Thursday, June 30, 2005

Luka Dilukai




LUKA DILUKAI- SHIMA


Kanan dan kiri
Cuba berlari
Masih ku dihujani
Tohmah dan caci

Jangan sekali
Aku diletak ke bawah
Hanya kerana jalan
Hidup yang susah

Tak siapa di antara
Kita di dunia
Memilih jalan hidup
Yang derita

Aku sering dipersenda
Dan sering dikecewa
Oleh hati mereka
Yang tak punya rasa

Ingin ku mengecap bahagia
Padamu kasih yang menjanjikan setia
Namun belum sempat ku merasa
Mimpi yang di bina
Hati mudah berdarah semula
Kerana dustanya...

Terhempas lagi
Kesekian kali
Luka yang dilukai
Menguji diri

Namun begitu
Aku tabahkan semangat
Biar waktu merawat
Segalanya...



Elooooo...br smpai nieh...Arinieh aku ingat nak update blog awal sket...Wat mase nieh boss aku takde..
Tak tau mane lak die gi. Aku smpai kire awal arinieh...Tp die dah takde. Maybe kena gi pejabat ke ape. Lori ade kat sini, tp kete takde...huhu..


Jgn terkejut kalo boss aku dtg bawak keje byk. Oooppsss...br aku ingat, die ade meeting pagi nieh kul 10! Rasenye almost everday aku dah ingatkan die. Semalam before balik aku dah ingatkan.
Die ingat tuh...die kate Erwan yg nak gi. Hmmm...kalo camtuh tak taulah kalo si Erwan dtg pg nieh ke ape. Kalo dtg mesti byk keje aku nnti...ahaakkkhhaakk..


Smalam mase aku nak balik, aku solat Asar. Aku dh perasan mase Zuhur aku sakit2...tp check takde pape. Mase Asar aku beriye2 la nak solat...tgk bendera merah pulak...Adeh! Sebbaik bawak spare. Una, anak boss aku nieh wat air. Ajak aku minum sambil makan popiah.
Serta merta aku teringat kat org Jepun penyokong Arsenal tuh. Adik die kenal si Una nieh. Mase aku dtg raye umah boss nieh thn lepas aku nampak adik die. Nywayz, lame aku kena lepak lepas opis hour smalam...boss ajak makan la...kupas durian kirim kat mak aku la...macam2...Dekat nak kul 6 baru aku dpt balik. Camnieh la kalo ko keje ngan kawan mak ko kan...hehe..


Sebelum balik, aku singgah utk projek khas aku nieh. Aku mesti habiskan, no matter what. Nnt2 lah aku cite ape projek aku nieh ek...tunggu siap. Once u start, never stop...Aku mesti abiskan wat mende nieh. Br lega ati aku..


Ibu wat bubur kacang ngan durian semalam. Aku tak sempat nak makan. Nieh aku bawak gi keje...kalo takde keje kang, aku nak makan mende alah nieh jek. Smalam dah la aku tido awal....smpai ibu pun ejek aku...tido kat depan macam budak kecik...hihi..Tahlaaa...bendera merah nieh wat aku cepat penat...nieh pon aku dah sakit2 pinggang...Tahan jek aaa....


Abesssss....Mr and Mrs Busybody dah dtg. Adeh! Malas aku nak kena interview. Nanti satu kampung tau cite aku. Malasnyeeeeeeeeeeee...!!! Aku bukanlah tak suke kat diorg nieh, cume sikap tuh wat aku hangin. Pakcik ngan makcik nieh carik makan wat keje2 umah. Yg suami tolong trim pokok, potong rumput rumah2 org kat sini. Yg si isteri kena kemas umah ke, gosok baju ke ape ke...keje2 umah la. Mmg die carik mkn kat tmn nieh.
Yelah...umah kat sini mmg luas kawasan laman. Even mase aku tinggal sini pon die tolong potong rumput kat umah aku. Upahle, tak free. Die dpt tpt tumpang tukar baju sume kat umah arwah nenek aku nieh. Tp satu yg aku kurang gemar tuh suke naaa bergossip ngan family aku.....dah tuh abeh dijajenye cite family aku kat jiran2. Aku hangin tul ngan die. Rase nak puuuuuuunnnggg ajek. Aku leh sabo lagik die bergossip ngan makcik2 aku. Aku rase dowang tak sedar pangai die nieh.
Smpaila mase aku keje kat sini, die ngan selambernye bukak pintu opis nieh nak interview aku macam2. Aku dah mule bengang dah...dah kate yg dok kat sini 9-5 aku...ape mende sume aku yg jage kat sini. Org len ulang alik kat site...yg dok aku jugak. Ape jd ngan tpt nieh aku la yg tgk. Kalo ade call ke mende aku yg angkat. Tak reti respect langsung org tgh wat keje pi kaco2. Aku nak halau kang org tua, so aku nieh dgn segale hormatnye ckp kat die elok2...aku biarlah die nak ckp ape die nk ckp. Mak aku tak ajar lagik jd kurang ajar.
Yg makin berasap bile die dok tanye asal aku tak singgah umah arwah, jupe makcik aku. Aku ckpla, aku dtg sini nak wat keje...mane de mase nak nyinggah. Bising kate aku tak ingat sedare. Sebbaik arituh aunty aku tipon ibu. Rupenye die ckp kat aunty aku, aku takde mase nak layan aunty aku...aku dah sibuk. Aku bengang jek...aunty aku salah paham dah. Ibu cubelah explain kat aunty, bilenye aku nak nyinggah...pagi dtg naik bas awal, balik nak kejar bas akhir.
Pastuh macam2 cerite lagikla timbul. Wat pening kepale jek...smpai aku malas nak layan. Smalam die dtg betul2 nak tanye sal parents aku pulak, kat mane kitowang pindah laa..apelah..inilah. Siap kutuk aunty aku lagik...kate aunty aku ngan Aunty Nab (yg dok umah lame aku nieh) dah bergaduh. Sbnrnye aunty ngan Aunty Nab tuh baik jek...die jek mandai2. Suke bergossip katekan! Kutuk boss aku tak reti jage kucing...berak sepah2...Macam2 laa..abes sume org digossipnye!
Kalo org wat camtuh sal org len, mesti die wat camtu kat kite kan?!


Aku bersabo jeklaaa..Kalo makcik tuh yg gossip aku leh sabo lagik...nieh si pakcik! Kadang2 aku kurang selesa ngan pakcik nieh...ko paham2 jeklah org laki dah tua, ade yg macam lebai tuh Alhamdulillah....pesen macam die nieh aku rase tak aman sket.
Aku kesal sikap die tuh. Org kat sini bayar die byk...yelah...umah kat sini kat besar, byklah keje die. Kadang2 bukan bayar jek...bagi numpang skali...bagi siap makan. Kalo keje kat tpt len langsung tak dpt macam nieh. Lagik2 arwah nenek ngan atuk aku tuh mmg siap bg tumpang bangsal blakang tuh...Die nieh kadang2 macam dengki ngan org sini. Org beli Mercedes baru kena kutuk, inikan pulak la kalo berbini baru ke ape...
Dah rezeki org...keje keras dpt duit...takleh la marah kalo org byk duit dr kite? Aku pon reti nak sedar diri aku sape...So, tak payah cakap sal org...ish..


Td dok sibuk lagik dtg nak jenguk aku kat opis. Nak pi report kat aunty aku la tuh! Sibuk kate aku blaja tinggi2 tp keje kerani jek....Sebbaik aku nieh baik jek tak ckp, "Takpelah pakcik, saye keje kerani...insyaAllah halal...saye tak kutuk org yg bg saye rezki"
Geram Cik Sha...geram...sabo jeklah..mengucap...mengucap...


Td bz kejap...Erwan tak abes2 suh aku setel sal JJC (Consultation Company)... Aku kena mintak sumthing kat JJC nieh...problem nye aku tak paham ape Erwan nak (die sniri bukan paham sangat ape die nak tuh...cet). So, aku pandai2 jeklah deal ngan org tuh. Sebbaik dah setel. Nantilah aku ckp lagik ngan Cik Haryani tuh. Sure pening die cakap ngan aku. Yelah...budak br blaja, gelabah lagik..hehehe... Yg si Erwan nieh pon satu hal...suke na buli aku..hampeh.. :P Td ade lagik mende nak suruh tp tibe2, "Tak payahlaa..nnt dtg cakap"
Tak pernah takde keje kalo die ade...Tp takpelah..take it as a challenge jek la..


Can't help wondering ape jd kat die arinieh. Mesti hepi...last day keje. Besok nak balik kampung. Mesti sronok. Hmm..takpelah...not my business anymore..


Ape2 pon skang aku tgh melepak balik..tunggu JJC contact balik. Hopefully setel.


Sakit pinggang...huuuuuuuuu....cian aku...Kay, nak makan bubur kacang sat...ingt nak abiskan edit my projek...
Huh..doa2 aku dpt grad kwn2? Dat the only dream I have rite now....yg len dah berkecai...


p/s: my song mase sekolah rendah...alwiz sang dis song bile down...maybe sbb mase tuh lagu nieh pemes. Skang still nyanyi lagik. Dengar kat Era smalam...

No comments: