Thursday, July 12, 2007

songket

Batik & Songket, originally uploaded by abetam is faris.

Life? As it is. Been busy organising things for myself. Yesterday I had a meeting...pastuh training...then preparing thing for myself today...cuz today is gonna be one of my big day...I;m organising something n hopefully...sumenye menjadilah...AMIIIIIIINNNN!!!!

Semalam, tgh2 kesibukan aku....tibe2 sowang junior aku dok menangis pulak sebab tekanan kerja..Adoiii....kadang2 nak tergelak...ade mase rase macam kesian. Yeahhh...dats life. Aku sendiri pon menangis dek bengang ngan keje nieh awal2 dulu. But as time goes by...I'm getting stronger everyday. Kalo tak keje, nak makan ape?

Probably jugak sebab keje nieh tak melibatkan org dlm environment yg same...sume org berbeza2...Utk kite...sumenye perlu kesopanan...sape yg tak sopan, maknenye mak ayah tak cukup ajar...jadiklah org yg kurang ajar. Ukt diorg pulak, budaya berlainan...kena jadi kurang ajar utk ajar org....weird rite?

Tapi itulah budaya, itulah bangse kan!

Bersempena ngan ari merdeka tak lame lagik...aku n my team dok sibuk buat events after events. For today....my dressed up competition. Gementar gak rasenye...nervous giler babeng cuz tdf mase naik opis kejap...aku mendapati...ade yg taknak participate langsung. Who could blame them? Too much of delays....

Aku dah kena naik nieh. Tak boleh lepak internet kiosk nieh lame2. For today...for the 1st time, aku rase poyo sebab pakai kebaya songket ke tpt keje....aduih...But still....bape kerat Melayu tpt aku nieh? Tak salah rasenye bangge ngan barang sendiri kan!

Well...ku tinggalkan cerite wikipedia pasal songket & my song of the day:D

"Songket weaving is historically associated with areas of Malay settlement, and the production techniques could have been introduced by Arab and Indian merchants. Historically, production was located in politically significant kingdoms because of the high cost of materials; the gold thread used was originally made of real gold.-"wikipidea

No comments: