Saturday, April 01, 2006

rambut

Image hosting by Photobucket

YOU RAISE ME UP -WESTLIFE

When I am down and, oh my soul, so weary;
When troubles come and my heart burdened be;
Then, I am still and wait here in the silence,
Until you come and sit awhile with me.
You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.
[Instrumental break]
You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.You raise me up... To more than I can be.

Aku ingat lagik...aku tak pernah rambut panjang. Pendek jek. Boy-cut. Satu mase aku pernah buat rambut Mawi. Mase tuh, protest sbb sekolah aku nye peraturan kena rambut panjang. Aku plak menci rambut panjang. So, dr boy-cut....aku potong lagik pendek sampai rasenye macam dah abes rambut aku nieh. Mmg pemberontak! Hehe. Automatically...tindakan disiplin la kan!!! Huhu...nakal jugak aku nieh dulu bile diingat2 kan. Tp aku mmg tak suke peraturan sekolah yg satu tuh....simpan rambut panjang....sedangkan dr kecik aku rambut pendek.

Masuk U...still rambut pendek. Ade nak terpjg jek rambut, cepat2 aku pendekkan. Ntah apasal aku rimas. Aku rase kan, kalo bab feminin nieh bukan soal ko rambut pjg ke pendek...Walopon ramai yg kate aku mesti jd pompuan sejati...(mase tuh kurang sejati kot). Tp, aku tak pernah nak rambut pjg pon...

Tak sedar bile die ternampak. Kate die,tak sengaje nampak mase kat umah. Aku pon tak kisah la.Tp die tegur...nape pendek sangat rambut aku. Aku cam...tak tau nak kate ape. 1st time aku takleh nak lawan ape org tegur sal rambut aku. Yg aku ckp, "Suke ati aku la!" Tp...bile tibe2 die kate..."Suke ko rambut pjg. Kan cantik!" Aku wat tak dgr bab cantik tuh. Mmg word cantik...bukan word aku. Lawa, bukan aku. Yg aku dgr, die kate die suke aku rambut pjg. So...aku terpk jugak nak rambut pjg. Sekejap jek...lepas tuh aku potong lagik rambut. Maintain potong macam biase, sebulan sekali...

Smpai satu mase, tibe2 die kate..."Aku terpk, camne bf ko nnt, Sha?" Aku pandang jek. "Nape?" aku tanye. "Cube lembut sikit...." die dh mule bebel. "Dah lembut nieh kan..." aku start nak marah (panas baran jugak aku nieh dulu). "Tak cukup..." die jawab balik. "Lantaklah!" aku balas. Die senyum. Part tuh wat aku slalu mengalah. Bodoh jugak kadang2 aku rase camne dgn senyum die jek aku dh tak marah agik. Kitowang continue camtuh jek. Die mmg slalu concern pasal kelembutan pompuan nieh. N betape mase tuh aku nieh kuat melawan! Biarlah...

Arituh die pandang jek searian. Kitowang story sal bola cam biase. Tibe2 die kate, "Kalo la boleh aku tgk ko bercinta kan!" Aku, macam biase..melawan lagi..."Not a chance!!!" Pastuh aku sengih. Die gelak jek. Aku paham maksud die...lagik2 pasal aku yg baran n tak prihatin nieh. Bkn tak pernah die bebel kate aku patut bersikap pompuan...especially penampilan n style aku nieh. Aku wat bodoh jek...pedulikkan kalo aku nak jd diri aku yg sebenar. Waktu tuh...die sniri patutnye paham yg aku dh byk berubah sbnrnye! At least aku dh dressing cam pompuan compared ngan yg dulu2...lagik la tak feminin!

Die ade gf. Feminin. Tak tercapai kat aku standardnye. Aku ingt lagik...keje aku tlg cuci rambut awek die yg pjg tuh satu mase dulu. How I adored her hair! N kenape la aku rase cam rendah diri sangat ngan awek die yg feminin tuh! Tak tau nape waktu tuh la my turning point. Aku jatuh...teruk. 1st time, aku paham maksud frust...aku paham maksud menangeh sepuas ati. Mule2 aku nangeh sbb org yg aku syg nieh, aku rase bodoh. Trust me...tak tau bape byk kali aku menyepak dinding bilik mase tuh. Nak tahan dr menangeh. Aku benci menangeh sbb aku rase aku lemah kalo cenggitu. Tp, he was the 1st person yg ajar aku menangeh kerane itu. Especially...mase die kate, "U made all this possible! Tq, Sha! Sayang ko!!!" Aku rase macam nak melempang die jek...geram! Nk jek aku kate..."Kepale hotak ko sayang aku!!! Bunuh aku jelah!" Tp dah syg....nak lempang camne...aku senyum jelah. Dlm ati...pecah beb!

Tak sedar lepas tuh, aku tak ptg rambut lagik. Rase dh pjg sket, aku ikat...tp aku tak pernah nak potong. Sampai one day, aku bukak ikatan tuh...Azwa tegur...."Rambut ko dh pjg...." She looked so surprised n....extremely...hepi. N how impressed my frens were becuz aku dh rambut pjg. Diorg men rambut aku...ade skali tolong luruskan...tolong ikat...macam2 lagik. Walhal rambut aku taklah selebat dlm iklan tuh...well....

Sampai satu ari mase aku lepas rambut... Azwa pegang rambut aku...die cakap..." Sepanjang nieh la ko bawak diri, kan?" Aku angguk jek. Mase tuh aku rase sayu semacam tgk rambut aku. Die mmg tak tau...smpai arinieh. N bile kawan2 len bg remark sal rambut aku...Su akan senyum jek kat aku. Sememangnye 2 org nieh jek yg tau kisah sebenarnye: Azwa n Su. Syam bg adiah getah ikat rambut warne purple lagik! Die pon hepi aku rambut pjg...

Ibu plak, hepi ke? Ntahlah. Die suke jek...men rambut, tolong wat tocang....dll. Aku ade sumone pastuh. Kdg2 mase bf aku msg...aku tgh wat tocang...n he was so hepi about it. Bile tgh dok ngan die...kadang2 die carik tocang aku kat blakang pale nieh (mane nak nampak, aku pakai tudung...tp tocang tuh timbul sket). Die suke tarik tocang tuh. N aku tak terfikir nak ptg rambut sbb bf aku cam hepi jek aku rambut pjg. Die pon suke belikan getah ikat rambut aku. So, aku simpan la rambut nieh....

Baru nieh, mase wat product utk projek anak murid aku, diorg kait getah ikat rambut macam2 kaler. N diorg hadiahkan kat aku...dgn suke atinye. Aku mmg la terharu...mase diorang bg kotak tuh kat aku. Aku just diam jek. Arituh, ari Sabtu...mase camping aku bukak tudung....ade student aku men rambut...wat tocang kecik2....huhu. Macam2 hal kan....

Tp, aku tak bagitau. Maybe aku nak potong rambut aku nieh lepas nieh. Back to the way I used to be. Kenape? Sbb...aku nak start all over again dgn rambut baru aku. Aku taknak...bile aku sikat rambut, aku akan teringat org yg nak sgt aku rambut pjg tuh. N most of all...aku taknak lagik...bile aku wat tocang ke...n adik2 aku men tocang aku, aku trase macam org len yg tukang men tocang aku. Arituh, aku dh simpan byk getah ikat rambut yg die bg...aku dh taknak pakai. Mmg la syg...comey. Die suke bg warne pink, cantik sangat. Ade tuh, ade bintang2...tp biar tak payah pakai...

So..ape aku nak ckp nieh. Hmm...kesimpulannye...dis is one of the biggest decision so far. Kalo bole aku nak rambut aku pjg...kdg2 comfortable. Tp...aku taknak idup dlm kenangan laaa....Fresh start for me...Let it be sumthing dat will make everyone smile...

No comments: