Monday, March 19, 2007

mukhsin

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

KERONCONG HUJAN-PAK ATAN/ADIBAH NOOR-MUKHSIN OST

mega mendung di angkasa
hembusan bayu dingin terasa
gerimis berderai di merata
bagai mutiara

rahmat dibawa bersama
limpahannya meresap di jiwa
adakala bahagia terasa
meskipun duka nestapa

tika hujan turun
sayup mendayu lagu keroncong
merdu irama dialun
bersenandung

hujan membasahi bumi
melahirkan keluhuran budi
mengeratkan perpaduan suci
kasih sayang abadi


Mukhsin...citer yg dah lame aku tunggu~!Meh...aku nak bercerita kisah aku tgk cite Mukhsin.

1. Aku bace sokkaba, diorg kate Yasmin Ahmad ada filem baru. Name film tuh Mukhsin. Aku pon tertanye2 sbb tak silap aku mase tuh Hani Muhsin baru meninggal. A bit blurred mase mule2 dgr tajuk Mukhsin. Kalo namenye Orked at least aku rase aku tak se blur itu kot. But thereee...tajuknye Mukhsin. Aku jadi tak sabar dgn film nieh. Sbbnye? Mudah- dgr je name Yasmin Ahmad aku terpk dgn hasil2 keje die yg dulu yg amat memuaskan ati Cik Sha. Mesti sronok cite Mukhsin nieh...terbayang2 laaa...macam mane agaknye cite nieh...blur...tp dah boleh bayang keseronokan...
2. Iklan Mukhsin mule ditayangkan.Mule terpikir macam mane agaknye kalo dpt tgk cerite nieh. Hepi tak terkate la! Sbb tgk gayenye dr iklan Mukhsin...the Malaysian concept masih ade...aku makin hepi...n hepi...n hepi...Lagik2 bile ternampak si cantik pakai baju kurung, n Mukhsin (I presume) pakai baju Melayu petak2. Melihatkan Malaysian concept nieh buat aku berdebar2 nak tgk cite nieh...mesti seronok...n aku boleh bayangkan macam mane aku akan excited, se-excitednye aku nak tgk iklan Yasmin seperti setiap tahun bile tibe Raye, Deepavali & esp...Hari Kemerdekaan...

3. Trip aku ke Melaka mmg menyeronokkan. Waktu tuh, seminggu lagik dr tayangan pawagam Mukhsin. Aku dah berkira2 nak tgk cite tuh. Tp malangnye 8/3/07 bermakne ari aku bekerja. Kebetulan, aku bukan ade kat Seremban. Bandar kajang bukan ade GSC, TGV. Kalo ade pon aku kena pergi Serdang. Bayangkan students UPM berlambak, malas betul rasenye....Aduihhh...macam mane aku nak tgk Mukhsin nieh?

4. Dlm proses berangan lagik...tp kali nieh aku boleh bayangkan sket2 cite Mukhsin nieh. Puppy Love? Sweet. Aku tak tau nak kate ape, tp ceritenye mesti seronok. Cume aku bayangkan kalo Amani ade, mesti cite nieh akan lagik sweet. Me and my housemate Tanti went into serious discussion. We MUST do something to watch this movie. Teringat pulak cerite2 kitowang nak tgk same2 mase on the way balik fr Melaka arituh. Then aku call Su, Su kate.."Aku dah booking ticket dekat GSC IOI Mall, Puchong!" Waahhh!!! Me and Tanti melompat2 macam budak kecik!!!!!

5. Ari Sabtu. Keje. Siang tuh makan nasik beriyani kat Mamak Hassan. Macam liat betul nak pergi keje. Aku tak sabar betul nak tgk cerite nieh...Sampai rase malasnye nak jawab customer call. N obviously, ari Sabtu tak ramai org keje. Only me and the gang. Aduiii....bile nak pukul 2 pg?!!!! Sampai2 jek rumah...terus jek basuh muke. My housemate Cik Tanti tak tido lagik. We talked n laughed until morning. Bile pk2 pulak..we missed each other. Name je serumah dan setempat keje, tp slalu bz disebabkan takde mase. Ape lagik...mase nieh la kitowang amik kesempatan nak berangan2 tgk Mukhsin..bayangkan beginning...ending...dll...Ape jek dlm iklan kitowang jdkan bahan2...:D

6. Tunggu Su. Dia kate balik pukul 5. Arituh kitowang masak pasta penne...seharian berlagak macam Italian.Tunggu punye tunggu...die tak balik2. Baju dah gosok. Masing2 dah wangi...tp...Su takde. Plan nak pergi MPH, n redeem voucher Jusco mule cair. N...sempat ke nak tgk Mukhsin kalo bertolak 8pm tp wayang 9pm? Macam mane kalo org dah amik tpt kitowang....?????

7.Su called. Kate die nanti die sampai. Tgk2....jeng2. Patutla lambat. Die gi dating dulu baru nak balik. So, lepas pergi ATM machine...Cash deposit plak rosak...dll...kitowang pun sampai IOI Mall...Sampai2...budak counter yg rude tuh cakap, "Saye dah bagi tpt2 akak tuh kat org lain. Tuh la, kalo booking...datangla sejam awal! Ini 45 minit nak start baru nak sampai. Haaa...ade tpt nieh, tp 3 row dr depan!" Dgn muke macam cuka getah, die pon tolak monitor arah kitowang. Gulp!!!! 3rd front row! Aku n Tanti pandang memandang. Tp kitowang diam jek...

8. "Takpelah Dik! Bagi 3 tiket...!!!" Dr riak muke Tanti aku tau die pon tak puas ati! Tp kitowang pon masuk jek panggung....sampailahhhh...toooooootttt!!! Mase aku dah tamat...aku cont episode ke 9 dan seterusnye besok! (macam cite Ratapan anak tiri plak...ahahahhaa...)

No comments: