Monday, September 19, 2005

comeyla!~



KU CARI DAMAI DI HATI -GINGERBREAD

Mengapa kau tergamak sungguh
Memperdaya harapan ini
Tunas kasih yang aku semai
Racun berbisa yang kau sirami

Beginikah balasan cinta
Manis kata di bibir saja
Lembut lidah mengukir janji
Segunung mimpi berkecai kini

Sesalan tidak terucap
Bila kau berubah sikap
Ku sedar siapa diri ku
Kau buat tempat berteduh

Semoga engkau bahagia
Di samping kekasih baru
Andainya engkau kecewa
Janganlah kau cari aku

Biar saja aku sendiri
Yang mencari damai di hati
Airmata basah di pipi
Tak mungkin dapat membasuh luka


Huh...lame tak aku tak update blog? Hihihi...saje....tetibe rase malas pulak. Tak lerrr...sbnrnye aku bz. Lately aku byk sket nak buat. Menentukan arah idup nieh..huhu..

Ari Khamis aku keje cam biase. Balik tuh, aku gi survey baju...saje nak tgk, ingat nak beli kemeja...kalo ade duit sok, leh beli. Aku mmg suke buat bajet negara awal2 before beli. At least mase beli tak payah la aku nak pi try2 sume. Skali mase survey tuh aku jupe ade satu shirt hitam, ade getah cerut kat siku...kire 3/4 blouse la. Aku pon beli. Alasannye? Sbb shirt tuh ade butang 3, kire kat perut takde button. Certain baju nieh pade aku butangnye seksi sket. Lagik2 kalo bdn tembam cam aku kena berhati2 la nak pilih baju. Silap2 ade yg menjenguk kang. Huhu. Button shirt hitam tuh tak brape teruk n boleh tahan la. So, aku pun beli. Harge pon not bad, slalu bile tgk cotton shirt or yg ade lycra, mmg mahal kan. Nieh dh half price, so sementare ade duit sket baik aku belik, ye tak? Then aku pon balik. Ingat nak pakai bluse tuh ngan skirt crouchet warne brown aku tuh. Malangnye, tak jd. Sbbnye? Sbb....bumper blakang Cik Sha belum mengecut seperti yg sepatutnye. Masih nmpak terlalu seksi kalo pakai skirt tuh. Adeh...nak pakai itam gak kang...nampak macam berkabung. Aku dh mule dh decide nak tukar kaler putih. Lepas survey ngan kawan2 tercayang thru sms, aku sms Lemak, Yati, Izzy and Krie (fair la kan, dua laki dua pompuan), and diorg kate pakai itam. Aku pun cekau skirt belang2 aku tuh. Skirt tuh sbnrnye kain kebaye aku, tp sebab die thai silk, belang2 silver-itam...ade pleat kat blakang, so kire padan la ngan baju tuh....Akhirnye aku pon tido...zzz...zzz...Setel bab baju...

Pagi tuh, aku pon pi la opis. Kejap jek, keje half day. Aku smpai opis aku kena tegur ngan Abg Ujang, boss aku and definitely Erwan. Sume menegur...


Boss: Eh, lain sangat arini?
Abg Ujang: Uiyyooo Sha...fit tuh. Len den tgk ko arini. Den ingat sapo tadi...
Erwan: Eh...awak. Apasal tibe2 pakai macam ni pergi keje?
Aku: Len sangat ke? Buruk ke? Salah pakai?
Erwan: Taklah...awak kan slalu pakai baju kurung n kebaye jek. Tibe2 pakai len sket arini...rase len pulak tgk...hehehe..

Huhuhu...aku pon tak tau la ape lennye. Kalo org kat UNITEN nampak aku pakai macam nieh, mesti diorg rase dah biase. Aku lagik len n sah2 akan ditegur kalo tibe2 pakai baju kurung...hehe. Terbalik tak? Hihi. Tp aku gi keje cam biase jek laa..pade aku...keje kat Indah Peka takyah la nak melawa. Sabo2 laa..Aku kemudian wat keje sket. Pastu, aku nak gi terminal...ade org tuh tibe2 offer nak anta lak. Hehehe...gelinye ati. Siap bye aku tuh. Kahkah...hampeh tul. Tp org nak anta, nak baik2...tak grg, aku ikut jelah. Huhu. Smpai terminal, aku tukar baju. Sbb? Mmg la best pakai baju tuh..cantik. Tp tak sesuai cuace langsung. Panas! So, aku pakai putih akhirnye. Putih-itam macam taik cicak. Then off to KL...berdebar siot!

Smpai KL, aku jln pi Changkat Raja Chulan. Walhal aku rase, kalo aku jln pon boleh lepas. Tp takpelah, naik jelah cab, cepat sket..sejuk sket. Mase aku masuk assessment center tuh aku mmg terkejut bangat. Lorrr...aku sorang jek pakai tudung? Ya Rabbi...maut tul. Aku jek dak Melayu. Huh. Lagi best. Smpaila ade sorang dak laki India tuh dtg n tegur aku, aku pon tegur. Berbelit la lidah nak ckp omputih....hehehe...Tp aku ckp gak, salah diction, salah grammar...aku pedulik ape. Time nieh la nak hold name Melayu. Ade gak yg non-Malays yg pandang semacam, yelah..dahla Melayu...pastu pakai tudung. Boleh ke lepas interview? Org slalu pk dak Melayu nieh bodoh sangat, kalo communication skill mmg takde. So, aku mmg rase tercabar giler lak mase tuh. Dlm ati aku ade gak rase puas, at least ade gak Melayu yg lepas step nieh. Mule2 aku kena wat Listening Skill Test....accent British punye pekat! Kenalah paham. Pastu, aku wat reading test....grammar...not bad la. Tp ntahla...tak tau betul ke tak. The next one is aptitude test, yg nieh leceh sket sbb IQ test 20 soklan wat dlm mase 4 minutes. Ade macam2 jenis la...ade acronym la...synonym la. Pastuh letters jumbled-up sume. Smpaila kat sight test and math. Yg aku agak kompiden sket nak compare ngn yg len. Mase ice-breaking session, aku leh nampak la muke2 sume berubah. Yelah dak Melayu. Tp private university? Hahaha. Aku tau sume kat dlm tuh budak private colleges. But, aku tak malu sangat la nak sebut name UNITEN tuh. At least jgn la ingat aku bodoh...dok kat UNITEN tuh medium English. Cet...ade yg pandang muke tak puas ati jek apek2, amoi2, tangachi n thamby nieh. Kadang2 rase nak marah gak...tp ku pendamkan. Budak yg name Vinod tuh macam segan gakla ngan aku...becuz die dak Seremban. And last2 aku rase satu group yg dok ngn aku sume dak Seremban la. Bukan kenegeriaan, yg len tuh macam berlagak la sket. Ade sorang tuh kulit gelap....tp ckp English accent lebih2...kalah mat saleh. But...sebut bunyi macam "butt". Huh! Tp grammar berterabur. Last2 aku wat de' je...Mase debate session, aku hentam la cukup2. Hahaha. Walo grammar aku sniri berterabur, aku gagahkan jugak bukak mulut sbb aku tak suke kena kutuk. Huh, bengang! Bile dipandang semacam kite akan jd bengang. Sbb org yg assessed aku tuh Amoi gak. Thru my experience and looking at my candidates aku tgk nak kate hebat sangat tuh tak jugak...kadang2 rase ade a bit of racism gak la. Biarlah...aku bantai jek. Tgklah rezki aku kan!

Mende tuh adelah dlm 3-4 hours kot. Lame gak. Smpai berpeluh Cik Zam n Cik Kiah berjalan merayau. Heheh. Aku saje jek ajak diorg gi...kenalah appreciate sket. Kang kate aku sombong lak. Bukan tak tau parents aku dua2 jenis kuat majuk. Hehehe.

Balik tuh aku sempat lagik menshopping. Duit taklah byk, but adelah sket. Aku pun mmg ade hajat nak kumpul working attire nieh. Aku beli skirt kaler brown...ade lace putih sket. Hihi. Tuh pilihan Cik Zam. Ikutkan aku nak beli warna putih...but takpelah, beli yg brown dulu...yg putih nieh tgkla bile2 nnt beli...kan putih tuh universal kaler. Mase nak balik tuh pi singgah Zakir dulu...ehehe..biasela aku suke lepak kat mapley kan. Apepon, balik dlm keadaan sangat penat la. Hope? Ntahla. Tak tau nak kate pe. Tgklah rezki...

Sabtu n Ahad aku macam biase, tgk tv and tgk bola. Tp Ahad tuh aku try walk-in lagik. Kire okaylah...gaji tak byk sangat la...but benefits mmg byk. Cume aku pk kalo bab experience and title, mmg okay utk resume. Aku sniri pon tak tau cmne. Tgk jelah kalo aku dpt ke tidak. But, overall antare dua2 nieh aku rase yg Ahad nieh lagik ade harapan. Becuz? Mase aku kat sane, interviewer yg garan tuh tak jd garang ngan aku, they responded well to my answers. Mungkin jugak sbb interviewers aku Melayu. Dpt budak lidah tergeliat cam aku nieh. Die pun ade mentioned, maybe aku leh dpt...cuz he already put "hired" in my form. But reaction parents aku? Cik Kiah okay...cume Cik Zam kurang sket. If aku amik keje nieh, means aku mungkin akan merantau. Die cukup risau bab tuh kot. Tp ntahlaa...biarlah. Smpai bile lak aku nak idup bawah ketiak mak kan. Kalo merantau tuh boleh wat rezki kat aku...Apepon, aku rase puas ati sket la ngan interview aku kali nieh...doa2la rezki aku ek kawan2..

And hari Isnin? Life seperti biase....takde ape nak diceritekan pon..Yg aku leh cerite, aku masak...sbb nak bukak pose. Aku wat kerabu mangge. Hehehe. Ngaco Si Ayen, hosmwet Krie...kaco Krie...tp kaco Ayen la best sbb aku nampak name doie kat receipt bayar org buang pijat. Same name la. Elok gak bisnes buang pijat nieh...byk gak bayar utk tuh jek!:D

Ape2pon Isnin tak byk cerite...Cume since aku abes konvo nieh vision aku sal life aku dh makin clear. Ape yg aku perlukan skang ialah family, kawan2 n sumber kewangan n kerjaya yg stabil. Ntah kenape tibe2 ati aku rase lapang. Ntah kenape aku rase sume org berharge utk aku. And skang aku nak treat kawan2 aku baik2...aku nak sayang kawan2 aku...yeaay...Thanx my dear frenz, Kak Sya, Yati, Lemak, Izzy, Krie...and of course...Ayen.(name Wati aku tak include la Ayen, lom geng...hehe). Thanx sbb menolong aku menghadapi dugaan idup aku nieh ek...Merci!

No comments: