Wednesday, September 21, 2005

bunga yg cantik



OPERA HIDUP-WINGS

Hidup bagaikan pentas opera
Tirai hidup dibuka
Ceritapun bermula...
Oh..Oh..Oh..Oh..

Hidup bagaikan pentas opera
Musik hidup bergema
Asyik insan bermula
Oh..Oh..Oh..Oh..

Lakonkan dengan semangat kejujuran
Sinarilah hatimu oh kesucian
Oh..rempuh api kepalsuan
Pastikan keadilan
Pastikan jaya

Hidup bagaikan pentas opera
Rentak lakon bermula
Siapakah wiranya
Oh..Oh..Oh..Oh..

Kita kecewa dan menderita
Lumrah alam biasa
Pastikah kau wiranya
Oh..Oh..Oh..Oh..

Lakonkan penuh bersemangat wira
Pastikan langkahmu oh keyakinan
Oh..Leburkan ketidak-adilan
Pastikan kedamaian
Pastikan jaya


Huhuhu...semalam aku mmg takde mood nak wat keje. Arinieh aku takde mood gak pagi2. Apasal la moyok jek Cik Sha? Huu..ntahlah. Tetibe rase payah nak lepaskan Cik Kiah pi mesyuarat kat Melake tuh. Apsal la aku rase macam nak ngan mak aku jek skang. Ape buat pun aku nak ibu...kadang2 aku rase kan, kalo tak tgk ibu aku sehari aku rase macam tak lengkap lak idup aku.Apasal ler aku macam nieh...adehaiiii!!!

Smalam pg2 bute Cik Aiza called aku meluahkan prasaan yg terpendam. Erwan pon same! Hadeh...pening gua! Aku diamkan diri..cool sumeee..cooool...aku sniri pon kena marah ngan boss. Aku tau tuh! Wilex...jgn cepat marah ek. Walhal ikut kemarahan aku, dh campak surat2 atas meja nieh dek kegeraman. Tp, aku cover agik cuz aku malas nak marah kang aku takleh wat keje! So, aku pendam2 la marah tuh dlm2, jgn tambah lagik kemarahan org yg mmg tgh marah.

Mase Erwan dtg, masyaAllah...sun burn tak ingat mamat nieh..mmg muke tensen n dah gelap abes dok kat site. Bengang gak. Seharian aku dgr die membebel, smpaila Cik Aiza sampai. Pastuh diorg pi site. Utk meredakan keadaan...aku kenen kan dua ekor tuh....kaco sket. Senyum2 jek! Cewwaaahh..aku nieh kan pandai bab2 matchmake nieh...hehe..senyum kulum2....tertelan2 nak bercakap! Hikhik...bestnye aku! So, jgn lepas nieh org kate aku ade gossip ngn Erwan. Skang aku anggap Erwan ngn Cik Aiza...yeayyy!!! Same padan!
Smalam Erwan puji drawings Cik Aiza...iyelah..architect...lawa la drawings nye kan..ihik..sempat lagik aku usik die. Sronok aaa pulak...yeayy...

Tp ptg tuh terus tak seronok! Haaa...apasal?Sbb bebanan keje yg bertambah, ditambah lagik org2 yg tak paham and call after 5 sedangkan aku dh nak balik. Slalu jek buat aku hangin. Tak angkat kang, mule ngadu ngan boss aku. Yg boss aku satu hal...org call lepas kul 5 pun die suh gak aku angkat. There are times aku rase die kurang considerate bile die desperate. Teruk betul. Tp sbb mengenangkan die desperate, aku tak pjgkan cite. Dlm ati nieh aku buang kitab2 yg ade...jgn biarkan berbuku! Hikhik. Apepon...aku diam jek laa..Aku tau Cik Aiza n Erwan tuh tensen, tp aku pon tensen. Bak kate aku kat diorg, kite nieh ade cerite kite masing2..sehari nak cerite pon tak abes. Tp dlm ati kadang2 geli ati mengenangkan sejak bile pulak Cik Aiza berbaik ngn aku nieh...hehe...

Pastuh kul 5 lebih, aku dpt call from Angie Eng..interviewer n org yg uruskan sal job application aku tuh. Die suh bukak email n balas serta merta! Hampeh tul. Nyaris aku nak maki, tp kenangkan periuk nasik aku bergantung kat die, aku okaykan jek la. Skali mase aku bukak, ade 3 essay aku kena buat in three hours. This will determine same ade keje nnt aku nak pakai mail or pakai phone. Sudah? Tak paham lak aku. Kadang2 aku pk macam nak kantoikan aku jek diorg nieh. Macam tak puas ati jek. Tp aku jwb jekla. Hasilnye aku balik umah kul 9 baru smpai. Itupun Abg Ujang dgn baik atinye anta aku pi stesen naik lori company. Kesian tak aku? Kenalah aku naik komuter balik tuh..byk la tambang...huhu:( Dlm pade tuh nak thank kawan2 yg baik ati...Lemak, Yati...Izzy...sbb tolong aku wat essay. Thanx kwn2!

Pg td pulak apasal tah aku moody. Aku bangun then kejut adik. Arinieh aku bawak die pi opis sbb die kan sekolah ptg, aku takde...and aku tak masak pg td. Senang aku nak bg die makan kalo ikut aku pi opis. So, aku pon bawak die. Dlm pade tuh, die tertido kat opis. Pg td aku carik aku punye sijil sume tak jupe plak! Hallamaaakk..leceh betul! Blazer aku pon Cik Kiah bawak pi meeting. Huuu..cedihnyeee...Aku diam agik. Pastuh kalo kowang nak tau phone aku dh pecah..So, aku gune fon Cik Kiah...So, Cik Kiah takde fon...sian die. The pg td aku call la hotel die. Lahabau tul Cina Melake tuh, aku rase macam nak lepuk jek. Aku nak tinggal pesan, die ckp non-stop...susahla...nnt kite byk customer laa...Walhal aku dh bg name, dh bagi number bilik...wakil mesyuarat mane...tp songel! Rase nak belasah jek Amoi tuh. Pemalas nak wat keje ckp jek la kan...huuu..geramnye aku! Last2 aku letak phone cmtuh jek! Hangup. Asal2 aku ok lagik...tp dh melampau2 Amoi nieh...wilwxla..aku pon keje customer service taklah macam nieh teruknye!

So..kire, aku dh moody seharian. Rase malas nak wat keje! Dlm ati terpk cmne nak wat kang kalo tibe2 Angie call. Tp lepas tuh istighfar byk2. Jgn perasan dulu. Tak tentu lagik aku akan selected pi Cyberjaya nieh. Jgn perasan dulu. So, mase aku tunggu2 tuh..aku relaxkan diri...melayan bdk Una nieh. Sampai Agirl anak buah Abg Ujang pun kena marah ngan aku arinieh. Takde niat nak marah dak kecik tuh...tp sbb arinieh die degil sangat, aku ckp sket...die "Aaaaahhh..." kire melawan la tu kan. Kena marah ngan Aunty Sha! Haaa..Aunt
y Sha nieh nampak jek baik slalu ajak gurau2...tp bile dh marah, jgn men2. Kalo ngn aku pon leh "AAAaaahh" nnt die buat ngan mak ayah die dose pulak budak tuh. Kecik2 nieh la ajar. Lepas tuh die moyok ngn aku siap julur lidah. Aku pandang wat mate buntang ngn mate sepet aku nieh. Hehehe. Dh lame2 die g tpt len. Yelah...Abg Ujang nieh pon satu..walopon opis nieh depan umah boss, jgnla bg budak lepas ke sini, kang aku gak kena marah. Then...lepas2 tuh..tibe2 si Agirl dtg, ngendeng2 la ngan Aunty Sha yg tak layan. Huhu..sian die. Tp prinsip aku, slagik tak buat baik...aku tak layan. Smpai last2 die sniri tau behave. Hmm...gud girl! Br leh baik ngn Aunty Sha.

Smpai ptg td tibe2 Angie called and kate aku lepas nak pi Cyberjaya Jumaat nieh. At last. Rase macam bunga2 sakura bertaburan kat atas badan aku. Hehe. Apepon...kite tgk la rezki aku jupe omputih tuh nak interview. Macam ala2 nak jupe Donald Trump la aku lepas nieh. Tgklah same ade aku layak ke tak keje ngan org UK ek. Hukhuk...doakan kwn2!

Erwan n Aiza ngamuk pg td. Masih lagik mood swing. Cume Erwan jek la yg akhirnye mintak maaf...Aiza aku rase die dh frust sangat kot..yelah..dh biase boss baik, tibe2 boss moody. Arinieh jek boss baik..sbb dpt payment...pi bayar utang n so on..huhu...Hope okaylah lepas nieh ek...

Doakan aku, kwn2! Hope aku dpt keje nieh...ek! Arinieh aku dgr lagu di atas kat Era..:)

No comments: