Friday, July 29, 2005

KAU KUNCI CINTAKU DI DALAM HATIMU




KAU KUNCI CINTAKU DI DALAM HATIMU-RAMLAH RAM


Bila sendirian terbayang wajahmu
Bila kerinduan terasa cintamu
Bilakeresahan inginku dibelai
Sepenuh kasih dan sayang...

Bila ku terluka terseksmya hati
Bila kau tiada kusetia menanti
Pernah kumencuba lupakan dirimu
Tapiku tak daya menanggung rindu

( korus )
Sukarnya untukku berpisah denganmu
Kau kunci cintaku didalam hatimu
Meronta hatiku menangis kernamu
Kau kunci cintaku didalam hatimu

Sehingga kulemas bila kau tiada di sisiku
Bawalah daku bersama denganmu
Dan janganlah engaku biar kusendiri
Dulu dan kini hingga selamanya
Engkaulah kesayanganku...



Okeh...kite tutup MIGGU 80's kite ngan lagu yg sgt menusuk kalbu nieh...hihi. Aku ingat agik mase aku kecik2 aku tgk Ramlah Ram kat tv, terkejut giler tgk die pakai baju ade love kat dade tuh. Semenjak tuh pulak gaun byk yg ade luv kat dade. Tak silap aku aku pon ade baju macam tuh. Hehe. Ape pon, aku sangat minat lagu nieh...dr kecik smpai ke besar. Sbb aku rase lagu nieh sangat unik...macam suare Ramlah Ram. Walopon aku tak minat name n reputasi Ramlah Ram nieh, tp dr segi nyanyian n certain2 part sal die aku mmg suke aa...Lagik2 bile nyanyi lagu ghazal...jarang2 aku nak concentrate dgr lagu ghazal, tp bile nyanyi tuh best gilers!
Apepon...aku mmg suke lagu die yg ini. Selen Selamat Jalan Romeo yg Akma nyanyi dgn over skali...hahaha...bestnye tgk die terkuar.. (jahat aku nieh:P)


Arinieh...period! Sangat heavy pulak tuh flownye. Pinggang aku sakit. And atas sbb keje aku yg byk, smpai duduk atas lantai nak buat keje..so, lantakkan la si pembuli tuh. Nak jd ape pon. Suruh aku buatla keje...tp sniri pk la. Td merungut pulak nak kena jemput budak balik sekolah. Aku rase nieh la 1st time kot boss aku suh die tlg jemputkan anak, yelah...dah ade masalah nak gi sekolah arini, nak wat camne. Abeh tuh...macam susah sangat jek nak jemput budak. Dahle tak tau budak tuh sekolah kat mane, pelik aku. Anti budak2 ke die nieh? Macam takde sifat penyayang langsung. Bukan kena jalan kaki pon jemput budak2 tuh. Dlm pade tuh, mulut aku nieh mmg takde insurance la. Td aku cakap, " Ape salahnye...Ntah2 awak nieh besok ade anak, bukan nak jemput. Camne la awak nieh, kalo ade anak agaknye. Habis!" Suke ati aku jek sound die. Mule2 tuh cam takut gaklah..kang dtg pulak angin incredible hulk die macam arituh. Tp lepas tuh, aku beranikan diri jek. Lantaklah! Dah terlepas ckp pon.
Die jwb, "Kalo anak sniri, saye la pergi jemput. Tak kisah punye," Eleh..dlm ati aku ckp, ntah2 anak sniri lagik malas nak jemput. Berkire betul! (Mulelah mengutuk nieh). Dlm pd tuh td buli2 pon...aku ckp lee.."Awak, saye dok atas lantai nieh. Awak nak suh saye bangun2, arinieh saye period 1st day. Pinggang saye sakit. Agak2 mende tuh dekat ngan awak, amik la sniri ek. Saye bukan tak buat keje len," Mmg lancang abis mulut aku ngan die arinieh! Arrghh..lantaklah! Merah muke. Berubah terus. Marah ke? Tp aku tak nampak macam marah. Malu? Hah, apasal? Sbb aku terus-terang kate aku period? Huh...bukan perkare pelik pon, mak die, nenek die...takkan tak period! Itupon nak malu. Bukannye dose...dah Tuhan nak bagi. Podah...bab nieh nak malu, mende len tak reti nak malu pulak.


Aku rase kan, dlm byk2 mende nieh, die confident sal keje jek. Suh buat mende len, hancusss..! Last2 terpakse la maid boss aku ikut skali die gi anta budak2. Walhal sekolah tuh tak smpai brape kilometer pon..cume die yg blur! Nasib baik maid boss tuh adelah seorang "abg". Itupon aku tak tau camne diorg communicate each other. Ade ke suh aku pi panggey maid tuh. Leceh betul. Alasannye? Malu! Nak muntah jek...bukan suh bercinta ngan abg tuh ke ape...huh..


Apepon aku dah dpt my 1st pay...yeay..Alhamdulillah. So, by next week kena gi UNITEN...pi bayar...aiseh. RM150...tak masuk mende2 len. Menjelang siap mende len sure abes nye duit nieh...Adeh..Takpelah, kalo tak cmne lak nak grad kan? Tunggu lame dah! Sempat lagik kena kaco ngan boss aku... "Nape gigil nieh Sha..masuk kat sini la duit tuh," (tunjukkat dade...kocek secret tuh). Tergelak aku..hehe..


Pg td aku dpt seplastik besar buah fav aku - buah kedondong. Nak jeruk ke tidak ek? Jeruk tak best, tak fresh. Pastu aku gi petik pucuk gajus kat belakang umah arwah atuk aku tuh. Alang2 dah jupe aunty aku nieh...baik aku amik ulam. Bukan ade jual pon! Dlm pade tuh...lambat la smpai keje (dah jupe die, mane die reti brenti nak borak..haha)


Si Wani bg aku pinjam novel die. Tajuk buku tuh, Kau Yang Satu - Nia Azalea. Basically, buku cerite nieh biase jek...macam cerite2 len gak (susah nak bg aku impress ngan novel Melayu, stakat nieh ade bebrape jek yg aku betul2 tangkap jiwang). Bukan pe...bab jiwang, ade lah jiwangnye. Cume jln cerite..aku rase typical Malay novel la. Kenape sowang hero tuh mesti kaye n ensem jek? Ntahla...mungkin sbb tuh aku still stick kat Zainal Arief. Hehe. Tp dr segi keterbukaan, aku minat gak Nia Azalea nieh. Lagik open dr Fauziah Ashari. Cume...takleh komen bykla. Aku tak bace lagik Fauziah Ashari punye buku baru. Baru boleh nilai ade improvement ke tak!
Satu jek laa...Aku rase aku nak pulangkan buku Wani nieh cepat. Aku mmg bace laju...kejap dah abis. Kalo aku suke, aku akan bace lagi. And sumtimes aku suke kalo bace lagik skali..sbb nanti aku akan dpt view len selen dr 1st impression aku mase aku 1st time bace buku tuh. But in dis case...buku nieh aku harap tak bace lagik. Ntahlaa...bukan salah buku nieh. Cume ayatnye...those words, that style...rase tak larat nak bace. Ayat sms? Ayat yg selalu dickp pade aku dulu2? Ape boipren Nia Azalea nieh macam ex-boipren aku ke? Why laaaa...those words. It hurts, u know..and it still is...So, pulangkan jek la buku nieh Cik Sha...sebelum angin nieh bertiup balik...Dun spoil everything when u had everything in control laa..


Okeh aaa...malas nak taip dah. Actually, kalo suh menaip mmg la byk nak taip kan...tp biarla..rase malas pulak kali nieh...hehe...Kang panjang sangat. Tata! Enjoy ur weekend!

Thursday, July 28, 2005

Akulah Kekasih Mu




AKULAH KEKASIHMU -FRANCESCA PETERS


Di pertemuan semusim yang lalu
Harumnya suasana
Kehadiranmu sewangi haruman
Menyegarkan perasaan

Tanpa ku menduga
Bagaikan lautan menghempas
Menghanyutkan daku
Terlontar jauh dari sisimu

Mengapa mesti terpisah
Sedangkan aku sabar dalam kesetiaan
Biarkan wajah rinduku terdampar sepi
Menunggu berakhirnya nafas... ini

Sejenak itu aku menyedari
Betapa sayangnya aku
Andainya dikau menyesali diri
Pulanglah kerna akulah kekasihmu



Arinieh aku pon tak tau nak cakap ape...sangat dan sangat bz. Smpai nak makan tak sempat, nak buat mende2 len pon tak sempat.
Dgr ceritenye ade surat aku smpai kat umah atuk. Aku sniri tak sempat nak call atuk tanye surat tuh surat kecik ke surat besar, yelah...kalo surat besar aku taulah ape isi kandungannye...tp kali surat kecik...boleh jd macam2 jenis surat...Boleh jg jugak surat mintak utang!


Nape aku sibuk arinieh? Macam biase, menguruskan keje nieh smbil wat keje yg dah tersedia. Nak2 pulak bile boss aku takde make bertambahla keje aku sbb si pembuli tuh dtg. Tp lately nieh jarang die suh aku wat keje dah...kalo nak buli pon taklah teruk sangat. Mungkin sampai2 jek dah nampak aku depan PC, file sepah sane, sepah sini. Paham sniri la aku nak record ape, nak kire ape. Kalo sniri takmo beri laluan...silap lee..Nak kire expenditure...kalo tak byk potong mane la tau die gak yg dapat bonus kan? Haaa...so, baik bekerjasama ngan aku. Kalo nak buli pon beragak la sket. Kang sape nak tolong karang surat...lagik2 surat2 cakap omputih tuh? Hehehe..skang aku dah ade point la...best betul! Dulu mule2 keje, aku bodoh lagik...takde kegunaan..senang le nak buli aku. Semenjak kena byk wat surat omputih nieh sniri mau ingat la ek Cik Erwan!


Aku rase die mmg ade masalah wat ayat kalo menulis. Kalo ckp aku rase die takde masalah...PR tip top! Tuh sbb most of the meetings and presentations die yg buat. Lagipun die dah biase handle mende2 camnieh. Tp bile menulis...hehe..silap sket aa.. Die pandai wat report in terms of diagram...tp nak wat ayat tuh susah gak. Masalah gak nieh. Lagik satu...suke naaa wat pangai yg konon penyegan tuh...entah sejak bile jadik penyegan...Ade time tuh marah gak aku. Tak kena tempat langsung! Aku gak yg kena buat...podah...kalo takut kena marah cakapleee abg oiii...


Smalam 1st time die nampak aku stress. Mane taknye...keje dah bertimbun nieh. Tp boleh suh aku call org tuh, nak jawapan before 2pm. Lupe ke 12-3 tuh kalo call mane2 pon bukan ade org nak angkat? Sumenye gi lunch, silap2 lepas tuh tak masuk opis. Bukan tak biase kan, lagik2 opis gomen nieh...JKR ke amende ke...yg ade org yg keje cam aku laa...boss2 nieh kadang2 carik alasan nak kuar lepas lunch. Macam la tak biase die nieh! And lagik satu takleh salahkan org len..Kadang2 dah schedule die 2pm nak meeting...of course gunekan sebaiknye lunch hour tuh! Teruk betul...dah le aku tak lunch...taule aku stay jek kat opis..nak solat baru aku kuar, tp melampau ler tuh...nak le lurus kaki sket beb!


Ape lagik...aku wat diam jek la. Dah tuh, tgh2 nak call...ade plak yg croos line tuh pakai internet! Hmm...aku rase mule nak angin. Nak taknak kenalah warning yg gune internet tuh. Patutla call tak masuk...ade yg pi curik line tipon nak gune internet pulak. Mase aku dah warning tuh..die slow jek ckp (takut aku marah kot):
"Patutla saye call awak tak dpt ek?"
Aku angguk jek...Sepanjang die dok situ aku angguk2 geleng2 tunduk2...takde mende len!Rase laaa..ingat sniri jek byk keje...Dah le dtg pastuh bising2 ngan Ah Lok...sian aku tau! Siap gelakkan aku ngan Ah Lok agik...tp silapla...wa wat dono jek...takde mase nak layan gurau2 arinieh..


Last2, give up. Ah Lok balik, aku continue keje. Dah takde keje nak buat...last2 ontok jek. Menjelang nak amik file aku bangun le. Laaa..pandang org pulak. Pandang agik. Bosannye..dah la tinggal dua org. Satu ari aku kena carik jalan dok tpt len nieh. Kalo la tak byk keje...aku dah pi tpt len! Bukan perasan....tp tak selesa dr hari ke hari. Dahla membuli...pastu pandang2 org pulak. Byk lagik mende nak pandang dlm opis tuh. Yg boss aku nieh pon satu..suke gaknye aku dok ngan Erwan. Siap dah ckp awal2...kalo ade ape seminar, kowang pergi berdua yek. Tak payah la aunty yg pergi. Huuuuu...Tahan ke aku dgn si pembuli nieh nanti...huwaaa..


So, itulah ceritenye. Semenjak keje kat sini aku rase aku byk habiskan mase ngan golongan atuk2 n nenek...nak wat camne...dah mmg dr dulu itula kawan2 aku...haha..lagik senang nak kawan ngan diorg...Semalam, atuk Hj Sahak bagi aku bunga putih depan umah die tuh (nanti kalo ade mase aku tangkap gambo bunga tuh, letak dlm blog). Cantik bunga tuh, ari2 aku mengusha. Last2 arituh aku bgtau jek kat atuk tuh, "Tok, Sha berkenan bunga depan umah atuk tuh, camne nak tanam?" Die potongkan, suh letak dlm air smpai kuar akar..nnt tanam. Harap2nye eksperimen menjadik la! Mmg berkenan aku ngan bunga tuh. Atuk tuh bunga die ade 3 pasu...sume pasu besar letak rapat2...depan umah. Cantik! Aku dahle mmg geram ngan bunga2 warne putih nieh sume. Kalo la umah aku ade kawasan, nak jek aku wat garden sume bunga warna putih jek! Tp apekan daye kan..


Apepon aku hepi jugak laa...Byk dah aku blaja lately nieh. Skang dah byk jugak aku wat mende2 len selen yg aku wat everyday sbb dah makin byk mende aku dah reti buat. TERMASUK GUNE MESIN HARAM tuh! Hehehe..Everyday kena gune...mmg la. Dah pndai binding..tak lari2 lagik..yeay...Alhamdulillah.


Hmm..ade soklan la...kowang rase, kaler ape lawa aku nak pakai konvo? Ade 3 kain nieh - purple-krim, biru, beige-pink? Yg purple tuh kain chiffon opel tuh...jarang2...ingat nak wat lining purple. Agak2 okay tak? Smalam mak aku wat idea ngarut (but nice la). Ade ke tanye aku nak tak baju songket sekuntum2 tuh? Macam nak kawen jek...hahaha..Yg baju kurung la. Aku terus reject idea tuh. Rase poyo la. Tp poyo ke ek? Hmm..sebarang cadangan, sile bgtau ek.


To honey, bukak email la...takleh sms...malas nak topup.


Oklah...gtg..This is my fav song from 80's...ngam punye..hehe..

Wednesday, July 27, 2005

Buzday Ibu



KU PENDAM SEBUAH DUKA-KHADIJAH IBRAHIM


Bercinta sudah lama
Berkasih dan bermesra
Sedang enak membuai rasa
Perpisahan tercipta

Mengapa sementara
Cerahnya cinta kita
Mendung tiba tiada ku pinta
Gelapnya suasana

Walaupun hatiku
Amat berat melepasmu
Dan rintangan mendatang sayang
Terpaksa kuleraikan

Seandainya...
Kita harungi jua
Kelak punah semua sayang
Mimpi yang kau harapkan

Ku pasti kau kembali
Menyatu dua hati
Lebih elok cari pengganti
Tiada kau menyendiri

Tak guna disesalkan
Hakikat percintaan
Mungkin terpendam kenikmatan
Sebalik perpisahan...



Byk keje, as usual. Eloklah tuh...it takes my mind off things that I'm not supposed to think rite now. Baik pk keje..keje...dateline bile nak submit account, siape nak call...ape mende2 tuh sume. Otak pun berjalan dgn baik, pk mende pon pk mende yg baik. Whatever it is, I wish there will be time for me too la...Yelah, lately kadang2 sal diri sniri pon tak pk gak..huhu...Walopon mmg elokler kalo aku nieh tak makan slalu (bak kate maid aku nieh, aku nieh sepatutnye berjogging jek setiap ari bile berjalan nak gi keje tuh), tp tak elok gak kalo asek tak lunch jek lately nieh. Bile dah smpai umah, aku dah rase kebulur gile...mase wat keje mmg la tak lapar...dah duduk dlm bas tuh rase dah berkeroncong pulak perut aku...haha.
Tp dun worry geng lemak, aku rase aku lagik besau dr ko...as usual la...masih mengekalkan ketepuan lemak kat dlm bdn nieh. Ntah smpai bile la tuh...Kadang2 pk elok jugak kalo gemuk takde org yg ndak...tp kadang2 geli ati pulak, time kurus la org tak ndak..time gemuk yg sebok berdating nye. Ntahla...yg pasti sume tuh bukan agenda utame la...Agenda utame skang bekerja n carik duit. Kalo dpt lepas makan ari2 pun dah cukup. N paling penting...gain back my confidence I left trailing behind me...collect myself back from where it shattered...It is DEFINITELY not an easy task, rite?


Arinieh aku call UNITEN. Sbb aku dah rase tak sedap ati nape status aku dlm sistem UNITEN dah "graduated" n aku dah takleh amik transrip, tp nape transkripnye tak smpai2. Aku pon call. Bagus satu jek bahagian akademik nieh dr Bahagian Pendaftar, tak lembab n kurang kerek sket. Elok gak keje jd PA nieh slame nieh...kurang2 gua blaja gak camne nak cakap ngan staf UNITEN yg slalunye tak berhemah tuh (lagik2 la sebahagian org finance kan). Aku dpt ckp ngan ade abg tuh name die Faizal. Pastuh die cakap, transkrip aku dh lame dikeluarkan, abes jek exam arituh...dowang tau jek aku lulus dowan print dah transkrip tuh, tp org finance tak notify hutang aku sume dah setel! Walhal dah lame giler aku menyetelkan utang, before exam agik..tp org finance tak notify academic, so diorg tak send aku nye transkrip. Hangin tak hangin?! Kalo aku tak buat tindakan awal2, sah2 aku tak dpt nak prpare...tarikh konvo 3 and 4th of September...giler tuh...nak carik duit nak bayar lagik (nampaknye, sok kalo aku dah tak de duit nak bayar, kenalah aku push boss aku bayar gaji nieh kot...huhu). Nak bayar bukan sikit kan, byk la jugak...kang nak prepare la duit utk mende camtuh sume. Tak termasuk nak buat baju n beli kasut...(kalo aku jd gi konvo...confirm sume setel). Mereng tak mereng la org finance nieh...dah la aku mmg hangin, slalu tutup awal dr waktu. Aku paham la nak close account mmg menensenkan, tp aku pon blaja gak account, wat gak closing...takde pulak aku maki budak2 (skang nieh kuat betul nak marah, mentang2 junior2 nieh tak reti melawan). Ape2pun aku harap kes aku akan disetelkan. Aku mmg ade niat nak gi amik transkrip tuh sniri tapi nak dtg UNITEN tuh fulus jugak. Dgn mase tak tentu lagik. So, aku kena balik bincang dulu ngan org tua ku....hmm..sok aku nak telefon UNITEN balik ckp die nak pos or nak aku amik. Td aku pesan suh pos jek...yelah...kalo nak aku amik dah la skang org cuti ari Sabtu kan?


Apepon utk Encik Faizal tuh...mekasih la byk2 kerane mengendalikan mende ngan efisyen skali walopon org finance tak notify dowang. Bengang tul kalo org letak kite nye status "berhutang" sedangkan kite dah bayar lame dah! Sapelah punye keje...mmg aku hempuk la. Geram betul!


Arinieh jugak adelah buzday CIK KIAH! Ooopsss...Puan Kiah! My motherrrr...sudah berusia 47thn pade ari ini...Alhamdulillah, meningkat setahun n harapnye bertambah sihat (not in a sense dat macam mane anak dare die sihat la...sihat kesihatan tau!:P). And hepi buzday to Asdilla Anor @ Bawang Pink! Tambah setahun nampaknye...u're not 18 anymore, dear...hihi... Hope nye jgn majuk2 time buzday nieh...Kalo org tuh taknak celebrate, pi celebrate ngn boipren len la...hehe (aku rase bab nieh aku dah menjadi semakin jahat..hehe)


Ooo...mesti nak tau jugak kan...arinieh Erwan dtg sekejap, tp call byk kali utk membuli....bile aku tulih mende die cakap...die kate aku nieh pelupe...suke makan semut...hampeh betul. Bile aku ckp Cik Nazual (consultant smalam) tuh majuk, die gelak2. Bile aku serius...die tanye aku tgk bola ke tidak (sbb Selangor mng N9 kalah n die penyokong Selangor, aku N9). Podah...sebbaik aku tak ckp...N9 kalah bola leee..Tp Rugby defending champion! Huh..marah2...tiap2 ari kalo tak membuli, menyakitkan ati...menyampah betul. Napelah takde org len yg kena communicate ngan aku ari2. Tp kalo die takde tadi pon parah jugak....sbb aku kena dok ngan Cina Ah Lok tuh...lagik la tak selesa. Bukan ape, Ah Lok nieh completely Chinese la...yg ckp Melayu pon kelam kabut tuh. Keje die kat site jek. Tuh pasal org Cina putih, die itam. Dah tuh...si Ah Lok nieh ade bini Indon..worker tpt nieh gak. Aku pon tak paham camne Indon tuh leh melekat kat si Ah Lok, sbb aku tgk Ah Lok pun aku gerun. Mase Erwan call td ade Ah Lok nieh...tak pasal2 marah2 jek...bosannye. Dah balik Ah Lok baru reti nak cakap elok2. Ape tah die nieh. Kepale angin. Pening aku...


Hopefully sumenye berjalan lancar. Bilelah aku nak ade mase reply email pulak...balik2 taip blog terkocoh2. Adeh! Kaylah...mau chow..Taaaa...


p/s: Nieh lagu utk Marsha minggu nieh..ceh..tema 80's aku kena pulak sbb nieh salah sebuah lagu fav aku...Tak sure la lagu nieh thn brape...hehe..

Tuesday, July 26, 2005

Jauh Di sudut Hati




JAUH DI SUDUT HATI -SUDIRMAN


Sayang
Kubawa jauh rinduku
Kerna akau telah tahu
Kau bukan milikku

Sayang
Sesunguhnya bukan mudah
Menjalani hidup ini
Tanpa kau di sisi

Jauh disudut hati
Aku masih bermimpi
Mimpi yang indah
Esok kau kembali

Jauh di sudut hati
Ada waktu-waktunya
Aku berdoa
Kau pulang semula

Sayang
Biar ku mengingatimu
Biar kugantung harapan
Hingga sampai waktu
Nafas terakhirku



Ape nak story ek arinieh. Huhu...seperti yang telah diketahui terlebih awal oleh Yati n my geng "yang tak lame lagik tak berlemak", arinieh ari mengorat and menggatal. Okeh aaa..sbnrnye aku pon tak expect ler mende menggatal nieh terjadik. Maybe sbb dah keje berdua kot, so byk le mase spend same2. Tp outside the office tuh...hmm..yg tuh mmg di dalam kawalan aku lagik. Takde terbawak2 ke ape ke. Alhamdulillah.
Asalnye arinieh sbb bergurau kot. Maybe setelah kena masam ngan aku arituh, jadik die punye perwatakan kat aku tuh dah makin baik. Ataupon sbb makin ari makin okay aku leh wat keje ngan die ke, aku pon tak tau ler. Ataupun sbb setiap kali nak wat surat in English, aku yg buat...so, nak taknak terpakse la berbaik ngan aku kan? Huhu...Yg pastinye, aku rase mende nieh takde ape pon...Cume biaselah, bile dah tinggal berdua jek kat opis with no one keliling and basically one job to focus on together, mmg la kena byk mase ngan die. Kalo tak, aku wat keje aku n die wat keje die...nak mintak tolong barule panggey aku.
But to be honest, tak selesa gak wat keje arinieh. And bile PC baru angkut letak sebelah desk aku n die yg akan dok kat situ mmg pening la jugak. Actually, mende biase jek. Tp kalo dah bile pusing men eye contact, and the person keep on staring at u...sakit jugaklah pale kan? Hahaha...so, solution biase...buat bodoh saje. Jgn cepat perasan, okay!


Whatever it is, things changed a lot these few days. Byk keje n byk stress. Dah mule rase dah kat kepale nieh. Nasib baik lately kurang sket buli laa..Kalo buli pon dah reti nak ckp elok2. Tp td die lost temper kat consultant tuh, terkujat aku kejap. Mak aaaihhh....seram. Smpai the second time aku call tuh, consultant tuh takmo ckp ngan aku. Gile tak? Yelah..kalo aku pon marah2. Die nieh bukan reti bile marah pakai marah jek (dh keje bwh die, paham sangat dh pangai tuh). Td awal2 die nak marah consultant tuh, aku yg kena bebel dulu. Consultant tuh pulak buat kerek ngan aku. Lepas tuh tah hape die ckp pon aku tak tau ler...yg pasti merajuk le consultant tuh. Sebbaik aku tak kaco die tadi. Dahle consultant tuh mude adik, pompuan lak tu. Asek gaduh jek ngan Erwan...rase macam nak kawenkan jek. Hehe. Sure pening jd bini Erwan...
senyap mmg la senyap, tapi bile die dah hangin kang asek bebel jek. Dah marah2, bebel2...mintak maaf. Malas tul nak layan. Sebbaik aku nieh ade senjata aku. Hahaha. Ape lagik kalo bukan mulut aku nieh. Nak sangat bercakap, ckp leee...Aku tarik muncung Donald Duck.


Ckp sal status...akhirnye tau gak ko status Erwan, ek...Yati...Bujang dan tak pernah berkahwin, menurut kenyataan secare terbuke, takde awek (tp tak tau la kalo tipu pulak kan)..Takpe, takpe...nanti aku kenenkan kat ko. Ape lagik ko nak tau? Orgnye 2 thn tua dr aku...maknenye 3 thn tua dr ko. Tinggi aku tak sure, tp aku rase berat mmg berat. Hahaha. Aku rase kalo die bukan manager aku aku dah tangkap die masuk geng lemak. Bagasinya berat di depan. Kuang3...hihihi. Tinggal sorang2, orang KL kat Jln Kelang Lame. And pakai line Celcom. Kalo nak suh wat umah boleh kot die nieh sbb die kan amik Civil Eng...smpai satu mende die ckp pon aku tak paham, die pulak pelik ngan mende2 aku buat. Hahaha. PR sangat bagus, macam Yati jugak. So..Yati? Mau tak kena kenen? Gaji aku rase byk nieh..sbb half payment pon byk gak gaji. Aku tak sure la pasal gaji, sbb aku tak buat gaji die. Yg aku tau pakai Wira le. Tp kalo agak2 malas nak naik Wira die, ade time die kena bawak company car yg GTI tuh. Dinasihatkan jgn harapkan die nieh bawak keta sbb bawak sangat laju n tak suke bawak auto sbb tak de kesabaran:P
Ade mood nak masak, die suke masak. Tp masak ape aku tak tau...tp kalo ko nak aku boleh kenenkan Yati? Hehehe...


Utk geng lemak tercayang...walopon ko mengatekan firasat n pengalaman anda itu benar, tp biarlah kat satu pihak jek ek...Aku rase aku tak reti la mende2 cenggini...And most of all, tak ready. Orgnye pon tak ckp ape2 lagik...Wilex lee..aku br keje sebulan lebih kat sini...not so fast kan? Lgpun...aku rase aku sniri takleh nak involve ngan mende2 camnieh lagik..."Skali terantuk slamenye terngadah" betul tak? Takmo laaa...nanti benjol, cedera parah kepale aku...sian aku kan? Die tak cukup kenal aku...so, slagik org tak ckp ape kite letak mode silent dulu, k?


And dah jd azam aku dr dulu lagik...mmg semuanye tak dirancang...tp aku takmo la nnt ade collection ex-bf. Takmo nnt bile dah kawen, hubby aku tuh ntah bf aku yg keberape. Biarlah..kalo ade rezki aku nak yg kawen jek la terus...malas nak pk cintan cintun nieh...Kalo ade, adelah. Tak kisah la org len, tp aku sniri tak mo la ade ex lagik. Susah2 aje! :p


By the way...nak balikle. Penat nieh! Huhuhu...Tataaa...

Monday, July 25, 2005

Buzday Shahmi




MENGHITUNG HARI -SALAMIAH HASSAN


Sayang ku menghitung hari
Dengan debaran di hati
Saat-saat berjauhan teramat menyiksakan

Sayang sejak engkau pergi
Waktu seakan terhenti
Dalam rindu kubisikan lagi namamu

Belum pernah ku alami keresahan yang begini
Siang malam ku bagaikan tiada berbeza
Dalam hatiku bertanya apa kau jua gelisah
Menghitung hari untuk segera kembali

Sayang dalam perpisahan
Terlalu banyak godaan
Demi kejujuran ini
Tidak kuhiraukan

Sayang bila kesunyian
Ku diburu kebimbangan
Apakah aku berdosa merasa curiga



Dlm mase dua ari nieh aku mmg pening sket. Ntahlah apasal...aku rase cuti dua ari nieh aku tak wat pape selen tido, tido n tido agik. Pening sangat pale aku. Ke sebab ujan yg sejak kebelakangan nieh renyai2 n aku terpakse redah. Hopefully hujan tuh hujan jugak laaa..tp kalo boleh biarlah ade air. Seksa gak bile ujan tp air bersih takde. Nak aje aku pi amik air semayang kat ujan tuh. Tp kang demam pulak. Huuu...


Akhirnye aku dok n lepak jek la. Minggu nieh agak kurang aktiviti memasak sbb pening. Lgpun nampak gaye macam tak diperlukan di dapur...tah hapasal ibu aku tuh ligat sangat, ntahle. Aku nieh macam jellyfish dah...lembik jek ujung minggu arituh.
Bukan wat mende, tgk tv, tgk tv dan tgk tv agik. Bengang Fernando Alonso jd champian, hepi Akma kuar from AF, tido tgk Laxmana Do Re Mi, tgk bola...N9 kalah pulak (tp still proud tuh..pedulikkan la Selangor). And men game Pharoah. Kali nieh dah menang! Yeayyy..best. Cun..cun..:D


Kite story sal arinieh la. Arinieh basically ape yg aku wat ialah menelepon. Mostly opis2 gomen. Aku ingat slame nieh kan, org dok wat cerite jek yg opis gomen nieh teruk kan (ospital tuh cerite biase la). Tp rupe2nye ade gak yg teruk. Aku paling suke call Kementerian Pelancongan. Hahahaha...dah name pon pelancongan. Dr operator smpai la ke PA ketua pengarah tuh sgt frenly and cepat memahami soklan aku yg sempoi (nak mintak full name pengarah jek). As usual, PA nye okay...tp operator la, tak reti sambung..pakai sambung mane diorg nk sambung or terus hang up. Haii..macam2.
Aku rase taktik aku sniri pon perlu ditukar. Aku dah try la ckp elok2 tp ade gak segelintir yg tak reti ckp elok2. Contohnye operator Jabatan Perdana Menteri. Siap hangup n tengking org. Aku rase mungkin monopos agaknye. Mule2 tuh cool lagik...tp bile dah lame tuh hangin gak. Ade pulak PA yg tak tau name penuh boss. Satu hal lagik tak logik. Tp gua wat dono jek la kan...aku try ckp ngn org len. And be as polite as possible. Paling best skali ialah Jabtan Bomba, and Hal Ehwal Dlm Negeri, Penerangan...yg len2 tuh ade yg hempas tepon laa..tuh la nieh laa..kasik pening pale aku jek. Yg paling penting tuh, kalo tepon mende2 camnieh sah2 byk sambungan, byk opis and lack of information kat website. Cthnye kalo call penerangan, dlm website tulihnye len (tak relevan lagsung), and number fon sbnr len pulak.
Ade pulak tuh tak update ngan TM Directories, make lagik menggagau la gua mau carik itu fon number. Huhuhu.. Apepon thanx to my pren, geng lemak...kerane menolong. And thanx to Yati ek...kerane sudi melayan aku time cuti. Hihi.. Jasemu dikenang sampai bebile, wokeh?!


Sbnrnye aku pon takleh blame org len dlm hal nieh. Cume yg agak kesal tuh sbb tak tau ujung pangkal sal mende alah nieh...what is it for, kenape mintak name2 nieh. And aku terpakse la pakai taram jek ckp ape pon. Dahle soklan paling haru aku kena tanye ialah: Berasal dari Negeri Sembilan ke? Bayangkan la kena tanye soklan camnieh...tak ke remeh jek PA tuh nak jwb.
Tak silap aku mende nieh alumni. Tp ntahle...ade mase tuh cam geram gaklaa...Maybe kalo aku paham keje aku, takle aku terkial2 macam nieh...Takpelah...experience. Take it as a challenge for today la :)


Haaaaa...nieh utk pengetahuan org2 kat KUITTHO, arinieh Erwan tak dtg keje kat sini. Tp pg td die called ckp die kat Manjung. Yeayyy...boleh aku relax2 sket wat keje td. Kalo tak double la pening aku arinieh. Hahaha. Apepun geng lemak...utk pengetahuan anda, kitowang takde pape laa...Opismet jek. Cume biaselah, bile dh asek keje berdua jek...nak wat camne. Lgpon ade mase tuh perlukan gakle pertolongan die. So jgn ler salah paham ek geng lemak? Harapnye mulut ko tak masin la...Aku maleh, takmo laaa..takmo...Huuu...


Maleh nak bercerite arinieh...byk keje...ape2 pon arinieh ialah buzday adikku Shahmi! Genap 20 thn...tp dah jauh di mate la pulak. I miss u my brade!
And lagu nieh sempena pelancaran lagu 80's fav aku. Salamiah Hasan yg sorenye mmg power. Enjoy it..

Friday, July 22, 2005

7 Types of Intelligence - Which is yours?

HASH(0x852e7a8)


7 Types of Intelligence - Which is yours?


RINDU MERINDU -FAUZIAH IDRIS


Gelisah di jiwa
Aduh! Sayang
Resah merindu
Berdodoi lara
Aduh!lara
Hambalah seorang
Dalam sepi
Menanti tuan sayang
Tuanlah seorang

Hendaklah belayar
Aduh! sayang
Ke laut madu
Bahtera cinta
Aduh! Lara
Karamlah di pantai
Belum kembang
Layarnya kembang
Sayang tidaklah berkembang

Rindu-rindu aduh! sayang merindu
Jauh-jauh orang sudah menjauh
Kasih-kasih aduh! sayang berkasih
Bukan-bukan hamba orang terpilih
Kiri duri kanan pun berduri
Arah mana ke mana
Hendak hamba melangkah
Nasib diri begini nasib diri
Rela hamba terima
Walaupun jiwa parah

Gelisah alah resah
Rindu diamuk sakit rindu
Mengenang alah kenang
Junjungan kalbu
Hibur alah tuan
Nak berhibur lagu rindu
Rindu merindu



Arinieh penat sgt. Smpai2 jek dah dpt byk keje. Pastuh td mase aku tgh jln jupe aunty aku...then bertembung lak ngan Aji n Mak Mok (neighbour aku dulu). Biaselah, tpt nieh kan golongan nenek2 ngan atuk2 jek. So, kenalah layan kejap...dah org nak tau sal mak aku ke ayah aku ke tanye la kat aku kan. Kadang2 terpikir gak bile jd anak pompuan sorang..lagik2 yg sulung nieh, org ingat kat aku jek aaa..So, kalo list name org2 yg mak ayah aku kenal, kwn2 die ke ade dlm kepale aku jek la. Harapkan yg adik2 nieh die bukan kenal sgt. Kalo kenal pon bukan die perasan. Maybe gak sbb aku dulu dibela nenek aku...so dgn kawan2 nenek, atuk, jiran2 diorg sume aku yg ingat. Org2 yg bela aku becok pulak tuh. Kalo arwah nenek cerite, aku dengar, kalo arwah atuk cerite pon dgr...mak ayah. Yg aku susah sangat nak dgr cerite atuk sebalah ayahle..sbb cerite die len sket. Hehehe..Mals nak ckp la. Die mmg byk cerite, siap leh immitate lagik. Tuh yg kalo nak dgr story die, beringat sket la...jgn smpai tak tido :P


Aku pon dh jd geng ngan Hj Sahak, geng atuk aku tuh. Umah die dekat ngn umah boss aku. Kadang2 die rajin tgk2 opis nieh. Tp smalam gua respek abes kat atuk nieh. Die nieh mmg slalu dtg, suh aku potostat ke ape ke mende2 die. Malas nak gi tpt len kot. So, smalam Pc aku yg sedia mengong nieh mengong la dgn begitu hebat. Mase tuh atuk suh bukak harakahdaily. Hihi..walhal org tua nieh org UMNO tak silap aku. Tp satu aku respect la same die, he listens to both sides and die sgt byk pengetahuan. So, die tak bias ke ape. And then mase aku tgh terkial2 ngan mouse tuh (dah kate mouse lame), atuk nieh siap tlg bukak lagik mouse nieh...clean kan...lepas tuh siap buat disk cleanup kat pc aku. Cayaklah atuk! Mase tuh die nak tumpang print artikel...sbb printer die abes ink. Hihihi...kelakar pulak aku rase. Siap surf net agik tuh! Walhal die mmg dah tua aaa...umur cam 70's camtuh.


Lepas dah surf2 sume kan, die siap cakap agik, PC nieh kena update buang spyware tuh...aku nak gelak jek...Aku ckp lee.."Tok...Sha pun dah tak tau dah nak wat pe PC nieh...ehehe" Aku sengih2 jek la kat atuk rock!


Balik tuh aku story la kat ibu aku. Siap kena gelak agik. Ibu cite la...atuk tuh bukannye tak pandai...org tua2 dulu2 nieh ramai yg bijak2. Rupenye atuk nieh bekas Pengarah Risda rupenye..adeh..patut la pandai speaking London. Kalo tgk sempit jek...bile2 die rase nak dtg sini lepas gardening ngan t-shirt, kain pelekat die tuh, die dtg jek. Hahahaha...Gempak la atuk nieh. Tabik...tabik...
Pg td, mase boss aku Encik Tapa tuh masuk, die siap bace artikel yg atuk tuh print smalam. Siap sound agik..." Org tua nieh mmg canggih tul. Suratkaba pon nak bukak internet." And then aku td ditanye la kat atuk tuh, "Sha, agak2 brape atuk nak kuar duit beli laptop nieh? Atuk ingt nak beli laptop la" Aku sengih jek laa... Si Hafiz anak boss aku nieh pon tabik kat atuk nieh...byk tul die tau.


Aku pon tgh wisaukan Wan Ateh aku nieh (adik arwah atuk aku). Aku takde mase agik nak menjenguk Wan Ateh nieh kat spital. Kalo Hospital Seremban takpe lagik..sempat nye nak gi. Nieh die masuk Hospital Pakar. Nak wat cmne dah cucu2 die taknak masukkan spital gomen. Tp leceh aaa gak nak gi situ. Tuh tgh pk ngan ibu bile nak gi. Wan Ateh tuh kire baik gak ngan aku. Die wat tapai sedap woooo!!! Masak pon best. Old skool punye. Aku gi umah die kat kg, aku tgk die masak pakai periuk tanah. Kalo die dtg umah nenek aku ke, die siap bawak periuk tanah die tuh. Hehehe. Orgnye pon kelakar gak...sore dah aa kecik. Ketinggian aku nieh diwarisi dr keturunan yg itu kot. Arwah atuk ngan adik bradik die sume tinggi aku je. Hehe. Termasuk la Wan Ateh. Tuh yg syok nak borak ngan die tuh, tinggi same.Hehe. Kesimpulannye, tpt aku nak manje gak Wan Ateh nieh. Tpt aku blaja makan sireh. Kehkeh. Arinieh nak tergelak sbb dah tau dah soklan yg Cik Yati nak tanye kat Erwan.
Ade sessi luahan prasaan jap td. Hihihi. Tp tak tau ler ape citenye. Aku just tanye soklan2 yg sempoi..and kalo die nak cerite tuh hak die laaa...Apepon sementare sangap tunggu mende download tadik..ade perbualan sket laa..hehe..Yati sure suke nye nieh...Aku biase jek Yati...Wa cool! Hihi.
Bile die sakit nieh, wisau lak aku. Walopon pandai masak, tp die sniri tak dpt nak mkn ape yg dimasak dek ulser yg die ade tuh. Smoge cepat sembuh, Wan Ateh! Adeh...sayunye tibe2...


Dlm pade tuh, mase aku dok pk Wan Ateh, mak boss aku dtg umah die. Wan nieh nampak gayenye sowang yg happening. kucing2 kat tpt nieh jd takut ngan wan tuh. Sumenye berdisiplin. Hihi. Takdelah kucing yg sibuk2 nak masuk mane2 pon. so, betape hepinye Cik Sha di atas keadaan nieh...hihi..best..best! Dlm pd tuh arinieh lunch sbb Abg Ujang (maid boss aku) masak best. Rugiler si Erwan tak makan td. Hehehe. Patutleee tukang masaknye sorang "abg". Mmg best pon si "abg" nieh masak. Cayaklah! Boleh berguru nieh :)


Arinieh sangat bz..PC pulak ade sdikit mengong...sampai penat aku dibuatnye. Hope sumenye okay nanti laa..Kesian org yg pergi meeting td tp tak dpt nak bawak pape tuh. Nak wat camne....Ah Lok kirim gambo lambat sangat, yg internet mmg mengong petang2. Hadeh...betape peningnye pale ku!


Balik kena gi pasar malam lak nieh. Skang dah kul bape, keje tak siap! Internet mengong...huuuu...tolonggg...


Okeh aaa...nieh pon sementare tunggu mende nieh nak load...Tuh pun nak update blog sket nyen seksa...Seksa!!!


Caye tak mase dulu ade dak sekelas ngan aku bg aku lagu nieh? Tulis lirik atas kertas, pastuh die bagik. Sbbnye mase tuh die tak dpt sambung blaja kat matrik. Masuk sebelum result SPM kuar, then mase dpt result aku masuk UNITEN. Skali tgk die pon ade kat sini...hahaha...tersipu2 die. Tp Alhamdulillah, dgr citenye nak kawen dah pon. Ngn coursemate aku. Hehehe. Smoge jodoh berkekalan la harapnye...Taaaaaaa....

Thursday, July 21, 2005

Mohon Kasih




MOHON KASIH -SITI NURHALIZA


Ku bermohon kasih
Ku bermohon sayang
Pada mu wahai kumbang
Dalam rindu kasih
Hamba tak berdaya
Menempuh jiwa siksa

Kasihanilah hamba
Merayu sehingga merana
Wajah mu menawan
Hingga tertawan
Menjadi igauan

Hai muda bistari
Kumbang madah suci
Yang menawan hati
Hamba mohon kasih
Harapan nan bersih
Kupuja dikau saja

Kasihanilah hamba
Merindu balasan darimu
Hatiku tertawan
Tak dapat kutahan
Dikaulah idaman



Hehehe...tekaan Yati n geng lemak tak berkesan kali nieh sbb aku tak update blog smlm. Hahahaha..Sbnrnye bukan ape, aku mmg sangat bz! Byk sangat keje. Apepon hopefully dpt la tabah slalu ek...Td nyaris2 nak hempuk pc nieh sbb geram sangat ngn pc nieh..hehehe.


Sejak kebelakangan nieh, aku n Erwan slalu jek berselisih paham. Yelah, die simpan sume dokumen n tak wat copy, so bile aku nak reference and anta kat mane2 takde kat aku! Yg paling haru tuh bile die kate mende tuh ade kat aku, walhal die simpan punyelah byk. Last2 nak taknak pg td haku diam jek. Arituh mase cuti boss aku tepon tanye sal disket kerja mengukur. Nieh lepas tuh result yg lab bagik utk tanah tuh pon die dah amik. Pastuh bile boss aku carik, die kate ade kat opis. Tak ke hangin aku dibuatnye. Pg td hangin gak aaa..1st time mase boss called tuh aku tak kisah lagik. 2nd time pg td, aku rase boss aku pon leh rase die yg amik mende tuh. Boss aku call die sniri, lame2 die kena check file die. Apelagik..mase die smpai tuh, die dgn tersegan2 nye ckp kat aku mende tuh kat die.
aku diam jek mase die dtg...huhu..lantak lah, aku malas...biar pk sniri. Lenkali dh bukak file tuh jgn le tak buat copy...Kalo dpt doc kat mane2 tuh, bwk gi opis...wat copy dulu. Nieh hangkut pastuh marah2 aku. Aku wat tak layan jek. Last2 aku dgr die batuk2. Mule2 wat tak layan agik, dah lame2 tuh dah kuat sangat pulak batuk, aku tegur jek aa.."Demam ke?" Pastuh buat muke kesian kat aku. "Taklah..selsema..." Pastuh senyum2. Eleh, biaselah tuh, dah wat salah mesti nak sengih2...nyampah jek. Last2 bru la die ckp, sbnrnye die yg salah...say sori la konon. Aku wat tak layan jek. Tegur2 la jugak...tp wat tak layan. Last2 mase Hj Sahak (kwn arwah atuk aku) dtg nak mintak tlg print amende tah, die cam nak berbaik2, aku wat biase jek aaa. Dh nak balik tuh, kesian pulak aku tgk die tuh..ahhaha..


"Sha...saye gi dulu ek. Awak byk ke keje? Arinieh takde mende pon nak suruh"
Poyo! Hehehe..Dahle...aku nak balik, cite arinieh tak byk..nak bubye dulu..Lenkali sambung agik ek!


Gambar from anime "Fruit Basket" yg aku minat and lagu Mohon Kasih, lagu SM Salim Siti Nurhaliza nyanyi balik...best jugak!

Tuesday, July 19, 2005

What Pie Flavor Are You?

What Pie Flavor Are You?






BAHTERA MERDEKA - AISHAH


Bonda senyum riang
Menerima bahtera Merdeka
Putra putri sayang
Putra putri sayang
Sedang berjuang

Fajar telah tiba
Nan menyinsing membawa harapan
Tanah Semenanjung
Tanah Semenanjung
Pusaka Bangsa

Jiwa dan raga
Buktikanlah pada nusa bangsa
Supaya negara maju jaya
Aman Merdeka

Duhai ibu pertiwi
Putra putri datang sujud bakti
Ingin menunaikan
Ingin menunaikan
Sumpah dan janji



KEMALANGAN JALAN RAYA


Oleh: Chisha Cheryna Pires
Gambar Ehsan:


NILAI, 19 Julai - Cuti umum sempena Keputeraan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan berakhir dengan tragedi di sini petang tadi. Seorang pekerja kilang maut apabila motosikal EX5 tunggangan beliau bertembung dengan sebuah kereta Kancil lewat petang tadi. Penunggang tersebut, Nadarajah, mati di tempat kejadian setelah beliau tercampak dan terhumban ke atas kereta Kancil dari arah bertentangan yang dipandu oleh seorang warga emas yang dikenali sebagai "Tuan Haji". Kejadian tersebut berlaku kira-kira jam 6.50 petang waktu tempatan di Batu 13, Jalan Labu berdekatan dengan Rumah Guru Sekolah Dato' Shahbandar Abu Bakar di sini.


Mendiang Nadarajah yang dalam perjalanan pulang dari kilang tempat beliau bertugas sedang menuju ke rumah beliau di bandar lama Nilai. Kedua-dua kenderaan dilihat dalam keadaan yang laju ketika kedua-duanya bertembung. Menurut saksi di tempat kejadian, Siti Nurshahida binti Zamrinor, beliau sedang minum petang sambil menonton Diairi Akademi Fantasia ketika kejadian itu berlaku. Apabila beliau terdengar bunyi bising seperti bunyi brek kecemasan, beliau dan keluarga bergegas menuju ke tingkap rumah untuk melihat apabila yang berlaku. Kedua-dua buah kenderaan itu dilihat bertembung sesama sendiri sambil kereta Kancil tersebut cuba untuk menekan brek. Menurut beliau, Nadarajah pula dilihat telah terpelanting ke atas kereta sebelum akhirnya jatuh di atas jalanraya. Kesan dari pelanggaran itu mengakibatkan cermin depan kereta itu pecah manakala bahagian atas dan depan kereta itu remuk teruk. Dipercayai juga air yang dilihat mengalir berdekatan dengan tempat kejadian datang dari kereta itu. Tambah beliau lagi, Nadarajah dilihat tidak bergerak-gerak selepas beliau jatuh ke atas jalan raya, dan "Tuan Haji" dilihat pergi ke arah Nadarajah sebelum beliau terjelepuk di atas jalan raya itu. Saksi kemudiannya pergi untuk melihat sendiri kejadian tersebut. Akan tetapi, bantuan telah diberikan oleh sekumpulan pemuda yang bermain bola sepak di padang berdekatan. Mereka telah memapah "Tuan Haji" sambil cuba membalut luka di lengan beliau. Warga emas itu kemudian di bawa ke hospital untuk dan diberikan rawatan pesakit luar.


Sementara itu, orang ramai yang mula berkumpul untuk memberikan bantuan hampa apabila kenderaan yang lalu-lalang seakan-akan tidak memberikan kerjasama. Di samping sesetengah kenderaan yang bergerak perlahan untuk melihat kesan kemalangan, segelintir pemandu pula seakan-akan tidak ambil peduli dan terus memandu dengan laju. Hal ini mebimbulkan keresahan orang ramai kerana dikhuatiri perbuatan ini akan mengakibatkan sekali lagi kemalangan kepada mayat Nadarajah yang belum dialihkan.
Kehadiran polis dan ambulans setengah jam kemudian memberikan kelegaan. Selepas kebanyakan penduduk di kawasan berdekatan bersurai apabila azan Maghrib, polis menjalankan tugas mereka sambil dibantu oleh orang awam yang lain, dipercayai ahli keluarga dan rakan-rakan Nadarajah yang telah bergegas ke tempat kejadian. Kerja pembersihan dan tugas polis selesai tepat jam 8.00 malam.Mayat Nadarajah telah dibawa ke Hospital Seremban untuk dibedah siasat. Punca kematian Nadarajah dipercayai berlaku akibat kecederaan di kepala selain patah tengkuk dan kaki kanan.


Menurut polis, faktor jalan lurus menyebabkan pemandu gemar memandu laju di kawsan terbabit. Penunggang motosikal pula seperti tidak mengambil peduli tentang keselamatan mereka. Jalan Labu amat terkenal sebagai kawasan kemalangan jalan raya di kawasan Seremban kerana statistic kemalangan yang tinggi. Justeru, orang ramai diingatkan supaya berwaspada tentang keselamatan jalan raya. Ibu bapa juga seharusnya tidak membenarkan anak-anak di bawah umur membawa motosikal apatah lagi dengan tidak memakai topi keledar. Pencegahan dari awal perlu untuk keselamatan kita bersama.


p/s: Hehehe...ade talent tak jd reporter...? Maleh nak story mende len...story nieh jek aaa..:)

Monday, July 18, 2005

Penawr Rindu




PENAWAR RINDU -ORKID ABDULLAH


Penawar rindu padamu seorang
Kenapa selalu semangatku dikau puja
Penawar rindu padamu seorang

Resah tak sanggup menanggung di jiwa
Salah tak tahu kasih bermula

Bermula
Peristiwa, dalam ingatan
Kasih tercipta

Penawar rindu padamu seorang

Senyuman kuberi sungguh bermakna
Tetapi sayang kau tak ketahui

Tak ketahui
Hingga ku merana, merajuk hati
Membawa diri

Penawar rindu padamu seorang
Kenapa selalu semangatku dikau puja
Penawar rindu padamu seorang


Dis whole weekend...kenalah tabah sket. Ntahlah...arituh kan, mase Jumaat aku dpt bas yg awal sket. kire sebelum Maghrib sampai.
Tp aku tak tau kat mane dtgnye penat...lepas jek Isya' aku tido smpai sok tuh tak sedar2. Hehehe. Aku tak sedar ade org sms aku,
bg perkhabaran gembira tuh. Aku tak tau la aku nak rase ape sbnrnye, nak hepi pon dah takde hak dah...tp tak tau asal aku rase cam lega sangat.
Besrsyukur sangat. Kadang2 bile aku fikirkan balik...betullah..kalo kite ingat Tuhan, jgn mungkir...and sentiase bertawakal...ade kot balasannye
The reward... mmg memuaskan ati. Ingat tak aku puasa nazar arituh? Mungkin Tuhan marah kot ngan aku...janji nak pose tak pose2...Sehari aku ganti, adelah satu perkare yg berlaku.
Sekurang2nye salah satu doa aku dimakbulkan. Sejak lebih kurang setahun lepas, semenjak dugaan tuh datang kat die...aku hanye leh doakan jek. Memanglah..apelah nilai puase aku tuh sangat kan,
tp bagi aku...janji tetap janji. Bile berjanji, lagik2 ngan Tuhan...tunaikanlah walopon kite tak sempurna. Tunaikanlah dgn sesempurna yg mampu.
Alhamdulillah...sekurang-kurangnye janji yg aku dah hampir tunaikan nieh dibalas dgn baik oleh Tuhan. Walopon aku dah takde hak lagik...tp sekurang2nye doa yg dimakbulkan nieh wat aku rase Tuhan sayangkan aku! (biarlah manusia tak syg kan). eCEEEEHHH..Poyo Cik Sha..hehe...


Aku gi beli mende makan, dah janji nak masakkan sumthing utk adik...die dah lame mintak. Payment pon dpt sket arituh...gune belikan. Kos pun tak byk...setakat telur bistik apelah sangat.
Aku sbnrnye hajat nak watkan nasik ayam, tp ayam mahal sangat skang nieh. RM6.50 sekilo...dah cecah harge siling tuh! Ade yg dah jual Rm6.80 pun ade. Normal price 4.70/kg -5.40/kg. Sekor ayam maunye leh cecah RM15...huhhh..mahal.
Kire2 balik duit byk yg tak cukup. Aku rase baik postpone dulu la menu tuh. Seafood jek yg murah sket, daging2 sume tgh mahal! Smpai kedai mapley nye ayam goreng pon aku tgk dah limited skang! Alasan sume sbb transportation cost naik.
Brg mmg tgh mahal...naik tak ingat punye tuh....lame2 org Mesia leh botak! Cewaaah..teringat ekonomi kejap.


So, keje aku hanye memasak n tgk tv jek ujung minggu arituh. Sambil tuh elakkan tgk channel@15 (bosannye bile parents ko lagik Mawi-maniac dr ko...hahaha).
So, Atan ade bawak satu game balik...game lame kot nieh...2D lagik. Name game tuh Pharoah...macam Rise of Nation gak. Wat kerajaan Mesir dulu2...bina2...So, aku dgn addictnye men mende nieh.
Adik2 aku pon tak marah..dowang asal2 nak tunjuk lagik tera tuh. Tp silap laa..Kalo game membina nieh slalunye aku yg menang...lawan2 jek aku slalu kalah..hehehe..
Aku jarang men game, tp kalo skali aku men aku men betul2. Yg paling best tuh game tuh..bile aku dah mule nak menang...die carik reason yg hampeh nak kalahkan aku.
Tp, cukuplah membuatkan ayah aku bengang sbb aku tak brenti2 men game jek...hahaha..smpai Mawi nyanyi pon aku malas nak tgk. And paling penting..aku dah lame tak AFUNDI MAWI...kehkeh..(pelik aku org tua2 nieh bile fanatik)
Aku tak pernah tul tgk parents aku enjoy tgk rancangan hiburan...lagik2 yg menyanyi. Tp smenjak ade dak Mawi nieh, beriye sangat...smpai AFUNDI! Taklah byk, 2 sms cmtuh kot...tp cukuplah mengejutkan. Mak Lang, Atam, Mak Long pulak lagik fanatik.
Satu ari AFUNDI MAWI dua kali. Siap smpai pesan lagik kat aku, suh AFUNDI MAWi. Call ayah pon borak sal Mawi...hahahaa..Mawi..Mawi..Mawi...ape ko dah wat ngan family aku nieh...
Seingat aku sumenye tak suke rancangan menyanyi! Bile dipikir balik...yg minat die org tua2! Patutlah AFUNDI naik...org tua kan byk duit dr budak2...hihi...


Cume arituh aku agak tersentuh...nasib baik si Akma yg nyanyi lagu Farahdiya tuh. So, feel agak kureng walopon die nyanyi ngan Felix. Eloklah tak feel. Sbb dulu aku pernah letak lagu tuh dlm blog nieh utk dedicate kat sumone.
And the lyrics...hmm...skang bile dgr rase semacam la... tp konsert last week was the worst la..bosan sangat. Atau mungkin kepale kat tpt len? Ntahlah. Aku sniri tak paham asal bile AF jek ade sumthing yg aku dpt. Sms lagik. Marah? Kenape?
Suke hatilah..setahu aku, aku dah tak wat ape2 lagik. Kalo rase aku yg patut dipersalahkan...suke hati. Aku dah tak tau ape nak ckp lagi dah...Aku tak marah pun...aku faham sangat ape yg die tak suke. Tp, there are times I need sum space.
Biar diam jek Cik Sha...tenangkan ati, k...Mmg sakit mende camnieh kan...tp kalo jatuh, nnt sape nak tgkkan org yg mengharap kat kite...Maybe nieh sbb budak2 tak patut bercinta!!! Hehehe..dah..Dah...tak mo kuruskan pahle pose aku...:)


Arinieh ade sowang client tuh mengamuk..siap hang up lagik kat aku. Hahahaha...mule2 tuh rase hangin jugak...kutuk2 aku sume, kerani tak tau ape laaaa..itulah..inilah...tp lepas tuh aku wat tak layan jek dgn pangai die...suke ati dielah..malas nak kuruskan pahala..
Kalo kutuk die dpt kuruskan badan okay gak..hehehe..(dgr citenye geng lemak nak kuruskan badan ek?!). Aku borak ngan aunty aku pagi td...len2 aku takde wat ape laa..just borak, nak borak ape sangat..as usual aunty aku tau cite sal anak2 die jek aaa...huhu...yelah, anak die kan pandai n lawa...byklah nak dicite, kan? :P


Part paling best sbb aku dpt key-in payment voucher account tanpe gangguan Erwan!(kalo die kaco sure tak siap nye...kang salah kire pulak) Yeaayyy..die kat Manjung la nieh...hihi. Tp sempat agik call mengarah seperti biase...huuuuuu...Tp arinieh gatal sket. Hish, nape die nieh...angau ke hape tah. Aku wat tak layan jek. Dahla tuh Erwan...ingat awak jek saye rase nak mengumpat...abes pose saye nanti..stop..stop...


Aku nak merasmikan "MINGGU LAGU TRADISIONAL" aku. Nak ganti BEST104..hahhaa.. This week aku nak letak lagu tradisional jek. Hehehe. Lately rajin sket melayan lagu atuk2 dan nenek2. Minggu nieh aku nak letak lagu camtuh jek sumenye!So, jgn bosan..meh melayan.
Part of the reason gak, aku terkenang org2 Johor sbnrnye. Bilelah nak turun jupe org2 Batu Pahat nieh. Hope dpt jupe Cik Sue sblm balik JB. Kwn2 close org Johor...jejake idaman Malaya pon org Johor...makanan fav kat Johor...hmmm..byknye mende Johor..hehe..Big enemy pon org Johor..ahaha...
Tgh berkire2, kalo ade duit tingin nak gi sane laa...tgk nanti rezki. Kalo ade rezki tak lame lagik aku nak gi Kota Tinggu kot. :)


Harinieh kite layan ghazal dulu, k...ditujukan utk kwn2 Johorku yg tercayang....lagu yg Amylea nyanyi arituh (tp Orkid Abdullah nyanyi lagik superb la...version Ramlah Ram pun hebat...)....Penawar Rindu...


p/s: Ujan arinieh...macam aku jugak....Teeeeeeeejuuuuuuuuuuuuuukkkkknyeeeee...

Friday, July 15, 2005

Menghitung Hari




MENGHITUNG HARI - KRIS DAYANTI

Menghitung hari
Detik demi detik
Masa ku nanti apa kan ada
Jalan cerita kisah yang panjang
Menghitung hari...

Padamkan saja
Kobar asmaramu
Jika putik itu takkan ada
Yang aku minta tulus hatimu
Bukan puitis

*chorus*
Pergi saja cintamu pergi
Bilang saja pada semua
Biar semua tahu adanya
Diriku kini sendiri

Padamkan saja
Kobar asmaramu
Jika putik itu takkan ada
Yang aku minta tulus hatimu
bukan puitis



Aiiiyyaaaaakkk..manyak keje woooo...Sampai2 jek dah bertimbun atas meja...adedehh..
Bilik nieh nak kena kemas laaa..even though aku dah kemas ari2 tp bile boss besau balik...die check keje...mmg sepah balik...huuuuu..
Arinieh Erwan takkan dtg, sbb semalam die gi Manjung...site visit. Arinieh die nak meeting kat sane. Rase2nye mungkin lame. So, hopefully tak payahle tgk muke die...sbb lagik byk keje aku kang..


And...arinieh kena selepuk kat kepale..ahahaha..kemampuan teruji nieh..Kena wat account, satu projek die dah siap. Nak kire balik. Hmmm..amik skali...Tuhla..sape suh jd student accounting..Aku pon tgh pk camne nak start...hehe..cuz I dun have examples to follow..kena pandai2 sniri jek nieh.
And as far as I'm concerned..Mende nieh contract account...which means it falls under management accounting which was my weakest point! Dah kate blaja ngan Zalina Hashim mase tuh...huhuuuu...kantoi..kantoi...telepon Miss Zalina balik silap2....hahahaha..
Serius beb...gue tak pandai ngat, kena bukak buku balik le nieh...huhu..


Takpe...go slow dulu...accumulate data first...adeh...data pun bersepah jek kat sini...kenalah aku sabar...kuatkan iman. Ikutkan sbnrnye account company nieh ade professionals yg wat, siap ade private auditor...biase la tuh kan...tp nak mengumpul data and wat draft tuh dah keje aku...
Harap2 jgn percaye sangat data aku nieh sbb aku pulak tak keje sini lagik mase projek nieh dibuat. Hmm..tuh yg payah. aku tak tau sape supplier...from wahat date to what date buat projek nieh. Nieh sume kena study sniri. Yg pening tuh sbrnye bukan pe...since my bosses are all technical people, they tend to jumble up some of the financial documents...
Aku tak tau mane original copy and mane yg copy. So, tuh yg susah. And byk jugak yg bersepah...contoh mase aku dtg nieh. However, I'm trying to understand...yg letters and approvals, maps and plan lagik penting kan..yg tuh yg tak boleh ilang sbnrnye..So, nak taknak kena dig la..carik balik data nieh kalo jupe.


The 1st thing I need to know pasal project nieh dulu..Need sumtime to read. Lepas tuh wat document tender yg baru tuh...aiseh..byk keje...Nak wat essay pon tak sempat agik. Dah la tak tau apasal ngan pc nieh, kat mane yg tak betul...aku tak dpt nak reply msg kat tagboard sniri. So, ibu Syahmi...dis weekend aunty Sha siapkan essay tuh..nanti kalo dpt aunty Sha email as soon as possible.
Byk tul nak wat...nak kena gi amik confirmation letter....surat approval grad tak kuar pon...dah kasik aku cuak..macam2 hal la. Skang opis tutup pulak ari Sabtu! Tuh yg boring tuh. So, camne ek?


Skang tido awal...sbb penat sangat...tp badan tak kurus..hahaha..


Pg td ibu wat nasik lemak. Semalam die dah hint nak wat nasik lemak kat aku. Dah nampak aku diam jek...die masak sniri pagi td, tak kejut pon. Mesti die paham kan...nape aku rase ade time takmo masak certain things...
Sian ibu aku...bukan aku mogok...takmo silap aribulan angus jek! Aritu ade skali dah tak letak garam....tak penah2 aku wat masak tak letak garam. Tuh sbb org tua2 kate jgn sekali2 menung time masak...fokus!


Pg td dgr lagu nieh kat Era. Skang layan lagu Melayu jek aaa..lagu omputih tak hapasal byk yg tak best skang. Nieh pon lagu lame...baru terperasan for the past few weeks aku asek letak lagu Kris Dayanti...huhu. Ape2 jek laa..
Yg pasti bz...tp sangap jugak...hmm...ntahlah! Blur! Wokeh..start pulun...kena tata...bubye

Thursday, July 14, 2005

Bintang Kehidupan




BINTANG KEHIDUPAN - YANTI ARYANTODAN RONNIE


Jenuh aku mendengar
Manisnya kata cinta
Lebih baik sendiri

Bukannya sekali
Seringkali mencuba
Namunku gagal lagi
Mungkin nasib ini
Suratan tanganku
harus tabah menjalani

Jauh sudah langkahku
Menyusuri hidupku
Yang penuh tanda tanya

Kadang hati bimbang
Menentukan sikapku
Tiada tempat mengadu
Hanya iman didada
Yang membuatku mampu
Lalu tabah menjalani

Korus:
Malam-malam aku sendiri
Tanpa cintamu lagi
Hanya datu keyakinanku
Bintangkan bersinar
Menerpa hidupku
Bahagiakan datang oohh...oohh



Arinieh gue sebok...nak taip tender tuh balik...kang boss besar nak isik. Adeh leceh betullah mende nieh. Bukan pee..die nak gak taip balik...so, kenalah taip balik nak taknak...Die nak wat baru gak..
Byk woo...aku pon tak tau la nak cakap pe. Macam wat tesis. Nak wat lembab2 takleh la kan...kang tak siap pulak. Tp slalu jek bile petang2 aku tak dpt nak wat keje sbb ujan siap ngan guruh2 skali. Kang kena sambar pulak. So, kenalah aku relax kejap...arituh dah try pakai....trus blackout tpt nieh..ehehe..So, sebelum ape2 rosak...ape2 jd jgnla gatal2 wat keje kalo ujan dah teruk macam nieh.
Nywayz, nak wat camne...kalo tak wat ujan lebat2 camnieh....tak ujan pulak tpt nieh. Kering pulak Sg. Terip...tiap2 ari org Negeri Sembilan masuk Buletin Utama! Hehehe..


Arinieh Erwan dtg kejap jek. Tp berjaye la membuli aku kejap. Ari utk org sume dpt advance payment. Erwa dpt byk laaa...td mase dpt tuh beriye2 suh aku kuarkan duit cepat. Ampeh tul die tuh aaa..geram jek. Siap sengih2 lagik bubye aku td. Ish..napelah muke die jek aku kena adap kat opis nieh...takde muke org len. Huhuhuhu...sodeh tau. Dahla kuat membuli, heartless...pastu kuat gelakkan org.
Tp sebbaik baik ati. Cume ade mase kena buli tuh rase nak spank die laaa..huh..


Yeaaaayy..kalo Erwan dpt advance payment, aku pon dpt. Walopon tak byk cam Erwan (kalo org tanye jumlah, sure gelakkan aku excited sangat). Tp aku puas ati laaa..hasil titik peluh sniri...yeayyy...tak byk pon hepi jugak! Bukan senang nak dpt duit camnieh. Kenalah usaha kan. So, hasil usaha nieh dptla sket duit. InsyaAllah diberkati Tuhan. Ape nak wat ngan duit nieh?
Dah decide td. 3/4 masuk bank...pakai 1/4 wat banje ari2...nak tambang ape sume. Ingt balik kang nak tanye sal pass. Leh aku beli n tak payah kuar duit utk tambang lagik. Yg penting usaha sniri..usaha sniri..usaha sniri...hihi...senyum..senyum..


Kalo ikutkan mmg ade yg nak plan wat camtuh camnieh..tp mende tak byk takkan aa nak bazir2 kan. So, kalo takde duit sape nak bagi. Takkan nak menyusahkan ibu lagik. By the way, ckp sal ibu nieh...td kan, mase on the way aku gi keje lalu la umah Cikgu Usup and Cikgu Saodah. Aku panggil Cikgu Usup tuh atuk jek. Sempat la dowang ngusik, " dpt gaji takmo banje atuk ngan nenek ke?" Aku gelak jelah...hihi..bukan byk sangat gaji nieh sbrnye. Pastuh borak2...aku pon bla. Aku pun nak gelak jek. Sume org cakap aku macam mak aku. Kelakar pulak.
Org yg kalo tak pandang muke, sure ingat tgh ckp ngan ibu. Yelah, sore lebih kurang, style ckp lebih kurang. Gelak same ton jek...hahaha...nak wat cmne...anak die, macam die laaa..hihi...


Cikgu Usup same lak tuh ngan arwah atuk aku - Yusof bin Ahmad (Lembaga Peperiksaan pernah silap anta kertas exam die kat umah atuk aku dulu..hehe).
Satu agik, bile aku panggey die "Cikgu" die marah pulak. Die kate, die tuh atuk aku...asal nak panggey cikgu pulak. Hehehe...kadang2 tgk gaye2 cikgu2 aku nieh nak gelak pulak. Bile dah besar gini nak panggey dowang cikgu dowang cam segan2. Padahal aku dah biase panggey cikgu tuh. Same la macam wan bb Syahmi...kan Syahmi kan? Aunty Sha panggil wan Syahmi tuh, cikgu...die tak bagi...hihi...(sok Syahmi kena pandai wat karangan cam aunty Sha ek...untung tau ade Wan nak ajar).


Dah merepek gi kat bb Syahmi lak. Hehehe. Nywayz, utk bb yg tercayang...Aunty Sha windu aaa kat bb Syahmi! Bile la nak tgk lagik nieh. Sok, bb balik bb dah besar. Kenal lagik tak Aunty Sha gaknye? Mase gi bb kecik jek kan. Hehehe. Nnt Aunty Sha dah tua, bb dah besar. Harap2nye jgn makin tembam Aunty Sha nieh dahleeee...kang terlebih empuk pulak tilam Syahmi..hahaha..Adeh...windunyeee!!! Windu kat ibu tuh skali...huuu..


By the way, speaking of ibu Syahmi...aunty Sha ingat arinieh nak anto email laaa..dah lame postpone. Bz tuh bz gakkan...tp takleh biar nieh. Kena gak rehat sat...nak anta email dulu. Mate dah juling pandang mende nieh. Hehehehe..


Lagik satu aku rase aku nak anta essay kat bini2 org nieh..hihi..bukan pee..aku kena wat essay nieh, nak mintak keje. Kalo boleh nak mintak idea..sape2 ade idea nak wat essay...tajuk die
"Why do I want to do sales?"?


Aku dah pikirkan isi..tak mengarang jek lagik! So, hopefully ibu Syahmi ngan geng lemak aku nieh leh tlg check grammar ke ape ke..bg idea ke. Tka terkecuali...Yati! Tolong aku skali ek..bukan pe, tibe2 rase tak kompiden. Dah lame tak mengarang...so cam blur2 sket aaa...Bahse pon dah lari-laghau....sume dah tak betul.


Aku baru dpt kejutan td. Dpt offer guru sementare? Takle lame kalo keje camtuh...tp bagus gak. Ikut planning guru sementare mmg masuk dlm list sbb aku ade strategi sendiri nieh...hmmm...camne ek? Aku pon tgh berpikir....tp sian lak kat boss aku skang. Sbnrnye dua2 keje pon tak byk gaji. And tak sesuai ikut kelayakan. Sbb dah terlebih..hehe..tp aku mmg nak carik pengalaman dulu. Bg strong sket. And guru sementare tuh aku punye strategi utk long-term plan..mane tau menjadik pulak...ish...nak pikir...takmo...nak pikir...takmo...aiseh..leceh!Sape ade cadangan?


Okeh...mau sambung keje la. Diulangi skali lagik..sape nampak keje best..kenen2 la kat aku...leh aku usha...Dlm pd tuh wat keje nieh dulu...hehehe..


Arinieh penuh kesyukuran...amin...Alhamdulillah...pose nazar aku ade lagik 2 ari tak wat. Pg td bangun lepas azan pulak...adeh..


p/s: Dpt 1st payment tingat lak kat org tuh...adeh...udahla tu Cik Sha...ergggggghh...malam2 dah takde org nak tgk bintang lagik..ujan!

Wednesday, July 13, 2005

Which stunning spirit of emotion are you?

stuf


Which stunning spirit of emotion are you?


You are the Spirit of Love. You think around
romance and are extremely compassionate.
Whenever you want something you can get it due
to your fiery passion. You can make friends
quite easily, because peopole are attracted to
your obvious good nature. You will have no
trouble in finding a life partner and will be
very happy.



SEPERTI YANG KU JANGKA -INDIGO AND KRU


Sekali lagi ku lalui jalan sepi
Yang cukup diri ini kenali
Ku sangka dia yang ku cari
Telah ku jumpa
Namun dia yang menghancurkan jiwa

Cukuplah sudah hatiku dipanah duka
Cukuplah sudah segala sengsara
Dan aku tak mahu lagi dibelenggu rindu
Kerana ia akhirnya membunuhku

Seperti yang ku jangka terjadi
Tewas sekali lagi
Menambahkan luka ynag sudah ada
Seperti yang ku jangka terjadi
Cinta datang dan pergi
Mungkin takdir ku hidup menyendiri

Harapan terakhir ku rupanya sama saja
Dengan yang terdahulu darinya
Biarkan aku hidup tanpa belaian cinta
Biar semua tahu ku kecewa

Seperti yang ku jangka terjadi
Tewas sekali lagi
Menambahkan luka ynag sudah ada
Seperti yang ku jangka terjadi
Cinta datang dan pergi
Mungkin takdir ku hidup menyendiri

Mungkinkah takdir hidup ini menyendiri
Bertemankan sepi
Yang pasti setiap malam
Ku imbas kembali
Kenangan indah menyentuh hati
Yang pasti itulah saja mampu ku miliki
Mungkin sepanjang hayat ku bermimpi



Hmm..seperti semalam, crite aku tak byk kali nieh. Partly sbb aku byk keje kot...and lagik satu sbb rutin aku seperti biase jek...Nothing so spesel laa..hihi..
Semalam mase Erwan called, kan aku ckp aku tgh wat resume. Pastuh die kate nak dtg. Aku paham la...die nak dtg sbb nak suh aku scan gambo. Tp aku rase pelik pulak ngan die smalam. Over-peramah! Aku rase macam nak gelak2 jek.
Aku tunjuk la resume yg baru aku dpt smalam. Aku explained kat die...aku ckp, "Orgnye berpengalaman. Bagus pulak saye bace resume die tuh" Pastuh die bace n letak balik. Tak berminat ke? Entahlah. Then mule la sessi interview aku ngan die. Mulelah die tanye macam2. Aku nak gelak pon ade, slame nieh tak pulak peramah macam nieh.Keje asek membuli jek. Pastuh die cakap kat aku,
"Awak takmo keje sini je ke? Watpe keje tpt len? Bukan awak tak kenal pon boss awak"


Aku malas nak cakap ape2. Just senyum jek aaa. Bukan peee...malas la nak cakap ape2. Kang salah cakap pon susah gak. Watnye lagik teruk aku kena "belasah" ngan die nieh...abess..
Aku pon malas nak reveal byk2 sal diri aku. The more u talk, the people know about u, kan? So, biarlah die nak tau, die tanye sniri. Tp dah makin byk mulut pakcik nieh...huuuuuuuuu...


Semalam gak aku hangin sbb tgh2 wat keje leh blackout...Yelah, kan takde air. Pastuh tgh proses pemedihan awan skang nieh kan. Siap ngan guruh2 skali..adehaaaii..terus blackout!
Dok je la dlm gelap nak taknak...sebbaik mase Erwan dtg tak blackout dah...huhuuuuuuu...


Skang tgh watpe? Tgh wat keje. Tgh pk satu essay, "why do you want to do sales?" Malas rasenye nak wat essay nieh..tp demi mase depan. Jap lg kena mule mengarang.
Td aku tgk2 gak iklan kat suratkaba sume...Dh mule start calling2, inquire...tgh pk ape nak wat nieh...UNITEN as usual masih lagi tak bg ape2 surat pon kat aku. Rase boring pulak...camne aku nak wat keje kalo cmtuh?


Aku dah jarang tgk AF. Yeaayy..sbb aku tido awal, semenjak dua menjak nieh. Dh kate byk keje kan, so balik mmg penat la. Lagik satu penat menunggu bas kot. Slalu ngat lambat. Dah dekat nak maghrib br smpai. Ari Selasa ngan Jumaat aku gi shopping kat pasar malam...so lagik satu aktiviti.
Skang aku takde aaa kena tunggu bas sorang2 sangat. Most of the time aku ade ngan si Wani, budak nieh keje Ampangan, umah pon dekat2 aaa ngan umah aku. So, everyday 2 buses amik same2...kire takla melengung jek aku mase tunggu bas...Taklah menung...adelah mende nak wat. Si Wani nieh suke bace novel, ade mase aku kecek aaa novel die kejap.
Tp stakat nieh aku tak larat2 nak bace novel marathon cam dulu, tak peduli dunia. Sure tertido!


Berbalik pade topik AF. Aku gelihati betul bace artikel Dr Saliha Hassan sal Mawi. Dr Saliha tuh lecturer aku Malaysia Studies dulu. Sekelas ngan Nurul Izzah. Orgnye sempoi jek Dr tuh.
Itu pasal aku terkejut die wat analysis sal Mawi. Hahaha..seingat die ajar Pembentukan Malaysia jek dulu. Tak sangke lak die leh amik tau sal Mawi! (kelakar la pulak bile dah tau camne lecturer tuh kan)
Apepon...bile tgk2 balik...Mawi tuh mengingatkan aku pade sumthing. Aku teringat la dulu mase org tanye2 aku aku nak lelaki macam mane, aku jawab , "LELAKI MELAYU TERAKHIR". Bile tgk Konsert AF minggu lepas aku teringat pulak posting aku satu mase dulu.
Tergelak pulak aku jdnye...hehehe..


Mmglaaaa...aku suke sbb pakai kain pelekat tuh one of my wishlist kan. Kalo dpt tuh, biarlah yg suke n pandai ikat kain pelekat...br nampak macho. Kalo boleh tuh, nak la yg pandai bersilat...pandai berzanji macam tuh...
Yg makan dok bersila, pakai tangan...pandai men kompang..sume ade lah kat die nieh. Tp Mawi tuh bukanlah jejake idaman aku. Kebetulan, bile tgk die...ade mende2 kat die yg menyerupai ape yg aku nak..


Of course bile pikir ape yg aku nak...Alhamdulillah, aku pernah dpt ape yg aku nak tu. Sumtimes aku pernah terfikir jugak, mungkin ade salah aku kat mane2 kan, tuh sbb ape yg aku nak tuh aku dpt sekejap jek. Mungkin ini dugaan yang terpakse aku terime...dapat tp tak lame...


Tak mo sedih2 laaa...nak keje nieh. Semalam aku pose, arinieh aku tak pose sbb tak larat...malam semalam demam sket (dah 3 ari kena hujan renyai). aku nak bayar nazar aku...walopon mendenye dah takde, tp nazar tetap nazar...promise is still a promise...lagik2 la ngan Tuhan. Dulu dah niat sumthing, dah dpt pun...so kenalah bayar balik.
Pasal die.


Dah start kena buli....huwaaaaaa...to my beloved baby...Syahmi Afham n ibu die, sowi aunty Sha been busy lately...tak tpt nak reply lagik mail tuh. Sowi, k...


p/s: Nieh lagu mase broke-up ngan bf dulu...hehehe...tgh2 dlm proses tuh boleh pulak Era pasang lagu nieh...kuang..kuang..kuang...Pg nieh dengar lagik...Bom Era cepat! :P

Tuesday, July 12, 2005

Istilah Bercinta - Ramli Sarip




ISTILAH BERCINTA


Kau kata kau cinta
Kau kata kau sayang
Kini entah di mana
Tiada lagi kemesraan

Kau kata setia
Hanya aku saja
Tapi hilang ke mana
Tiada lagi kenangan

Ku tabahkan hati
Ku genggam azimat
Untuk ku balut luka semakin mendalam
Biarku hadapi walaupun tergugat
Akan ku benamkan biar jadi debu

Kini ku mengerti
Istilah sebenar
Di dalam bercinta
Tiada kepastian
Tiada penentuan
Akan kebahagiaan
Semua percintaan
Haruslah berkorban
Tiada batasan



Ntah kali ke berape aku taip mende nieh pon aku tak taulah. Tp dah penatlah jugak nak menaip. Nywayz, arinieh tak byk story. Tp aku nak ckp kat sini yg aku maybe akan meletakkan jawatan tak lame lagik. Part of the reason is if jd, maybe ade org akan replace tpt aku tak lame lagik. Aku pun dah sedia maklum keje nieh temporary jek. And lagik satu tak fair la bile kite keje temporary kite tak bg chance kat org yg nak keje permanent.
Dah ade resume2 yg diterime setakat nieh...tp aku tak tau pulak cmne boss aku punye reaction. Sbb gaji yg diorg mintak nieh kire byk aaa jugak. By the way, kesempatan yg ade nieh aku gunekan sepenuhnye la kan. Byk aku dh blaja kat sini. Nywayz, td mase sessi jawab soklan si Erwan dlm fon (rajin la pulak nak call), aku cakap kat die aku tgh sedia2 nak wat resume...(sbb die tanye aku tgh watpe, bz ke, dh makan ke...bla..blaa). Die cam dgn tak senang atinye kate, "Watpe wat resume? Keje je la situ"
Hahahaha...sbb sronok ke buli aku? Lepas nieh abeh laaa...kalo dak yg td tuh jd keje kat sini. Aku tak sure die leh ke tak membuli...hehe..


Aku okay jek...stakat nieh boss aku tak ckp pape lagik. Aku be prepared la kan...sbb aku pon kena siap sedia keje awal2...kalo tak nanti camne. Stakat yg aku browse, tak byk keje yg leh aku mintak nieh..tp aku try la mane yg boleh...mintak2 adelah keje nanti tuh. So, if anyone tau sal mane keje kosong yg agak2 nye bagus...sile2 email aku ke ape...plz...plzz..plzz..and kalo sape2 tau any papers yg bergune utk aku (PTD, SPA) sile2 la bg cadangan n care camne aku nak apply mende2 nieh..
And most importantly...sape yg tau ade care nak masuk KPLI (Kursus Perguruan Lepasan Ijazah), sile2 la ckp kat aku ek....Aku serius nye ckp nieh...mmg interested pon ngan mende2 gini...So, kalo sape de info tolong la ckp...


Rase maleh pulak nak menaip mende nieh arinieh. Nanti la bile aku tak bz aku taip la lagik. Jap lg si Erwan nak dtg...aku kena prepare keje...adehai!


Td Cik Sue, my old fren call sbb nak jupe...hope dpt jupe Cik Sue...sbb dah windu aaa kat Cik Sue..


Okeh..sambung keje balik...kang takleh balik pulak....tataaaaa...


Lagu slalu dengar kat Era pg2...

Monday, July 11, 2005

Hati ini telah dilukai




HATI INI TELAH DILUKAI


Semalaman
Terkenangkan diri mu
Lalu airmata ku
Membasahi pipi
Mengapakah kau sanggup
Meninggalkan diri ku
Sedangkan kau tahu
Perasaan ini

Kau berjanji
Akulah kekasih mu
Sanggup ku singkirkan
Semua cinta yang lalu

Tidak ku duga
Ini akan terjadi
Kata perpisahan
Yang kau pinta

Biarkanlah...
Biarkan aku hidup sendirian
Tak ingin ku mengenangkan kisah lama
Biarkanlah...
Biarkan aku hidup sendirian
Kerana hati ini telah dilukai



Aku tak tau ape jd ngan aku dlm 2-3 ari nieh. Maybe certain time aku tak byk keje...aku macam bosan sangat agaknye.
Ataupun...maybe, kadang2 bile kite dah lame ignore sumthing...and kite dah lame sangat "berlakon", kite jd fed-up ngan diri sniri.
Utk org yg nampak aku ari2..borak ngan aku...Aku macam biase jek. Selera makan macam biase, waktu tido macam biase..aku gelak..aku senyum aku buat macam2. Mulut aku nieh riuh macam biase jugak...Takde ape yg beza.


Tp byk2 org kite tipu...satu2nye manusia yg susah kite nak tipu mestilah mak kite kan. Aku lega sbb mak aku bukan jenis yg emosional...and paling penting tak byk tanye.
Aku tau kalo boleh die nak tanye banyak sangat mende kat aku. Tp die tak dpt tanye. And seperti biase die paham sangat, ape jek berkaitan aku akan jd number 2...sbb aku akan sentiase jdkan family aku number 1.
Dah tanggungjawab...walopon die tak suke aku terlalu pkkan family aku, tp mane lah aku nak lari kan...Family adelah family...family tuh ialah aku jugak...itu tanggungkjawab aku selagi termampu...


Aku tau ade mase aku takkan dpt sorok muke nieh dr ibu. Nak2 pulak aku bukan org yg sentiasa buat keje sniri jek...byk mase aku akan duk kat depan tv, cakap2 ngan ibu aku, bergurau ngan adik. Macam mane kalo rutin nieh diganggu?Tibe2 aku berubah? Aku taknak org tau...aku mesti rahsiakan sumenye.


But things will be different if u hold sumthing back. The person closest to u will see the differences between when u "do things whole-heartedly" and when u "do things becuz its an obligation". Itulah ibu aku, mane aku nak lari...mane boleh aku nak sorokkan sume. Cume die tak berani nak tanye...sampailah malam semalam.
Of course, I was shattered, how could I explained sumthing dat evenI didn't have any clue. How could I tell her sumthing dat will definitely make her dissapointed? Aku tak boleh laaa...mane mampu macam tuh.
Die akan kate, itu hal aku...small matter...tp dlm ati ape yg die rase aku mesti dpt sense. Itulah org yg besarkan aku, itulah org menjage aku, buat segale2nye utk aku. Macam mane aku nak sorok...


Aku hanye boleh bergurau, "Nasib baik tembam kan? Makan tak makan org tak tau. Kaciwa macam mane pon, tak luak sangat berat badan nieh. Org tak nampak..." aku gelak.
Tp die tak gelak. And aku dah tak tau nak wat ape lg...Aku tau die frust...Lebih kecewa dr ape yg aku rase. Itu sbb aku taknak die tau. Itu sbb aku tak cerite ngan die sangat. Walopon aku tau die nak tau. Aku boleh bace ape yg die fikirkan. Walopon aku dah usaha explained kat die, mende nieh takde kena mengena ngan die...Takde kena mengena ngan sume org...tp boleh ke aku convince die ini sume sbb aku jek?


Aku tak sengaje...bile aku dah terlalu biase hafal sumthing tuh, aku akan tend to ingat mende tuh jek. Aku akan cepat ingat. Lagik2 figures. Sbb mmg aku akan cepat ingat figures. Including phone numbers. Aku akan cepat ingat. Lagik2 kalo aku kept on dial number tuh dr dulu. Mestilah aku akan ingat number tuh jek. And tangan aku...mestilah cepat nak dial number tuh jek..Mendail number tuh adelah kewajipan aku dulu. Mendail number tuh rutin aku. And itu sbb bile mende tuh jd, aku langsung taknak topup. Mase tuh aku dah tak tau sape aku nak contact. Mmg...tak adil utk kawan2 macam Yati, Yatmo..Sue...tp aku tak boleh. And aku taknak menyusahkan org len. Aku cube explain kat ibu...tp cmne nak buat kalo die diam2 isikan duit fon tuh. Jauh mane pon terpakse ko capai fon tuh...sbb taknak org kecik ati...


Ari Jumaat arituh lepas Erwan dtg, aku agak bz...ingat nak kaco Yati. And biaselah, kalo kaco2 Yati...die kaco sal Erwan. And mende2 sal MESIN HARAM tuh. Aku tak sedar...aku tersilap send. And akhirnye sedar tak sedar ntah brape kali aku silap send. Lagik aku nak send kat org len lagik aku send kat die.


I was a gal with a great deal of pride. Bukan aku tak pernah buat, ignore org smpai tak dpt2 nak carik aku. Bukan aku tak pernah keraskan ati nieh. Bukan aku tak pernah wat sume nieh. Aku tak tau kenape...tp kali nieh aku failed. Itulah 2 minggu aku berjaye...lepas tuh, aku failed. Macam mane lah aku leh dail number die? Napelah sms2 pelik2 yg aku nak send kat Yati tuh sume tersend kat die?


Aku ngan Erwan tuh macam officemates jek. Tak pernah went personal. Stakat jd bahan gelak aku bile nak berborak ngan si Yati. Tp sms2 yg aku silap anta tuh sume pasal Erwan. Macam aku dah ade pakwe baru pulak. Sedangkan takde kena mengena langsung. And sebab malu, aku tak tau camne nak sms balik kate aku silap anta. So, aku mintak tolong org forwarkan sms maaf aku tuh. But still...sumenye salah..ape aku buat sumenye salah..


Taupun aku sakit...taupun sume tuh...tp buat jugak...mintak maaf kat aku tp sakit jugak...nak ape sbnrnye dr aku nieh...tak cukup2 lagik ke dah buat aku macam nieh...Tak cukup lagik low-confidence, low self-esteem...rase macam hampeh nieh yg aku dpt. Nak ape lagik...


Aku bukan ade ape pon dlm dunia nieh. Mak abah aku jek harte aku. Nape wat aku macam nieh...besar sangat ke silap aku nieh...cukup2lah tuh...aku leh cover lagik...Tp kalo dh sakit sangat...camne aku nak cover ngan ibu aku...Aku taknak die tau nanti...Die nampak aku hepi jeee...


Down sangat...ape aku nak buat nieh...Pg td, aku nak gi keje pakai baju kurung. Sport shoes aku basah...basuh tp smlm ujan. Bile ibu volunteer dah gosokkan baju amse aku bangun pg td...Aku nampak baju "surprise" dulu tuh. Siap ngan tudung2 die skali. Kasut tuh pun aku kena pakai arinieh. Aku telan jek...pakai jugak...walhal dlm ati Tuhan jek yg tau.Everyday idup hanye pikirkan camne nak bagi org tak nampak sume nieh..camne nak pastikan sume nampak elok...macam biase jek..


I was too committed...salah aku...Maybe I should go back to my old principles...


p/s: Lagu nieh yg Amylea nyanyi arituh...superb performance...

Friday, July 08, 2005

takdir penentu segala




TAKDIR PENENTU SEGALA -JAMAL ABDILLAH


Berat rasa kakiku melangkah pergi
Menujui ke destinasi tak pasti
Andai kata ada harapan untukku
Berikan ku tanda agar jalanku lebih bererti

Kau kucinta dari seluruh ragaku
Melebihi segala di dunia ini
Namun harapan masih tinggal harapan
Dilema menanti lebih menyiksa dari segala

Sesungguhnya...
Takdir penentu segala
Bahagia yang dicita
Hanya sedetik jaraknya

Namun masih... tak tersentuh kau jua
Kabur jua pandangan
Kekasihku... berapakah lamanya
Ketabahanku mungkin akan pudar



Okeh...so what's the story for today...Pagi2 lagik dah sibuk...tp tak taulah sibuk cmne nnt sbb Erwan kate die takde meeting arinieh. Pg td die call..aku rase die kat site kat Manjung..so, aku tak tau die dtg ke tidak arinieh..kalo tak dtg taklah byk keje aku nnt..hehe...
Tp dlm pd tuh, dah call td bg gak keje...huhu...pembuli...Siap marah2 lagik pg td. Yelah, die bukan nak call org2 nieh sume...lepas tuh suh aku call. Bile org tuh tak buat mende macam die nak, die mule hangin. Pg td die hangin ngan boss...tp takleh marah aku...So, membebel jek la..
Huh..sapelah jd awek/tunang/bini die nieh...sure pening dgr die bebel.


Nak dijadikan cite, semalam aku ter"pass remark" kat die. "Sapelah jd bini awak nieh..pening die agaknye.." Erwan cam marah aku kot.."Apasal pulak?" Tp aku gelak jek...Paham2 sniri la Encik Erwan..saye nieh kuli jek..hahaha..


Still stories pasal Erwan. Nieh si Yati mlm td, aku cakap nak mimpi boipren baru, die jawab "Erwan eerrkk" Huhuhu..Yati...walopon dah hampir sebulan aku jd kuli Encik Erwan tuh, aku tak berkenan la kat die. Harap2 die bukanlah boipren baru aku ek Yati..pening aku kena bebel nanti..hahaha..
Lgpun, aku rase Erwan tuh dah kawen. Hope so la kan...at least kalo die nak sambung bebel, bebel la kat wife die kat umah die..penuh telinga aku jek yg kena..hahah..


Utk pengetahuan kowang, org yg aku nak mmpi smpai jupe2 tuh ialah MAWI. Budak yg masuk Akademi Fantasia 3 tuh. Semalam before tido aku tgk la siaran ulangan konsert die nyanyi lagu Arab tuh kan, aku berkenan la sangat2 die nyanyi lagu tuh. Setiap kali ulangan sure aku akan pi tengok...Sbb aku suke na ngan sore die time tuh.
Bukanlah aku kate konsert2 len tak best, tp yg tuh la yg paling best pd aku. Aku suke care sebutan n care die tarik sore. Macam mane aku minat Jamal Abdillah gaklah kan...best sangat2...Huh..aku wish si Mawi nieh bawak lagu Ghazal Untuk Rabiah...sure melentok nye Cik Sha! Dah kate bekas qari tuh..ish..ish...mengaji sure best nieh...
Agak2 kalo la ade pakwe yg leh ngaji kat ko..tlg bacekan doa tidur kat sebelah mase ko nak tido ke kan...dgn sebutan n sore cmtuh..alangkah bahagienye...Adeeehhh..Mawi..Mawiii..Mawiii...


Slame nieh aku tak tgk pon Af, benci Af adelah. Bile lepas Prelude AF (yg aku terpakse tgk sbb adik nak tgk tuh), aku lagik menci AF sbb die buang lak budak yg nyanyi nasyid. Tak sangke bile Mawi dah kena serap masuk balik tuh, aku gile lak tgk AF...ahahha...Sumenye keranemu WORLD. Kalo Mawi takde jgn arap aku nak tgk sangat AF nieh..bukan best sangat pon..balik2 kezutan jek!


Tp smalam aku jeles betul si Mawi duet ngan senduk...opppss silap..ngan Siti Nurhaliza (kena masuk court lak aku kang..hihi). Diorg nyanyi lagu Nirmalas. Wahwah..Mawi tarik sore lagik syahdu dr Siti. Yg aku heran tuh, time AF1 ke AF2 tak dtg pulak minah tuh, walhal dah lame jd duta Hotlink. Semenjak ade Mawi nieh...amboi..amboi...yelah, sbb Mawi org tak pandang kes Cik Siti kite ek..Sian Siti kena mengalah ngan Mawi.
Bile tgk smalam aku pon tak sure Mawi tumpang tuah Siti or Siti yg tumpang tuah Mawi...ahak..sbb slame bace channel@15 tuh takde pulak sebut name si Siti...alang2 smalam dah berduet ngan Mawi...kuarlah name die sket2...ek eleeeehhhh...Ape2 pon Mawi..baiklah ko berduet ngan Siti Nurshahida jek Mawi..pakai tudung pon pakai tudung..pandai urut pulak tuh...hakhak..


Gurau2an jek nieh..saje jek beralih tumpuan ke arah mende len pulak...karena hati ini telah dilukai..maka jadilah ia memori luka...perjalanan tak smooth seperti biasa...(sume lagu Af minggu nieh..ahak..)


Ckp pasal Mawi n Erwan (topik pagi aku kali nieh), smalam aku men2 sms angau2kan Mawi ngan si Yati. Yati ape lagik...angau Putera Tembam die..hehe...Aku rase aku tersalah send anta sms laaa...


Aku tak sure la sms yg mane aku tersalah sent...tp aku tersent kat org tuh...Yg aku cakap kat Yati smalam sal mase Yati sebut Erwan...aku kate takmo Erwan, nak org Kulai. Lepas tuh...aku angau2...Aku pon tak ingat mane sms yg silap anta. Aku sedar aku silap sent bile ade report smpai pg td..huhuhhuhuu..Ape2 pon aku rase mlm td die sure bosan kot..
Mase die wish nite, aku reply..wish gudnite gak. Pastuh aku cakap, " Sha nak mmpi jupe Mawi malam nieh..Nite" Lepas tuh die tak reply...and tak sms aku langsung pagi nieh. Nieh dah kul 10 kan...huhu..Biarlah..suke ati dielah nak sms ke tidak....dulu boleh kecik ati sbb die boipren aku...skang nak kecik ati amendenye...up to his own convinience la kan..


Pg nieh aku gi keje tumpang ibu ngan Cikgu Faridah yg nak pi Pilah wat soklan Pra-UPSR. Nnt balik kalo dpt aku tumpang..tak byk keje sempatlah menumpang...hope2 nye gitulaaa..malas nak naik bas sbb arinieh aku nak pi pasar malam..beli lauk. Menu mungkin ikan pari masak asam pedas...Hmm..lauk fav org tuh...Ibu pun tau tuh lauk fav die.
Pg td mase discuss menu ngan aku pon ckp slow2 jek...hmm..ntahlah...kesian ibu aku nieh..


Kay...takmo story byk...nnt bile2 story...Erwan dah call lagik membebel...huwaaaaa...!!!Silap2 die nak dtg opis....huuuuuu...


Nieh lagu Yazer nyanyi minggu lepas..from my fav singer...Jamal Abdillah..

Thursday, July 07, 2005

Memori Cinta Luka





MEMORI CINTA LUKA -NASIER WAHAB


Seindah pada waktu itu
Dalam sendu membelaiku
Asmra melewati
Kala sendu

Tersurat prpishan Ini
melayari hari
Terpadamlah api
Cinta yang menyala

Bridge:
Buka alasan itu
Yang ku mahu darimu
Impian yang ku bina
Pudar layu
Tiada bermakna


Setelah lama ku korbankan
Tiada bererti
Dan biarkan terasing disini

Bridge:
Hanya saat ini
Yang akan menentu
Pasti tidak kau menoleh
Pada waktu indah itu

Hanya saat ini
Merubah dirimu kasih
Meresapi jiwamu yang lara

Korus:
Tidak ku duga mengapa begini
Berakhirlah kisah cinta nan luka
Tak mungkin akan bersinar kembali
Tak mungkin kau sedari

Musnah semua janji yang terucap
Dalam senyum menyusuk di dada
Dan kini kau telah pergi
Tinggalku sendiri




aDEHH...Huuuuuuu...arinieh pagi lagik Erwan dah dtg buli aku..huuuuu...sian aku. Die suruh aku wat surat laaa...telepon la, FAX la (balik2 mesin haram tuh..sebbaik dah pandai gune..hahaha).
Macam2 la keje Erwan suh buat. Pening gak. Yg peningnye bile die tak pandai nak karang surat. Dahla aku tak paham ape die cakap...Last2 aku interpret sniri...aku cakap jek ngan die ape aku paham.
Hehehe..best..best...walopon tak amik CE...tp paham jugak aku akhirnye sal mende2 nieh sume...yeayyy..yeay...(Suh aku wat account retilah aku..suh aku bace plan pulak die nieh...huhu..)


Last skali, sumenue setel. Tp aku kena siapkan CV nieh sket lagik...dah wat 2 set, tinggal lagik satu set...Haram betul..huhuhuhhu..yelah, patut td dah siap tp Erwan tuh la yg suke kaco2...Nampak sangat buli aku...suh aku cepat la...suh nieh la..suh tu..pastuh gelak2 sengih2..
Aku rase td awek die/tunang/bini die call sbb at one time die kuar kejap. Pastuh aku dgr die gelarkan diri die "org"...ckp pon macam manje (sejibik cam kalo adik aku cakap ngan mak aku). Ek eleh..segan mendenye...aku gelak jek mase die nak kuar tak ckp dlm opis...hakhak...(teringin lak nak tgk awek Erwan nieh). Tp aku still tak tanye la tuh awek ke pe..Tuh hal die..hihi..


Aku ade satu cite nak cite. Smalam kan, aku gi lah print kat Plaza Ampangan nieh. Mase dulu Plaza Ampangan nieh taklah gempak ke ape...brg pon takde. Pasaraya pon Tops jek. Skang jek die dah kena ambilalih ngan Giant so ramai sket org dtg. Yg aku rase geliati tuh kan, bukan ape...ade satu kedai potostat and wat kad kawen tuh dh lame bukak kat situ. Maybe akak tuh tak prasan aku slalu dtg situ utk potostat keje2 mak aku dulu, latihan anak murid sume. Skang nieh akak tuh dah anak 3 la (cpt gak beranak akak tuh, mase aku 3rd year dulu anak die sorang jek...die kawen mase aku form 5). Smalam mase aku mintak die print sumthing, die tlg print. Slalu aku ckp kat husband die...husband die takde smalam.
Skali mase tgh print mende tuh die cam sound aku la, "Ko nieh boleh ke pakai baju macam nieh pergi keje"


Aku ckp laaa..."Boleh jek...bukan formal sangat pon..lgpun ade mase kena gerak2..travel sket...gi site. Bukan nak kena ayu2"
Mmg betul pun. Dah tuh, aku travel lagik gi keje sume..bos aku mmg tak berkire nak pakai ape, asal elok. Die sniri pakai suar (dah kate construction company, kenalah ligat pi sane sini kan?)Aku formal pun ari Jumaat, sbb kadang2 Jumaat ade meeting pastuh aku pakai baju krung...elok sket.(bukan taknak print kat opis tp printer kat opis tak best sangat).


Pastuh die jwb, "Alaaaa..kalo keje ko kena ayu, ko bukan ayu pun...hahaahhahah.."
Die gelakkan aku sambil muke die pandang macam jijik kat aku. Yelah, aku pakai jeans Levi's aku yg faded...t-shirt kaler kelabu, ngan tudung putih. Put no make up (jage kulit gak...byk sangat mekap pun tak elok kan?), and aku pakai sport shoes. I have every reasons pakai camtuh.


Aku diam jek die nak gelak besar mane pon. Satu kedai tuh macam heran asal die gelakkan aku. Aku wat bodoh jek (at least gua tak gi keje kedai potostat tp nak pakai lipstick kaler merah terang kan..hahaha). Then die pandang aku dgn pandangan satu macam. Aku wat dono jek laaa...


Die sambung lagik, "Ko tunggulah ko ade boipren sok, ayulah ko kot...hahaha.." Die gelakkan aku. Aku sniri tak paham...screw ilang ke die nieh...lawak sangat ke?


Dgn tak semena2 aku jawab, "Dah ade" Tak tau apasal aku tersebut camtuh (mmgla dah ade...tp dah putus jugak..huhu)


"Hah? Ade? Ko ade?!"Die terkejut. Die pandang aku dgn pandangan "Ek eleh...tak lawa pun ade boipren ke? Sapelah nak kat die nieh?"


Kebetulan, hubby die balik and keje printing aku pon siap. Hubby die tanye,
"Dik...konvo bile?"
Aku jwb, "InsyaAllah bulan 9, bang" Pastuh aku bayar...


Die pon tertanye, "Ko bukan keje kerani jek ke?"


Hubby die tlg jawab, "Kerani sambilan jek tuh..dah grad sok keje len pulak kan dik?"
Die cam tercengang jek...and aku pon bla..malas nak layan dah.


Macam tuhla manusia kan...Kadang2 aku geli ati. Keje kerani tuh hina sangat ke? Kat aku taklah teruk...stakat nieh aku enjoy jek keje2 aku. Byka ku blaja dr keje nieh...Paham sal keje...and aku dpt memahami keje kawan2 aku..tuh yg aku puas ati. And kawan2 aku yg keje2 kerani pon lg elok dr kawan2 aku yg keje exec ke, dh jd auditor or engineer..lagik beradap!And...tak baiklah kalo kite nak mengate kan...aku rase baik keje kerani...dr wat business sniri tp tak reti jage customer kan? Keje sniri....bisnes sniri mmg la elok..tp kuat mengumpat taklah elok, ye tak?


Ckp pasal cantik pulak...seingat aku akak nieh mase anak dara taklah lawa mane. Mase die lom ade anak lagik, die tembam jugak (so, takleh bg reason la dah beranak baru bdn naik, kan). Aku rase nak kate die stylo sangat pun...mmg tak stylo laa...baju kurung kain die outdated...aku rase lawa lagik baju2 Yati mase dlm gambo aktiviti die.
Lawa lagik si Honey... hehe...(kesimpulannye di sini, before nak pandang2 org tuh, cermin la diri dulu kan)


Org tanye, kite jwb. Org tak tanye, kite tak cerite. Org kate ikut resmi padi...makin berisi makin merunduk..Hope2 nye dpt la aku jd camtuh ek..Amin...Okeh kawan2...nieh lagu yg bakal MAWI nyanyikan dlm AF minggu nieh..AFUNDI MAWI cepat..hehehehe.. (sudah jd Mawi mania aku nampaknye...hihi)


p/s: Seksa setiap ari bile kena panggil anak boss yg paling kecik nieh...Terpakse sebut name yg aku nak elak sebut...kenape name budak nieh same ngan name die...

Wednesday, July 06, 2005

lawa




THROUGH THE RAIN-MARIAH CAREY


When you get caught in the rain with no where to run
When you're distraught and in pain without anyone
When you keep crying out to be saved
But nobody comes and you feel so far away
That you just can't find your way home
You can get there alone
It's okay, what you say is
I can make it through the rain
I can stand up once again on my own
And I know that I'm strong enough to mend
And every time I feel afraid I hold tighter to my faith
And I live one more day and I make it through the rain
And if you keep falling down don't you dare give in
You will arise safe and sound, so keep pressing on steadfastly
And you'll find what you need to prevail
What you say is

I can make it through the rain
I can stand up once again on my own
And I know that I'm strong enough to mend
And every time I feel afraid I hold tighter to my faith
And I live one more day and I make it through the rain

And when the rain blows, as shadows grow close don't be afraid
There's nothing you can't face
And should they tell you you'll never pull through
Don't hesitate, stand tall and say

I can make it through the rain
I can stand up once again on my own
And I know that I'm strong enough to mend
And every time I feel afraid I hold tighter to my faith
And I live one more day and I make it through the rain

I can make it through the rain
And I live once again
And I live one more day
And I can make it through the rain
(Yes you can)



You will make it through the rain
Semalam byk sangat keje sampai dah nak balik pun byk keje lagik. Tp dah nak cepat sangat...so, last2 sume siap cepat2 n cepat2 nak balik. Erwan dtg tghari...biaselah..byklah keje aku kalo die dtg. Tp dah tgk2 aku kelam kabut nak siap sume...die pon cam tak sampai ati kot...ecewaaahh...baiklah pulak. So, takde buli aku semalam.


Pastu disebabkan aku nak cepat...so, bile Erwan offer nak anto tuh aku naiklah...die anto smpai stesen. Lantaklah ape org nak cakap pon sbb aku nak cepat. Aku dah bayar yuran, dah pulang buku n aku dah tanye bile result nak kuar...minggu depan..


And arinieh...Alhamdulillah...pagi td aku byk keje. Dah setel keje sume aku check la result...TAHNIAH! ANDA TELAH LAYAK BERGRADUAT...CONGRATULATIONS, YOU'RE QUALIFIED TO BE GRADUATED! Tak dpt transkrip..tak dpt surat..So, aku tak tau sama ade leh caye ke tidak lagik...yg pasti meghebeh gak bile bace tuh...Kalo jadi means akulah org yg paling hepi arinieh..and paling bersyukur...Doa2 lah surat tuh sampai cepat nanti.


Bukan senang nak percaye cakap uniten kan...So, kena berhati2...Aku dah called ibu...and the 1st org len yg tau besides ibu ialah Yati...hope impian sume org jd kenyataan...Sbb nieh sume atas sokongan sume org gak...


And yg kelakarnye aku nangeh smpai td Erwan called suh telepon client aku tgh nangeh. Die smpai..
"Awak...awak kenape nieh?Nangeh ke?"
Adeehh...segannye...die gelak jek..hehe..


Okay..smbung keje balik..kang Erwan marah...huhuuuuu (takut die smpai)...

Tuesday, July 05, 2005

peluk-kapel




I DON'T WANT TO -TONI BRAXTON


I really don't feel like talking on the phone
And I really don't feel like company at home
Lately I don't want to do the things I used to do
Baby since I lost you

And I don't want to sing another love song babe
I don't want to hum another melody
I don't want to live my life without you babe yeah
It's driving me crazy (crazy)

I really don't feel like smiling anymore
And I haven't had the peace to sleep at all
Ever since you went away
Baby my whole life has changed
I don't want to love and I don't want to live

And I don't want to sing another love song babe
I don't want to hum another melody
I don't want to live my life without you babe yeah
It's driving me crazy (crazy)

I don't wanna laugh, I don't wanna play
I don't wanna talk, I have nothing to say
I don't want to tour, forget this show and how can I go on
Now that you are gone

And I don't want to sing another love song babe
I don't want to hum another melody
I don't want to live my life without you babe yeah
It's driving me crazy (crazy)



Arinieh aku rase down sangat. Ntahlah...aku tak tau nak describe camne perasaan aku arinieh. Malam td aku takleh tido...aku ngigau tah hape2. Sebbaik org len tak perasan. Then the whole nite asek meghebeh jek..tensen betul...


Pg nieh bgn, sakit kepale. Padan muke aku. aku leh relax wat biase lagik. Tp ntahlah...the moment jejak kaki masuk komuter td rase dah mule balik. Aku kena naik komuter dari stesen Labu skang. Ikut mak aku gi sekolah n naik komuter. Jimat sket duit, tp lambat sket. Seboleh2nye aku malas nak naik komuter!


Dlm komuter dah mule...Then sampai Seremban, naik bas...bile pandang luar..mule lagik...Wat keje kat opis...Then bile dah takde keje sket...ade mase terluang sket...aku mule lagik macam td. Fortunately, boss aku tau aku nak balik awal arinieh..die bg keje siap2 so I have to concentrate on my work...Die siap bg cakes lagik kat aku...biaselah, die mmg rajin kirim makanan kat mak aku..


Aku takleh dok sorang2...aku takleh start menung...And aku rase nak period n takleh semayang nieh one the factors gak aku macam nieh...Aku benci aaa...asek nangeh...Tp ape aku nak buat...Tibe2 kuar jek...Sebbaik takde sape dtg opis...


Aku nak gi UNITEN nieh, bayar, pulang buku n check result...Kalolah dpt grad. Doakan aku dpt grad sbb itu jek kebahagiaan yg tinggal kat aku...achievement yg boleh aku nak pk skang nieh...Tolonglah doakan...


Aku nieh windu sbnrnye.....huuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....dahla tu...penat nii...

Monday, July 04, 2005

gerimis di lautannn..




GERIMIS DI LAUTAN -SUDIRMAN


Gerimis di lautan
Mendayung sampan ke kuala
Pada rang bulan pungguk merayu

Menangis kesiangan
Menanggung rindu pada si dia
Apakan daya orang tak mahu

Apalah guna ke bendang
Padi seberang takkan menjadi
Apalah kasihnya orang
Kasihnya orang orang tak sudi

Gerimis di lautan
Ku ubati lukaku sendiri
Namun parutnya terpandang jua

Oh biarlah ku sendiri
Oh tinggallah ku kan pergi
Oh biarlah
Oh tinggallah



Dua arinieh aku melepak jek aaa...Sume barang aku dah beli...so, time to melepak. Ikutkan boss aku mintak temankan anak pompuan die kat umah nieh, ajak aku tido umah die..
Tp biaselah, aku kan anak ibu aku...die dah pesan beli brg nak bwk balik...yg boss aku lak ckp lambat..so tak dpt la aku nak tido sini. Nywayz, takde soal membodek kat sini sbb boss aku kan kawan mak aku..
Before keje sini aku ade dtg umah nieh...and my grandma's house kan kat sini...neighbour die gak..hehe..So, ape nak diherankan kan..


Ibu masak pulut kuning arituh. Terkejut aku makan pulut kuning tak pasal2. Rasenye maybe ayah yg mintak kot...Yelah, ayah skang kan dah pantang makan...and die sangat jage pantang die. So, kalo die mintak ape2 slalu kitorang masakkan..Sbb die pandai jage pantang.
Cume ntahlah...mase ibu tunjukkan kat aku nak wat sambal tumis ikan bilis ngan petai tuh...aku rase semacam sket. aku ignore jek rase len macam aku tuh. Tp lepas tuh, ibu ckp..."Ibu tumis nieh, kakak prepare rendang" Aku okay jek wat rendang tuh...wat jelah..Nak kate sedap tak sedap ade org suprevise wat keje..so okaylah jdnye..


Aku masih lagik biase. Lately semenjak AF musin ketiga aku mmg tgk. Bukan ape, smenjak Mawi kena serap masuk tuh aku beriye sket tgk Af. Sbb aku mmg minat bakat n style budak tuh. And ntahlah...mase tgk2 tuh...aku terase kelainan lagik dlm ati aku nieh. 2 minggu yg lepas...mase aku tgh tgk AF...ade org tegur aku..And mase tuhlah keputusan dibuat..
Nak2 pulak mase tuh Mawi nyanyi lagu Beautiful Maria...rase macam len jek. I used to like dat song very much. Mambo King's soundtrack...Aku minat version Latin yg Antonio Banderas nyanyikan...tp ntah kenape rase seksa pulak nak dengar Mawi nyanyi malam tuh. Bukan sbb sumbang...die nyanyi okay..aku suke...Tp pengahayatan lagu terlebey kot...
Aku lak rase semacam mase die nyanyi tuh...hihi..


Esoknye aku masak lagik since sume adik2 aku ade kat umah. Aku masak dan masak..tgk tv. Yg pasti jgn sekali jejakkan kaki masuk bilik sniri. Betul kate ayah, bilik aku dah macam tpt kucing beranak...but not now..Aku still takleh nak ngemas lagik...


Aku sniri tak tau. Dlm dua arinieh aku tak dpt tahan ape yg aku rase dlm ati nieh. Day by day aku leh bzkan diri. But when it comes to holiday...aku menci pulak sbb aku ade byk mase nak termenung. Tak seronok betul...


Aku cume boleh yakinkan diri..."IF IT'S MEANT FOR U...IT'S FOR YOU". Bilelah nak mandi wajib...byknye setan mengaco time dtg bulan...Byknye yg dtg balik dlm kepale aku...huuu...tak sukeeeeeeeeee....


Asek terlayan lagu nieh sepanjang minggu nieh...hai...takleh tgk AF lagik aaa nampaknye..