Monday, July 18, 2005

Penawr Rindu




PENAWAR RINDU -ORKID ABDULLAH


Penawar rindu padamu seorang
Kenapa selalu semangatku dikau puja
Penawar rindu padamu seorang

Resah tak sanggup menanggung di jiwa
Salah tak tahu kasih bermula

Bermula
Peristiwa, dalam ingatan
Kasih tercipta

Penawar rindu padamu seorang

Senyuman kuberi sungguh bermakna
Tetapi sayang kau tak ketahui

Tak ketahui
Hingga ku merana, merajuk hati
Membawa diri

Penawar rindu padamu seorang
Kenapa selalu semangatku dikau puja
Penawar rindu padamu seorang


Dis whole weekend...kenalah tabah sket. Ntahlah...arituh kan, mase Jumaat aku dpt bas yg awal sket. kire sebelum Maghrib sampai.
Tp aku tak tau kat mane dtgnye penat...lepas jek Isya' aku tido smpai sok tuh tak sedar2. Hehehe. Aku tak sedar ade org sms aku,
bg perkhabaran gembira tuh. Aku tak tau la aku nak rase ape sbnrnye, nak hepi pon dah takde hak dah...tp tak tau asal aku rase cam lega sangat.
Besrsyukur sangat. Kadang2 bile aku fikirkan balik...betullah..kalo kite ingat Tuhan, jgn mungkir...and sentiase bertawakal...ade kot balasannye
The reward... mmg memuaskan ati. Ingat tak aku puasa nazar arituh? Mungkin Tuhan marah kot ngan aku...janji nak pose tak pose2...Sehari aku ganti, adelah satu perkare yg berlaku.
Sekurang2nye salah satu doa aku dimakbulkan. Sejak lebih kurang setahun lepas, semenjak dugaan tuh datang kat die...aku hanye leh doakan jek. Memanglah..apelah nilai puase aku tuh sangat kan,
tp bagi aku...janji tetap janji. Bile berjanji, lagik2 ngan Tuhan...tunaikanlah walopon kite tak sempurna. Tunaikanlah dgn sesempurna yg mampu.
Alhamdulillah...sekurang-kurangnye janji yg aku dah hampir tunaikan nieh dibalas dgn baik oleh Tuhan. Walopon aku dah takde hak lagik...tp sekurang2nye doa yg dimakbulkan nieh wat aku rase Tuhan sayangkan aku! (biarlah manusia tak syg kan). eCEEEEHHH..Poyo Cik Sha..hehe...


Aku gi beli mende makan, dah janji nak masakkan sumthing utk adik...die dah lame mintak. Payment pon dpt sket arituh...gune belikan. Kos pun tak byk...setakat telur bistik apelah sangat.
Aku sbnrnye hajat nak watkan nasik ayam, tp ayam mahal sangat skang nieh. RM6.50 sekilo...dah cecah harge siling tuh! Ade yg dah jual Rm6.80 pun ade. Normal price 4.70/kg -5.40/kg. Sekor ayam maunye leh cecah RM15...huhhh..mahal.
Kire2 balik duit byk yg tak cukup. Aku rase baik postpone dulu la menu tuh. Seafood jek yg murah sket, daging2 sume tgh mahal! Smpai kedai mapley nye ayam goreng pon aku tgk dah limited skang! Alasan sume sbb transportation cost naik.
Brg mmg tgh mahal...naik tak ingat punye tuh....lame2 org Mesia leh botak! Cewaaah..teringat ekonomi kejap.


So, keje aku hanye memasak n tgk tv jek ujung minggu arituh. Sambil tuh elakkan tgk channel@15 (bosannye bile parents ko lagik Mawi-maniac dr ko...hahaha).
So, Atan ade bawak satu game balik...game lame kot nieh...2D lagik. Name game tuh Pharoah...macam Rise of Nation gak. Wat kerajaan Mesir dulu2...bina2...So, aku dgn addictnye men mende nieh.
Adik2 aku pon tak marah..dowang asal2 nak tunjuk lagik tera tuh. Tp silap laa..Kalo game membina nieh slalunye aku yg menang...lawan2 jek aku slalu kalah..hehehe..
Aku jarang men game, tp kalo skali aku men aku men betul2. Yg paling best tuh game tuh..bile aku dah mule nak menang...die carik reason yg hampeh nak kalahkan aku.
Tp, cukuplah membuatkan ayah aku bengang sbb aku tak brenti2 men game jek...hahaha..smpai Mawi nyanyi pon aku malas nak tgk. And paling penting..aku dah lame tak AFUNDI MAWI...kehkeh..(pelik aku org tua2 nieh bile fanatik)
Aku tak pernah tul tgk parents aku enjoy tgk rancangan hiburan...lagik2 yg menyanyi. Tp smenjak ade dak Mawi nieh, beriye sangat...smpai AFUNDI! Taklah byk, 2 sms cmtuh kot...tp cukuplah mengejutkan. Mak Lang, Atam, Mak Long pulak lagik fanatik.
Satu ari AFUNDI MAWI dua kali. Siap smpai pesan lagik kat aku, suh AFUNDI MAWi. Call ayah pon borak sal Mawi...hahahaa..Mawi..Mawi..Mawi...ape ko dah wat ngan family aku nieh...
Seingat aku sumenye tak suke rancangan menyanyi! Bile dipikir balik...yg minat die org tua2! Patutlah AFUNDI naik...org tua kan byk duit dr budak2...hihi...


Cume arituh aku agak tersentuh...nasib baik si Akma yg nyanyi lagu Farahdiya tuh. So, feel agak kureng walopon die nyanyi ngan Felix. Eloklah tak feel. Sbb dulu aku pernah letak lagu tuh dlm blog nieh utk dedicate kat sumone.
And the lyrics...hmm...skang bile dgr rase semacam la... tp konsert last week was the worst la..bosan sangat. Atau mungkin kepale kat tpt len? Ntahlah. Aku sniri tak paham asal bile AF jek ade sumthing yg aku dpt. Sms lagik. Marah? Kenape?
Suke hatilah..setahu aku, aku dah tak wat ape2 lagik. Kalo rase aku yg patut dipersalahkan...suke hati. Aku dah tak tau ape nak ckp lagi dah...Aku tak marah pun...aku faham sangat ape yg die tak suke. Tp, there are times I need sum space.
Biar diam jek Cik Sha...tenangkan ati, k...Mmg sakit mende camnieh kan...tp kalo jatuh, nnt sape nak tgkkan org yg mengharap kat kite...Maybe nieh sbb budak2 tak patut bercinta!!! Hehehe..dah..Dah...tak mo kuruskan pahle pose aku...:)


Arinieh ade sowang client tuh mengamuk..siap hang up lagik kat aku. Hahahaha...mule2 tuh rase hangin jugak...kutuk2 aku sume, kerani tak tau ape laaaa..itulah..inilah...tp lepas tuh aku wat tak layan jek dgn pangai die...suke ati dielah..malas nak kuruskan pahala..
Kalo kutuk die dpt kuruskan badan okay gak..hehehe..(dgr citenye geng lemak nak kuruskan badan ek?!). Aku borak ngan aunty aku pagi td...len2 aku takde wat ape laa..just borak, nak borak ape sangat..as usual aunty aku tau cite sal anak2 die jek aaa...huhu...yelah, anak die kan pandai n lawa...byklah nak dicite, kan? :P


Part paling best sbb aku dpt key-in payment voucher account tanpe gangguan Erwan!(kalo die kaco sure tak siap nye...kang salah kire pulak) Yeaayyy..die kat Manjung la nieh...hihi. Tp sempat agik call mengarah seperti biase...huuuuuu...Tp arinieh gatal sket. Hish, nape die nieh...angau ke hape tah. Aku wat tak layan jek. Dahla tuh Erwan...ingat awak jek saye rase nak mengumpat...abes pose saye nanti..stop..stop...


Aku nak merasmikan "MINGGU LAGU TRADISIONAL" aku. Nak ganti BEST104..hahhaa.. This week aku nak letak lagu tradisional jek. Hehehe. Lately rajin sket melayan lagu atuk2 dan nenek2. Minggu nieh aku nak letak lagu camtuh jek sumenye!So, jgn bosan..meh melayan.
Part of the reason gak, aku terkenang org2 Johor sbnrnye. Bilelah nak turun jupe org2 Batu Pahat nieh. Hope dpt jupe Cik Sue sblm balik JB. Kwn2 close org Johor...jejake idaman Malaya pon org Johor...makanan fav kat Johor...hmmm..byknye mende Johor..hehe..Big enemy pon org Johor..ahaha...
Tgh berkire2, kalo ade duit tingin nak gi sane laa...tgk nanti rezki. Kalo ade rezki tak lame lagik aku nak gi Kota Tinggu kot. :)


Harinieh kite layan ghazal dulu, k...ditujukan utk kwn2 Johorku yg tercayang....lagu yg Amylea nyanyi arituh (tp Orkid Abdullah nyanyi lagik superb la...version Ramlah Ram pun hebat...)....Penawar Rindu...


p/s: Ujan arinieh...macam aku jugak....Teeeeeeeejuuuuuuuuuuuuuukkkkknyeeeee...

No comments: