then aku jln..nampak umah Azura, kwn aku same skolah rendah. Dielah kawan yg same2 gi umah Cikgu Othman mase form 5 dulu.
Still ade pokok mengkudu blakang umah die, tp tak byk cam dulu. Pulak tuh, dah tambah sket, makin besar. Then lalu pulak kat Kedai Gunting Rambut Yaakob Juba, tpt adik2 aku gunting rambut dulu.
Lalu lagik...kat tpt jual goreng pisang ngn air tembikai, tpt aku ngan Dee menyinggah dulu. Dee pun dah tak dok sini lagik. Dah lost contact. Last time Dee contact aku, aku still tinggal sini, 2nd year. Mase tuh Dee nak bertunang ngan boipren Kelantan die. Agak2 mesti dah kawen skang nieh.
Dee mmg komited sket bab2 bercinta nieh..tak macam aku...padan lah Dee dah kawen n boipren aku pun dah taknak kat aku...hehehe..


Aku lalu umah si Fazlina, dak tabika aku. Dgr cite mak die dh meninggal. Padanlah umah die suram jek. Tp kereta Proton yg langgar aku tuh ade lagik dpn umah die.Hakhak..ingat lagik mase kereta tuh langgar aku dulu.
Punyelah ganas arwah mak Fazlina! Lalu umah Cikgu Saodah. Takde org. Kalo ade, sah2 aku dah kena panggil. Slalu aku lalu situ, mesti cikgu suh aku nyinggah...layan borak n minum ngan die. Lalu surau...tpt aku jupe org. Dulu baik gak aku nieh...mesti gi surau.
Org tak heran pun nampak aku kat surau, dah paham sangat cucu Aji Usup gi surau...nak menggedik takde mase...kena piuh nye ngan Hajah Bedah nanti! Kat sinilah aku solat tarawikh...anta barang makan (mkn kat surau nieh best tul, hehe). Pokok mangge tuh dah takde buah, bukan cam mase aku skolah dulu.
Dulu aku ingat lagik pi baling selipar nak dpt buah..hahhaa...slagi tak azan, slagi tuh tak balik. Smpai arwah atuk kena carik aku kat situ...hihi..Adeh...windunye aku ngan tpt nieh!


Then...aku lalu tabika aku. Cikgu Ina, still mengajar tpt nieh. Sebbaik die tgh mengajar. Cikgu Ina pernah cakap, bile nampak aku die dah rase tua. Hahaha..sume adik bradik aku die ajar...sume dah besar2. Ade yg dah kawen, ade yg dah ninggal..macam2 la..
And..lalu lah aku ke umah arwah insan2 kesayangan aku. Dah sunyi umah tuh. Tak macam dulu lagik. Aku pun tak dtg nak menyinggah. Biarlah org tak tau yg aku keje dekat2 sini jek. Biarlah. Umah aku yg lame....serinye ilang. Dulu poko heliconia aku tuh aku buh baje ari2. Skang dah botak tpt tuh without heliconia.
Bunga lili peach aku tanam tuh pun dah layu. Pokok inai yg kena trim jd bonsai tuh pun dah kuning2. Tak berjage tpt nieh. Takpelah..dah takde rezki aku nak dok kg sniri...


Satu yg aku lega. Dlm dua ari nieh aku langsung tak terserempak ngan anak bujang sebelah rumah aku tuh. Abah ngan mak die adelah....itupun diorg tak perasan. Maybe aku dah tembam sket. Bukan macam mase aku dok sini, tak tembam tp body maintain! Tuh sbb pakai kebaye lepas jek. Skang sume dah terbonjol. Hukhuk...
Dak bujang tuh anak ustaz ngan ustazah sebelah umah. Dielah yg rajin na dok ninjau aku watpe. Aku sniri tak perasan sampailah dua kali die terkantoi. Ibu pun pernah la ckp...die tah brape kali prasan dak tuh rajin tgk aku. Lagik2 kalo aku dah nak gi surau ke, kuar ke...sibuk jek. Sebbaik aku ctrl agik...ingat pesan arwah nenek aku.
Walopon die rajin sengih2 time mak bapak kitowang takde...wat2 tak nampak jelah. Lantaklah die kate sombong...Si Dee dulu punyelah kate die tuh ensem. Diam2 die rajin nengok. Aku prasan Dee tgk, tp aku wat2 tak tau jelah. Yelah, mamat tuh lg tua dr kitowang, putih orgnye, rambut lurus. Educated aaa jugak. Dee..Dee...lennye pendapat kite kan...


Kalo nk cakap sal kenangan....byk sangat kenangannye kan...tak abes aku nak cerite kat korang, whatever it is...itulah kenangan yg mengusik prasaan kan...Kenangan nieh bukan senang2 kite nak buang...lagik2 kalo ade org2 yg kite sayang.
No matter how hard the situation was, kite akan sentiase ingat kenangan tuh. Pade akulah...Tp tak kurang gak org yg still senang2 melupekan kenangan kan?


Aku okay jek. Aku tak tipulah kate aku still dlm proses recover lagik. Aku takmo la ckp byk2 pasal nieh. Biarlah..aku tak nak mengumpat...Prinsip aku, kite syg org tuh, kite jgn cite buruk2 sal die. Kalo kite syg die just doakan die bahagie.
Aku tak taulah...maybe ade yg akan kate aku bodoh...trime lagik walopon ati aku sakit...aku suffer..nak gak berkawan...tp aku tak nak berdendam. Biarlah org buat kite..jgn kite wat die...


Biarlah...mungkin sume nieh utk menjadikan aku hamba Allah yg lebih baik. Mungkin nieh kesempatan yg ade utk baiki diri sniri..Mungkin niehlah mase utk kite wat sumone hepi walopon tanpe kite lagik...


So, lagu nieh adelah lagu kegemaran aku. Dr dulu smpai skang. Lagu yg bawak tuah utk Mawi AF3 walopon die tak hapal lirik...


Kekasih Awal dan Akhir...kerana Dia kekasihku..

p/s: Bile lagik nak tgk aku jiwang kan....jgn marah dek non! Nywayz, to Yati...ko takkan mendengar cerite dr aku selagi ko tak contact aku. Penat aku try contact ko nak mintak tlg Yati ooiii!!!

No comments: