Wednesday, December 21, 2005

little women

Image hosted by Photobucket.com

WHY DON'T YOU GET A JOB-OFFSPRING

My friend's got a girlfriend
Man he hates that bitch
He tells me every day
He says "man I really gotta lose my chick
In the worst kind of way"
She sits on her assHe works his hands to the bone
To give her money every payday
But she wants more dinero just to stay at home
Well my friend
You gotta say
I won't pay, I won't pay ya, no way
Why don't you get a job
Say no way, say no way, no way
Why don't you get a job
I guess all his money, well it isn't enough
To keep her bill collectors at bay
I guess all his money, well it isn't enough
Cause that girl's got expensive taste
I won't pay, I won't pay ya, no way
Why don't you get a job
Say no way, say no way, no way
Why don't you get a job
Well I guess it ain't easy doing nothing at all
But hey man free rides just don't come along every day
Let me tell you about my other friend now
My friend's got a boyfriend, man she hates that dick
She tells me every day
He wants more dinero just to stay at home
Well my friend
You gotta say


Arinieh letak gambo bunge2 sket sbb aku terjupe mende alah nieh plak. Cam klasik la plak...ehehe...bukan pe...lately aku suke tul ulang2 tgk my fav movie mase kecik -"Little Women". Aku tak ingat sape tulih buku Little Women....yg aku ingat buku nieh aku bace mase aku sekolah rendah dulu. Zaman tuh, aku abeskan duit beli buku cerite jek. Duit banje aku sbnrnye bukan ade pon, yelah...anak cikgu. Ibu bagi duit belanje betul2 tambang pergi balik jek. Sbb aku naik bas awam. Kat sekolah, kalo die ade n aku kena stay back, barulah die pesan kat acik kantin tuh suh bagi aku makan. If not, aku taklah macam anak org len makan kat kantin or tapau. Lived the world on my own jelah :)

But then...I was happy becuz aku nye minat to books telah disupport baik oleh ibu. Dat was the only time kitowang akan bersatu pade ketike itu. Hehe. Aku slalu nak dpt number yg best2 n the best results becuz aku taknak kena rotan. Dats for sure. N then..lagik satu becuz mmg teruk jd anak cikgu...org ingat kitowang sronok jek...tp once ko tak perform org sume mengate. Lagik la macam aku nieh anak yg sulong...dh tuh, sorang jek pompuan. Ibu plak tak tergolong dr golongan cikgu yg loaded2...sparuh cikgu tuh kang...laki keje besar, macam die yang keje besar. Berlagak tak tentu arah kalo pandang org cam kitowang nieh. Ayah aku dulu pon cikgu je. So, bab2 org berlagak n mengate tuh mmg ramai laaa...die jek yg best...die jek yg bagus...smpai menyampah n pekak telinga aku dengar. Mase aku kecik, I couldn't understand why ibu selalu moody kalo aku tak score at least 95% utk ape2 pon. N makin aku besar n berdikari...I began to understand, bile aku tak score...aku wat die malu n sedih. In fact, ntah brape kali aku dgr cikgu mengumpat ibu aku depan aku plak tuh. Just becuz aku anak cikgu..people expected me to be perfect! Huh..susahnye idup. Ditambah plak dgn ade anak Cikgu Mastura tuh..name die Mimi. Aku tak brape berkenan sangat dgn Mimi tuh (the fact dat mak aku slalu suh aku jd cam die). Die masuk story telling...aku masuk story telling, die masuk debate...aku kena masuk debate. N ape die wat aku kena wat. Bosannye...smpai sekolah menengah same lak...uhuuuuuuuuuu...

Aku cume nampak kasih syg ibu aku yg grg, mase aku nye buzday n result aku baik. Balik jek dr sekolah, aku mesti ade story book. Walopon kitowang tak byk duit...tp buku RM1.50 ke...mesti ade. Aku ade byk sangat story books. Dulu nak bace buku English kan mahal, so sebbaik la aunty Ida aku suke sedekah n belikan buku. Dats why, aku bace Little Women nieh, becuz mase tuh buku nieh harge baru RM2.50. Kecik n kertas murah jek...tp best. Aku ade collection David Copperfield, Huckleberry Fin, Tom Sawyer, Heidi, Wizard of Oz dll...skang yg tinggal cume Heidi...sbb dah terlalu byk pindah umah. Antare sume2 nieh aku paling suke Little Women n Heidi...yelah, dak pompuan. Hehe. Ditambah plak mase tuh crite ade kat tv..version2 lame. So, dats where ibu n I started to be close to each other. Die akan cerite kat aku, briefing...what happened in the book...compare dgn cerite tv, n so on. N mase aku darjah 4-6, bile aku dh jarang tinggal ngan ibu...she will always remember to send me my story books...aku pon dh bleh bace laju...so ade mase aku dpt 1 set sekali...Buku RM1.50 tuh...kalo jual 1 set=RM10 (mase tuh, itu pon dh kire mahal giler!). Aku ade set macam2...Hardy Boys, Nancy Drew, 5 sekawan (n ade set Famous 5 jugak...original version 5 sekawan in English), ade pasal yg dak2 tinggal hostel nye cerite...n brape buku Mallory Towers..byk la jugak. Tuh tak masuk agik ngan buku mase aku baru2 nak blaja membace...Puss in Boots...Cinderella...Smurf...Little Red Riding Hood...sumenye..hehe..I lived with my books...n with memories of a loving mother. Garang...sangat garang...tp, when it comes to books...kitowang sangat baik...hehehe...

It was until form 2...aku dh dismissed buku Melayu. Kat asrama, seniors reading Sweet Valley High, Sweet Valley Twins (bace jugak...tp tak minat sangat). Tp aku lagik suke Fear Street kot...hehe. R.L Stine, Christopher Pike. Siap rent kat kedai rent kat Kajang. Hehe. Ade buku best pon kat sane...macam2. Started to learn bace Mills and Boons (awal2 tuh skip bab beromen tuh..hahaha). N then..bile ibu dh perasan aku baced Mills and Boons and reading Cleo as my magazine...die panggey. Kena lecture about sex education. Amik skali! Open giler ibu aku nieh tau. Terkejut...but at last paham byk mende. Too ashamed to ask...tp byk jugak info. Hehe. So, at last, I was allowed to read my mom's Mills and Boons collection...hehe. Byk lak tuh...berkotak...siap ade almari. Tak terbace! Kat asrama dh la tak allowed buku camtuh...cet! So, balik kg..bace buku. Maybe sbb nieh jugak adik2 aku kate aku dulu pendiam. Hehe. Sbb asek bace buku jek! Cume buku yg agak tebal tuh...Sydney Sheldon...Danielle Steel..sume takleh usik lagik. Until I was 15...baru bace la. Tp ibu tak tau kat sekolah aku dh rent Judith McNaught,Jude Devaraux ngan Amanda Quick..hehehe. Buku Sydney Sheldon pon ade yg aku pinjam kat seniors. So...kire dh tau dah mende nieh. Hihi!

Balik sekolah kat Seremban...lagik byk bace buku. It was after month lepas aku rent buku Once and Always -Judith McNaught tuh...baru aku dpt beli sniri buku tuh. Itulah buku aku yg 1st, yg mahal aku dpt beli sniri. Ibu pon...sbnrnye buku yg die beli tuh mase die anak dare dulu. Itu yg byk. Die dh kawen, ayah bkn suke die bace buku. Slalu kena buang jek buku die. Kesian tul aku tgk. Ade satu time...aku simpan, tp kena buang gak. Die tak minat...pastu bile die rase tak suke, die buang jek. Mmg sedih aaa..kitowang nye buku dh tak byk yg tinggal. Paling tak best, buku aku mase sekolah rendah bg kat sepupu aku. Adeh...yg tuh aku nangeh giler! Aku dpt buku2 tuh, dgn peluh...dgn tenaga...dgn air mate...dgn lebam2 kat badan sbb nak results cantik2! Tp...takpelah. Aku nk kate pe...aku diam jek la. Skang buku aku macam dh takde pon:(Skang, makin lame, makin besar demand jugak. Aku nak start collection aku balik, tp sumenye mahal. N aku pon taklah berduit sangat. Nk rent..kedai rent pun dh bungkus..takde lagik. So, slalu lalu jek la kat kedai buku. Huhu. Kalo gi Kinokuniya...I can spend hours reading on the floor. Aku rase cm gi "heaven" aku lak. Hihi. MPH...oklah, tp tak best sgt. Dulu mase Seremban ade Times, pon best gak dpt bace buku. Skang ade Popular jek. Tp Popular pun dh improve byk dh kat buku diorg. Skang yg aku leh nak kumpul duit pon kat Harry Potter, itupon...dlm mase bajet terlebih ketat nieh, jgn harap la aku dpt beli Half Blood Prince tuh...adeeehh...

Semalam, mase aku singgah kedai buku (as usual), aku nampak ade satu buku hard cover, nipis sket..tp kertas elok n cantik. Tajuk buku tuh, Harry Potter Buzdayz. Sbnrnye bkn buku cerite..sume tuh ringkasan buzday celebrity ikut date. Buzday aku same ngan Margaret Thatcher, British PM tuh. Ibu lak...same ngan penulis buku Three Musketeers...a day after Mick Jagger's buzday. Hmm..kire intresting...sbb cam best jek! Utk collector's item..buku tuh boleh dibeli...harge pon bawah RM20. Tp...mane ade duit kan....:(

Aku sbnrnye ade target satu buku nieh. Dats why arinieh cam layan story sal buku kat dlm blog. Tajuk buku tuh "Memoirs of Geisha". Buku nieh ade filem gak...tak lame lagik kuar. Tak tau la aku mampu ke tak nak tgk cerite tuh...tp everyday aku usha buku die. Dr ape yg aku tgk...buku nieh maybe slow...n jln cerite mmg nampak agak kuno. Tau jelah, cerite sal Geisha, kan. But...aku betul2 intrested ngan buku nieh n aku nak sangat bace buku nieh! Kalo boleh aku nk sangat tgk cerite nieh. Aku tgk barisan plakon die, aku dh geram. Zhang Zi Yi....Michelle Yeoh...and the most important one...Ken Watanabe! Cite Steven Spielberg lagik tau! Tolong...tolong...ade sape2 nak bagi derma "Bersamamu" tak? Huhuhu...Ade sape2 nak blanje aku ke? Huuuuuuu...

maybe taste aku cam boring, sbb aku mmg ske mende cam klasik2 nieh...kalo bukak frenster pon tau kot yg aku ske tgk crite style lame. Aku suke Legends of the Fall, Knigt's Tale, Gone with the Wind, Cold Mountain...The Patriot...Braveheart..sume2 cite gitu. Buku cite pon aku minat historical. Maybe aku nieh nampak memboringkan la jugak..kan?


Takpelaaa...aku pon takleh harap byk...skang nak pakai duit byk nieh. Doa2la rezki aku murah...mane la tau...dpt aku tunaikan cite2...1st bayar utang, then tlg bayar yuran adik nak SPM, pastu br leh pk ape mende len yg ikut perancangan...

So...layan jek la "Little Women" dulu. Cite best! Aku mmg minat sangat watak Jo (winona Ryder) dlm cite nieh. Dhla aku mmg suke tgk Winona Ryder ngan mate besar die, kurus n tingginye die...dgn comeynye...(kan best kalo aku ade mate die...hehehe..).Ade inspiration bile tgk cite nieh. Kirsten Durnst mase blakon cite nieh, die kecik agik. Tp watak die comey la. Rase semangat tul la lepas tgk cite nieh..hihi...sape2 tak tgk agik...mehla tgk...skang slalu repeat kat Cinemax pe...dulu mase aku mule2 tgk mase darjah 6, ade video jek...

Aku dh amik IC baru aku. Aku bertambah kembang la. Malu tul. Tp sebbaik gambo tak itam cam IC yg ilang tuh. ATM card pon aku dh amik baru. Leceh tul kena kuar pi amik mende nieh...Sabtu bukan leh amik, tpt nieh tutup plak. Hmm....skang takde wallet jek. Ade sape2 nak blikan aku wallet tak? Hehe. (Sengkek tul Cik Sha nieh, smpai wallet, buku tiket wayang...duit utang pon nak tanye sponsor...hahaha).

Okeh aaa...enuff story. Aku simpan angan2 aku dulu. Hope dpt simpan duit...nak wat kad baru...nnt bli buku cite leh diskaun...tp byr utang...setelkan kehidupan dulu...huhuhu..doakan ek...

p/s: Gambo klasik...tp lagu tak klasik ek...meh layan Offspring...Nieh lagu yg aku layan arinieh...hihi....

No comments: