Monday, July 11, 2005

Hati ini telah dilukai




HATI INI TELAH DILUKAI


Semalaman
Terkenangkan diri mu
Lalu airmata ku
Membasahi pipi
Mengapakah kau sanggup
Meninggalkan diri ku
Sedangkan kau tahu
Perasaan ini

Kau berjanji
Akulah kekasih mu
Sanggup ku singkirkan
Semua cinta yang lalu

Tidak ku duga
Ini akan terjadi
Kata perpisahan
Yang kau pinta

Biarkanlah...
Biarkan aku hidup sendirian
Tak ingin ku mengenangkan kisah lama
Biarkanlah...
Biarkan aku hidup sendirian
Kerana hati ini telah dilukai



Aku tak tau ape jd ngan aku dlm 2-3 ari nieh. Maybe certain time aku tak byk keje...aku macam bosan sangat agaknye.
Ataupun...maybe, kadang2 bile kite dah lame ignore sumthing...and kite dah lame sangat "berlakon", kite jd fed-up ngan diri sniri.
Utk org yg nampak aku ari2..borak ngan aku...Aku macam biase jek. Selera makan macam biase, waktu tido macam biase..aku gelak..aku senyum aku buat macam2. Mulut aku nieh riuh macam biase jugak...Takde ape yg beza.


Tp byk2 org kite tipu...satu2nye manusia yg susah kite nak tipu mestilah mak kite kan. Aku lega sbb mak aku bukan jenis yg emosional...and paling penting tak byk tanye.
Aku tau kalo boleh die nak tanye banyak sangat mende kat aku. Tp die tak dpt tanye. And seperti biase die paham sangat, ape jek berkaitan aku akan jd number 2...sbb aku akan sentiase jdkan family aku number 1.
Dah tanggungjawab...walopon die tak suke aku terlalu pkkan family aku, tp mane lah aku nak lari kan...Family adelah family...family tuh ialah aku jugak...itu tanggungkjawab aku selagi termampu...


Aku tau ade mase aku takkan dpt sorok muke nieh dr ibu. Nak2 pulak aku bukan org yg sentiasa buat keje sniri jek...byk mase aku akan duk kat depan tv, cakap2 ngan ibu aku, bergurau ngan adik. Macam mane kalo rutin nieh diganggu?Tibe2 aku berubah? Aku taknak org tau...aku mesti rahsiakan sumenye.


But things will be different if u hold sumthing back. The person closest to u will see the differences between when u "do things whole-heartedly" and when u "do things becuz its an obligation". Itulah ibu aku, mane aku nak lari...mane boleh aku nak sorokkan sume. Cume die tak berani nak tanye...sampailah malam semalam.
Of course, I was shattered, how could I explained sumthing dat evenI didn't have any clue. How could I tell her sumthing dat will definitely make her dissapointed? Aku tak boleh laaa...mane mampu macam tuh.
Die akan kate, itu hal aku...small matter...tp dlm ati ape yg die rase aku mesti dpt sense. Itulah org yg besarkan aku, itulah org menjage aku, buat segale2nye utk aku. Macam mane aku nak sorok...


Aku hanye boleh bergurau, "Nasib baik tembam kan? Makan tak makan org tak tau. Kaciwa macam mane pon, tak luak sangat berat badan nieh. Org tak nampak..." aku gelak.
Tp die tak gelak. And aku dah tak tau nak wat ape lg...Aku tau die frust...Lebih kecewa dr ape yg aku rase. Itu sbb aku taknak die tau. Itu sbb aku tak cerite ngan die sangat. Walopon aku tau die nak tau. Aku boleh bace ape yg die fikirkan. Walopon aku dah usaha explained kat die, mende nieh takde kena mengena ngan die...Takde kena mengena ngan sume org...tp boleh ke aku convince die ini sume sbb aku jek?


Aku tak sengaje...bile aku dah terlalu biase hafal sumthing tuh, aku akan tend to ingat mende tuh jek. Aku akan cepat ingat. Lagik2 figures. Sbb mmg aku akan cepat ingat figures. Including phone numbers. Aku akan cepat ingat. Lagik2 kalo aku kept on dial number tuh dr dulu. Mestilah aku akan ingat number tuh jek. And tangan aku...mestilah cepat nak dial number tuh jek..Mendail number tuh adelah kewajipan aku dulu. Mendail number tuh rutin aku. And itu sbb bile mende tuh jd, aku langsung taknak topup. Mase tuh aku dah tak tau sape aku nak contact. Mmg...tak adil utk kawan2 macam Yati, Yatmo..Sue...tp aku tak boleh. And aku taknak menyusahkan org len. Aku cube explain kat ibu...tp cmne nak buat kalo die diam2 isikan duit fon tuh. Jauh mane pon terpakse ko capai fon tuh...sbb taknak org kecik ati...


Ari Jumaat arituh lepas Erwan dtg, aku agak bz...ingat nak kaco Yati. And biaselah, kalo kaco2 Yati...die kaco sal Erwan. And mende2 sal MESIN HARAM tuh. Aku tak sedar...aku tersilap send. And akhirnye sedar tak sedar ntah brape kali aku silap send. Lagik aku nak send kat org len lagik aku send kat die.


I was a gal with a great deal of pride. Bukan aku tak pernah buat, ignore org smpai tak dpt2 nak carik aku. Bukan aku tak pernah keraskan ati nieh. Bukan aku tak pernah wat sume nieh. Aku tak tau kenape...tp kali nieh aku failed. Itulah 2 minggu aku berjaye...lepas tuh, aku failed. Macam mane lah aku leh dail number die? Napelah sms2 pelik2 yg aku nak send kat Yati tuh sume tersend kat die?


Aku ngan Erwan tuh macam officemates jek. Tak pernah went personal. Stakat jd bahan gelak aku bile nak berborak ngan si Yati. Tp sms2 yg aku silap anta tuh sume pasal Erwan. Macam aku dah ade pakwe baru pulak. Sedangkan takde kena mengena langsung. And sebab malu, aku tak tau camne nak sms balik kate aku silap anta. So, aku mintak tolong org forwarkan sms maaf aku tuh. But still...sumenye salah..ape aku buat sumenye salah..


Taupun aku sakit...taupun sume tuh...tp buat jugak...mintak maaf kat aku tp sakit jugak...nak ape sbnrnye dr aku nieh...tak cukup2 lagik ke dah buat aku macam nieh...Tak cukup lagik low-confidence, low self-esteem...rase macam hampeh nieh yg aku dpt. Nak ape lagik...


Aku bukan ade ape pon dlm dunia nieh. Mak abah aku jek harte aku. Nape wat aku macam nieh...besar sangat ke silap aku nieh...cukup2lah tuh...aku leh cover lagik...Tp kalo dh sakit sangat...camne aku nak cover ngan ibu aku...Aku taknak die tau nanti...Die nampak aku hepi jeee...


Down sangat...ape aku nak buat nieh...Pg td, aku nak gi keje pakai baju kurung. Sport shoes aku basah...basuh tp smlm ujan. Bile ibu volunteer dah gosokkan baju amse aku bangun pg td...Aku nampak baju "surprise" dulu tuh. Siap ngan tudung2 die skali. Kasut tuh pun aku kena pakai arinieh. Aku telan jek...pakai jugak...walhal dlm ati Tuhan jek yg tau.Everyday idup hanye pikirkan camne nak bagi org tak nampak sume nieh..camne nak pastikan sume nampak elok...macam biase jek..


I was too committed...salah aku...Maybe I should go back to my old principles...


p/s: Lagu nieh yg Amylea nyanyi arituh...superb performance...

No comments: