Monday, August 01, 2005

Ghazal Utk Rabiah



GHAZAL UNTUK RABIAH- JAMAL ABDILLAH & M. NASIR

Jamal:
Kilauan intan berkelip-kelip di langit tinggi
Dan cahaya menari-nari di langit biru
Tidaklah dapat menenangkan perasaanku
Yang rindukan kehadiran kasih

M. Nasir:
Gemersik irama merdu buluh perindu
Dan nyanyian pari-pari dari kayangan
Tidaklah dapat tenteramkan sanubari
Yang mendambakan kepastian kasihmu

Jamal:
Rela lepaskan segala-gala yang ku ada
Andai itu yang kau hajatkan

M. Nasir:
Rela terima apapun syaratnya dan dugaan
Untuk ku buktikan cintaku

Jamal:
Asalkan dapat ku mengubati hatiku yang cedera
ditumpaskan cinta

M. Nasir:
Asalkan dapat ku menundukkan amukan gelora jiwa
Yang menagih kasih

Duet:
Yang halus yang tulus
Yang mulus yang kudus

Jamal:
Semoga malamku tidak lagi jadi medan airmata
Menusuk segenap kalbuku


Okeh...disebabkan aku sgt impress ngn lagu2 bonus kat AF minggu lepas, aku nak letak minggu nieh sebagai "MINGGU LAGU BONUS MINGGU KE-9". Bukan peee..bile terdengar lagu2 tuh aku rase macam teringat lagu2 zaman skolah tibe2...
Dah le tuh..tibe2 terperasan pulak Amylea nieh every week impress aku (except for last week die impressed ngn lagu bonus). Even though Marsha tuh tone die best, lembut...tp die telah merosakkan lagu fav aku...lagu Khaty Ibrahim tuh. So, kite pi lagu bonus la ek. Sbb aku minat lagu2 bonus nieh!
Kalo ikutkan ade 7 lagu bonus kan? Tp aku tak tau la kalo tujuh2 tuh aku boleh letak ke tidak. So, kite tgk mane yg sempat aku masukkan. The 1st song, Ghazal Untuk Rabiah nieh haa...Yeayyy...Mawi telah membawa part Jamal Abdillah dgn superb skali! Hihi. Bukanla sbb aku peminat fanatik Mawi, tp sbb aku sgt impress la kalo org sore mengaji best nieh. Kalo menyanyi mmg la...ramai org leh nyanyi. Mengaji sore best lom tentu! N die menyanyi lagu tuh macam mengaji la...huhu..best..best..Cume tak dinafikan...last tuh die dah ade terkucil sket. Ihik.
(Kalo ye pun minat takmo la tak mengaku kan?!). Haiii...bertambah World la Mawi nampaknye. Ckp sal World kan...lately nieh aku adelah dengar cerite (dr sape lagik kalo bukan dr bonda aku kan..hehe), Mawi ade satu magazine name die "mawi world". Ibu aku ceritelaa...dlm tuh ade gambo Mawi kecik2...comeyla...itu laaa..(susah betul la org fanatik nieh...hahaha). Yg adik2 aku pon sebok la kate kwn2 diorg beli mende alah tuh. Aku pon tringin nak tgk. Ikut aku nieh...aku takmo pun beli. Just nak tgk. Aku mane la nak beli magazine hiburan nieh...kalo mase sekolah dulupon beli Galaxie. Start form 4 dah bace Cleo. So, pg td mase aku gi keje, aku singgah la kat kedai magazine kat Terminal One tuh. Alang2 nak beli paper, aku tgkla..usha2...mane tau dpt tgk magazine tuh. Manelah tau ia segempaq yg dikatekan. Hehe. So, usha punye usha aku jupe akhirnye.
Boleh tahan! Aku flip2 mmg pasal Mawi. Tp last page kat cover tuh aku nmpak "Mingguan Hiburan". Hmm..so, bukanlah MawiFC yg buat nieh? Kalo Mawi FC buat aku mmg tabikla..tp sbbkn org len yg wat aku macam ragu2 sket. Mesti byk keuntungan diorg dpt nieh. Mawi...Mawiii...Mawiii...:P


Sbrnye arinieh mood ade sket tak baik. Period kot, so cam ade time tuh cam cepat jek semacam pangai nieh. Bukanlah tak ctrl tp ntahlah! Then smalam aku tak bwk beg besar....pakai handbag biase. Tibe2 baru tersedar aku dah lame tak gune handbag putih aku. Aku pon pakai. Mase aku nak beli brg, aku kuarkan duit. Duit baki aku masukkan kat celah beg tuh. Tibe2 tangan aku dpt tangkap sumthing dlm tuh. Getah ikat rambut! Aku ingatkan dah ilang. Napelah time macam nieh aku nak jupe getah tuh. Lepas tuh, aku recall balik the last time aku gune handbag aku tuh. Yup...aku gune mase gi dating dulu. Then lame ngat aku tak pakai beg tuh. Getah ikat rambut tuh pulak aku gune mase aku kuar tuh. Sbb getah tuh die yg belikan kat Midvalley. Utk getah yg sempoi, mahal. Warna pink...ade star dua bijik. Comel sgt. Mase tuh aku byk sgt mende warne pink. Sume die yg pilih. Ntahlaaa...kadang2 rase nak letak tpt len, aku nak pakai jugak. Ade tuh nak replace, takde duit pulak. Even purse aku pon kaler pink. Nk beli purse br rase membazir jek. Ntahlah...ade mase mmg aku bosan bile cmnieh. But life has to go on, rite? Sabar byk2 Cik Sha ek....


Aku masuk opis, byk gak keje. It's ok la...tp satu lega sbb Imran ade. So, ape2 aku leh tanye die. Nak compare ngan si Erwan satu jek aaa...die nieh akan try buat dulu sebelum nak suruh2. N sowi to say, die nieh reti respect org sket, which is sumtimes...Erwan's weakest point. Bukan nak mengate ke ape..but sumtimes aku n Erwan nieh walopon die baik...ade time aku rimas sket. Especially bile die dtg ngn si Ah Lok. Boring pon boring gak. Kot iye pon...nak bergurau pk la aku yg tercogok kat sini. Bising tul org nak wat keje. Dahla amik brg suke sepah2. Tuh yg kdg2 aku macam marah la sket...Sepah kang kalo ilang, sape nak carik? Aku gak...


Dpt satu msg. Biarlah...aku dh bace n dh reply. Aku rase kan, skang aku tak payah la nak ckp ape2. Diam jek la. Sbb skang dah jd hak aku nak diam. Nak amik tahu n terus terang bukan lagik hak aku. Nak menjawab pun hak aku nak jwb ke tidak. So, the conclusion is...if anything, it is now my consideration whether to respond or not. It goes both ways la kan? Takkan bile nak bercerite, bile nak terus terang, bile nak ckp ape2...sume aku. Balik2 aku. org boleh keep anything and everthing from me, tp aku kena terus-terang ngn sume org. Actually dis thing is not necessarily related to org tuh laaa...sape2 jek la! Aku sniri dah muak. Bile aku nak wat ape2..aku kena ckp kat org. Aku kena terus terang. Aku kena mengaku. Penat sangat rasenye. It's like aku tak boleh ade secret...tuh yg kadang2 bosan. Emo aku jdnye...


Keemoan aku akhirnye terubat sket. Adik aku dtg antar surat aku! Lega tak lega gak dpt surat nieh! Sebbaik ade org, kalo tak dh nangeh sorang2 aku kat sini. So, berjaye ctrl aaa. Result aku macam mane pon, transkrip dh ade. Dah tau bile nak grad, kena pi bayar. Tarikh tutup Jumaat nieh! So, dis Friday aku bercuti ek! Nak setel mende kat UNITEN nieh..


Tp aku ade secret ngan adik aku smalam, si Atan. Kena rahsiakan dr adik2 yg len. Aku banje adik aku mkn KFC smalam. Hehehe. Aku takmo aa kang kecik ati. Nak banje yg len, takdelah byk ngat duit. So, smalam sbb dh teringin sgt nk mkn KFC n sbb kesian tgk adik jln jauh nak anta surat aku...aku banje lah. Tp tibe2 rase sedih lak mase nak balik smalam kan, adik ckp la kat aku, " Ni kakak punye "hari penyampaian hadiah" nie bile? Adik nak tgk boleh? Nak ikut...kakak bagi tak?" Huh...nak nangeh agik. Kesian aku tgk. Aku sniri tak tau cmne nak gi nnt...Tgh pk cmne nak bwk ayah aku. Dhla takleh drive, takut die sakit lak nnt! Nauzubillah. So...aku tanye lg:

aku: adik gi naik komuter ngn Atan, boleh ke?
adik: takpelah...adik nk tgk gak. Nnt kakak pakai cam dlm tv tu ek?
aku: iklan mane?"
adik: alaaaa...iklan TNB tuh. Yg kakak kate poyo tuh.
aku: oooo...yg tuh (aku gelak jek la)
adik: apasal kakak tak suke tgk iklan tuh?
aku: ntah, poyo jeeee...
adik: abis nnt kakak poyo macam org dlm iklan tuh ke?
aku: bkn akak mmg poyo ke? hehehe..
adik: hehehe...kakak bg ke adik ikut ni?
aku: boleh, tp nnt takleh masuk dewan. Nak jugak ke?
adik: takpelah...janji dpt pergi. Nanti org nak kumpul duit. Boleh tgk kakak poyo. Hehehe...
aku: Hehehe...apasal beriye2 nak pergi nieh?
adik: Lame dah tak pergi jln macam dulu. Kakak tak bwk pon. Kakak tak kuar ke ngn Fadzley? (gelaran ex-bf aku yg bukan bername Fadzley)
aku: Buat ape kakak nak kuar ngn die? Adik bukan suke die pon. Slalu kacau jek.
adik: (Garu kepale). Die tuh diam jek...org ckp pun senyum2. Abis tuh nak buat ape?
aku: Kakak dah tak kuar ngn die lagi. Nanti laaa..kakak bawak adik gi jln.
adik: Die tak ikut ke? Dulu die slalu ade...
aku: Dah, tak ikut lagi sampai bile2...
adik: Sebab org ke? Sori la kakak...(peluk2 aku)
aku: Jgn ckp org tau? Janji...
adik: Okay...Kak...sorilah...die marah kakak sebab org suke gelakkan die ke?
aku: Mana ada laaaa...dah la...takmo ckp lagi la. Nanti adik ikut kakak tau. Tp kite naik komuter.



Jd kesian kat adik. Mesti die tak paham kan? Tp lepas tuh, adik dah tak kuat merajuk lagi. Tak tanye lagi sampailah mlm nieh. Aku kenala pkkan sal die nnt. Kesian la pulak. Sebbaik reti nk ctrl!


By the way, aku nak tanye laaaa...rase2 deep purple ke light purple yg cantik? Aku rase blur pulak nk pakai warne ape. Tp rasenye nak pkai purple. Okaylaa...mau chow. Ngantukkk..

No comments: