Wednesday, September 07, 2005

Konvo Part 2

Image hosted by Photobucket.com

Thank You Tan Sri! Ooopsss..double chin tak cover...! Hahaha...

STANDING IN THE EYES OF THE WORLD- ELLA

Pahit getir hidup... dan pengorbanan
Terpaksa dihadapi, demi kejayaan
Terdidik sejak mula, tabah berusaha
Tanpa cuba melangkah, tak kemana
Di mana kau berada
Pencapaian tak tiba dengan mudah

Kini "Standing In The Eyes Of The World"
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara dijiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar "Standing In The Eyes Of The World"

Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba...


PART 2

Friday, 2nd September 2005 - Rehearsal!

Rehearsal!!! Aku cukup cuak mase aku enter MPH sume org pakai baju kurung. Aku dh salah pakai ke?? Aku pakai kemeja ngan jeans itam...semi-formal la..tp still nampak tak formal. Sebbaik pakai kaler biru..taklah obvious. Aku pandang keliling. The 1st person aku jupe, Aim...pakai baju kurung. Zetty pulak pakai dress cotton kaler putih..ala2 macam dr tpt keje jek. Cuak aku. aku register jek...aku nampak ramai dak laki pakai kemeja. Tp mase aku register, akak tuh wat bodoh jek..tak pulak kena tegur...siap ckp tahniah agik..ish..biar betul? Last2 aku call Kay..sbb aku nampak die dh sign name die. Kay dgn xcited nye kate die dlm dewan...so, cepat2 la masuk dewan. Masuk jek, bising sangat. Ramainye org formal...risau aku. Skali bile dh lame2 aku mencarik, last2 aku nampak Kay...angkat tangan. Aku terus bla. Yeayyy...Kay pun pakai lebih kurang aku gak..hihi..So, taklimat from Registrar Uniten. Macam2 hal la...termasuk la diajar care nak curtsy, ala2 macam ball gitu. Time nieh la nak gelakkan org tua tuh. Hehehe...All die while mase student, tak boleh buat kan. Aku tgk majlis rehearsal jd majlis reunion aa pulak. Hahaha. Sume becok jek. Dh la tuh...peluk sakan la. Including org2 yg ko tak peluk mase ko student dulu...ihik..Ade yg dtg dh pakai cincin...biasela..ade yg dtg bawak perut. aku jugak dtg bawak lemak...Hehe. So, last2 bile dh setel sume...aku tumpang Kay gi stesen komuter. Ima ajak pi sureheboh, aku maleh. Tp dlm kepale macam2 soklan la pulak. Ade muke2 yg aku tak nampak kat situ..mane perginye ek? Sempat gak mendapat call dr Cik Pink, yg men gamelan...hehe. Berborak la kejapp...then balik. Smpai Seremban, aku jupe ibu. Nak pergi kat tailor...tgk baju aku. Akhirnye...between pink and purple..aku pakai pink. Huhu..

Saturday, 3rd Septermber 2005 -Atuk and Wan

Ikut ati aku nieh, kalo arwah atuk n nenek ade, sah2 aku nak bawak. Time nieh la aku paling windu kat diorg. Tp bile dh dekat nak tarikh, aku teringat pulak atuk n wan. Bayangkan kalo dua2 arwah ade, mesti atuk n wan kecik ati...yelah, mesti aku nampak macam lebihkan arwah2 tuh je. Mungkin ade hikmahnye. So, aku balikla umah atuk n wan..saje melawat, n jemput2 la sape2 yg ade tuh. Aku takmo la nanti org kate aku lupe diri pulak. So, pergi sane...as usual atuk aku orgnye bersemangat. Macam2 la aku kena ckp. Wan...hepi la, dh kate perjalanan die nak ke TKC dulu tak lepas, so...dpt cucu perempuan masuk U, kire hepila kan. Dlm pade tuh, aku buat la macam biase...dh kate lame tak balik umah Wan, nasib baikla die tak merajuk. Sebabnye? Wan pun minat Mawi! Hahaha...geli ati aku. Abeh sume, Mak Long aku, Mak Lang, Atam..sume minat Mawi! Mase tanye sal jubah pon org tanye, jubah tuh macam jubah Mawi ke...hahaha..geli pulak ati aku! Balik2 Mawi jek..

Sunday, 4th Septermber 2005 -My day

Ayah nak jugak bawak keta. Aku cukup gerun. Die bukan nampak. His left eye is not functioning anymore. Tp there he was, bawak laju jugak. Tp utk kitowang yg dh biase ngn ayah driving, tau die dh hilang pickup sket. Bertolak kul 6.30, smpai kul 7. Tp org dh ramai. Parking paling dekat kat Cendekiawan...itupun ayah dpt last parking. Aku dh nampak byk "mak datin" berlip-lap..haha..Aku jugak yg sempoi nak pakai baju kurung. Takpelah. So, smpai2 jek kitowang jupe "budak bunga".Cantik...ade lavender rose. Huhuhu...Aku kan sgt suke purple. Dh geram, tp takkan la nak beli utk diri sniri pulak kan... Ntah cmne, mase aku dh nak masuk tuh, tibe2 ibu tarik...die amik bouquet lily...hehe..sukenye ati...Tp, bunga letak tpt len ya buk..mau beratur...! Mase beratur tuh la kantoinye ade yg tak grad. Bukan aku nak kate ape laa...teruk2 aku extend pun, ade yg lagik teruk. Kadang2 nak jek aku sampaikan kat org tuh, "tuh la..mengate byk2 lagik..buat cerite sane sini". Org yg paling byk menyusahkan aku kat uniten nieh tak dpt grad. Tak dpt dipastikan nape. Yg pasti, bukan tak cukup kredit. Aku nampak cik abg die bermuke kelat pandang aku. Aku pun tak tegur...sape tegur aku, aku baik jek. Kebetulan, aku rase hari konvo nieh utk org2 yg ko tak baik sangat, tp tegur n baik2..boleh borak2. Sume cerite kire close la. Tp dgn cik abg budak tuh..aku tak tegur. Aku rase, die sniri uncomfortable ngn situation die...mestilah org tanye kan, "awek ko mane". Ntahlaaa..mase tuh rase nak nyanyi lagu Hukum Karma jek..huhu. Last2 rahsia n fitnah tuh terbongkar sniri...aku tak buat ape2 pon...
Mortar Board aku terlalu besar, walopon aku pin, die punye tendency nak jatuh ke belakang mmg ade. So, mase aku march in tuh, boleh lagi aku nak betul2 kan mende tuh. Malangnye, mase nak naik pentas, die slipped ke belakang sket. So, nampak tak cantik la. Whatever it is, Tan Sri Leo Moggie yg present arituh sgt sporting n frenly la. Rajin betul tersenyum. Or maybe aku jek yg berperasaan macam tuh, becuz course aku yg 1st diannounce. Duduk pulak 1st row. Konvo kali nieh ramai dak diploma. Degree byk 1st session. As usual, accounting asek ngan Mech Eng. Baru stabil lelaki pompuan. Yg aku ralat ialah aku tak tau mane kamera, and since kitowang antare yg terawal..so, kitowang tak tau nak pandang mane. Sah2 gambo tak jd lawa kan! And aku terperasan flash mase aku dh receive album..huhu...tak best la gitu, ye tak?! Tp aku persetankan saje...Mase dak Mech Eng kuar, diorg lalu tepi aku. So, sape2 yg skoolmate time nieh la nak peramah...termasuk la ade sorang dak laki yg aku slalu kutuk mase sekolah dulu. Siap stop agik n say "congrats". But it's ok...for dat day...aku tak kutuk laa..aku leh senyum n say "u too". Eceh..mesra la pulak! Sebbaik aweknye tak nampak...Kalo tak sah2 jd lagik pristiwa kat sekolah dulu. Asal boiprennye dtg tegur aku awek muke merah n jeling2 aku...Alaaahaaii..dgn aku yg berlemak nieh pon nak jeles ke? Dpt lak boipren poyo...hihihi..Sowi la...I got my own taste..hukhuk..Kesimpulannye, sape tegur aku, aku baik jek! Hepi jek! Walopon mortar board ku senget ke belakang. Huhu. Aku pon tak tau nak ckp prasaan aku mase naik pentas...hepi ke? Sedih ke? Ntahla..sumenye bercampur. Tp yg pasti...mase nak naik tuh...a bit lonely la...tah cmne prasaan tuh dtg. But I kept on smiling...bile lagik nak poyo Cik Sha!

Ceremony abeh kul 11.30. Mase kuar tuh tibe2 adik sepupu aku ade luar dewan, tgh lambai2 thru cermin (aiikk..ape die wat kat sini?). So, aku pon kuar. Tibe2 jek mase aku kuar die bagi aku Snoopy Graduation tuh...hehe..Aku amik ler. Terkejut! Die pun segan2 nak bagi. Kesian gak aku tgk sbb die anak tunggal kan. So, layan ler. Tgk2 yg len pun dtg. Hehehe. Nasib baik bukan sekampung. Mak Long aku bawak atuk aku jek. Hehe. Dpt bunga agik...kali nieh ros merah (dh kate taste atuk kan...ehehe). So, all over penuh la gak tangan. Mmg tak sangke ade org len nak dtg mase tuh. Mase tangkap2 gambo ade yg jeles aa..sbb byk mende dpt kan. Hehe. Pndai gak ibu aku pilih lily...nampak besar la bouquet tuh...tp menurut katenye takler mahal...but besar compared to roses...huhu. And paling penting, len dr yg len la. Walopon my fav is daisy, tp dpt lily pun okay pee...macam princess pulak rase. Ahak! Mase tuh la rase bertuah gak...sbrnye bunga tuh from my bro...since die dh kirim duit suh beli bunga utk aku...ibu tak beli lagik la. Kesian die...die sniri tak tau rupe bunga tuh. Nieh yg buat aku tak sempat2 nak scan gambo nieh!

Celebration took place at 2 locations..dgn fam, ayah bawak pi makan satay kat Kajang (sume org kate mengimbau kenangan aku kat asrama...kalo diorg visit, makan satay). Then, balik tuh gi umah atuk..jupe la sedare mare aku sume. Aiseh...tuh la kalo ko dh jadi 1st grandchild kan. Nak2 pulak sume tuh kecik2....and ko la cucu perempuan sorang buat jangka masa yg lame. So, sessi bergambo la nampaknye. Ngn atuk aku, wan aku...lagik2 ngan wan la...sbb die tak dpt tgk pon. Yg kelakarnye kan...mase tuh, sume org hangin ngan atuk aku sbb org kirim duit beli bunga sejambak, atuk aku pi beli bunga tiga kuntum. Tp sbnrnye elok jugak la sbb kalo 3 jambak mane aku nak letak kan. Hehehe. Mmg mule2 aku kompius giler apasal sume org excited. Walhal aku nye result bukannye elok sgt pon. And the calls....time nieh la inbox sms jammed, n calls from frenz. So, kalo aku tak hepi, aku tak tau laa...huhu. Cume, ade satu part, mase tgh celebrating...Mak Long aku ckp, "Kenape kakak takde nak introduce sape2 mase nieh?" Aku senyum jeklaa..cume ibu, hmm..susah sket la kot. Becuz mase tuh tibe2 die tanye, "Tak jemput ke?" Aku ckp...jemput, tp die tak dpt dtg. And akui pun kena faham, if dtg pun...I won't be like my frenz laa...he's just a fren. Mmg la aku nak die dtg, sbb aku rase for my studies...saham die cukup besar. My best results mase aku ngn die la. So, kalo org kate ade bf takleh blaja, aku plak ade bf yg result bagus....GPA jd 3++++ walopon paper yg susah2. So, rasenye takde salah kalo aku menjemput kan?

However...thanx to kwn2 yg wish2...dr dekat n dr jauh tuh..huhu...2 of my close frenz kat uniten jauh, sorang selatan n sorang utare...adeh..sedihnye! To Cik Su n Azwa..wish u all the best. Sedih sgt kowang takde tau! Lg2 Cik Su, kalo ko konvo...course kite same ari. Huhu. Ckp pasal Cik Su, aku teringat la mase aku kat UNITEN, ade sorang dak Mech Eng yg aku agak berminat la jugak..sbb "keunikan" die tuh. Aku rase die unik sbb motor die. All these years aku puas pk aku minat die ke or motor die becuz later then I found out I was really interested in his bike only la. Hahaha. Aprilia die yg sgt menarik, and CBR 1500 die yg best tuh...hihi. And die punye fisherman cap utk tutup rambut panjang die. Mase die pakai motor n rambut panjang, aku sangat suke tgk la. Smpai aku cerite kat ibu, and ibu story kat sume org (biasela, nak kaco aku katekan). Lgpun, bukan serious pun minatnye...! Ntah macam mane arituh aku konvo sekali ngan die. Mase muke die terpampang kat big screen, dgn name die sume tunjuk and announce...aku la org paling besar tersengih. Bile dh kuar dewan, ibu ngan ayah siap sound, "Ibu rase ibu nampak name Najib la td. Yg tinggi2 tuh kan," Ayah pun, "Haah laa..yg ko kate ko suke motor die tuh" Kehkeh...aku gelak jek..Termasuk adik2 aku skali kate nampak die. Hahaha. Kowang nak tau ape Cik Sha buat? Mase die turun tangge and lalu tepi aku...aku sengih jek. Hehehe. Die perasan, n sengih jugak. Mesti die kate aku gatal. Hahaha. Lantaklah! Bukan aku jupe agik pasnieh kan! Saje buat dajjal before abes blaja nieh. Hakhak...

Apepon...aku rase aku tak kisahla what other people think. Org, kalo nak ckp macam2 diorg akan ckp..takkan pernah muak. Dulu, bile aku masuk UNITEN...ade yg bising, yelah aku tak berduit. Tp, biarlah...at least...susah ke senang ke aku yg tempuh and skang aku yg dpt. Baik tak baik...aku gak yg dpt. So, nak bising ape agik? I just can't be bothered la. Biaselaa...bile ko nak blaja, org bising..."Tak reti nak blaja tpt len ke? Sape la yg nak bayar die blaja nanti?" Tak pun, org tak menyempat2 suh aku cepat abes blaja. Skang, bile ko dh abes, org akan bising pulak ko keje besar tak besar. Hahaha. Aku dh lali. Yg pasti skang, misi bermula. Tgklah rezki, qada' dan qadar Tuhan nak bagi. Dis world is not magical...aku usaha la setakat yg mampu. Layan mulut org, mmg menyampah. Ade time terpikir pulak, sejak bile sume org be too ambitious pasal aku nieh? Yg penting diri aku la skang. And ape aku leh bagi kat fam aku. Aku belum lagik lupe diri...walopon dh sah2 ade degree. Diam tak semestinye mengalah. Senyum la Cik Sha..wat bodoh jek la ek!
Aku hepi laaa...walopon dlm menangis. Sekurang2nye ade satu mende yg wat aku hepi...Thanx Yati, Thanx Azwa, Thanx Cik Su, Thanx Izzy....thanx sape2 sume la! Aku pon tak dpt nak tulih penuh name2nye sume...Liza! Yatmo! Sumenye...thanx sangat2....Ibu Syahmi! (kalo membacee..) Thanx...kalo aku tak taip bukan makne aku tak ingat...aku ingat tau! Okaylaa...sekian, tamat cerite konvo dulu...Nnt2 la aku cerite agik...hehe..

Gambo tgk kat fotopages nanti ek! Tgk yg nieh dulu ler..hehe... Maybe akan diupload hari Jumaat.

p/s: Lagu nieh dgr on the way gi uniten...mase pagi tuh...huhu..

No comments: