Tuesday, September 27, 2005

rainbow



NAMUN KU PUNYA HATI- REVOLVERS

Senyumku tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mataku tak seayu
Kicau burung pun tak semerdu

Namun ku punya hati
Juga gayaku perasaan
Hidupku yang begini
Kadar waktu diizin Tuhan

Tidak ku minta
Lahir ke dunia
Tidak kuduga
Cacat begini

Bukan kuminta
Kasih dan sayang
Bukan ku rayu bantu simpati

Maafkan wahai teman
Kumenumpang di sudut dunia
Mencari ketenangan
Sampai masa ku pergi jua...


Okeh la kawan2...since aku tak update any stories pasal aku lately nieh..aku pon update la ek...lgpon aku takmo tgk Pn Asyarofah tuh asek tido jek kat opis die, baik die bace blog aku nieh...hehehe...Kang meleleh air liur basi atas meja kang susah! Bau aceeeemmm satu opis boleh bau..ahak!

Anywayz, sbnrnye aku ade byk nak bercerite...cerite sedih, cerite suke...duke..sume ade. But yg duke tuh bukanlah aku takmo story sangat, cume biarlah jd kenangan ingat2an kat kwn2..kadang2 dlm idup nieh bukan sumenye seperti yg kite nak. Tp ape jd pun kite kena usaha dptkan idup yg lebih baik..betul tak? Ecewah..bersayarah la pulak pensyarah tak bertauliah nieh...hihihi...Apepon, aku ckp nieh sume berdasarkan pengalaman laa...smoge kite dpt share ape yg terkurang and terlebih sesame kite..ek!

Ceritenye gini...

Aku tak tau sejak bile aku dh hint pasal aku nak gaji aku bulan nieh kat boss aku. Ikutkan sbnrnye aku agak kurang sabar kadang2 bile aku tak dpt gaji. Bukan ape..kadang2 susah nak buat financial planning bile duit yg dpt sikit2. Paling aku tak suke, aku tak dpt buat saving. Most of the time aku akan gune jugak saving tuh akhirnye. Cube kalo die tetapkan care gaji aku nieh so dat aku akan dpt gaji aku mengikut time and dirancang seperti yg sepatutnya. Aku pun susah la nak merancang and menyimpan kalo dh asek2 gune term advance yg sebenarnye bukan lagik advance tp backcharged nieh. Paling tak seronok tuh bile boss sniri menidakkan pemberian die yg lewat tuh. Aku tau kite nieh keje atas dasar percaye, and sumtimes atas dasar percaye tuh la aku rase yg buat org boleh lari sket dr landasan. Whatever it is, sumenye bergantung pade nawaitu ek tak? Nawaitu aku mase nak keje nieh aku nak jdkan duit gaji aku nieh modal utk aku pi interview. And sebolehnye saving aku tuh sepatutnye boleh dijadikan modal utk aku blaja keta. Malangnye..ape yg aku tgk, sumenye macam tak kesampaian...

Aku berjaye bayar segale fees utk aku konvo arituh menggunekan duit gaji nieh. However, kalo kowang ingat lagik story aku yg tak brape berduit mase aku nak konvo. Aku takkan lupe macam mane berjimatnye aku mase nak konvo tuh. Gare2 boss aku lambat bayar gaji. Ala2 macam tak paham gitu. Buat aku bengang n agak kecik ati. But aku pendamkan. Pade aku, since aku sniri aware dgn keadaan kewangan company yg meruncing nieh, kitowang tak mintak lebih2. Bukan aku sorang gitu, workers len pon same lah. And kitowang masih bersabar pade waktu gaji tak dibayar, and bayar lambat. Aku anggap kite tolong org jgn berkire, die dh bagi keje pun cukuplah. Malangnye pemikiran macam tuh tak boleh pakai rupenye. Bak kate pepatah, diberi betis, hendakkan paha. Itulah yg wat aku agak sedih sbnrnye tp aku pendamkan. Ade mase aku dok sorang dlm opis nieh dgn keje yg kadang2 tak menepati scope keje aku. Bosan pun ade, segalenye la. Mane taknye, takde co-worker yg len dtg utk buat keje kat opis bermakne aku akan sangap n akhirnye ade mase stress dek tak dpt nak buat mende len keje. Aku tak lunch, and ade mase kene keje overtime di samping keje mase lunch....tp pade aku tuh sume demand of the work..so aku tak layan walopon kadang2 ati macam sakit jugak tgk perihal manusia. Tp aku tak payah la story...

Smpailah mase aku dpt tau yg interview aku ari Isnin, aku masih cube berterus-terang keadaan aku yg perlukan duit utk jangka masa yg cepat. Boss aku rupenye macam tak paham..sebab akhirnye peristiwa nieh jd jugak kat aku. Erwan rupenye ade masalah dgn boss, tak payah la aku nak ckp ape. Pade aku dlm hal nieh kite jgn la ego walopon kite berkedudukan. Aku bukanlah menyokong Erwan, tp aku dpt paham sikit sebanyak perasaan die tuh. Aiza pun same..bengang jugak. Dan tak sangke...dua2 menyimpan byk rahsia kegeraman n kesedihan melampau yg akhirnye minggu lepas dicakap kat aku. Aku hanye jd pendengar, and barulah aku paham sket2 nape Aiza macam moody n tak bercakap ngn aku, nape Wan dh jarang dtg opis...nape Indon ngamuk...nape Ah Lok asek bising tanye gaji aku, dll. Sebenarnye sume pekerja menghala ke arah yg same: BOSS. Kalo aku nak elaborate mmg pjg..nantilah aku story sket2 kat kowang nnt. Tp peristiwa dibomb dlm meeting hari tuh cume satu peristiwa dr yg byk2 berlaku yg buat Erwan kecik ati. Dh la kena bomb ngn developer, boss pun bomb skali, tanpe amik berat prasaan die. And as u all know..he worked very hard for dis company. Atas dasar tuh...die berenti keje. Serta-merta.

Seharian Erwan ilang...boss aku carik die. Dlm pd tuh akulah mangse kemarahan boss. Naik sore, walopon tak perlu ckp byk. Ade masenye aku kecik ati tp aku pendamkan sbb aku rase mungkin boss desperate. Tp lame2 care boss memeningkan, smpai akhirnye aku amik keputusan nak baring mase org solat Jumaat. Bile aku bangun nak pi solat, time2 tuh jugak boss keep on asking questions yg buat aku tak senang, and sket sebanyak...ganggu solat. Dlm pade tuh, aku masih pegang lagik kate2 Erwan, jgn bgtau boss die contact. Aku tau antare tanggungjawab n amanah. Tp aku pilih tak bgtau utk tak burukkan keadaan. Smpailah ptg Jumaat tuh ujan, takde sape kat opis. Erwan smpai, n die pulangkan sume barang2 berkenaan keje slame nieh. Aku pulak, naik keta ngn Erwan...and kitowang pi carik sumwhere utk lepak. And talk. Die pon nak banje..since die tau kes sengkek aku. Aku hanye anggap mase tuh, kitowang kuar as frenz...luar dr opis, kitowang kawan, and aku senang kawan ngn die. Tak amik kesempatan and takde men jiwang2. Amin.

Puas jugak aku pujuk Erwan utk ubah keputusan. Smpailah kitowang came into one conclusion, ape saje yg kitowang ckp adelah hal personal bukan lagik professional. And aku dh ready utk bersemuka dgn boss utk ckp yg Erwan dh decide nak brenti and I dun want anything got to do with him dikaitkan dgn aku. Nk dijadikan cerite...boss bertembung dgn aku and Erwan dlm keta waktu tuh. Nasib baik die tak sempat buat u-turn and kejar kitowang! Kalo tak aku yakin mende nieh akan parah...

Mlm tuh, aku tak senang duduk dek boss asek call tanye ape yg aku n Erwan buat. Aku dh mula tak suke sbb nieh hal personal. Aku rase sume nieh bukan masalah die, and die tak perlu masuk campur sbb kat luar kitowang berkawan. Die mmg wisau sbb lately die tau Aiza pun dh rajin contact and ajak aku melepak same ngn die...walhal slame nieh aku n Aiza hanye diam. Rupe2nye brlah aku paham. Mungkin slame nieh org lagik suke kalo kitowang tak baik sgt. Taklah byk cerite yg terkuar. However, bile Aiza sendiri decide die contact personal ngn aku, I'm willing to hear and..at last became close to each other. Brlah masing2 nampak our own true colors. Dlm pade tuh aku dpt sense nape kitowang nieh distant slame nieh. Alhamdulillah...aku dh berjaye pon setelkan. Aku skang hepi tgk kalo Erwan rajin call Aiza n ajak Aiza kuar...hehe...gelak jahat aku mule dtg. At last, aku dpt paham yg ade masenye dlm peramah kite, mungkin ade ati yg cemburu! Hahaha. Walopon dua2 menafikan, tp aku cukup hepi sbb at last...there will always be frenz yg akan ajar Erwan tuh gelak n tak stress. Hehe. Ade kwn yg akan sentiase ajak Erwan rambu-ramba. Dlm ati aku kadang2 wish...kalola diorg nieh melekat dua org, mesti interesting. Ape2 pon aku awal2 dah back off...and aku sgt hepi! No more gossips ek!

Sabtu aku still stress. Ditanye pelbagai soklan oleh boss yg kdg2 bawak ketidakselesaan kat aku. Termasuk salah aku sniri dicarik and buat aku tensen. Sebbaik la dua org tuh sentiase rajin utk call and tanye kabo aku. Kalo tak senget pale aku dek tensen. Dlm pade tuh aku cube discuss utk gaji, malangnye....

Ari Ahad aku dtg opis utk amik barang, and cube berdiskusi dgn boss aku tuh. Aku cube ckp elok2...tp layanan yg aku dpt betul2 mengecewakan. Cukuplah aku katekan yg aku tensen sgt n last2...aku menangis bile dh smpai umah. Smpai Cik Kiah pun tak berdaye nak pujuk aku! Aku tak pernah nangeh teruk macam nieh. Even aku clash ngn bf aku, aku masih lagi tahan...bawak2 solat. Nie smpai tah bape kali aku wudu' dek air mate takleh brenti meleleh. Selesai bagi salam, aku dh basah balik. Aku sbnrnye bukan ape...ade mase bile kite tak berduit nieh, org senang2 buat perkare yg buat kite rase terhina. Aku betul2 terluka waktuh tuh aku tak tau nak kate ape. Last2 aku capai fon...aku call Erwan. Aku dh terenjut2 nangeh sampai aku takleh nak ckp. Die pon dh gelabah rase macam nak dtg jek Seremban jupe aku. Tp last2 die call Aiza, suh Aiza ckp. Diorg decide...diorg nak anta aku pi Cyberjaya. Biarlah diorg yg arrange aku nak pi interview. Aku diam jekla. Aku tak kate ape yg pasti aku asek nangeh. And aku rase si Aiza nie macam nangeh skali jek. Ampeh betul...

Aku gi jupe boss aku. Aku cube ckp...mase aku kuar and jln tgh panas with kereta Merce die jalan laju jek tepi aku. Mase tuh aku cume ade RM3 dlm poket. Aku tahan sebak dlm ati. Aunty nampak aku jln. Kebetulan arituh buzday cousin aku, Azreen. So, ade rezki aku makan best la. Aunty aku nieh, satu jek laa...die mmg rajin betul bg org makan and aku taklah kekok kat umah die. Dh kate tinggal umah arwah nenek aku, sume tpt aku dh hapal. Balik tuh, aunty aku anta. Azreen lak berbual ngn aku. Mase tuh aku bangge sbb aku rase, dlm keadaan sekalut tuh aku still dpt kuat n org tak nampak aku sedih. Cume smpai umah la aku dh nangeh jek..tuh yg jd Cik Kiah pun pening. Aku sbolehnye takmo gune duit mak. Aku yg nak pi interview, aku usahala sendiri. Tp last2...terpakse la aku terus-terang ngn mak aku, walopon aku tau boss aku nieh adelah besfren die...

Last2 aku smpai ke satu conclusion...mase arwah nenek aku meninggal...ade duit hasil tanah (sbb tanah tuh ade sungai...so, ade duit dlm RM150 utk sorang anak die). Part mak aku tuh akhirnye aku amik buat banje..walopon asal2 aku tak nak pakai. Tp ibu ckp, arwah kalo tau aku nak pi macam nieh pon, mesti die yg beriye bg aku duit poket. Same jugak. And dgn berat ati...aku gune.

Ari aku interview...aku gi amik duit tuh. Alhamdulillah...arwah nenek tak pernah mengecewakan aku sampailah die dh meninggal. Aku rase, duit tuh berkat....smpai aku gune sket jek utk tambang. Cukuplah aku nak buat duit makan beli lauk utk ibu aku. Tak tau bape kali aku syukur arituh....

Interview aku? Okaylah. Ko bayangkan aku diinterview oleh sorang Indian, with all non-Malays candidate yg buat interview tuh. Aku rase bersyukur! Sbb...aku dh buat research and aku tak gugup jwb soklan die. Cume writing test tuh agak membengongkan. Aku tak tau nak komen ape la kali nieh....maybe besok, bile aku dh leh dok n pk balik...br aku leh cerite kat kowang. Ehek! Sabo2 la ekkk..

Dlm pade tuh, mase aku pi sane aku nampak la ade sowang mamat nieh rupenye sebijik macam Krie! Ya rabbiiii....terkejut aku! Rupe, style jln....even beg die bawak macam beg Krie. Ternganga jap. Cik Kiah la yg nampak mase tuh. Hehehe...Die pon cam terkejut. Sebbaik bukan Krie....kalo tak nganga dh. Hahaha. Lom ready jupe Krie lagik laa...nnt2 la jupe Krie tuh :)

And then aku nmpak macam2 jenis pesen kat sane...ade sorang awek Indian nieh, perut die buncit mak aaiih...smpai mase aku nampak jek die aku dh terus usik perut aku. Hahahaha....mane taknye, tibe2 concious...dh la aku pakai blouse and long skirt...pakai blazer aku tuh skali, ikut cutting...kang tak pasal2 same lak nampak cm minah tuh. Minah tuh punyelah seksi...smpai sume kat opis tuh pandang die walopon die worker situ. Ketat giler mini skirt die, tp perutnye berselulit gitu! Baju pulak sleeveless....alamak...tibe2 aku jd kenit dok sbelah org2 nieh. Punyelah aku rase concious! Balik2 tuh aku terus takleh makan. Hahahaha...sbb aku tibe2 rase nak jage diet la pulak...malunye kalo aku dpt badan cam die...seksi lak tuh gayenye. Kot iyepon beragak la nak memakai...Huuuu..nitemare Cik Sha! Tak Mo!!!!!

Balik tuh...aku rase bersyukur sbb sepanjang aku interview and after, kwn2 tak melupekan aku. Lg2 waktu aku bersedih nieh...aku amat perlukan kengkawan...and kowang dh bg support yg sgt baik! Windu kowang! Sayang kowang!

And landscape architect aku....Miss Rohaiza yg akan resign dis week....tibe2 menjadi kwn yg sangat baik. Called me time to time nak pastikan aku okay....

Cik Sha tetap okay....walopon ati luke, tp Cik Sha hepi sbb kwn2 amat memahami...I luv u all! Thanx!

Utk kwn2 bola...sok baru Cik Sha update bola, k! Sabo...


Arinieh nampak rainbow lepas ujan mase tunggu komuter. Yeayyyy!!Walopon nieh lagu sedih...tp Alhamdulillah...aku tak sesedih lagu nieh:)

No comments: