Thursday, July 14, 2005

Bintang Kehidupan




BINTANG KEHIDUPAN - YANTI ARYANTODAN RONNIE


Jenuh aku mendengar
Manisnya kata cinta
Lebih baik sendiri

Bukannya sekali
Seringkali mencuba
Namunku gagal lagi
Mungkin nasib ini
Suratan tanganku
harus tabah menjalani

Jauh sudah langkahku
Menyusuri hidupku
Yang penuh tanda tanya

Kadang hati bimbang
Menentukan sikapku
Tiada tempat mengadu
Hanya iman didada
Yang membuatku mampu
Lalu tabah menjalani

Korus:
Malam-malam aku sendiri
Tanpa cintamu lagi
Hanya datu keyakinanku
Bintangkan bersinar
Menerpa hidupku
Bahagiakan datang oohh...oohh



Arinieh gue sebok...nak taip tender tuh balik...kang boss besar nak isik. Adeh leceh betullah mende nieh. Bukan pee..die nak gak taip balik...so, kenalah taip balik nak taknak...Die nak wat baru gak..
Byk woo...aku pon tak tau la nak cakap pe. Macam wat tesis. Nak wat lembab2 takleh la kan...kang tak siap pulak. Tp slalu jek bile petang2 aku tak dpt nak wat keje sbb ujan siap ngan guruh2 skali. Kang kena sambar pulak. So, kenalah aku relax kejap...arituh dah try pakai....trus blackout tpt nieh..ehehe..So, sebelum ape2 rosak...ape2 jd jgnla gatal2 wat keje kalo ujan dah teruk macam nieh.
Nywayz, nak wat camne...kalo tak wat ujan lebat2 camnieh....tak ujan pulak tpt nieh. Kering pulak Sg. Terip...tiap2 ari org Negeri Sembilan masuk Buletin Utama! Hehehe..


Arinieh Erwan dtg kejap jek. Tp berjaye la membuli aku kejap. Ari utk org sume dpt advance payment. Erwa dpt byk laaa...td mase dpt tuh beriye2 suh aku kuarkan duit cepat. Ampeh tul die tuh aaa..geram jek. Siap sengih2 lagik bubye aku td. Ish..napelah muke die jek aku kena adap kat opis nieh...takde muke org len. Huhuhuhu...sodeh tau. Dahla kuat membuli, heartless...pastu kuat gelakkan org.
Tp sebbaik baik ati. Cume ade mase kena buli tuh rase nak spank die laaa..huh..


Yeaaaayy..kalo Erwan dpt advance payment, aku pon dpt. Walopon tak byk cam Erwan (kalo org tanye jumlah, sure gelakkan aku excited sangat). Tp aku puas ati laaa..hasil titik peluh sniri...yeayyy...tak byk pon hepi jugak! Bukan senang nak dpt duit camnieh. Kenalah usaha kan. So, hasil usaha nieh dptla sket duit. InsyaAllah diberkati Tuhan. Ape nak wat ngan duit nieh?
Dah decide td. 3/4 masuk bank...pakai 1/4 wat banje ari2...nak tambang ape sume. Ingt balik kang nak tanye sal pass. Leh aku beli n tak payah kuar duit utk tambang lagik. Yg penting usaha sniri..usaha sniri..usaha sniri...hihi...senyum..senyum..


Kalo ikutkan mmg ade yg nak plan wat camtuh camnieh..tp mende tak byk takkan aa nak bazir2 kan. So, kalo takde duit sape nak bagi. Takkan nak menyusahkan ibu lagik. By the way, ckp sal ibu nieh...td kan, mase on the way aku gi keje lalu la umah Cikgu Usup and Cikgu Saodah. Aku panggil Cikgu Usup tuh atuk jek. Sempat la dowang ngusik, " dpt gaji takmo banje atuk ngan nenek ke?" Aku gelak jelah...hihi..bukan byk sangat gaji nieh sbrnye. Pastuh borak2...aku pon bla. Aku pun nak gelak jek. Sume org cakap aku macam mak aku. Kelakar pulak.
Org yg kalo tak pandang muke, sure ingat tgh ckp ngan ibu. Yelah, sore lebih kurang, style ckp lebih kurang. Gelak same ton jek...hahaha...nak wat cmne...anak die, macam die laaa..hihi...


Cikgu Usup same lak tuh ngan arwah atuk aku - Yusof bin Ahmad (Lembaga Peperiksaan pernah silap anta kertas exam die kat umah atuk aku dulu..hehe).
Satu agik, bile aku panggey die "Cikgu" die marah pulak. Die kate, die tuh atuk aku...asal nak panggey cikgu pulak. Hehehe...kadang2 tgk gaye2 cikgu2 aku nieh nak gelak pulak. Bile dah besar gini nak panggey dowang cikgu dowang cam segan2. Padahal aku dah biase panggey cikgu tuh. Same la macam wan bb Syahmi...kan Syahmi kan? Aunty Sha panggil wan Syahmi tuh, cikgu...die tak bagi...hihi...(sok Syahmi kena pandai wat karangan cam aunty Sha ek...untung tau ade Wan nak ajar).


Dah merepek gi kat bb Syahmi lak. Hehehe. Nywayz, utk bb yg tercayang...Aunty Sha windu aaa kat bb Syahmi! Bile la nak tgk lagik nieh. Sok, bb balik bb dah besar. Kenal lagik tak Aunty Sha gaknye? Mase gi bb kecik jek kan. Hehehe. Nnt Aunty Sha dah tua, bb dah besar. Harap2nye jgn makin tembam Aunty Sha nieh dahleeee...kang terlebih empuk pulak tilam Syahmi..hahaha..Adeh...windunyeee!!! Windu kat ibu tuh skali...huuu..


By the way, speaking of ibu Syahmi...aunty Sha ingat arinieh nak anto email laaa..dah lame postpone. Bz tuh bz gakkan...tp takleh biar nieh. Kena gak rehat sat...nak anta email dulu. Mate dah juling pandang mende nieh. Hehehehe..


Lagik satu aku rase aku nak anta essay kat bini2 org nieh..hihi..bukan pee..aku kena wat essay nieh, nak mintak keje. Kalo boleh nak mintak idea..sape2 ade idea nak wat essay...tajuk die
"Why do I want to do sales?"?


Aku dah pikirkan isi..tak mengarang jek lagik! So, hopefully ibu Syahmi ngan geng lemak aku nieh leh tlg check grammar ke ape ke..bg idea ke. Tka terkecuali...Yati! Tolong aku skali ek..bukan pe, tibe2 rase tak kompiden. Dah lame tak mengarang...so cam blur2 sket aaa...Bahse pon dah lari-laghau....sume dah tak betul.


Aku baru dpt kejutan td. Dpt offer guru sementare? Takle lame kalo keje camtuh...tp bagus gak. Ikut planning guru sementare mmg masuk dlm list sbb aku ade strategi sendiri nieh...hmmm...camne ek? Aku pon tgh berpikir....tp sian lak kat boss aku skang. Sbnrnye dua2 keje pon tak byk gaji. And tak sesuai ikut kelayakan. Sbb dah terlebih..hehe..tp aku mmg nak carik pengalaman dulu. Bg strong sket. And guru sementare tuh aku punye strategi utk long-term plan..mane tau menjadik pulak...ish...nak pikir...takmo...nak pikir...takmo...aiseh..leceh!Sape ade cadangan?


Okeh...mau sambung keje la. Diulangi skali lagik..sape nampak keje best..kenen2 la kat aku...leh aku usha...Dlm pd tuh wat keje nieh dulu...hehehe..


Arinieh penuh kesyukuran...amin...Alhamdulillah...pose nazar aku ade lagik 2 ari tak wat. Pg td bangun lepas azan pulak...adeh..


p/s: Dpt 1st payment tingat lak kat org tuh...adeh...udahla tu Cik Sha...ergggggghh...malam2 dah takde org nak tgk bintang lagik..ujan!

No comments: