Monday, September 05, 2005

Konvo Part 1



CAN'T TAKE THAT AWAY - MARIAH CAREY

They can say anything they want to say
Try to bring me down
But I will not allow
Anyone to succeed
Hanging clouds over me
And they can try hard to make me feel
That I don't matter at all
But I refuse to falter
In what I believe
Or lose faith in my dreams

CHORUS:
'Cause there's a light in me
That shines brightly
They can try
But they can't take that away from me
From me

They can do anything they want to you
lf you let them in
But they won't ever win
If you cling to your pride
And just push them aside
See
I have learned there's an inner peace I own
Something in my soul
That they cannot possess
So I won't be afraid
And darkness will fade

'Cause there's a light in me
That shines brightly
They can try
But they can't take that away from me

No
They can't take this
Precious love
I'll always have inside me
Certainly the Lord will guide me
Where I need to go

They can say anything they want to say
Try to break me down
But 1 won't face the ground
I will rise steadily
Sailing out of their reach

Oh Lord
They do try hard to make me feel
That I don't matter at all
But I refuse to falter
In what I believe
Or lose faith in my dreams

'Cause there's a light in me that shines brightly
They can try
But they can't take that away from me
From me


Seminggu tak menaip blog nieh. Hehehe. Rase lame gakler...tp ade sbbnye. Sebabnyeeee........I was preparing for my convocation! Yeaayyy...at last! Betape sronoknye rase di ati kan..macam org nak kawen jek aku rase...hahaha...Whatever it is, aku rase it's never too late to share my experiences with u, rite? Meh..bace Cik Sha berpok pek...okeh!Kronologi kisah aku berkonvo utk tatapan my beloved frenz...PART 1 AND PART 2...hihi..

PART 1

Tuesday, 30th August 2005 - Amik Jubah

Aku pergi keje half day. Asalnye aku nak mintak cuti arituh, tp ntah nape aku rase macam tak sedap meninggalkan keje kat opis. And of course..dlm kepale mase tuh pk, cmne la nak buat bile takde duit...rase nak nangeh pon ade gak...Bile la gaji nak kuar nieh. Tp aku dtg jek laa..and kebetulan pulak mase aku dtg, org insurance (tp nak panggey org pun leceh, kebetulan my ex-neighbour org insurance tuh). Since org nieh ade personal attachment ngan aku, anak2 die satu sekolah ngan adik2 aku...pastu die kenal family aku n aku dh biase ngan uncle nieh, so tak susah la nak entertain and discuss. Dlm mase yg same, aku blaja jugak pasal corporate insurance, so tak sia2 la aku dtg. Uncle nieh pon suke jugak aku ade, at least tak la die penat nak tunggu boss aku sign agreement tuh. Sempat jugak aku tgk insurance cover utk MyVi. Hekhek...walopon belum mampu beli keta...but I learned sumthing from him la...taklah aku pulang ngan tangan kosong jek kan. Whatever it is, as usual...sronokler boss aku ade org nak melayan. And tah camne mase aku nak balik tuh, boss aku dtg...die ckp, " Thanx sbb byk tolong ye, Sha...Aunty tak dpt bagi byk, but adelah sket utk konvo nieh. Congratulations, " Aduhaaii..walopon bukan full payment, tp nak menitik gak aaa air mate. Biaselah, aku nieh...kalo aku dpt seposen pon aku akan rase macam tuh. Macam every sem aku dpt duit loan, same gak kesnye. 1st day dpt mesti aku akan nangeh sorang2. Huhu..ntahlah...aku harap aku tak lupe la nak bersyukur ek!

Sebelum gi uniten, aku sempat agik called Mr Tembam, sape agik kalo bukan Erwan. Nk bgtau, aku cuti! So, kalo ade ape2 buatler sendiri. Hikhik...overall...aku rase tak rugi keje walo sekerat ari pun kat situ. Aku pun bertolak pi uniten. Aku bawak skali adik aku nieh pergi, sambil die boleh tenangkan otak die yg berserabut...macam otak kakak die gak. Die sniri pon berserabut sbb blm dpt gaji. Aku tau, apasal die nak sangat dpt gaji bulan nieh, sbb die janji nak belikan bunga utk aku! And aku bawak die dtg UNITEN sbb ari aku konvo die pulak keje. Dahler jarang balik...slalu bagi aku windu jek. So, kesempatan yg ade aku bawak die pi jalan2 keliling UNITEN. Walopon berjalan kaki, nak2 pulak, aku tersilap pergi admin...tp jubah ade kat MPH (Multi-Purpose Hall). Menapak la lepas tuh. Aku jd malu pulak ngan adik aku...die relax jek menapak, aku yg cepat sangat hangin. Yerlaa..sbb aku yg pakai kebaye ngan high heel..die pakai simple jek. Hehe. Wahtever it is...aku gunekan kesempatan nieh spend the day ngn adik aku. Cume yg ralatnye die tak dpt minum Cocoa Nestum kat Tropic, favourite die bile aku suh teman pi UNITEN. Mase aku pi amik jubah, die sangat lar penyabar. Dahla ade borang macam2 kena isik...then pi fitting. Aku amik saiz M, yg pade ketika itu aku rase sesuai ngan aku. Probnye, tangan panjang sket. Mortar board pulak saiz S, yg paling kecik...tp tetap besar kat pale aku. Leganya sbb UNITEN bagi paper bag isik jubah tuh. Nasib baik. Seingat aku mase senior amik jubah dulu takde isik dlm papaer bag. Tp satu yg aku hangin ngan UNITEN, tak bgtau pon kena bawak duit utk gambar. Kitowang ingat dah include, rupe2nye tak. Sebbaik la ade duit...huh...

Lepas tuh, aku terus gerak ke Sentral...ade misi yg nak diselesaikan. Aku jupe sowang kawan nieh. Sbnrnye part of the reason aku bawak adik aku sbb aku nak jupe die nieh. Ntah apsal, semenjak aku regain title solo aku nieh balik..aku cukup tak selesa bile dgn lelaki. Sedangkan Erwan yg keje ari2 ngan aku tuh pon aku tak selesa. Nasib baikla die pon pandai bawak diri. And aku tak tunjuk sangat tak selesa tuh. So, dgn kawan yg ini pon aku bawak adik aku. Jupe pon hal personal. Lagikla aku malas nak jupe berdua. Silap2 boleh dtg fitnah pulak. Alhamdulillah, dpt kawan yg cooperative sangat. Cume kesian la sket, jadual men bola dikorbankan bile dh jupe aku. Hehe..whatever it is...mission accomplished. Aku dh jupe, and aku dh buat ape yg aku patut buat...Sebagai gantinye..dptla member makan McD free...ahak!Smpai umah, aku terus kuarkan jubah tuh. Aku sarung kat ibu aku. Hahaha..terkejut terus! Geli ati aku. Saje jek...at last penantian berakhir...biar die pegang sniri la jubah tuh...it was not a dream anymore..Alhamdulillah...

Wednesday, 31st August 2005 - Hari Merdeka

Merdeka! Seharian aku habiskan mase dok depan tv...sambil2 tgk perarakan. Ade ati nak bawak adik tgk perarakan merdeka, malangnye tak kesampaian. Aku pun malas nak lari dr bajet. Just dok depan tv jeklaaa..nak buat mende pon kan...Smbil2 spend the day ngan fam. Rase sronok pulak tgk fam aku cerite2 pasal aku nak konvo nieh. Yelah, anak sulung! Manela pernah diorg experience mende2 cmnieh. Hehehe. Mende yg paling sebok diorg nak ckp ialah macam mane agaknye muke aku bile ade atas pentas. Mesti masam. Hehe. Bukanlah diorg tak pernah tgk aku amik hadiah kat sekolah dulu, tp mase sekolah aku sangat serius...muke masam, so mungkin ke kali nieh muke aku masam jugak?! We'll see....

Thursday, 1st September 2005 - Isra' Mikraj

Cuti umum lagi, so aku tetap bercuti. Eversince aku tau aku nak konvo...paip bocor aku nieh makin kuat merembeskan air. Sensitif abes. Makin nak sampai ke tarikh, makin kuat pulak aku menangis. Apasal ek? Ntahlah, mungkin sbb aku terkenangkan adik aku yg tak dpt dtg konvo aku, balik org tak cuti. Sedangkan die beriye sangat pasal majlis tuh. And biaselah, setiap kali agak2 rase bersyukur and thankful tuh, mule la sebak...terkenang zaman2 yg lagik susah dr sekarang. Dr kecik agik aku bukanlah org senang. At my age, aku dh naik bas awam pi sekolah dr zaman darjah2 agik. Aku cume ingat mase aku sekolah rendah sampai darjah 3 jek ayah anta aku. And lepas tuh...macam2 terjadik smpai last2 aku kembali kat umah arwah nenek. Aku nak kate aku top student, tak brani la...ade yg agik pandai, walopon aku pun dpt adiah. Cth macam org kat Jepun tuh kan. Tp taklah memalukan sangat result2 aku mase sekolah rendah dulu. Ade time dpt jugak highest, even mase check balik paper UPSR. Org tak puas ati pon ngan aku, yela..jd anak cikgu...mak sniri yg ajar. Matematik and Muzik! Teruk betul aku kena ngan Cik Kiah. Aku ingat lagik mase aku kecik...kurang 95 jek markah aku, aku kena piat and dipakse buat beratus2 soklan sampai nak muntah. Buku latihan tak ingat brape byk. Mase tuh Cik Kiah sangat garang, aku sniri tak paham apasal. Tangan pun cepat jek. Mase tuh kan, aku sedih sangat sbb ibu ayah aku cikgu. Hehehe. Smpaila result kuar, barula aku mule paham. Garang Cik Kiah tuh yg buat aku masuk SBP. Tp garang Cik Kiah jugak yg buat aku nakal kat asrama, smpai kena panggil die dtg sekolah! Nakal sangat sampai GPK HEM sekolah aku tuh dh pening ngan pangai aku. Nasib baik tak kena buang sekolah! Aku cume nasib baik, kawan2 aku budak2 bijak..and sporting. Setia pulak tuh, dh kate sumenye sesame. Bile ingat balik kwn2 kat ostel, tak pernah men geli2. Minum sebekas, tido sebantal...tlg angkat baju dalam member pon selamber jek...Life wasn't dat easy mase kat ostel...bleh kate susah gakla. Betul2 mengharap makanan kat dewan makan, tuh pasal tembam makan nasik kawah nieh. Mase dekat nak PMR pulak, cikgu Seni aku sebok mintak yuran PIBG, sampai tensen2 nak peksa. Tp aku lps jugak. Nk SPM, taklah susah sangat sbb arwah nenek ade. Ari2 aku ngn arwah jek la. Tp, aku jalan kaki pi sekolah...and aku tak pernah masuk kelas tusyen. So, bile result mengalahkan budak2 yg dpt everything...mmg la aku hepi, kan. And last but not least, masuk UNITEN. Walopon hajat nak fly terkubur...tp dok UNITEN takla teruk sangat. Result mmg tak cemerlang, tak dpt best student or dean's list...but ilmu byk la blaja..termasuk ilmu jahat skali. Hehe. Susah? The hardest...pernah makan maggi jek utk bukak pose. Aku ingat agik...mase tuh sume org sengkek...sbb duit loan lambat masuk. Kena pindah kampus, duit tak dpt...buku takde. And ade repeat 1 paper! Paling susah campus life la kan! Macam hal....yg kowang pun sedia maklum...N sebab susah tuh jugak la aku asek nangeh jek arituh. Apasal la aku penyedih sangat. Huhuhu...And...akhirnye gua kantoi...pagi tuh..

ibu: kak, ape kite nak masak arinieh...( takde salam, masuk trus bilik aku...kantoi!)
aku: masak la ape yg ade...nak simple ke nak pi beli mende len pi kedai? (tekup muke kat bantal...sambil try2 lap)
ibu: hah..?ape die? (die tak dgr la pulak...ish..)
aku: nak pergi kedai ke? (mule cube pusing muke)
ibu: ish...apasal nangeh nieh?
aku: mane ade nangeh aaa...
ibu: agak2 laaa..abeh tuh ape mende?
aku: tgh gelak..hehehe.. (aku tau sore aku len..tp tahla! nak sorok muke kang silap2 Cik Kiah merajuk)
ibu: tu laaaa...sape suh contact...kan dah sedih...kena marah ke? Dia cakap ape?
aku: Dia? (mengong jap aku..)
ibu: tuh pegang fon... (baru aku sedar fon kat tangan aku..ish...)
aku: mane ade laaa...tak contact pun. Brape kali nak cakap...
ibu: kecewa dlm idup nieh ade macam2 tau. Ibu nieh seumur hidup kecewa. Tapi idup macam ni laa..bla...blaa..blaa...(dah mule berpalsapah Cik Kiah aku nieh...ish...)
aku: cubela jgn asek pk ke situ jek...ibu ingat kalo org nangeh sbb die je ke...mane boleh macam tuh...org okayla...
ibu: manela tau. Tgk nie, bilil pon bersepah jek. Dulu mase ade die ade, sume berkemas. (inilah care aku akan ditanye setiap ari ek, kawan2)
aku: malasss...ibu kemaskan laaa...(hehehe)
ibu: siapa nak kemas bilik ko nieh, tersalah pegang nanti marah pulak...
aku: mane ade laa...suke ckp org macam tuh...
ibu: ibu nieh tak cukup sayang ko ke? Ayah tak cukup sayang ko ke? (terkejut...)
aku: ckp ape nie...
ibu: adik2 tu sayang. Sume org sayang. Dh nak dpt kat tangan tu. Sume ko dh lepas. Patutnya waktu macam ni ko hepi2. Nieh tidak, diam jek...pastu nangeh...
aku: alaaa..ingat cerite dulu2 la. Bukan senang nak dpt sampai kat sini kan...sampai org ckp macam2...
ibu: besok kalo ibu dah ade cucu kan, ibu ckp, "Wan dulu susah...anak konvo pun kena urus sendiri.." (Cik Kiah yg nangeh akhirnye...ish..)
aku: Ish..ape nieh. Takmo la..
ibu: ckp dgn ko, nnt ko suruh org len kawen. Ibu boring la. Nak la ade baby kat umah nieh...br best.
aku: beranak lagi la. Boleh ade adik kecik..hehehe...
ibu: dh expired. Tutup kilang. Ko la kawen... (pulak?)
aku: keje pon keje kuli...nak suh kawen. Hutang blaja sape nak bayar? (aku sengih2 jekla...time nieh nak nyakat, kn)
ibu: ckp dgn ko mmg la macam nieh...bla..blaaa... (spend sehari dgr Cik Kiah hint aku pasal baby....adehaaiii..sumenye gare2 tgk "In The Womb" kat National Geographic...last2 nak menangis pun dah tak feel..hehe..biarlah sume xcited, takkan nk spoilkan?)

Sooo...itulah cerite for my 1st part. And dlm tempoh tuh asek nyanyi lagu nieh ajek..hukhuk..

No comments: