Wednesday, June 01, 2005

kucing rock




SATISFACTION - ROLLING STONE


can't get no satisfaction, I can't get no satisfaction
'Cause I try and I try and I try and I try
I can't get no, I can't get no

When I'm drivin' in my car, and the man come on the radio
He's tellin' me more and more about some useless information
Supposed to fire my imagination

I can't get no. Oh, no, no, no. Hey, hey, hey
That's what I say
I can't get no satisfaction, I can't get no satisfaction
'Cause I try and I try and I try and I try
I can't get no, I can't get no

When I'm watchin' my TV and a man comes on and tell me
How white my shirts can be
But, he can't be a man 'cause he doesn't smoke
The same cigarettes as me

I can't get no. Oh, no, no, no. Hey, hey, hey
That's what I say
I can't get no satisfaction, I can't get no satisfaction
'Cause I try and I try and I try and I try
I can't get no, I can't get no

When I'm ridin' round the world
And I'm doin' this and I'm signin' that
And I'm tryin' to make some girl, who tells me
Baby, better come back maybe next week
'Cause you see I'm on a losing streak
I can't get no. Oh, no, no, no. Hey, hey, hey
That's what I say. I can't get no, I can't get no
I can't get no satisfaction, no satisfaction
No satisfaction, no satisfaction




JADIK CUCU KESAYANGAN


Lepas balik dr umah si Yatie n Dell arituh, aku trus gi umah wan aku kat Seremban. Hmmm...dh lame gak aku tak balik umah wan aku nieh.
The last time balik arituh pun sbb ayah suh balik, mase tuh ayah sakit n tak larat nak balik umah. Yelah, lepas laser treatment tuh slalunye mmgla sakit.
So, die tak larat n die siggahla umah wan. Aku dh biase panggey umah nieh umah wan, ntah apasal. Walhal atuk aku ade lagik nieh.
Basically, umah wan tak same cam umah arwah nenek aku dulu, maklumlah...umah wan nieh kat tmn kawasan perindustrian...so, sempit aaa sket nak compare ngn umah nenek tuh. Kalo kat umah arwah nenek dulu aku sibuk men bawah buaian pokok rambutan la, berlari keliling umah bagai..umah wan nieh taklah macam tuh.
Tapi skali skale tak kisah jugaklah nak balik....yelah, aku kan cucu sulung. Dah la wan aku nieh susah nak dpt cucu perempuan. For fifteen years, aku sorang jelah cucu pompuan wan...yg len keluar sume lelaki.
Sampai lah si Atun, anak pakteh aku lahir, barulah wan aku dpt cucu pompuan. So, nak kate aku nieh manje ngn wan aku nieh ye jugaklaaa..(bolehla kot). Cume dah besar2 nieh, aku mungkin dh jarang balik umah wan.


As expected, jawapan nape aku jarang balik umah wan terjawab jugak. Biaselah, mesti org sume tanye, bile sbnrnye aku nak abis blaja n carik keje. Muak tak muak jugak aku ngn soklan nieh...kadang2 aku rase nak lari balik umah.
Ade time aku fed-up jugak bile org dok tanye, nape anak si polan dah abis blaja lame, nape anak si polan dah keje...sedangkan aku tak abis2 blaja. Ade yg tanye, nape aku tak carik2 keje lagik. Hmmm...itu sbnrnye yg wat aku muak. Bukan senang nak explain kat org yg credit hours setiap course, setiap institution, setiap batch tu berbeza. Bukan senang nak convince org
accounting byk paper, bukan credit hours je yg byk. Bukan senang nak ckp, every sem aku kena tggu subjek dioffer, br aku boleh lepas. Bukan senang kan? Hmm...itu yg memeningkan pale aku setiap kali nak jwb, sbb org bukannye paham. Mungkin ramai yg rase aku sengaje mencari alasan, sedangkan aku sniri tak sabar2 nak abis blaja nieh!
Cik Sha hanye mampu bersabar jekla ek! Nak marah2 pun tak gune...walopon soklan nieh cube aku elak sbnrnye. Atas sbb tuh kadang2 wan ngan atuk aku merasekan aku dh ilang langsung dr pandangan...walhal...aku nieh macam majuk gaklah kirenye..


Aku tau tanggungjawab aku. Dh anak sulung. And aku paham kalo ikut sparuh org, adik aku lg power dr aku. At least die dh dioffer keje...walopon lom abis blaja. Dengar pun best kan, sponsor Petronas. Bukan cam aku nieh sponsor PTPN jek. Loan yg separuh mati nak dibayar tuh. Aku tak kisah pun...dh rezki adik aku. Tp adik aku...aku sniri la yg tau kan. Betape susahnye die nak dpt sume tuh. Ape halangan yg bakal die tempuh. Cume...yelah, utk akak yg beza umur 4 thn ngn adik aku tuh...aku nampak tak gune la sbb tak keje2 lagik.
Bg yg merasekan pelajaran tuh perlu diabiskan dlm jangke mase yg singkat...atau pelajaran tak cukup penting, mungkin aku bukanlah pemandangan yg menarik utk dilihat bile berkunjung kat umah wan aku arituh. Tp utk yg terus menyokong aku, n tau betape susahnye aku nk dpt ijazah aku nieh..still menyayangi aku...dowang tak pernah kisah.
Aku lega dpt parents yg memahami. Mase aku nmpak ayah nak masuk umah atuk, aku rase lega gilerrrrrrr....huh..takdelah org nk buli aku lagik. Nmpak pulak ibu angkat beg balik dr Langkawi malam tuh...aku dh rase macam nak lari jek peluk ibu aku. Bukannye aku nieh lembik tak reti melawan, cume ayah slalu pesan jgn jd kurang ajar dgn org2 tua...walopon ati dh sakit bangat nieh bah!


Apepun...aku tetap cucu wan. Mlm tuh, bile sume dh masuk tido...n aku br nak berkepit ngn remote astro...wan panggey aku masuk bilik. Rupenye atuk tido bawah, aku tido ngn wan malam tuh. Macam mase kecik2 dulu...wan mmg rajin jek mengepit aku dr bantal peluk die. Hahaha..So, zzz...zzzz...zzz...tido.
Mlm tido ngn die, siang aku masak ngn die, borak ngn die...n berkepit ngn remote tv die sbb taknak bg atuk tukar cerite Melayu kat Astro Ria..hehehe..balik2 aku tukar Travel n Living ke, Discovery ataupun Animal Planet. Takpun tgk Tennis French Open, tgk siape nk jd champ Roland Garros!


AKU NAK KAWEN?


Hahahaha...nape? Tak percaye? Few weeks ago aku chatting ngn si Mances, die ingt aku yg dh kawen. Hahaha...hanye kerane aku bz sket skang. Persoalan nieh la yg jd tande tanye mase aku balik umah wan arituh. Mane taknye kan...bile dah ditanye2 brape umor aku nieh...dah nak masuk 23 tahun. Hihi. Aku telah dilecture oleh wan pasal kawen. Huhuuu...garu kepale Cik Sha jdnye beb! Hadeh...ponek!
Aku pun dah tak reti nak jawab ape...last2 Cik Sha menyengih jelah ek..nak cakap ape lagik kan. Aku paham...apasal Wan membebel kat aku nieh. At one time dulu...aku nieh ade tendency nak jd ANDALUSIA (Anak Dara Lanjut Usia). Bile org tanye sal boipren aku slalu jek wat bodo. Skang pun kalo org tanye aku wat bodo jugak...hehehe. Tp aku mmg macam niehlaaa..
Dhla tuh...kecenderungan tuh ade sbb dlm keturunan aku nieh ade yg tak berkawen lg walopon dh lanjut usia. Tak mustahil aku ikut jejak langkah...Hmm...sian wan aku nieh. Takpelah wan..nnt bile dh smpai mase kakak kawen la ek! Blaja pun tak dpt2 nak abeskan nieh!


Tp aku ade gak dpt komen yg agak menyedihkan arituh laaa...bukan wan yg ckp, tp adelah org tuh sound aku. Aku tgh tgk collection songket kat Wanita Hari Ini. Pastuh mase aku tgh sibuk tgk collection tuh ngn ibu, tibe2 adelah yg sound,
ko jgn nak sibuk tgk songket tuh kak, ko tuh keje pun belum lagi...jgn nak sibuk"
Terase tak terase gak la aku...Adeh! Tgk songket pun salah ke?
Mmg ade sedikit hangin la aku ari tuh...bukan pe...care cakap tuh macam aku nieh gedik sangat nak kawen!
To be honest kan...mmg aku wisau gaklah bab2 kawen nieh. Walopon bak kate org yg berkenaan, aku tak abes blaja n keje lagik. Bukan pe...the most frightening thing kan...bukannye aku tak kawen...tp aku takut benar org pakse aku kawen!
Manela tau kan...possibility nak kena carikkan jodoh utk aku tuh adelah jugak. Huwaaaaaaaaaa....takmo...takmo!!!!
Ibu pun cam bosan gak bile smpai mende2 camnieh. As usual sape lagik la nak defend aku kan...die pon takmo anak dare die nieh jd andalusia...huhu...
Jawapannye,
"Sekarang pun kalau kakak nak kawen, ibu boleh kawenkan. Kalau dah jodoh nak buat macam mane kan, kak?"
Itu yg wat aku malas. Serve the family, jgn nak pk mende2 macam nieh..hoho...macam2 hal la...yg bising org len, mak ayah sniri tak de pulak cakap ape2, kan?


So, kesimpulannye...aku nieh takdelah menggatal sangat nak kawen. Tak de pun berangan ape2 pun. Wat mase nieh blaja pun tak abeh2 kan! Tp...nak kate aku tak payah nak pikir pun silap gak laaa..Smpai jodoh aku kawen. Aku pun nak baby sniri what? Hehehe. Tp ngan sape, bile, tuh ntahla. Tunggu la!
Huh....dhla kena sindir2 tak abeh blaja...nak tgk songket pun tak boleh...tensen betul. Sebbaik ibu aku ade..huuuuuuu....srrrreeett...srrrreeettt...


Lagu Bo Bice...tp aku tak letak gambo Bo, letak gambo kucing rock yg comey..hehe

No comments: