Thursday, January 12, 2006

everyone worth knowing



LOOK WHAT YOU'VE DONE -JET

Take my photo off the wall
If it just won't sing for you
'Cause all that's left has gone away
And there's nothing there for you to prove

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
Oh well, it seems like such fun
Until you lose what you had won

Give me back my point of view
'Cause I just can't think for you
I can hardly hear you say
What should I do, well you choose

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
Oh well, it seems like such fun
Until you lose what you had won

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
A fool of everyone
A fool of everyone

Take my photo off the wall
If it just won't sing for you
'Cause all that's left has gone away
And there's nothing there for you to do

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
Oh well, it seems like such fun
Until you lose what you had won

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
A fool of everyone
A fool of everyone

Huuuuuuuuuu...penat lagik. Mate rase macam nak lelap sangat nieh. Takpe, kite taip slow2..hope tak tertido. Okeh la ape nak cerite?

Takde mende sangat. Malas nak cerite aktiviti yg sbnrnye. Tapi arinieh aku punye kemuncak mission. Tak tau laaaa...macam kabur jek nieh. Cam sedih pon ade jugaklah sbb kabur. Tgh sabo giler2 nieh...huuu...:(

Arinieh aku blaja pasal view bangse len pade dak pompuan Melayu. Mostly, dlm bidang professional. Slalunye...diorg rase, dak pompuan Melayu takkan kemane. Sbb at the end of the day, sumenye akan kawen, branak, n takleh nak teruskan career cam biase. Dak pompuan Melayu hanye sebok nak berboipren, pasif dlm kerja, tak reti bersosial secare sihat, prejudis, n mostly, tak reti ckp omputih! Hah! Inilah pandangan org pade org Melayu. Aku dgn directnye td diajak utk bercerite hal cenggini. Ntahlah, I had my own answers...aku ade opinion aku. Tp, dlm diam...aku tak sekat kebenarannye. Bab prejudis tuh, aku takleh ckp ape, most Malay gals...yg aku tau, ade sket pangai prejudis nieh. Aku pon ade prejudis gak. Tp cam la bangse len takde yg prejudis kan?! Haiii...kdg2 hangin gak aku bile soal2 camnie dibangkitkan. Cume, nak marah pon tak bleh. Mmg ramai org yg suke pandang serong kat org len, pastu kuat mengumpat. Tak cube nak kenal, tp cepat2 jek nak buat judgment. But, aku rase agak boringlah bile mende camnieh dikaitkan dgn bangse. Aku fed up jugak bile org kate dak Melayu takde idea langsung. Tp...sume org ade pendapat masing2...let's just hear it. Kalo ade yg aku rase aku nak argue, aku argue...but most of the time aku senyum & gelak. Dlm ati Tuhan jek yg tahu. Suke ati ko lah, manggis!!!Hehehe...

Balik td, singgah Kinokuniya. Penat jugak sbnrnye, tp singgah lepas gian jap. Ingat nak ajak Cik Ayen lepak ngan aku, tp die kate kaki die injured. Tak sempat plak aku nak bertanye camne leh injured (rasenye baru arituh kite ckp dlm tipon kan, ko elok jek!). So, last2 aku tak jd lepak ngan Cik Ayen...aku jln gi KLCC. Setelah sekian lame...aku mengelak dr menapak pi KLCC tuh. Setelah sekian lame aku nak mengelak mandang arah taman n bench tu! At last....

Aku kuatkan semangat nak gi KLCC, walopon aku tau aku akan rase semacam ngan tpt tuh. Aku akan rase semacam bile lepas Maghrib baru nak amik LRT ke KL Sentral...walopon satu mase dulu sume tuh jd rutin mingguan aku! Huhu. Tp, aku jln straight, jgn pandang kiri kanan...naik atas pakai lift, trus Level 4 kat Kinokuniya. Jgn pandang bench tpt aku slalu dok dulu, trus pandang buku2! N last2 aku "tenggelam" ngan buku2. Arinieh spesel sangat sbb aku jupe Special Edition O Magazine. Aku dh lame berangan nak bace O Magazine (Slalu mende nieh ade cover plastik). Tibe2 yg special edition tuh ade yg leh bace, aku trus amik n bace.Nak bace sume mmg tak larat, so dpt la flip n tgk2...jgn tak tgk! Cik Sha mule senyum lebar. Tgk lagik buku len...n my dream "HP: Half Blood Prince". Bace smpai part Dumbledore mati tuh (aku kan bace dr belakang ke depan). Tp lepas tuh, dgn rase sedih...letak balik kat shelf...jap lagi dh nak balik:(

Byk sangat buku yg 20% off. Byk sangat children books yg dh turun harge. Aku kan dr kecik suke Enid Blyton...byk sangat buku die! Set yg Lemony snickets pon dah murah skang. Best nyeee...tp takleh bli. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Pastu kan, aku jupe HP punye collector's item! Geram sangat. Aku bukanlah geram ngan Harry Potter, tp aku mmg suke mende2 camnieh! Aku suke buku die, movie die...walopon aku tak minat watak HP himself. Senang ckp, aku mmg minat sangat hasil kerja JK Rowlings nieh...kreatif!

Dlm pade tuh, aku jupe buku cite aku...buku Arthur Golden: Memoirs of Geisha. Eh, aku dh cite ke aku dh abeskan buku tuh ek? Hmm...dh abes dh bace. Nanti aku letak komen, k. Tp tadi mase nampak org belek buku tuh, rase nak senyum jek. Hepi cuz aku dpt buku tuh...hihi...kalo sape pi Kinokuniya skang, buku tuh tgh mahal..hehehe...

Aku ade buku len yg aku berkenan agik nieh:
1.Everyone Worth Knowing - Lauren Weisberger
2. The Bitch Goddess Notebook - Martha O'connor


Nape aku suke buku2 nieh? Becuz aku tgk ayat die mudah, senang nak paham. Macam buku Arthur Golden sume tuh aku suke, tp cam buku2 nieh, kisah die simple...so ayat sume simple. Pastuh, kisah2 nieh bukan la kisah chentan...byk pasal kerje, pastu kisah frenship yg gile2. Aku pon terkejut tajuk buku tuh "bitch goddess"...ganas betul,hehe. Tp lepas aku tgk buku tuh pasal ape...cam best plak. Lgpun byk nye buku yg wat saiz besar2...harge smpai 40-60 per book..giler mahal...smpai bile2 la aku takkan mampu...

Pastuh, aku pon jln2 keliling KLCC sume...asal2 nak usha barang kat Ombak, nak tgk betul ke vase die mahal sangat macam yg Eric pakai dlm Casa Impian tuh (bkn nak beli, usha je!). Pastuh...usha2 la U2...ade shirt tuh cantik tul...tp mmg duit takde, so pandang2 jelah. Just feast my eyes...sbb arinieh, kegunaan utk berjalan adelah utk merelease tensen. Tuh pasal balik pon lambat sket. Pastuh...jalan2 agik...skali ade org nak banje. Hehe. Kat Dome. Aku cam kire2 jgn over bajet org tuh, last2 aku order Ice Vanilla Latte. Vanilla is alwiz my fav kan...kalo ice-blended pon aku suke vanilla gak. So order la vanilla. Tgh2 duduk2 tuh...nampak Chef Wan pon minum situ. Rase nak gelak jek tgk Chef Wan (ensem agik ayah aku..hehe). Tp die bagus la. I saw him with an old woman...siap pegang tangan agik jln2, tunjuk2 tpt. Macam mak die jek. Bagusla tuh...

Lepas gi Dome, ingat nak balik...skali jalan2 agik. Mase tuh ternampak la kedai jigsaw puzzle. My perberet kedai la! Kat Midval pon ade kan, lagik besar la dr kat KLCC. Tp....yg aku suke tuh kat KLCC nye display lawa giler...ade gambo geisha byk la (yelah, skang sume nak wat pasal geisha, buku2 geisha dh byk lak tibe2 kat Kinokuniya tuh). Tp aku tak kisah aaa pasal gambo geisha (sbb aku geram tgk kimono n sakura dlm gambo tuh je..hihi). Yg paling aku suke ade jigsaw anime! Ade Naruto...Rave..ade macam2 la! Comey sangat...ish..geram! Tp harge???? Hihihi...tutop mate pastuh bla je la...huuuu...

Last2, balik laa...kang dh malam plak. Tp cam hepi sangat arinieh sbb leh lupe dunia kejap dlm Kinokuniya...Ringannye pale tibe2!

Mase dlm train...tibe2 aku terpandang seseorang. Muke yg sangat familiar. Sebijik! Tp tak mungkin org tuh...sbb die brenti kat Bangi. N dr gaye ckp, gaye die senyum n gaye2 yg len tu...tak same la dgn org yg aku ckp td. Len sangat, so aku rase..tuh org len. Cume yg tak selesanye...mase aku pandang arah tuh (sbb dok dlm kerusi merah yg tak best dlm komuter tuh), org tuh pon pandang aku gak. Aku pandang la blakang..mane tau pandang org blakang. Mamat Indon tgh berborak. Aku pandang die balik, die senyum lak kat aku. N tibe2 jek aku rase cam nak marah ngan die. Bile die senyum...muke tuh bertambah sebijik! Ish...rase nak marah sangat. Pastuh, aku pandang tpt len...die still pandang arah aku. Aku wat dono jelah, maybe sbb die ckp ngan makcik sebelah die, so...terpandang arah aku. Bile aku tak pandang, die wat gesture pelik2..so, terpandang agik. Pale pon sakit, asek nak tunduk takmo pandang die. Duduk dh la mengadap nieh! So...last2...aku diam jek. Smpai Bangi, die turun. Aku cam angkat pale. Die tgh tgk. Before die turun...die senyum yg semacam kat aku. Aku cam tak tau nak kate senyuman tuh camne...nakal pon ye...macam gatal pon ye...senang cakap...senyuman yg digunekan utk menarik perhatian...Aku tak senyum balik, just wat dono. Mase pintu train dh nak tutup, before train gerak, die pandang kat cermin aku dok tuh. Die senyum...but, ntah apasal aku takleh balas lak die senyum. Aku tibe2 rase cam takmo membalas senyuman org yg seiras mamat tuh. Ish..apasalla aku nieh..bodoh betul! Tp tak tau nape bile aku nampak die...aku rase nak marah. Mengong aaa Cik Sha nieh...huhu...

Mende nieh dh 2nd time. Mase aku gi opis Su...jd camnieh jugak mase si Rahman, dak opis die tuh tegur aku. Hish, ape la mengong sangat Cik Sha!

Okeh...lame aku amik mase nak menaip utk bercerite nieh. So, arinieh, besides ade isu racism, ade isu punctuality (aku lambat arinieh, huuu), aku ade isu len: tibe2 takleh nak menggatal! Adehh..apasal ek. Aku cam dh tak reti nak buat muke gatal aku tibe2. Tak dpt mengambik kesempatan! Ish2 Cik Sha....

Aku lalu nak pi LRT td, ati aku rase cam kena carik2 plak. Naik LRT...rase cam kena koyak2. N bile aku step n nak bli tiket, tibe2 rase sumenye cam nak kena bakar. Aiseh...bosan bile memori reform dgn sendiri dlm otak. Sebbaik ade Kinokuniya, ade kedai Jigsaw Puzzle...n ade org banje minum ice vanilla kat Dome! Senyum la walopon bibir rase nak membengkok ke bawah, Cik Sha!
p/s: Layan Jet mase kat Topshop. Masuk Kinokuniya humming lagu HP sowang2...hihi...gilerrr...

No comments: