Monday, January 16, 2006

7

Image hosted by Photobucket.com

BIAR BULAN BICARA-BROERY MARANTIKA

Bulan sabit
Yang jatuh dipelataran
Bintang redup
Tanpa cahaya gemintang
Langkah tanpa arah
Sesat di jalan yang terang
Aku yang terlena dibuai pelukan dosa
Ingin pulang membalut luka hatimu
Ku pun tahu betapa pedih batinmu
Beri kesempatan atau jatuhkan hukuman
Andai maaf pun tak kau berikan
Air mata tulus jatuh di sudut bibir mu
Tak terlintas dendam di bening mata indah mu
Aku yang merasa sangat berdosa pada mu
Masih pantaskah mendampingi mu
Biar lah bulan bicara sendiri
Biarlah bintang kan menjadi saksi
Tak kan ku ulangi walau sampai akhir nanti
Cukup derita sampai di sini

Selapas 7 bulan....

Ingat tak dulu mase aku baru2 broke up ngan ex-bf aku, aku nye bilik cam tpt kucing beranak? Hmm...the situation remained selame 7 bulan lamenye. Bukanlah ape sangat...cume aku taknak bertindak dlm keadaan aku sedih. Kesedihan boleh tukar jd marah kan? Kalo kite tak hati2, byk setan yg nak menghasut kite tukar jd marah...

Aku tak suke nak marah. Kalo boleh, aku jgn jd pemarah pon. Kalo marah pun, walo sakit ati...aku takmo balas dgn marah. Kadang2 org bile dh marah, die rase...die je pandai marah. Bile kite explain...ajak bercakap elok2 pon, masih nak marah kan? Aku tak kisah la nampak macam lembik. Yg penting, aku jgnlah marah balik. Walopon geram...tak payah la nak ckp lebih2. Sekali defend diri...lepas tuh, kalo org tak puas ati jugak, wat tak reti jelah. Kalo boleh, selesaikan ape yg boleh diselesaikan...secepat mungkin! Lepas tuh...detach trus dr org tuh, buat tak pedulik jelah...

So, as for my ex-bf. Aku, seperti biase takkan bercerite kenape kitowang clash. Seperti yg aku kate mase nak abes 2005 itu ari. Sbbnye? Aku taknak kesedihan aku bertukar jd marah yg tak pasal2 kat die. Aku taknak, penyelesaian yg aku harapkan terbaik tuh...jd buruk sbb aku ikut perasaan sedih yg boleh tukar jd marah. Setan tuh ramai...manusia yg nak jd setan pon ramai jugak...so, sebelum terpengaruh...baiklah aku fikir ape yg terbaik utk die...Sbb, prinsip aku...ape jd pon, jagelah maruah die. No matter what...

Sbb tuh...mase kitowang broke up, aku elakkan usik ape2 brg yg mengingatkan aku kat die. Jgn bace ape2, jgn nak usik ape2. Dats why bilik aku teruk kot, kebetulan mase aku broke up..aku baru lepas final exam yg terfinal skali. Dgn projek aku yg byk pakai kertas. Lepas tuh, dekat2 nak broke up tuh aku byk la kuarkan brg2 yg die bagi...aku letak depan aku. Biaselah, bile aku nak blaja...aku saje wat camtuh. At least semangat sket...

So, dlm mase 7 bln nieh, ramai yg bersabo tgk bilik aku tuh. Ayah...dh marah2. Aku mls nak wat ape2...tak ckp ape pon. Sbb aku mmg tak pernah nak b'cakap sal ex aku kat ayah. Except dat, die pernah tau aku ade bf n aku mintak permission die. Ibu...she was very understanding, walopon die macam org len...tak tau ape sebenarnye. Sbb aku takkan bgtau sape2 kan?

Well...aku paling kesian tgk Adik. Paling confuse. Sumtimes he felt guilty, sumtimes die jd marah, sbb susah sangat nak masuk bilik aku. Either way, die sbnrnye caring sangat sal aku. Sbb...? Sbb die tau brg2 yg die forbidden nak usik dlm bilik aku tuh dtgnye dr siape...n tibe2 die dh lame tak nampak org tuh lagik...n his poor sister yg rajin sangat kemas bilik, tibe2 buat bilik macam puting beliung...hihi...

At last, lepas aku fikir2 semalam...aku gambate kemas bilik aku sniri. Susah jugak...sbb dah teruk sangat. Penat jugak. Tipulah, kalo aku kate takde ape yg terusik...takde ape yg tersentuh. Paling terusik mestilah ati aku, kan. Aku jupe CD MP3 yg aku burned mase sebelum aku bercouple agik. CD tuh, aku pasang...sambil kemas2 bilik aku nieh...

Ntahlah. Smpai saat nak tutup kotak aku tuh, aku pandang jelah kotak tuh. It was until aku nak compilekan scrap book aku (aku mmg collect every sms yg ex aku bg dr kawan smpailah dh broke up, n sume tuh aku jdkan scrap book)...aku cam teremo kejap la. Yg memalukan sbb ibu nak panggey makan...so, she saw what I did...n she said:

"Ini buku yg tak sempat siap kan..." Aku just angguk jek. During these 7 months...aku tak berpeluang langsung nak menangis betul2. Sbb setiap kali aku sedih, air mate nak tumpah...sume aku kena tahan. Dh mule nak nangeh...lepas tuh, brenti. Byk yg aku nak buat. Byk ati aku nak jage. Paling menyakitkan skali menahan sebak mase aku kena ragut dulu...aku tahan yg paling superb skali. Tak siape pon perasan...seolah mende tuh tak terjadik. Sedangkan dade dh berat...n pale aku dh sakit. Smpai kena ungkit agik lupe flush jamban:D

Well, today is my day. Smpai ibu akhirnye bla jek dr bilik aku. She knew dat I need my time. Aku tak kisah die tak memujuk macam ibu2 yg len. Sbb aku rase, I just need dat time for myself, kan...

Aku dh simpan sume. Including presents yg patutnye aku leh gune kalo nak gune. Aku tibe2 rase macam bagus jugak aku simpan segale kotak present tuh. Taklah payah aku nak carik tpt simpan. Siap dgn balut balik sume kotak. Dh la tuh...kotak balut lawa, tampal2 sticker..huhu. Kurang2 besok, kalo dah mati...taklah nampak macam smpah sarap...huhu...

So....?Ade yg nak ketawe ke? Still making assumptions? U're rite...aku mmg jahat. But jahat2 aku, I won't let anyone talk badly about him. N aku rase...aku jahat, tp aku tak jaja cerite partner aku kat org. Kalo pon org tau...ape sangatlah. Mungkin sekadar cukup utk org buat assumptions...Yg aku takkan amik pedulik. Janji...aku jage name partner aku. Itu bukti sayang...n bukti respect aku kat die...no matter what it cost...Buatlah andaian, katelah ape saje. Tp cerminlah diri sendiri dulu, k...

Aku rase, takyah la ckp byk agik. Just nak bgtau...Cik Sha dh kemas bilik pade tarikh ini! After 7 months...huhu. Mmg number 7 nieh connect ngan aku la. Hihi...no more tears after dis, I hope.

Aku tgk cite Cinta Tsunami nieh. Oklah, walopon ade part yg aku nak komen n kutuk. As usual...aku tak suke cerite cinta org kaye. Itu pasal, kalo bace buku cinta Melayu nieh kadang2 aku menyumpah, kalo tgk movie aku meluat. Bknlah aku benci cerite cinta..tp biarlah yg natural n berpijak pade bumi yg nyata, kan. So, Cinta Tsunami nieh...okaylah. Tak melalut sangat. Bagus pengajaran yg die bg pon. More to frenship than cinta, kan. N realistically than byk2 story cinta yg len. Sooo...sok episod akhir. Puas ati ngan ending die! Congrats Ogy Ahmad Daud!

So...arinieh kite letak lagu Broery yg Ibnor Riza nyanyi balik tuh. Soundtrack Cinta Tsunami...Cukup derita smpai di sini...fulllaaaammaaakkkk...:D

No comments: