Saturday, December 10, 2005

panda



PHOTOGRAPH -NICKLEBACK

Look at this photograph
Every time I do it makes me laugh
How did our eyes get so red
And what the hell is on Joey's head?

This is where I grew up
I think the present owner fixed it up
I never knew we ever went without
The second floor is hard for sneakin' out

And this is where I went to school
Most of the time had better things to do
Criminal record says I broke in twice
I must've done it half a dozen times

I wonder if it's too late
Should I go back and try to graduate?
Life's better now than it was back then
If I was them I wouldn't let me in oh oh oh
Oh god I

Every memory of lookin' out the back door
I got the photo album spread out on my bedroom floor
It's hard to say it, time to say it
Goodbye, goodbye

Every memory of walkin' out the front door
I found the photo of the friend that I was lookin' for
It's hard to say it, time to say it
Goodbye, goodbye

Remember the old arcade
Blew every dollar that we ever made
The cops hated us hangin' out
They say somebody went and burned it down

We used to listen to the radio
And sing along with every song we'd know
We said someday we'd find out how it feels
To sing to more than just the steering wheel

Kim's the first girl I kissed
I was so nervous that I nearly missed
She's had a couple of kids since then
I haven't seen her since God knows when oh oh oh
Oh god I…

Every memory of lookin' out the back door
I got the photo album spread out on my bedroom floor
It’s hard to say it, time to say it
Goodbye, goodbye

Every memory of walkin' out the front door
I found the photo of the friend that I was lookin' for
It's hard to say it, time to say it
Goodbye, goodbye

I miss that town, I miss the faces
You can't erase, you can’t replace it
I miss it now, I can't believe it
So hard to stay, too hard to leave it

If I could relive those days
I know the one thing that would never change
Every memory of lookin' out the back door
I got the photo album spread out on my bedroom floor
It’s hard to say it, time to say it
Goodbye, goodbye

Every memory of walkin' out the front door
I found the photo of the friend that I was lookin ‘for
It’s hard to say it, time to say it
Goodbye, goodbye

Look at this photograph
Every time I do it makes me laugh
Every time I do it makes me…

Wokeh...why gambo Panda? Sbb aku tgh giler kat Panda nieh! Hehe. Aku tak tau la, tp aku mmg giler tul ngn mende berbulu lebat, punggung besar n perut muncet nieh. Nk kate aku nieh peminat teddy bear sgt pon tak jugaklaa..Biase jek kot. Kalo tgk yg tertentu tuh adelah aku berkenan. Tp nak beli or nak ade mende tuh, rasenye tak kot. Aku lagik rela kalo de scarf Liverpool ke...yg tuh barulah dikatekan harte! Kalo stakat teddy bear...isk..isk...apelah sgt. Maybe kena sepak jek ngn kaki tembam nieh nanti. Maklumlaa...org tido lasak. Dhla lasak, kuat tido lak tuh!:P

Eleh, sume mende mmg tak best pon ketike aku tido. Dulu at one time, aku penah slalu ngigau. Mane taknye...sedih bwk smpai ke tido. Nangeh2 pastu tido, cenggitu la jdnye. Sebbaik skang aku dh kurang nk jd cenggitu. Taklah Cik Kiah dgr ape aku sebut dlm mmpi. Kalo tak harrruuuuuuaann...mmg abes selamat disoal siasat...

Atas sbb tuh skang aku tak kuat tido kot. Alaaa, nk tido lame pon macam tak byk keje nak buat. Satu agik bile dh byk sgt mmpi tak best jd fobia lak nak tido. So, atas sbb tuh, Atan, adik aku yg tembam tuh...telah menginstall satu game spesel utk aku. Zoo Tycoon. Sbb die tau akak die mmg giler game2 tycoon nieh. Balik2 game membina dan membajet duit. Itu jek la keje aku. Macam la aku nieh byk duit. Hehe. (stakat bajet duit game bolela). Aku start men game Tycoon sejak rumet aku yg asal (bkn rumet aku kat Muadzam), si Eja yg dok men game tuh. Eja la yg ajar aku men. Lepas tuh aku start men smpai takleh brenti lak. Mase tuh aku men Roller Coaster Tycoon. Pastuh, bile aku dh jupe The Sims, aku lupe dunia jap. Hihi. Sesambil tuh men game School Tycoon la, Mall Tycoon laa...macam2 lagik. Smpai la ni men Zoo Tycoon plak. Antare sume2 nieh aku paling suke kat Rollercoaster sbb tuh yg 1st aku men tycoon. Tp skang aku dh jatuh chenta kat Zoo lak! Yeay! Pandai la adik aku pilih game utk aku. Aku dh la susah nak tido, so...men la game nieh bile aku tak penat. Best lagik best la. Sbb kalo Rollercoaster cam high-tech sket R&D nak wat mende2 baru. Tp kalo zoo nieh plak macam blaja bio pun ade (walhal bkn ske kat bio...huhu)...macam blaja geografi pon ade...kalo ikutkan blaja geografi la byk. Sbb nnt nak letak rumput...nk letak air...nk letak macam2 la! Time nieh la kena ingat balik hutan savannah, kena ingt hutan hujan tropika....sume2 tuh la! Punyelah ancient knowledge dlm pale nak ingt balik nieh. Hehe. Tp rsnye game tuh ade la membantu cmne nak build exhibit (tpt tinggal) minatang2 tuh dgn canteknye. N rasenye dulu geografi taklah teruk sgt kot...fav subjek gak. Jrg la nak ponteng ke, nk tido ke...walopon Cikgu Robiah tuh dulu boring. So, building exhibit is my favourite…sbb takle susah sgt sbnrnye kalo ingt balik basic Geog dulu2…

So, back to zoo tycoon...aku ade minatang2 yg aku suke tul nak bela dlm nieh. Tp tgk bajet la, ade minatang tuh mahal, nak wat exhibit pun leceh2 sket. Dulu mase aku men challenge punyelah payah nak kumpul duit, wat R&D, wat marketing. Sume nak wat tp duit bg 50K jek. Dlm pade 50K, mane nak buat jln, mane nak ratekan tanah, nak buat tpt makan visitors, tpt diorg berseronok. So, the game for me is about budgeting la. N setakat nieh, aku dh tinggal dua jek agik Very Advance level...yeayyy!!! Punyelah hepi pade awalnye...kannn....

Aku suke bela minatang2 keluarge rimau. Ade macam2 la. Bengal Tiger, Lion, Clouded Leopard, Cheetah, Jaguar...dll. Ade sparuh tuh kena wat R&D endangered species, spesis terancam nieh. Cthnye snow leopard...leopard warne putih. Cantik sgt! Rupe macam leopard tp tinggal dlm snow, pastu kena ade gray stone sket, pokok die cam pokok fir. Then die kena letak elevated terrain...kwsn berbukit sket. Lame2 mende tuh jd cantik la...aku dpt kumpul2, aku belikan die pokok cantik, letakkan die shelter yg macam gua snow tuh. Tp nak beli minatang nieh susah gakler sbb mahal sgt, pastu die bkn rajin beranak...dh kate endangered species, mestila slalu sakit. Nk letak, kena letak sepasang, pastu kenalah jage dua2 elok2...kalo sekor mati die mule bising nak partner mengawan. Haiii...dh katenye minatang! (kalo manusia ilang partner, tak semestinye nak mengawan gak kan…hehehe). Huhu. So, aku hire zookeeper best2 punye. Ade black leopard, ade white bengal tiger (rimau putih). Kalo white bengal nieh aku letak batu2..siap ade air terjun, batu besar...batu susun2...pokok2, sbb die binatang rainforest. Slalu nieh la exhibit aku paling cun pon..sbb leh bg die shelter gua batu. Dpt suitability rating 100% pun pernah! (bangge jap..hehe). Tp nieh lagik satu minatang tak suke branak. Pastuh, suke wat tanah berkeping...kang kena tukar tanah baru...sbb die suke lari2 atas tanah. Kalo tanah dh berkeping, die moody plak rimau nieh. Apepon...minat aku yg paling2 mestilah PANDA! Yg paling mahal skali. N amik mase lebih 2thn nak beli kalo ikut minimum bajet utk R&D. Lepas dr dua thn dgn bajet min R&D, barulah leh discover panda. Tp tuh pon kena kumpul duit byk2...nnt nak buat tanah berbukit...beli coniferous floor, beli bamboo, beli panda cave, beli batu...beli snow. Mau jejak $30,000 gak. So, pandai2 la strategy nak kumpul duit. Aku slalu wat restaurant la, carousel la, elephant ride la,animal theatre la...asalkan dpt kumpul bli panda. Comey gile! Pastuh tak byk ragam macam gorilla...yg gorilla pening aku nak lyn, siap kena permainan die sume nak bli. Kalo panda, yg penting wat rumah die cantik2 jek. Aku suke bile die hepi die guling2...die baring... walopon hanye dlm game, aku rase cam best jek kalo dpt tgk panda nieh. Dhla mahal, 5K sekor, nak bli sepasang. Itupun kena hire keeper ramai takut die mati sakit. N at last...aku dpt membela 6 ekor panda! Rekod gak nieh sbb mule2 dulu panda aku asek mati jek! So, aku pon tangkap gambo si panda tuh...konon nak share la kan!

Malangnye tah hape bengong ngan laptop nieh, tibe2 game aku tak function n terpakse uninstall. Gambo panda aku pon terpakse dipadamkan..adeh..punyelah frust! Panda jd kenangan dlm ingatan jekla nampaknye....huuu..selagi tak direformat balik, ginilah dieee...Aku pon dh takleh men game agik....huwaaaaaaaaaaaaa....:(

Pastuh, aku pon dok la diam2 ngn kenangan panda mainan aku. No more games di kale takleh lelap mate. Ngantuk, tp takleh tido. So, nak taknak aku bace la balik buku Harry Potter aku yg lame2 dulu...Tgk balik, sbb nak bli buku #6 (Half Blood Prince), tak mampu la plak. Nk download anime, dh takde kat UNITEN, kalo tak leh ajak Su. Nk bli anime, takut tersilap beli hentai! (Hampeh tul, aku ingt cite katun...cover macam sopan jek...tgk2 katun len.Ergghhh...!!!). Menakutkan la. Ape pon byk yg tak mampu skang nieh. Update blog pon kalo mampu, itupon siap2 taip kat umah, terus publish jek. Haii...sengkek betul life skang. Bilelah nak kaye nieh. Kalo kaye leh gak bayar utang, kan?! Nnt tak berkat lak idup aku. Kesimpulannye...cepat2la kaye! Bkn kaye laa..ade duit. Dpt byr utang. Ingt duit Ash tak byr smpai ari nieh, nk contact number sume dh ilang dgn tipon arituh. Number acc ade, name ikut IC lak takde. Pastuh duit ragut aku tuh lagik. N kalo dh bleh start bayar duit blaja aku dlu sket2 pon jdlah. Hoh...byknye planning. Dlm pd tuh duit kena la ade dlm poket bru la aku leh nak wat nieh sume. 1st thing 1st. Pkkan utang then pandai2 la nak buat ape ngn life pastu. Yg pasti, dpt peluang mesti setel sume!Doa2kanla ek! Jgn smpai kucar kacir lak life disbbkan org ckp belakang!

Last2 bile ade time, aku mule berjinak2 ngn kek n masak. Smpai kena tegur lak ngn kwn aku sorang nieh, sbb asek masak jek keje. Bile contact jek, aku ckp aku tgh masak. Tahla, aku rase aku dpt great opportunity nak improve masakan aku yg tak sedap nieh, nk blaja...waktu nieh. Waktu still living dgn Cik Kiah. Sok, anything happen aku dh tau masak betul2. N like a typical Negeri Sembilan gal, aku paling lepas masak gulai la. Suh masak asam pedas ke. Masak kicap ke. Kari ke. Walopon belum sehebat Cik Kiah, tp bolela dimakan tanpe cirit birit. Tp bab2 bakery aku mmg hancusss!!!Hehe. Ms aku br2 sedih arituh, adelah dpt present hasil adik aku...dpt oven kecik. Dr dulu aku nk oven nieh, tah bile masing2 plan aku pon tak tau. Pndai gak wat rahsia...! Aku mmg nak oven sbb aku mmg macam2 nak wat. Aku slalu berangan nak wat western food la ngn mende nieh, stakat sallad ke, spaghetti ngn fetuccine alfredo tuh...takde oven pon takpe. Itupun taklah selalu, sbb mane aku nak carik duit beli cheese slalu2, bknnye murah. Then, 1st mase dpt oven tuh, aku pon buat roast chicken...letak potato, carrot, celery..macam2 la. Lepas jugak piawaian ayah aku yg bertekak Melayu nieh. Yihhaaaa.bukan senang aku nak bagi Cik Zam satisfied. Nk kuarkan lauk pon takut2...

Since then, kalo free...aku tgkla ape yg aku leh wat. Tepung tempura Kak Sya bg dulu dh abis. But ade sket...dpt la wat fish n chips lak. Tp yg tuh ayah aku tak makan plak.Sbb die tak suke ikan fillet nieh! Biasela...mane de ikan fillet yg betul2 fresh kat Mesia nieh kan!Buat chicken nugget ke, tempura sayur ke, cendawan ke die makan plak.So, percubaan fish n chips hanye diterime Wan Kiah, n budak2 jantan nieh jek. Diorg suke jelah...Last2 aku back to basic...improve gulai aku. Hehe. Dh org Negeri Sembilan...sekali skale jd org New York bole laa...tiap2 ari mengamuk plak Atok ngn Wan Kiah tuh!Hihi...

Pastuh ade skali tuh aku buat percubaan kamikaze wat kek. Punye tak reti...nieh la 1st time aku wat kek. Hehe. Teruk kan? Sbnrnye kalo org tgk background, paham la apasal aku tak pernah wat kek.(what the heck, nobody cares about background these days, org tau nak menuduh je!) There are times aku rase years in hostels nieh macam rugi jugak sbb aku tak start awal cooking skills aku. N then ibu plak org bekerje...sebok jek...takde mase nak ajar aku. Sebbaik die curik2 gak mase. Then aku dh form 4...balik Seremban, aku blaja la ngn arwah nenek aku. Ibu pon nak taknak mengajar gak aku akhirnye. Elok gak...form 5 die dh keje kat KL. Aku dh start kena masak meal bukak pose utk ayah plak. Tau2 jelah ayah bkn senang nak satisfy. Ade gak food yg kena reject awal2 dulu. Kecik ati pon iye gakla...ayah, kalo die taknak die tak usik langsung. Marah lak tuh. Sebbaik la jantan2 nieh ade kat umah. Diorg no hal nye, ape akak masak sume diorg suke jek! Tp akak tak pernah langsung wat kek, sbb ibu asek bli kek, tempah kat aunty2 sekalian. Jd hasrat akak diorg nak wat kek asek tak tercapai. Smpai oven lame tuh rosak2 tak berpakai. Last2 takde langsung oven. Smpai la ni ade oven surprise. Hehe. Hepi aku, tiap2 ari lap oven nieh. Smpai kena tegur ngn Wan Kiah, dpt oven kecik cam ade kete besar.

The fact is, I consider then oven as the biggest gift I’ve ever had. Bkn senang...years and years of ambition nak dptkan sumthing yg ko nak, yet slalu aje dilupekan becuz of other priorities. Kalo dibeli, maknenye mengenepikan yg len2 yg lebih diperlukan, rite?

Back to my cakes...haahaha...sad story. The 1st time I learned to bake a cake, aku tiru bulat2 gaye Chef Wan kat dlm tv. Mase tuh macam menyampah jugak, becuz mase blaja masak nasik ngn arwah nenek, or mase blaja wat lompap ngn wan pun taklah sesusah ini. Nenek with Negeri Sembilan accent, ckp yg mudah je-"Basoh dulu bogheh tu sampai joghoneh, lopeh tuh sukek pakai jaghi tuh. Banyak mano lotak bogheh, banyak tuh lotak air." 1st try, terus bleh serve arwah atuk. Tp skang, nak ikut gaye Chef Wan...ape die ckp...salin...then nak buat....trase susah la plak! Adehaii...why laaaa...

Aku wat Plum Cake. Yg plum nye tenggelam...pastuh atas die keras, isi macam bingka. Hahahaha. Total failure! The worst part was, Pak Long, Mak Long, Abi, n my dear atuk came to my house for a visit! Mase kek tgh dlm oven, aku gi mandi. Dh kate ade timer, taklah risau. Kuar jek from bilik...tgk2 Atuk sengih2 jek..huhu...macam nieh jelah ceritenye:

Atuk: Dgr2 ade org tuh buat kek ye harini?
Aku: Errr...alaaaa...blaja jek, tuk! Kek main2! Hehehe (sengih2 terpakse. Sape la kecoh nieh!!!)
Pak Long: Bkn senang nak rase kek anak dare nieh, ye tokk...(saje mengusik sambil menyengih marvelous kat aku! Aku dh rase panas dh)
Atuk: Boleh la Atuk rase kek kakak arini yeee...?
Aku: Boleh ke? Huhuhuuu…(sambil jelling ibu, nieh ibu la cerite kat sume org!)
Ibu: Ntah ape laaaa rasenye tuh, tuk. Ibu die pon tak reti buat kek. Takde sape nak ajar die..pandai die je ikut tv tuh..(dlm ati lega gak ade yg tukang explain...huhu)

Make kek "tenggelam”"aku ala2 bingka tuh pun dikeluarkan
Aku: Tak jadi la tukk...alamak...segannye....(malu siot!)
Atuk: Okaylah nieh...kek org nak dewase. Mule2 try mmg la tak jd...
Pak Long: Pak Long makan okay jek...hihi...
Aku: Oooo...sindir kakak yee!!!
Pak Long: Eh...ade pulak! Pak Long kate, kek kakak nieh...kalo bg Pak Long makan takpe, tp besok…kalo nak suruh mak mertua makan, jgn bagi kek ini...hehehehe...(gelak!)
Aku: Pak Long jgnla risau...kakak mane ade mak mertua lagi! Lambat lagi tuh..
Atuk: Mane boleh lambat sgt...dh besar nieh!
Ibu: Badan aje besar, tuk....Perangai budak2 lagik...(sume pon chot chat...tp dlm ati rase lega plak. Ho yeaaaaahh...biarlah kek nieh tak sedap. Jgn org cerite pasal kawen, dhla...tak mo aku :D)

So, before balik, Mak Long gave me simple recipe to make a butter cake. Few days later, aku pon mule try buat kek tuh. With the help of my bro, Atan. Bukan senang becuz kitowang takde mixer, so kena pukul sampai kembang pakai pemukul jek...tangan lenguh la jugak! But...in the end...kek jadi la...not so bad like the 1st on...Kali nieh, kek aku boleh dimakan! Hihi. boleh dimakan, lembut...cume taklah perfect! Maybe kena pukul lagik lame sbb tgh tuh lendut sket. But within one day, abis jugakla kek aku tuh dimakan...jdkan minum ptg. Ayah okay jek! Cume, die suh aku blaja camne nk bg moist n kilat lagik. Well...kena carik la Tok Guru pasnieh.

Back to buat masak lauk. Everyone agreed aku dh leh masak lauk. Even to make my own nasik ayam or mee kari, bubur lambuk....dh leh serve org. Ayah dah leh mkn my cooking, kalo stakat masak Negeri Sembilan. Kek jek...walopon die leh mkn, n abis...still need room to improve. Ho yeaaah...gambate! (betul ke Puan Syariza? Hukhuk).
Whatever it is...it took my mind off from things dat hurt me...at least...rite?

p/s: Slalu macam letak lagu jiwang jek kan...nnt kate aku melayan prasaan jek plak. Well, kali nieh letak lagu fav...lagu rock plak. Lame dah nieh...so, layan Nickleback...

No comments: