Thursday, August 25, 2005

sakura



SEKUNTUM BUNGA SAKURA DI GURUN SAHARA-MEGA

Engkaulah sekuntum bunga sakura
Mekarmu di tempat indah dan dingin
Dan aku bagaikan padang pasir di Gurun Sahara
Oh.. panas dan kering
Tiada apa nak ku bangga

Kau pastikan layu disampingku
Oh Sakura

Pulanglah sayang
Ke tempat asalmu
Di sini kuragukan
Kejelitaanmu kan jadi debu

Jangan kau sandarkan cinta padaku
Oh Sakura

Jangan kau fikirkan
Kerana cinta
Gurun Sahara
Akan menjadi hutan rimba

Pulanglah sahaja
Wahai gadisku
Oh... Sakura


Hiii...yesterday aku tak dtg keje...huhu...Sbbnye? Sbb aku kena flu...teruk sangat. Sebbaik bukan bird flu. Aku dh kate aku tak sihat, kan. Nywayz, arinieh taklah tak sihat...tp kirenye macam sihat la jugak...dah boleh jln sume, dh boleh gelak2. Semalam aku abeskan ari aku dgn tido, bangun...makan, makan ubat...then tido balik. Tido pon macam tak best la, sbb asek ngigau tah hape2...ditambah pulak ngan idung yg tersumbat n batuk yg macam dade nak pecah nieh..bukan best sgt nak tido ek tak?
okaylah...kang kalo aku ckp lagi, org kate aku exaggerate pulak...melebih2..walhal takde cerite ape pon sakit nieh. Tp cukuplah sakit nieh menyebabkan aku tak stayup utk bola, tak tgk FOOTBALL FAOCUS, tak tgk CSKA Sofia kalahkan Liverpool...and tak tgk Midweek games yg best2 minggu nieh. Huhuhu..Even result pon aku tak tau...cuz pagi td aku bangun betul2 nak gi keje jek...


Apepon...arinieh, byklah keje. Sbb aku tak dtg semalam. And then satu la yg okay sket kot aku dtg pagi nieh bile opis aku dh berkemas. Aku slame nieh kemas mane yg patut jek la...sbb kalo aku kemas lebih2 kang ade pulak yg marah tak dpt carik barang. Tp semalam mase aku tak dtg, maybe ade yg tlg mengemaskan. And today is the 1st time aku kuar mase lunch hour...walopon telah diperintahkan keje oleh boss, namun begitu aku telah menyibukkan diri nak pi klinik...atas arahan Cik Kiah. Kebetulan arinieh die ade meeting kat PPD Serembanm, make aku dipakse ke klinik lepas die meeting. Hikhik...smalam mmg die sangat caring aaa..die tak pernah tgk aku pengsan begitu teruk since two months ago...mase aku sakit lepas aku final exam. Dis is the 1st time since last two months. Sumenye sbb aku tak tahan habuk....nak2 pulak asap...bukan jek sbb jerebu kat Mesia nieh...tapi jugak, sbb asap bas yg aku kena tempuh bile tunggu bas kat terminal hari2 and asap rokok! Aku sbnrnye bukanlah org yg strict sangat pasal org meroko..lantak org tuh la nak isap rokok ke ape...Even kalo boipren aku ke, laki aku ke isap rokok...taklah aku suruh berenti macam certain people...Org punye hal, die punye pasal...Tp aku, aku tak kisah. Cume aku tak suke org yg kurang ajar. Yg jenis isap rokok..asap byk, sembur2 kat org. Dat one aku takleh tolerate. Aku mesti melenting. However, org yg pade aku "kurang ajar" tuh, tak dpt aku nak tegur...sbbnye? Ntahlah..malas aku nak ckp...smpai aku sakit pun bukan nak berenti isap rokok dekat2 aku ke ape...Aku tau la risau sbrnye. Kalo tak takkanla mase aku tido tuh, check suhu badan ke ape kan..(aku rase la ade org pegang dahi, leher sume nak check...aku tau tangan sape..hahaaha). Tp..tuh laaa...kalo dh tau org tak sihat...dh mmg allergic abuk...jgn la isap rokok pakai sembur jek...common sense la...nak suh mati ke...huuuu...


Aku angin ke mase keje arinieh? Yup...under pressure sket la. Sbb mase kat klinik td boss call hp suh buat keje. Adoiii! Tensennye. Walhal aku dh ckp aku gi klinik...huuu...mase tuh rase ape ek? Macam boring la sket. Tp balik tuh aku tetap buat keje. Cume yelah..sumtimes..kadang2 ape yg disuruh tuh macam remeh (cthnye kena carik Fakta Ekonomi yang macam Tahukah Anda? kat dlm newspaper, pastu gunting and buat macam buku), at times aku rase bosan jugak. Bukan la nak kate keje tuh tak challenging...tp aku rase, ade org len leh wat keje tuh selain aku....sape agik kalo bukan anak dare die laa..Kadang2 bile aku tgk anak dare die, I'm a bit dissapointed la...Sbb aku rase, die tak appretiative enuff. Kalo aku, aku akan work hard sangat for my mum's career. Even though mak aku tuh cikgu jek...aku beriye2 wat proposal die bile die nak wat projek ape2. Kalo die nak wat bahan mengajar, aku yg beriye2. Even Hari Kantin pun aku yg turun jual makanan skali! (tak caye tanye ibu Syahmi...kat situ la kenal2 kan?!) Perkhemahan mak aku pon...even though aku dh tak sekolah kat situ...tp aku yg tido skali kat sekolah...bawak budak pi rombongan...and even tolong cikgu Girl Guide (ecewah..mentang2 dulu presiden...tp lantaklaa...suke aktiviti gitu). Tp bile aku tgk die, even clerical work yg simple macam keje aku nieh pon she seems not interested la...kadang2 aku frust. Aku rase knowledge die agik byk dr aku. I have lots more to catch up. When I look at her brothers and parents kadang2 aku rase macam jelous sgt. How lucky she is to be borned in such a responsible family. Tak payah susah2 macam aku nieh...keje siang malam...nak carik makan jek...takde mende2 yg luxury pon. Yg tuh macam dilupekan dululaa. Tak mampu kan! But...nak wat cmne, maybe mase die wat keje aku tak nampak...maybe mase aku dtg keje...die dah dok dlm bilik jek tak kuar2. Lgpun watpe la aku nak sebok2 anak org...mak die pon tak marah. Mungkin style cmtuh mak aku jek yg reti marah kot! Takpelah...len org len atinye...tul tak?! (cube menyedapkan ati...deep down inside kesian tgk boss terkejar ke sane ke mari...best dpt mak macam nieh kan...tp Cik Kiah jugak best!)


Td mase tgh bz2..."Mr Anakyn Skywalker" telepon...bergayut la kejap. Sapa itu Anakyn? Imran. My bosses' eldest son. Sangat giler Starwars. Haha. Aku smpai blur jek td. Ape2pon...nice talking to u, Imran...seronok dpt borak2 ngn u td. Kadang2 rase geli ati...dulu mase kitowang neighbour taklah ramah macam nieh kan...maybe sbb mase tuh aku macam anak dare pingitan..sume org ingat aku pendiam...yelah, my cousins lagik org nampak la...they are much prettier and wealthier kan...macam aku nieh beringus jek...sape nak pandang! Nk wat kwn pon org tak ingin...tak menguntungkan. Anywayz, it's not about Imran laa...it's nice, having sumone to talk to....time2 bz, and dat person understands what u're saying. And of course, paling best same opinion...np commitment is better...taklah rase janggal nak bercakap. Tp ade org tuh kan, die tgk jek aku mase tgh ckp dlm fon. Curik dgr ke ape aku pon tak sure....but what the heck! Hahaha...Bile aku dh letak fon, aku tanye die jwb sepatah. Pastuh masam jek muke. Sebbaik aku dh biase tgk muke masam die (agak2 macam nieh la awek die kena tahan ek...malangnyee..hahaha). Tp aku buat macam biase jeklah. Pd aku sume kawan. Last2 malu sniri kan...intonation aku tak pernah bertukar...takde dgn org nieh aku nak manje2...ngn yg nieh aku garang2...aku baik ngn sume org! (of course, dgn boipren dulu...len style aku bercakap kan!). So, watpenye nak masam2 ngan aku...aku senyum jek balik...hehee...


Last2....lepas a moment of silence...die pon bukak mulut...suh call GF die, si consultant Nazual tuh..hakhak...Aku gelak jelah. Pastuh mase die nak balik,aku anta la kat pintu opis aku nieh. tgkkan sket. Cet...sbnrnye aku dh takde mende nak buat, nunggu print CV n update log book jek...! So, last2 senyum...pandai pon senyum.


Die: Sakitnye kaki nieh... malam td saye men futsal, tah cmne pg td kaki nieh sakit
Aku: Lorr...bkn men kat padang rumput...tak lasak la futsal! (huh..tibe2 aku macam menyesal ckp gini..ngamuk kang leceh!)
Die: Ooo...awak ingat futsal tuh tak lasak? Lagi lasak dr men kat padang rumput, awak tau!
Aku: Tak minat la tgk...tak ckup macho laa...men mane?
Die: Kat bla..bla..bla (mumble...tak paham)
Aku: Seremban 2? (pakai agak jek..mane agik kat Seremban nieh pon)
Die: Yup...(sengih2)
Aku: Next week saye takde tau. Ade hal 1 week takde
Die: Lamenyeee?
Aku: Kan cuti byk next week?
Die: Okaylah..
Aku: Okay! Bye..
Die: Hihihihi..byeee...(dlm ati aku jwb...MERDEKA!)

Aku tak kisah ape org nak kate. Ape org nak kutuk lagik. Pade aku skang, yg penting aku tau ape aku buat. Aku dh tak perlukan mende2 remeh. Umur aku baru 22 tahun 10 bulan 12 hari. Bukan nye 32 tahun. Belum layak jd andalusia nieh..haha. To Wan, saye tak ckp pasal jodoh laaaa....sayang ooii... kelakar pulak nampak msg awak kat blog saye nieh....nywayz, thanx for dropping by. Pade saye, jodoh tuh ketentuan Tuhan! Tgk macam Mawi, dh bertunang..tp belum tentu berkahwen kan! Alih2 Normala Samsuddin yg nak kawen. Norjuma pon dh kawen thn nieh. Tinggal Siti Nurhaliza yg tak habis2 menafikan kes Dato' K die tuh. Michael Owen pon dh kawen, and nak dpt sorang agik anak. David Beckham tak cerai2....sumenye sbb jodoh. Kalo ade, adelah....tp saye takkan mencari jodoh! Bukan pertandingan MENCARI CINTA nieh tau!
Kat atas nieh aku letak gambo BUNGA SAKURA. My fav flower...yg name omputihnye ----> cherry blossom. Ahaks! Aku suke bunga sakura nieh. Nieh close-up terdekat la utk bunga sakura. Nnt aku story pasal SAKURA besok ek! 'Til then...aku cabut dulu...ari nak ujan! Dah pukul 6 nieh!

No comments: