Monday, August 15, 2005

bola




Okeh.....kite share pasal game last week pulak. Ape nak cite ek..hmm..
So, meh bace aku merapu sal games minggu lepas. Yg highlighted jek ek. Bukan sume game aku tgk nieh..hihi.

Arsenal 2 0 N'castle

Wigan 0 1 Chelsea

Everton 0 2 Man Utd

Man City 0 0 W.B.A.

Portsm'h 0 2 Tot'ham

A Villa 2 2 Bolton

Fulham 0 0 Birm'ham

West Ham 3 1 Blackb'n

Sun'land 1 3 Charlton

M'brough 0 0 Liv'pool





M'BORO(0) vs LIVERPOOL(0)


Stevie G nieh mmg gempaq! Aku thankful sangat die ade kat Liverpool lagik. Tp tuh la die kan, the 1st game result boleh jd seri 0-0. Tp takpe, diorg bukan men kat Anfield pon. Hehehe. Kalo ikut rank skang Liverpool mmg rendah la, sbb tak menang. Tp at least dpt test power Boro nieh without Zenden. Aku kesian pulak kat si Zenden tuh mase die dpt bola jek org boooo... Aperah, macam tak rela jek die pi Liverpool. Org kat Liverpool tak booo pun Steve McManaman walopon tak rela die pi Real Madrid dulu. Ish2. Teruk! Apepon aku rase wisau gak bile tgk game nieh. Morientes dh mule bole pegang bola, tak seteruk dulu die men. Tp finishing die takde, and tak cukup gempaq. Aku cukup suke tgk bile Stevie G wat shoot, die suke betul try dr jauh. Same la macam Xabi Alonso. Tp still, takde finishing. Pade aku la, personally....aku suke kalo Hammann masuk men, sbb die akan menjadikan environment game nieh len. N Milan Baros, walopon dlm proses dijual, die ade speed and sharpness. Tuh yg aku tgh pkkan...bile tgk game nieh. Midfield mmg tgh mantap, Zenden n Sissoko nampaknye macam gud buys...tp kalo finishing takde, tak gol jugak kan. Sbnrnye semenjak Rafa took over tpt Houllier nieh, byk sgt mende2 ngeri die dah buat. Bile aku tgk list player yg die jual tuh ade mase aku macam tertanye2 ape dlm kepale die. Sbb, kalo compare ngn ape die beli, macam kureng jek aku tgk. Ade mase pon menyeramkan. But it worked for UEFA Champions last season. Tp nak kate die sgt yg jd tactician pun tak jugak becuz most of the players Houllier yg beli. Skang die mule jual players yg Houllier beli, and ganti ngn pilihan die! Aku bukan seram ape, Rafa nieh die suke sangat Spanish football (he's a Spaniard, of course he thinks Spanish football is the best). Tp the best striker bukan la dr Spain. Raul Gonzales is a pain in the *ss, even Jose Antonio Reyes tuh pon not trustworthy. So pkkan la. Sape jugak tak wisau bile record Rafa tuh pernah kena sacked dgn Valencia. Come to think again, aku tak pernah tgk manager Liverpool giler macam nieh. Aku lagik prefer all-English team macam Kenny Daglish! Apepon...game nieh wat aku ngantuk sket. Cepat jek tertido2. Adeh....takpelah...we'll see the next game in Anfield cmne ek...


MANCHESTER UNITED(2) vs EVERTON(0)


Same ade Alex Ferguson terlampau pandai dgn tukar keeper n beli Number 13:Park, ataupun Moyes yg terlalu bergantung kat sorang player. Aku mula perasan Everton mule menurun bile diorg lost 1 player to Real Madrid, who else kalo bukan Graversen (betul ke aku eja nieh ek). Since then Everton mule down, walopon diorg maintain dpt masuk UEFA Champions. Kalo tak I'm sure with MU's performance last season, diorg boleh dpt number 3. Tp tuh la die. Sorang player bla, sume pun berubah. Walopon tak byk, tp play-off UEFA Champions arituh menunjukkan Everton belum "cukup class" nak masuk UEFA Champions. I'm not saying dis as a Liverpool fan, but I'm saying dis from my observation through matches. Dats what important in football. U observe and u have all the willpower to strike. Itu yg MU ade game arituh yg Everton takde. MU kalo ikut kemampuan sebenar, tak bagus pun men malam tuh. Tp Everton yg terlalu lemah malam tuh, maybe tak cukup ummphh..ataupun strategy dah dpt diagak. Ataupun macam aku kate tadi, diorg terlalu berharap kat sorang player jek. Kalo ikutkan MU boleh men lagik elok dr tuh, I've seen their best games. But...diorg menang in terms of psychologically. Everton macam give up bile RvN sumbat satu 43rd min, so mase dh lepas 2nd half tuh senang jek Rooney masukkan the 2nd goal. Kalola mende boleh diputar, kan...aku rase alangkah baiknye kalo MU dpt tambah gol lagik. So dat jarak dgn Chelsea tuh lagik jauh. Tp mende dah lepas, betul tak? Kalo nak comment, pade aku...MU was not the team I used to know. Aku tetap tak minat, sum of their fans mmg aku punye rival and tak cukup ngam...but acknowledging ur opponent's strength is also a victory for me. Last time, when I watched MU's games I used to feel very breathless, they played English football. Mase tuh org tua2 yg men, Cantona...Sheringham, Beck pun yg paling mude dlm team tuh. Even Giggs pon tak berkedut lagik. Game diorg laju n very technical. Tp skang...game MU macam game remeh! Tak payah ckp byk...buang ajek Christiano Ranaldo...things will get back to normal. As sumone who is supposed to be a playmaker, he failed. Nasib baik la ade Rooney, kalo tak hancus! Strategy Ronaldo pusing2 balik macam tuh jek...Bawak kat field's edge...tepi padang, smpai kat corner, buat crossing. Tp tak lepas! Itu yg dulu MU ade (sbb ade Beck), skang MU hilang. Beck punye crossings were not necessarily from the corner, kadang2 dr tepi n blakang, tp lencong canteq jek. Kalo tgk CRonaldo nieh men sebijik macam tgk Spain men kat Euro 2004. Kalo kowang ingat midfield Spain bername Vicente yg taktik die macam Ronaldo nieh, kowang akan dpt tau nape Ronaldo nieh taklah sehebat Luis Figo. Die rajin....tp rajin membunuh...sbb tak pakai otak. JS Park...hmm..aku bangge la dgn Asia. Walopon kdg2 rase die punye kerajinan tuh tak bertempat, tp kerajinan die tuh menyelamatkan certain things dlm game la. Macam Rooney, die rajin...tp die rajin yg technical....pakai otak. Tuh yg bagus pasal die. Park nieh...die rajin smpai mane bola ade sume die nak ade. Smpai kadang2 aku rase bukan position die pon die nak ade gak. Hehehe. Whatever it is, he's worth-buying. As for me...kesimpulannye...MU layak menang malam tuh, tp for teams stronger or equally strong teams yg nak lawan besok2...kena ubah sket la. Kalo sume pakai strength certain players jek...susah la kan? Apepun, aku rase yg bagus malam tuh, Sylvetre....Rio Ferdinand should check back his salary;). Apepon...my pren...Mr Izzy...aku tau ko excited sgt MU menang kan, I can tell from ur sms....siap letak Glory2 ManUnited agik tuh..hahhaa..Aku gelak jelah bace sms ko. Actually, there are times I miss quarelling with u especially about football. Tak pernah nak aman nye discussion kite kan. Dats why u can be such a gud fren to me. And a fren when I'm in need. Hopefully, ko tak marah ape yg aku jot nieh ek Izzy...nak buat macam mane, u're destined to meet females who luv Liverpool so much, including me....hehe. (tibe2 aku pon terperasan pompuan yg minat Liverpool slalu sangat dot partner minat ManU....huhu...parahnye...kesian ko kan Izzy). Teringat pulak ko gelakkan aku...bising2 tgk dpt bf fan MU. Tp takpe...skang dah ex...hehe...Mintak2 jgn masin mulut ko aku kawen ngn fan MU lagik ek! Dpt yg macam ko, parah aku....hukk...So, sape2 fan MU yg terase ati ngn ape yg aku slalu ckp, jgnler salah paham...Aku nieh suke memerhati n berterus-terang. Terus terang bukan makne benci, kan? Aku anggap sume nieh utk share jek, k!


ARSENAL(2) vs NEWCASTLE UNITED(0)


Arsenal without Patrick Viera is quite miserable. Aku rase Henry jek yg nampak best dlm game nieh. Walopon buah atiku ialah Pires, tp Pires macam lost sket..napelah gaknye tuh! Aku tgk org yg Arsenal beli tuh...sape tah name die, Hleb kot, die tuh macam okaylah jugak, walopon masuk 2nd half. Cume aku macam blur sket ngan certain players macam Kolo Abib Toure...slalu die taklah men full game, tp die dh men full game, kalo tak silap aku. Satu pembaharuan gak kat back nie. Lagik satu aku kena puji Philipe Senderos, pun dah byk sangat peningkatan. Pade aku Arsenal nampak konsisten sbb diorg ramai players yg mude. Dr segi technical pulak...diorg takde masalah macam MU sangat, masih lagik licin. Yg sorang jek player diorg jenis teragak2 sket, Gilberto. I have to admit he is good, tp kadang2 die terlebih "samba". Tuh pon tak elok gak kan. Lame sangat bawak bola, so...ade mase terlepas jugak. Aku tgk Pires n Ljunberg pun dh mule men cmtuh. I think the old Arsenal lagik best kot. As usual, aku gave clap to Henry mase match becuz he was such a gud captain...baran2 die pon still cool. Newcastle, the played the game well...tp morale tgh low kot, so...macam kelam kabut. My man of the match was Shay Given....smpai merah2 die punye kepale...injured, but he managed to save lots of tries. Yg aku rase macam best tuh sbb die bleh bace penalty Henry (unfortunately die tak blaja yg Henry nieh kalo menyepak mmg laju...macam Djibril Ciise, maybe French men bola cmtuh kot...hehe). The goal by v.Persie tuh aku rase sbb Newcastle dh down sgt tuh. So, komen aku ialah...like MU, Arsenal is a team with experience. So, pressure men lame2, lg2 kat tpt lwn nieh penting...and slalunye ade kat team2 yg dh biase men big games. Dats why sbrnye between Chelsea n Liverpool pon, Liverpool lg pandai handle emotions....sbb fans die dh biase ngn acare2 besar nieh! Itu beza Newcastle n Arsenal. The advantage yg Arsenal ade, diorg men kat Highbury, homeground with a gud record and no emotional stress. Tp Newcastle pulak macam kena beban men kat opponent's ground, dgn problem macam2 dlm team....yg aku nampak cool pon si Shearer (yelah, memperjuangkan kampung halaman kan, hehe). Tp kalo ikut kebolehan...Arsenal should've scored many goals. Kalo nak ikut yg bagus men malam tuh, eventhough Arsenal won, aku bagi kat Newcastle. Dahla men 10 org, they managed to hold Arsenal down. Tak cantik sangat game nieh. Patut ade fight lagik. Whatever it is, gud game. At least nampak fight sket sbb dah ade 2 teams menang 2-0...Same ngan MU. Tak timbul sape lagik bagus dr sape pon, k....Too early to predict la.


CHELSEA(1) vs WIGAN ATHLETIC(0)


As a new team, Wigan made a gud debut. Diorg kalah, tp sbnrnye takde ape nak dimalukan dgn kekalahan tuh pon. Hehe. Pade aku diorg kalah yg tak teruk...since kite pon tau Chelsea nieh heartless, die bleh bantai org suke ati die jek...tak pk mende len.So, for Wigan..gud job. Aku malas nak komen Chelsea nieh, diorg bukan bagus sangat. Skang Crespo dh de balik dlm team diorg, nampak macam gempaq la...tp tak gempaq mane pon..hahaha..Tuh sbb bile MU ngan Arsenal men tak betul aku yg kalut...sbb aku boring ngan Maurinho...tak abes2 poyo. Charity Shield arituh kan diorg menang, sebbaik dah tak poyo sgt. But still...they are not my favourite la...in terms of team spirit...lemah! Kadang2 aku rase diorg robot. Aku yg suke dlm team tuh pon, kat Terry. Die lah yg the greatest. Lampard, hampeh. Kalo yg aku tgk bersungguh2, Makelele. Yg len2? Ntahlah! Suke sgt jual n beli player smpai team dh takde identiti...So? Forget about Chelsea. Game pun kasik gua tido sajaaaaaaaa....zzz..zzz...zzz...


So, itu pandangan aku pasal 1st games for EPL kali nieh. Hopefully next games aku dpt ckp lagik ape aku nak ckp, nnt. Tak rugi kan, kite share ape2 pasal football nieh. Nywayz, utk pemberitahuan...anyone who wants to email me regarding FOOTBALL ONLY, boleh la email, k. Yg len2 tuh...kite tgk dulu laa....rase2 nye football frens takde slhnye kan. Give me ur opinion. Yg pasti jgn tangkap layan sudahla ek...kite cerite football jek. So, see u next matches, k?! Bile2 aku free, kite gebang bola lagik. Chow!

No comments: