Tuesday, January 24, 2006

kitty ku!

Image hosting by Photobucket

HAND IN MY POCKET-ALANIS MORISSETTE

I'm broke but I'm happy
I'm poor but I'm kind
I'm short but I'm healthy, yeah
I'm high but I'm grounded
I'm sane but I'm overwhelmed
I'm lost but I'm hopeful baby
What it all comes down to
Is that everything's gonna be fine fine fine
I've got one hand in my pocket
And the other one is giving a high five
I feel drunk but I'm sober
I'm young and I'm underpaid
I'm tired but I'm working, yeah
I care but I'm restless
I'm here but I'm really gone
I'm wrong and I'm sorry baby
What it all comes down to
Is that everything's gonna be quite alright
I've got one hand in my pocket
And the other one is flicking a cigarette
What it all comes down to
Is that I haven't got it all figured out just yet
I've got one hand in my pocket
And the other one is giving the peace sign
I'm free but I'm focused
I'm green but I'm wise
I'm hard but I'm friendly baby
I'm sad but I'm laughing
I'm brave but I'm chicken shit
I'm sick but I'm pretty baby
What it all boils down to
Is that no one's really got it figured out just yet
I've got one hand in my pocket
And the other one is playing the piano
What it all comes down to my friends
Is that everything's just fine fine fine
I've got one hand in my pocket
And the other one is hailing a taxi cab...


Hmmm!!! Ape nak cite. Pk...pk...pk....tingggg!!!Okeh la, meh kite cite.

Okehlaaahh....sbnrnye arinieh aku nak cakap pasal:KAWEN DAN MULUT.

Ahaakkkss...ape?! Kate aku dh buang tebiat? Neeeehiiiii...neeeehhiiii....belum lagik. Aku nak cakap sal kawen nieh, sbb td aku br berbincang ngan ibu aku sal cerite kawen nieh. Huhu...

Aku belum nak kawen agik. Tuh aku cakap awal2la. So, kalo agak2 nak mengumpat kate aku gatal, agak2 la. Sabar dulu. Bace betul2...masing2 pergi sekolah, kan! Ini bukan cerite aku nak kawen. Nieh story len...(nak bace, bace...taknak bace...podah...:P)

Aku sbnrnye pening sket. Sbb lately, org ramai nak cadang nak kawen anak. Yg aku pelik tuh, byk2 org...cerite ngan ibu aku plak. Takde org len ke. Huhu. Aku bkn pe...kadang2 tuh aku kesian plak kat ibu aku. Rasenye, macam la org tak paham yg ibu aku nieh byk tanggungjawab. Byk masalah len die nak pk. Apasalla dok p cerite kat ibu aku. Tuh yg aku kdg2 panas jugak la.....huuuuuu...

Aku bkn pe, aku tak brape minat ibu aku nieh menceburi bidang informasi remeh nieh. Senang cakap, aku tak minat kalo ibu aku tau hal org. Lagik2 bab2 macam nieh, melecehkan. Bukanlah aku tak bagi ibu aku berkawan...tp aku rase bab2 gini ade masenye aku malas nak ibu aku tau. Nanti, balik2 die mesti cerite kan. Ramai2 org takkan die nak cite ngan ayah. Anak2 bujang die tak masuk column gossip2 nieh. So, balik2 Cik Shaaaaaa jugaaakkk...balik2 Cik Shaaaaaa jugaakk....tuh yg aku malas.

Macam baru nieh, ade yg nak kawenkan anak. Baye aku. Aku kenal dak tuh, pernah la berborak. Kalo jupe pon, kitowang taklah rapat...tp leh la nak bercerite. Budaknye baik, lawa, cantik, pandai. Sume complete. Kire kalo letak sebelah Cik Sha, sure Cik Sha nampak senget abes punye. Hehe. Nieh serius n ikhlas memuji! Smpaikan, dak tuh pernah la cerite kat aku, mase die sekolah menengah, ade sowang classmate aku mase sekolah rendah nak ngorat die. (Kak Sya n Cik Din sure kenal nye sape mamat nieh). So, kat situ la kirenye tahap kehebatan minah nieh...

Aku takdelah jeles. Mmg die lawa, mmg die hebat. Aku pon mengaku, in fact aku rase aku pon admire. Cume dek die baye aku...kadang2 aku jd menyampah plak ngan persamaan umo nieh. Wat aku jd tak selesa n boring je. Biaselah, mak2 kitowang tak ape2, tp org suke sangat menyibuk kan. Dr dulu agik, bile aku ngan anak2 sape2 pon aaa(lagik2 cikgu cikgi), kalo umo dh dekat2, mulela ade yg nak compare. Mulela ade yg nak kate macam2. Kadang2 mak2 tak kate ape, org luar yg lebih2.

Tak payah ckp banyak la. Dgn Puan Syariza pon aku kena gak (walhal kite kawan, kan Kak Sya!). Nieh tak pernah cite agik la. Kat tuan punye badan pon tak pernah cerite gak. Dh ade Syahmi baru la Aunty Sha ckp. Sbnrnye ari Kak Sya kawen tuh pon ade rase marah gak. Bukan...bukan marah ngan kakak pengantin aku tuh, aku marah ade org yg dtg tuh. Mase tuh, aku tgk Kak Sya bersiap (yg pakai baju songket purple tudung lawa tuh!). Pastuh, aku pon nak siap. Sbb mase tuh kan 1st time jd pengapit kan...so cam nervous gak, takut terjatuh plak bawak payung pengantin.(hehehe..kasut tinggi sbb pengantin tinggi, pengapit rendah...ahaks!) Skali, mase tgk pengantin kena dandan lawa2(mmg lawa pon kan), adelah org2 dtg tgk. Aku nieh, kenal tak kenal aku greet jelah. Jgn jd kurang ajar, kan. Tibe2 ade la org2 nieh...mak pengantin kenal, mak aku pon kenal. Diorg beriye2 la nak pi salam Kak Sya. Yg aku geli ati, beriye2 plak tuh...macam baik gile je (walhal aku tau nieh, diorg kaki mengumpat paling besar kat sekolah ibu aku tuh!). Aku tak kisah laaa..malas aku nak cakap ape. Aku salam la. Yg best, ade la yg salam...ade tuh plak, buat2 tak nampak trus pi kat Kak Sya. Ade tuh lagik, yg salam muke semacam. Hahahaha...geli ati aku. Aku mase tuh, tak tau nak kate feelings aku camne. Aku marah pon ade (apelah, aku nie budak...die org tua pon macam nak carik gaduh). Tp paling aku rase arituh ialah geli ati. Konon macam tinggi budi bahse sorang2...tp mulut kat belakang, masya-Allah!(diulang sekali lagi, ye kawan2).

Disebabkan diorg dh masuk, n dah wat gesture2 tak seronok tuh...so, aku pon beredar (kalo akak pengantin perasan, aku kuar kononnye sbb nak bwk mak andam siapkan pengantin laki). Aku pon buat tak reti jek, mane tau prasaan aku jek. Skali, mase nak fetch pengantin nak amik payung n bunga...terserempak ngan diorg2 nieh. Masih lagik macam tuh style dowang. In fact, muke terkejut dek aku kawan ngan pengantin tuh tak ilang2 lagik. (part nieh nak tergelak plak aku). Siap tanye lagik camne aku leh ade situ. (best betul...macam tak kenal ibu aku je!). And...part yg paling best skali kan...part diorg mengutuk. Ckp tak reti nak slow....siap aku leh tangkap lagik. 1stly, seperti biase...diorg suke bisik2 n gelak2. Pastuh, komplen aku gemuk. 2ndly, komplen...macam mane aku leh kawan ngan pengantin (yelah, aku nieh mane de "class", takkan aku ade tpt plak kat kenduri gempaq macam tuh!). 3rdly, mengumpat ibu aku! Hahaha...best kan! (kebetulan ibu aku tak dtg kenduri tuh, so....senang la kan!). Kalo ikut aku, sure nye aku lempang sowang2 sbb mengate mak aku...jaje cerite macam2. Tp aku sabo, wat tak layan...yg penting tanggungjawab kat kwn. Kenduri pon bukan kenduri dowang, kenduri kawan aku, kenduri cikgu aku. So...aku diam jek!

Tak berakhir di situ laaa...muke terkejut aku jd pengapit pon ade. N paling best skali...umpatan2 tak abes2. Aku cume senyum jek pastuh, sbb bukan sume org macam tuh...ade gak yg baik. Macam mase aku bertembung ngan Kak Salmah (kerani sekolah), die salam ke, ape ke, okay jek. N Cikgu Ijah pon okay jugak...kalo aku kat kenduri...bile die ade, aku slalu comfortable sket. Mase tuh, macam sedih jugak...aku alone...org yg ibu aku kenal2 ade. N mase tuh macam2 masalah, kan. Sebbaik akak pengantin aku ade...ape jd pon, die jugak yg baik...hehehe(puji ibu Syahmi nieh!). So,if u wonder nape aku balik agak awal lepas kenduri ko...now u have the answer, k?

Yg aku kelakar tuh, org2 tuh anak2 diorg kecik2 agik (kalo anak dah besar2, dh pergi jauh...dh paham idup org anak dh besar, takpe jugak kan?) Kire kalo ikutkan, mude dr ibu aku. Tp mulutnyeeee...masya-Allah! Kadang2 aku tergelak tgk dowang nieh. Even td, bile aku cerite kat ibu...walopon die tak gelak, tp aku gelak. Sbb? Aku rase kan, diorg tuh mmg pelakon2 yg bagus. Aku takleh lupe rupe masing2 mase tuh! Pastuh...masing2 ade anak. Anak kecik lagik. Jauh lagik perjalanan...so, pkkanlahh...

Aku tau, sepanjang aku blaja kat UNITEN tuh pon, org esp. org2 tuh dok compare la. Kebetulan, kat situ ramai plak yg blaja. Aku nieh dah anak org ke-4 pon kat sekolah ibu yg blaja kat situ. Tp sbb 2 lagik lelaki, aku ngan Kak Sya yg pompuan...ade jugak yg ckp2. Mase ibu kate amik accounting, ade jugak yg compare...nape tak amik engine (suke ati aku la, itu pon nak jd bahan). Paling best tuh...ade jugak bising, Kak Sya nye fam ade duit anta blaja sane, ibu aku...ade ke? (kan ade loan? lgpun apelah nak compare2...kitowang baik jek sesame sniri)

Tuh bkn kali pertame. Aku sekolah rendah dulu lagik teruk! Sakit pale weh! Mase tuh, aku dak kecik...ape aku tau. Tp kan, diorg nieh ade yg tak paham2. Umo kanak2 tuh tak jd ape lah! (bile anak org len, sentiase ade phrase "kecik agik", tp aku tak pernah "kecik agik"). Kalo tak puas ati, sound direct je. Senang jek cakap: "Anak cikgu, kalo tak score...memalukan aje!" Aku dh kena cenggitu dulu. Ade tuh...sbb die ajar aku math (ibu aku plak ajar math kelas Cik Din).Ibu aku nieh ajar aku kat umah. Bile aku buat betul dlm exam, die bleh agik kasik aku salah! Jawapan betul. Die kate konsep salah. Aiikk...nak kate konsep ibu aku salah, cakap jelah. Nieh anak die yg jd bahan. Pastuh, ade jugak dgn tak segan silu nye mengumpat ibu aku depan aku. Aku budak2...aku ingat lagik ape org cakap. Dewase ke cenggitu ek? Aku slalu kena buktikan aku bagus jek. Aku blaja rajin2...aku wat sume betul2. Aku rase aku nak join kelab ape, team ape...sume aku buat sebaik mungkin seboleh2nye jgn sekali2 ade campur tangan ibu aku! Aku untung ayah aku pon cikgu...kalo ape2 kadang2 ayah yg tolong. Yg paling aku takleh lupe kan...ade sparuh tuh buat cerite macam2 kat ibu aku. Ingat agik...kadang2 ade yg suke, kalo aku kena rotan. Aku pernah kena masuk stor sukan...pastu kena rotan ngan ibu. Sbb? Aku salah buat latihan, pastu ngadu kat ibu aku...Ibu plak mmg tak suke dgr org cakap sal anak die, aku yg jd mangse. Sakit betul badan aku. Smpai arinieh Cik Sha rase! Smpai arinieh jugak aku ingat sape yg pi cakap tuh! Seingat aku smpai ke besar nieh...tak pernah sekali pon ibu aku bising pasal anak diorg....tuh yg aku kecik ati sangat

Skali mase dpt masuk SBP pon org dh cakap. Siap pernah agik aku rase ade yg cube ckp ngan aku....jgn susahkan ibu, sekolah jek kat Seremban. Tak payah masuk SBP~! Cube kalo anak diorg masuk SBP, aku ckp camtuh...kecik ati tak? Aku nieh....tak suke la nak carik gaduh. Tp kan, apasal tak habis2 nak menyibuk. Aku masuk jugak asrama. Pastuh, kebetulan ade plak anak kwn ibu kat situ, bercakap lagik. Aku nieh tak hebat la..itu la..ini laaa (sah2 result aku masuk situ cukup, kelayakan pon cukup). Ntah mane silapnye...aku kuar dr sekolah tuh result okay. Tp anak kwn ibu tuh, walopon result ok, Math pulak B. Kadang2 aku nak jek cakap...budak tuh tak silap ape, tp yg org mulut teruk sangat. Cube la jgn compare...mmgla, ibu aku bkn org senang. Tp tuh pasal la jgn kaco. Sbb kalo kaco pon bukan dpt duit kan! Hihi. Geli ati aku. Bile org compare, kadang2 aku rase bahanenye kena kat org yg tak berdose la. Macam dak tuh, die okay....mak die okay (aku suke). Tp masalahnye, bile org compare, kdg2 aku rase Tuhan tuh tak suke org kuat mengumpat....

Baru nieh, abang kepade dak yg satu sekolah ngan aku dulu tuh kawen. Aku kenal die, aku kenal abg die, adik2 die. Baik plak ngan mak die. Kwn ibu aku tuh, dtg la umah...kire jauh jugak travel. Hepi ibu aku die dtg. Beriye berpeluk2kan. Beriye die mengajak aku dtg. Tp...awal2 lagik mase lepas jek org tuh balik, aku dh pesan kat ibu, ajak anak len. Aku nieh, suke pi kenduri...pahala, rezki jugak kan. Tp, aku taknak ape yg dh jd mase kenduri Kak Sya jd dpn ibu aku (buat nye diorg berbisik2 depan ibu aku, kesian ibu aku kan!)Tp aku tak ceritelah ape sbbnye kat ibu. Aku just ckp, aku malas...lgpun ade cerite nak tgk. Lgpun, aku dh usha....kalo anak Cikgu Ijah si Ajai tuh tak pergi, aku tak gi. Bkn peee...kang, kitowang nieh dah biase sesame sniri kalo kat kenduri. Lagik2 ngan org2 camtuh. Ntah camne, ibu aku pon tak gi akhirnye. So....kenduri tuh kire setel la.

So, berbalik pade soal kenduri kawen si Khairiah nieh (dak yg nak kawen tuh, hehehe...dekat nak same name ex aku..hihi). Si Khairiah nieh mmg la baik...aku kenal. Tp aku dh cakap ngan ibu, kalo org cerite...dgr jek. Tak payah cakap ape. Senyap! Jgn komen ape2, jgn cerite sape2. Mulut tuh jage...(trust me, sejak aku abes sekolah, aku yg strict ngan ibu aku...huhu).

Aku tau mak die suke cerite sbb kitowang sebaye. Kenal plak. Ibu suke cerite kat aku nieh...sbb die nak kenakan anak dare die! Hehe. Die nak ingatkan aku la tuh. Tp...aku dh cakap, kalo org cakap sal anak die, dgr. Tp jgn sekali2 pi cerite sal anak ibu kat org. Jgn sekali2 cerite pasal ayah kat org. Ape jd dlm umah kite, hak kite. Cerite kite je. Tak payah cerite kat org. Lagik2 hal rumah tangge...jage baik2. Tak payah cakap. Aku tau ibu tak cerite sangat. Kalo ibu cakap pon, sikit2. Tp aku dh warning...sebolehnye jgn ckp langsung. Kite idup care kite!

Ade org die cerite sal anak, sbb bangge. Biaselah, mak2 die suke la ckp sal anak...sbb tuh harte die. Tp kat aku, org tak tau ibu ade anak pompuan pon takpelah. Aku pon tak rugi. Jgnlah cakap. Sebolehnye pon...mane aku blaja, bape result aku, aku keje mane pon tak payah cakap! Kalo adik2 aku dpt result peksa...bagus tak bagus jgn cite! Kadang2 ade org suke amik kesempatan. Die jaje cerite ke sane ke mari. Ceritenye sikit dibesar2. Aku even ckp ngan ibu...ape ibu masak pon tak payah ckp. Sume tuh pon leh jd bahan umpatan org!

Kenape sbnrnye jd camnieh. Senang. Ibu tuh wat sume utk kitowang. N dh jd lumrah pompuan nieh, suke cite pasal laki masing2. N suke amik tau pasal laki org! Anak org! Kalo rase pelik sket, mulelah sane sini bercakap, kan?! Padahal kite langsung takde nak amik tau pasal die. Yg aku pelik tuh, ibu aku...mase si pengumpat kat kenduri tuh masuk spital, ibu aku yg pergi. Die nye laki meninggal...ibu aku yg pergi. Anak die pon ibu pernah ajar. N die bukanlah topik popular pon kat umah aku. Baik kitowang cite pasal bola, lagik syiok!!!Hehe...

So, as for my discussion with my mum today. Ibu cerite ngan aku sal Khairiah. Die nieh dak medic, lame agik nak blaja. Bakal husband die pon engineer, dh keje 3 thn. So...dh smpai mase nak kawen, walopon tak abis blaja lagik. N then, biaselah Cik Kiah...usik aku. Huhu. Aku just cakap...kalo aku rase nak kawen, aku kawen. Kalo tak, jgn cerite. Jgn pandai2 carikkan! Itu yg penting. Aku slame nieh, sebolehnye setel sume sniri. Sebolehnye kalo ade prob, jgn kuat menanges (nanges tp jgn depan ibu). Sbb....aku taknak dianggap tak matang n nnt dianggap tak matang jugak mencarik jodoh aku. So, biarlah aku dipercayai dlm hal2 berkaitan dlm idup aku nieh...aku taknak ibu tak yakin sal aku...

Paling penting!!! Aku dh ckp ngan ibu aku. Maybe cam org len, parents mampu nak sediakan ape aje pasal kawen nieh. Bak kate wan aku, pandai2 la mak bapak carik duit kalo anak kawen, itu tanggungjawab mak bapak. Tp...dlm kes aku, aku tau parents aku tak mampu. Aku sedar tuh. So, aku dh kate...selagik aku tak dpt ape yg aku inginkan dlm life aku nieh, aku takkan kawen. Mmg la lambat kot nak kawen nieh, aku pandang depan pon gelap. Mende camnieh, rezki Tuhan kan! Ibu td ckp laaa..."Sape nak simpan anak dare lame2, yang....Nnt jd cam Mak Lang ko..." Die set smpai aku umo 25...lepas tuh die tak pedulik...aku dh kena start serius sal nieh (huuuuuu...takkmoooooo!!!! Thn depan je tuh!). Tp, aku dh ckp:30. Lambat kan?! Biarlah...itu rezki. Aku tak kate aku nak set sume...aku tak kate aku tolak rezki. Itu terpulang pade Tuhan...Kalo dh rezki aku akad nikah pon, aku kawen jugak kan:D

Aku bukan peee...sejak kebelakangan nieh, aku slalu pesan kat ibu. Jgn la jd cam org....suke cerite2 sal anak kat org. Nnt besok, ape2 jd...malu. Ade org, die kalo anak nye result bagus...cerite menggunung. Kalo anak pi blaja tinggi....cerite gile2. Anak ade boipren...abes macam anak die jek yg laku. Pastu sok2...anak2 macam2 hal...anak nye result SPM teruk tak macam PMR ke, anak kena buang u ke, anak clash ngan boipren ke...dh malu kan...Aku taknak anak2 ibu jd camtu...aku taknak ibu malu cenggitu...

Kesimpulannye, discussion aku ngan ibu aku arinieh byk bercakap pasal mulut, keluarga n kawen. Ape jd ngan fam nieh, kite jelah yg tau hakikatnye. Kalo kite tak tabah, byk setan nak hasut. Org yg nak jd setan menghasut pun ramai. Yg paling bagus skali org tau sket tapi suke besar2 nieh. Dah takde keje len. So...aku harap Puan Kiah...bondaku cayang...jgnlah byk bercakap lepas nieh. Biarlah org cerite byk, kite jd tukang dgr dh leee..

Pastuh, aku rase kalo cite sal kawen, takyah la cite kat aku. Takyah la tanye bab kawen ke pe...sbb aku mmg taknak kawen agik pon. Org len nye anak byk cite2 nak berkeluarge...dh ade boipren tercayang....dh lebih sayang ke ape ke..aku pedulik ape. Aku taknak jd camtuh, aku takmo la. Ade, adela. Org len nak kawen, aku tak halang. Aku malas nak ckp ape...nieh aku tak kawen, dh takde boipren...single mingle pon org menyibuk macam2. Besok kalo de boipren ke, nak kawen ke....org sebok nak tau macam2 jugak. Apasal la pompuan macam nieh. Memalukan pompuan jek..

Aku lgpun wisau ibu aku jd cam aunty aku. Anak ade boipren ke, org minat kang...kecoh! Pening aku. Paling suke cite kat aku la, sbb aku nieh tak pernah agik bawak blk boipren. Kalo ade boipren pun tak seromantic cam anak2 die n bakal2 menantu die tuh. Kang mulelah cakap..."Along tak macam ko nieh...die ramai org minat!" Pastuh kang mule cerite plan die sal wedding anak die, angan2 serta harapan (tp cousin aku ckp, die dah broke up ngan dak yg aunty aku suke tuh) Tuh pasal la aku fobia takut ibu aku nieh jd cam akak die....huuuu tolong! Hihihihihi....geli tul ati aku. Lantaklah nak kate pe. Tp tuh la contoh paling best nak kate pasal compare nieh. Sume nieh macam satu persaingan. Tp as usual...aku masuk telinga kanan, kuar telinga kiri...Mane la aunty aku tau aku ade peminat ke tidak...siang malam cerite sal anak die jek..ihihi...

So, aku end up ngan conclusion la kan? Rasenye kowang paham ape yg aku nak smpaikan. Stakat nieh, aku tak kawen n lom ade plan. Itu satu. Satu agik...disebabkan lom kawen, aku takmo ckp byk sal rumahtangge org. Yg aku tau, arinieh aku dh luahkan isi ati aku kat ibu. Aku takmo, macam setgh org, suke cite sal rumahtangge, sal anak kat org. Aku harap ibu tak payah wat tuh sume. Kesimpulannye...aku nak family aku idup care kitowang sniri.

Satu agik...aku nak amik pengajaran. Jgnlah byk sangat ckp sal org nieh. Aku tak kawen agik. Takde anak agik. Pjg umo, lame nak idup. Sok, kalo ckp org...jd kat anak2 aku (kalo ade). Sok ckp byk, silap2 laki aku lari pulak. Takmo aku! Lagik haru kalo laki mati ke...adeh...takmo...nehii! So, jgn cerite sal kite sangat....jgn cerite pasal org. Ingat tuh! Yg penting jage mulut aaa. Aku harap dpt ctrl sementare anak dare nieh agik. Blaja wat pangai invicible nieh...huhu...Sok dh kawen, leh tau senyap mulut. Huhuuu....

End of story. Ade ke aku menggatal nak kawen? Takde kan? So, pk la sniri...ape aku ceritekan nieh. Jgn smpai kat kenduri kawen org yg org buat dgn penuh berkat pon, kite nak buat prangai. Malu la jd pompuan weih!
p/s: Arinieh layan lagu lame agik....my fav ever from Alanis.

No comments: