Tuesday, August 23, 2005

Cheryna



BELIEVE-CHER

After love, after love
No matter how hard I try
You keep pushing me aside
And I can't break through
There's no talking to you
So sad that you're leaving
Takes time to believe it
But after all is said and done
You're going to be the lonely one, Ohh Oh

Do you believe in life after love
I can feel something inside me say
I really don't think you're strong enough,
Now
Do you believe in life after love
I can feel something inside me say
I really don't think you're strong enough,
Now

What am I supposed to do
Sit around and wait for you
And I can't do that
There's no turning back
I need time to move on
I need love to feel strong
'Cause I've had time to think it through
And maybe I'm too good for you Ohh Oh

But I know that I'll get through this
'Cause I know that I am strong
I don't need you anymore
Oh I don't need you anymore I don't need you anymore
No I don't need you anymore


Okeh aaa...lately aku suke naaa letak lagu jiwang dlm blog nieh kan. Tp arinieh takmo letak lagu jiwang laa... nak letak lagu len pulak. Dun misunderstand lagu jiwang tuh...skang aku rase aku macam banish hitz.fm ke ape ke dlm list aku. Bkn pe, aku bosan dgn lagu2 yg ade skang!
Takde yg menarik telinga aku nak mendengar. Tak byk lagu yg best2 skang nieh. Aku bukanlah peminat hiphop or R&B sejati. Kalo ade lagu best baru nak dengar. And aku rase bkn senang nak dpt lagu macam tuh yg best. Stereotype jek! And then kalo ikut lagu2 byk lagu budak2 skolah jek...Ryan Cabrera laa...Gavin Degraw nye lagu "Chariot" tuh pun aku dgr sekali dua n jd bosan. Ntahlah! Last2 aku turn kat Era jek. Lagu pun lebih menenangkan perasaan, at least blaja jugak sumthing sambil mendengar. By the way, aku rase hitz sgt la boring skang. Dulu aku suke sgt dgr morning krew. Tp semenjak Fly Guy n Lil Kev takde aku makin bosan. Mlm2 dulu ade John Boy. At least ade Serena C! Skang macam hampeh jek...aku macam hilang nafsu pulak. Last2 aku dgr oldies...lebih menyeronokkan and mengamankan jiwa. Baik aku dgr Mix.fm. Hehe. Ke aku mg dah tua ek? Smpai dah takleh dgr lagu2 cmtuh agik..hihi..


Lagu "Believe" nieh adelah lagu fav aku from Cher. Pade aku, Cher ade satu sore yg unik...and die sgt consistent...dr zaman 70's smpai millenium nieh die still ade peminat tersendiri. Aku lupe plak name group die formed ngn ex-hubby die tuh. By the way, nyanyi duo or solo, Cher best. Cantik pon cantik. Aku tgk beberape cerite yg Cher berlakon, mmg melekat. Maybe sbb aku mmg suke ngan mate Cher yg besar tuh. Cume lately aku rase Cher dh betul2 nampak dimakan usia la jugak. Makeup Cher dh mule melampau and tak menunjukkan kecantikan die yg sebenar. Kalo tak lawa Cher nieh, takkanle Tom Cruise pernah angkat jd awek dulu kan? Cher yg ade keturunan Red Indian. Aku dpt info pasal Cher yg byk2 nieh pon collected from Cik Kiah ler. Aku pon tak sure la Cik Kiah minat Cher ke tak...yg aku tau die mmg hapal lagu Cher. And skang pass kat aku...hehe...pusing2, itulah kitowang...mane gua nak lari...minatnye pon same!


By the way, arinieh aku ade satu cite nak cite kat kowang. Aku rase aku dh lame pendam cite nieh. I thought of letting no one know laa...bkn penting sangat. Tp, aku rase dis time aku nak cerite la. Saje...in case ade curiosity. And maybe gak sbb aku takde story nak cite kan! Hehehe..


Story aku ialah pasal: cheryna. Tang mane aku dpt name cheryna nieh. Ade yg tanye aku, adekah name cheryna nieh pure? Aku ke org pertame yg gunekan nick cheryna? Jawapannye tidak. Sbb cheryna (with the spelling "cherina") telah digunekan oleh KRU utk tajuk lagu diorg. Lagu "cherina" dikeluarkan dlm tahun 90'an...album KRU yg ade lagu "Mengerti" tuh. Lagu "cherina" taklah best sgt, however for dat time boleh diterime la. And aku pon mmg minat certain songs from KRU mase tuh. Album KRU pon aku ade. Ahak. Whatever it is...dats not where I got my nickname laa..hehehe...I admit tuh tajum lagu KRU...tp aku tak ciplak tau...tgk spelling betul2...

Name nieh bermule dgn 3 suku kate cher+ry+na. Walopon nick nieh maybe takde dlm arabic ke malay ke makne die...i have my own definitios for my nickname laa..Bkn setakat nak perasan2 bubuh name cheryna...macam lawa jek nak buh name gitu, ek tak? Hihi. Name betul pon takde kena mengena ngan name nieh...hehe. Okeh we actually have started with the phrase "cher" tuh. As I said earlier, aku sgt suke tgk Cher...suke ngan lagu believe. Mase name nieh dicreate lagu "Believe" tuh tgh pemes giler la kirenye. Maybe tak sepemes lagu "Truly Madly Deeply" mase tuh, tapi pemes aaa jugak. Hehehe. So, "Cher" itu adelah "cher" penyanyi tuh.


Next, kite pergi kat "ry". Errr..sbnrnye nieh part deep secret aku. "Ry" nieh name org. Coincidently, my ex-bfs namenye sume berakhir dgn "ri". Hahaahahaha...so, bukan diorg la "ry". Name nieh dicipta late 97 or early 98. Mase tuh tak kenal diorg agik kan. (Huh..mencinye aku sebut 'diorg'...terase len macam pulak). So...sebagai nak berterus-terang...especially ngn kwn2 terchenta aku nieh..."ry" tuh adelah 1st date aku. Hehehe. Aku kenal die mase umo dr 15 nak masuk 16...kire2 form four kot. Macam mane aku kenal? Mase tuh baru berjinak2 ngan MiRC. Ikut kwn2 pi chatting time outing. Saje2. Mmg tak pernah serious...alwiz pakai fake identity..tak pernah terus-terang ape lagi nak bertukar number fon. Kire kalo sejam aku chatting, sejam tuh la aku menipu. Actually, awal2nye aku menemankan si Dee (neighbour or kwn sekolah aku dulu). Ntah cmne bosan tgk Dee lyn jiwang, aku pun chatting gak, aside mase tuh carik member yg minat Liverpool. Aku jupe la fans Liverpool...kat situ aku blaja byk sal bola pun...dr kecik mmg minat bola sepak, then bile dh ade internet saje nak surf. Dr surfer website Liverpool skang aku dh jd member boardroom pun..hehe. So, "ry" was one of those la. Yg rajin bercakap sal bola. Aku pulak mase tuh tak chat using mirc...aku chat kat alamak.com jek..senang. Die student kat UM (badi ngan org UM kot aku nieh), org Negeri Sembilan jugak kat part Rantau, n sekolah kat Sains Tuanku Jaafar. Umur...mase aku 16 die dah 22. I was actually takut sangat nak baik2...kitowang chat n send emails laa..especially bile die masuk lab and aku jalan petang2 kat Ampangan nieh. Nak kate baik sgt tuh...takler..tp mase tuh aku mude agik kan..budak sekolah, and aku pon tak suke nak berbf. Aku tak take serious mende2 cmnieh la. Pk nak enjoy ngn kwn2 jek. Smpaila "ry" nieh balik kampung utk raye...make for the 1st time in my life kitowang tukar number fon. Mase tuh aku takut sgt sbb dak2 skolah pun aku tak bg number fon. Cik Kiah sgt la garang mase tuh...hahaha. Aku ingt agik kalo ade org nak ckp ngn aku ke ape...org tuh akan tulis surat...and aku mmg tak pernah bawak balik surat tuh. Fortunately, aku tak reti melayan dek mengenangkan bonda aku n pangai aku yg suke enjoy ngn kwn2 jek. "Ry" was the 1st guy la. Smpai kitowang decided nak jupe kat Seremban Parade mase cuti raye. So, dipendekkan cerite...aku rase kan, kalo aku pkkan skang ape yg jd dulu...aku rase aku minat kat si "ry" tuh. The 1st time I saw him, aku rase die mmg hensem, and sgt bijak. Aku mmg rase cm nak melayang la. Hahaha..sebagai budak sekolah, aku sgt control...dating pun ditemani oleh cousin aku mase tuh. And skang aku rase kan, die lah yg menyebabkan aku set up the standard kat org macam mane aku nak. Hahaha. Kalo Cik Pink dulu die mesti ingat ciri2 tuh. Aku suke lelaki melayu terakhir punye style. Typical Malay style la. Pakai kain pelekat, gi surau, makan pakai tangan, minat bola sepak, lepak kedai mapley, bawak motor kapcai, martial of arts- silat, kompang, music-rock/rock kapak. Tp, mase tuh kan...aku tak kisah pon ape aku rase n ape yg die ckp kat aku. Punyelah blur! Hahaha. Skang brula aku paham nape kwn2 aku dulu aku blur. Hehehe. Ntahler...mase tuh mindset tak ke situ kan...macam ade alarm ke ape aku pon tak tau. Sume tindak tanduk macam ctrl jek. Nakal pun ngn kwn2 terapat. Boleh pi ponteng skolah la, fly sume...tp bab lelaki, aku hancuss..


Aku lost contact ngn "ry" mase aku SPM. Die pulak mase tuh dah final sem. Kitowang takde time yg dispent together, itulah sekali aku dating (itupun berteman n kejap la sangat). Most of the time aku akan email2 jek la. Bile aku dh tua nieh barula aku paham cmne la "ry" nieh ade impact dlm life aku. Die adelah my 1st date, n leh kate my 1st crush jugakla. Langsung tak reti berbahse bunga2 yg buat aku senang ngn die. Which is lepas tuh...bile aku jupe my 1st luv, orgnye macam "ry", sgt straight-forward. In fact, rupe...suare n style pon macam "ry". Asal pon dekat2 jek...Mambau...Rantau..dekat jek kan. Dlm negeri nieh jugak. Bile dh masuk u barulah aku brani contact "ry", itupon tak selalu...smpailah kitowang lost contact for about 1 -2 years. Nk dijadikan cerite...mase tuh jugak aku jupe senior aku/junior "ry" kat STJ. Ape yg aku ingt "ry" kelentong aku (yelah...he was too gud to be true utk sowang kwn chat), sumenye benar belake. In fact, itulah manusia yg senior aku minat kat sekolah...hahaha..akak tuh pon ckp die ensem. Muke lelaki melayu terakhir gitu. Mase tuh cm nyesal pun ade..haha..tp I was already a different person...Cik Kiah pun menggalakkan aku berboipren...however, kesan penangan tuh buat aku takmo ade bf. So, aku try contact "ry". Tp tak dpt. Smpailah at last...tah cmne, Tuhan gerakkan ati die nak call aku kot...EXCEPT...die bg invitation ke majlis pertunangan die. Kuang...kuang...kuanggg...berakhirlah riwayat kesan degil...Tapi tak regret la, becuz aku rase kedatangan die mengajar aku sumthing important in life, which is...learn how to trust. Lepas tuh, br la aku paham ape yg aku nak sbnrnye...org yg macam mane...and bile target aku nak berboipren n kawen...So, tak sia2 la jupe die nieh. And tak sia2 jugak mengorbankan my principle at least for once, dating sewaktu sekolah...which was sumthing yg aku takkan buat (tp aku buat bile jupe die), n aku takkan bg anak aku buat..ahaha..


Itulah cerite "ry". "na" pulak...singkatan kepade "la nina" a French word for "perempuan gile". Hehe. Sbnrnye before gune cheryna, nick aku ialah "la nina". Tp dek lepas tuh ramai pulak org gune...including ade yg gune EL NINO pun...(sebok jek!), make terlahirlah cheryna...which represents aku skang. So, sape yg panggey aku chery...pk la dulu...hahaha.Chery bukanlah nameku...hikhik. Part yg "na" tuh br represents aku...hikhik. Tp takpelah..nak wat cmne bile org dh biase gune yg itu. Yatmo, Pink, Dell, even Yatie pon dh panggey Chery. In real life. Kadang2 aku rase macam dh jd name aku pulak. Dulu2 macam best jek kena panggey "Chery" mase ngn ex aku...sbb die pon "Rie" kan...Tp skang, rase kelako pon ade...whatevery it is...tak kisah la tuh... Ade gak yg senang2 taip letak "ceri" jek...lagik sedih. Hahaha. Takpelah..smoge ngn doa kowang, aku akan manis macam buah ceri kat atas nieh...hihi..Apepon...kalo kawan, kawan la kan...panggey badigol pun tetap kawan jugak, kalo ikhlas carenye...ye tak?


Sbnrnye aku story pjg lebar nieh sbb aku takde story. Aku sebok nieh, tp sempat mengarut lagik. Sbnrnye aku tak sihat, cume yg tau ibu aku n Abg Ujang jek...boss aku masih lagik ingt aku okay. Erwan tak dtg, pi Gemas. Tp die lagik jauh nak tau aku tak sehat. Td die call, "Sore awak len laa..." Hehe. Nk wat cmne...dh org yg tak nampak tetap tak nampak...Takpelah Cik Sha, selagik terlarat...


Aku basah dek hujan pg td. Ujan sekerat2 kat Seremban nieh, sampai tpt keje aku basah pulak. Numpang umah arwah nenek, dok keringkan baju...br gi keje. Jerebu yg melande membuatkan aku sakit tekak n demam...arinieh teruk agik la demam aku nieh. Smpai td ibu called aku dh kena tegur, "Keje tuh mmg la keje...tp kalo tak sihat rest la"....huuu..nak wat cmne...takkan aku nak mkn gaji buta...


Okehlaa...mau siapkan ammendment CV...5 set nieh...huh! Giler! Dhler printer lembab nieh. Jom lyn lagu Cher...takde kena mengena ngn yg idup ataupun mati, k....

No comments: