Sunday, July 22, 2007

my sunday

Prayer
More eComments

I'm gonna be on holiday...so dis is my msg...:D

Saturday, July 21, 2007

teh tarik session

momokos 379, originally uploaded by sylviecoladolls.com.


Last nite I had dis coffee session;lepaking session ngan seluruh department kat Padi (kat Cyberjaya la...mane lagi). Kalo kate mamaking session...lepaking session...jgn harap la nak jd macam org len...takkan dpt di waktu pagi/ptg or waktu yg normal. Sudah semestinye pukul 1 pagi kan!

So...ape ek during session tuh. Takde benda sangat lah. Lepak with new ambience. Bukan kat opis. Celebrated some of our members's buzday & then minum dan berkenalan ngan org baru...I would say...boring laaaaaaaa.....huhuhu...

Cake was nice...but my ice cream was nicer...hehehe...aku takde buat ape sangat laaa..just melepak...n paling penting enjoyed my ice cream after a hazard day at work....(what do u expect! I shoud have my own life). Gossip session? Out of my biz...

Aku balik kul 3 pg with Ruby's new Honda...hehehe...she was the one who asked me out...so, jgn jeles kalo aku dpt naik kereta baru die. Hmm...some people are so lucky rite....aku nak beli Honda kem salam...kalo ade pon Honda kertas org mati...ahahahaha...

Nak naik atas...banyak keje...
***7.24 pm***
Bangun lambat pagi td laa...ape lagi! Dah kate balik pukul 4 pagi. Org keliling umah aku nieh pon dah naik menyampah kot, maklumlah....aku ngan Tanti keje kan berlainan mase. Asek2 suruh aku tukar keje. Penat aku nak dgr. Kena ke tukar keje kalo aku yg nak keje. Tak boleh ke kalo aku terus keje? Aku mintak duit org ke?

Okaylah...lupekan pasal org len. Aku bangun2...rutin biase. Tgk Betty:D Aku tak tau la, tp aku rase cite Betty mmg kelakar...Dr Yo Soy Betty La Fea...Sampailah Ugly Betty! Tp Manjalara....pergi mampus. Cerite langsung tak best. Aku benci cerite yg mengatekan org gemuk sumenye bodoh:(

Aku sampai keje arinieh, pakai sweater. Sbb aku tau keje ari Sabtu bermakne sejuk tak terhingge. So....ke zaman kesejukan. Oh ye! Aku dah pegang Harry Potter & Deadly Hollows! Hehehehe...bestnye. Buku sape? Buku Charles. Buku aku, nanti dulu:)
Ok...nak blaaaa....banyak keje...

Friday, July 20, 2007

pride and prejudice addiction


momokos 1128, originally uploaded by sylviecoladolls.com.

Arinieh takde buat ape...pagi2 dah bangun. Sakit belakang. Setelah diperiksa, rupe2nye period melande. Dah lame gak tak kena senggugut nieh...tibe2 kena rase macam pelik plak....tp tak menyeronokkanlah:(

Pastuh,bangun2 tak reti nak buat ape dah. Macam blur tak tentu arah jek. Then lepas tgk Martha Stewart, Bills Food....aku decided nak tgk Pride & Prejudice. Lame aku tak bukak CD nieh...dah berzaman.

Alaaa...aku kena get back to work. Tak cukup mase nak update. Lenkali aku betulkan lagik:D

***5.15 pm***
Dah start masuk keje. Gitulah life aku nieh. Okeh....kite cite pasal Pride & Prejudice. Hmmm...sememangnye Jane Austen mmg fav aku, cuz buku2 die mmg best n aku suke giler ngan bahase die. Asal2nye aku cume bace buku die. N aku mmg minat filem British dr Hollywood. Tp yg membuatkan aku beli CD movie nieh dulu cuz aku nak membiasekan diri ngan accent mat salleh nieh. Maklumlah...kalo diorg bercakap laju, ade mase susah nak tangkap. Bukan macam Malaysian...ape accent sekalipon, Cina, Melayu, Keling..Iban...senang jek sbb kite sume Malaysian. N kite dah biase ngan slang American yg sangatlah clear kalo nak dibandingkan ngan British...so...mase mule2 nak keje dulu berpinar jugak aku cube memahamkan. Maklumlah...telinga korek pakai sepit, bukan cotton bud...lidah pulak makan belacan, bukan keju. Aku anak Melayu!

Last2...aku jd addicted. Probably aku suke sangat dgn Kiera Knightley. Tgk Pirates, suke tgk die...tgk King Arthur, suke tgk die...Love Actually pon suke tgk die. So...last2...sumenye suke lah:D
N watak2 heroien dlm cite2 Jane Austen nieh mmg kena ngan taste aku. Dlm Sense & Sensibility, aku suke ngan watak yg Kate Winslet bawak tuh. N semestinye la suke kat Emma Thompson (die berlakon jd Trelawney dlm HP superb giler!)


Bennet Sisters: Pride & Prejudice


Bulan nieh...ape aaa...aku nak bajet. Aku nak kena beli purse baru, sbb dah uzur sangat purse lame aku. Tp dlm mase yg same, nak beli kain baju kebaye utk event bulan 8...dahla event aku organize. Then...terfikir plak pasal buku2 yg tak dibeli lagik! Arghhh...tolong buat decision?


Kite sambung kemudian.

Thursday, July 19, 2007

pario story

Alice in her new sweater~, originally uploaded by Pei78.

Hmmm...cantik, kan...sweater die. Cantik rambut die..cantik muke die...sume cantik! But...she's a doll...hehehe...so, die takleh la nak bercakap seperti manusia biase....but whoever has dis momoko's pix...surely a creative one..sbb aku terpesona memandang gambo2 momoko nieh:D

Hmm..my horoscope in Elle Mag today:D

For July 19: You have a strong sense or suspicion about something or someone this morning. Follow your hunch because it's accurate and can lead you to a solution. A puzzling matter may be more complex than you'd originally suspected. As you dig deep into this issue, you find layers of information. Some of these facts seem to contradict each other. Patiently persist. It appears that you've uncovered a situation that has existed for a long time and will take time to make sense of, but you have the intelligence and tenacity to accomplish this.

Intelligence & tenacity...let's see whether I have it! Hmm..been tired dis week...tapi biaselah, what do u expect...aku bukan maam besar nak lepak2 jek. Got so many things to do...tapi bile pikir minggu depan cuti seminggu...yeayyy!!!!

Cume...ntahlah. Probably bile cuti nanti, aku nak teman ayah kot. As usual...he's gonna be in the hospital..taking care of atuk. Kadang2 kesian pulak aku tgk die...nak jage diri sendiri pon tak larat, inikan pulak nak jage org len!

Aku nak rest...tp tak taulah cuti nie akan bertambah penat atau aku betul2 dpt rest:)

Oh...yeeee....skang nieh sibuk kat opis aku pasal organ donation. Aku? Ntah, tak pernah terfikir. Bukan nak kate aku tak concern/tak alert...but I have other people dat I have to think first before doing dis thing...

Yg tak bestnye...kadang2 macam terpakse. Just because someone donates theirs...doesn't mean I have to donate mine. Other people will never have the same concern like me, kan!

If only they know bout who I am gonna give my eyes to...It'll be my dad. Who deserves it more than him. Betul tak?

Hmmm....ape lagik nak taip nieh? Ooo...kena bla sbb nak start keje dah! See u soon...kite update lagi kemudian:D

***5.34pm***
Aiyoooo...calls...melampau2. Aku tak tau nak kate ape lagik. Paling boring...bile org yg kite malas nak cakap dah balik dr cuti. Paling tak best kalo org tuh bos kite...ahhahaha...chow...

***8.50pm***
Aku pakai pario macam kain batik arinieh. Kelakar laaa...bontot besar...so aku takde rase ape sangat pon. Takde lawa manenye. Tp yg aku tak paham....setiap kali aku pakai pario biru nieh, mesti boss aku tegur. Boss aku nieh garang, tak pernah nak bergurau senda n boleh dikatekan dibenci gak. Hehehe. Tapi setiap kali aku pakai pario...die akan datang, "Sha, u look nice today~"Aku nieh nak kate ape pon tak tau la. Just-thank u. Malas pulak aku nak beriye2 ngan org tua nieh...kang tak pasal2 die tanye bukan2.

Pastuh...td aku lalu kat pantry. Acik cleaner tuh mmg baik ngan aku. Yelah...kadang2 die la jd mak sementara kat opis, tanye dah makan blm dll...lagipon dah kate aku jek yg Melayu kan! So, acik nieh pon tibe2 tarik aku td. "Sha nieh acik tgk makin lawa pulak. Arinieh lagi lawa! Bile nak kawen nieh Sha...?" Aku dgn tersipu2 nye cakap..."Nantilah cik..ade jodoh tgklah" . Pastuh acik tuh cakap, "Hmm...acik suke tgk Sha pakai kain batik arinieh." Aku pon tersengih2...mane taknye...kalo tak skirt, jeans...tak pernah nak senonoh:P

Kak Ani depan umah pon dok menegur,"Sha pakai sebijik macam akak muda2 dulu!" Hihihi...nak tergelak pon ade, Kak Ani ngan laki die slalu dok cerite zaman mude nieh...tak boleh aku bayangkan macam mane Kak Ani nieh mase mude:P


N last but not least...Arthur. Yg sangat particular pasal bab dressing sampai awek die mmg perfecto laaa...tak sape boleh challenge. "U look good, gal!"


Thanks to ibu....pario nieh mmg menarik perhatian. Probably next time...jgn pakai lagik la. Huhuhu...

Wednesday, July 18, 2007

sunglass

Turquoise, originally uploaded by elfinity.

Penat gilerrrr!!! Arghhh...arinieh aku bangun kul 12 tgh ari, mandi n terus pergi keje. Boleh tak? Sebab malam tadi aku takleh tido walopon puas nak melelapkan mate. What's wrong with me?

Kadang2 dalam ketakstabilan hormon setiap 19hb nieh buat aku tensen jugak. Mane taknye...ape aje nak dibuat mulelah ade yg tak kena. Termasuk cepat sangat sensitif n pikir bukan2. But kadang2 tergelak pulak bile pikirkan ajaib jugak ciptaan Tuhan. Sumthing I cannot see is sumtimes controlling me. Iaitu...HORMON AKU! Haiiyya...a realisation dat I'm a woman every month buat aku rase....NTAHLAH!

Sejak aku dah beli sunglass baru nieh, aku pakai setiap kali aku nak gi keje. Terpakselah. Kalo tak perit betul mate terkena panas n abuk setiap kali aku ke pickup point aku. Aku rase, driving pon akan menimbulkan cerite yg same. Mmg aku terpakse pakai sunglass...kalo tak berpinar n berair la mate aku. Kadang2 puas aku berfikir...kenapelah Cyberjaya nieh panas bangat...Putrajaya pon same...walopon tanam pokok banyak2....tp aku tetap silau...

Mmg kena sindirlah sesape yg melihat aku bercermin mate itam. Lagik2 kalo tgh tunggu transport...mulelah ade yg kate macam mak datin...padahal takde sape yg tau penderitaanku tak boleh tahan abuk n panas nieh lagik. Considering after what had happened to my dad, aku kena take precaution. Gloucoma bukan sekadar penyakit biase....boleh diperturunkan secare genetik....Kalo ayah aku boleh buta, tak mustahil aku....kalo tak dijage dr sekarang, kan?

But biaselah Malaysians...kadang2 tuh yg aku malas, lagik2 org Melayu...bile yg baik tak mau pulak die mengaku...yg sikit2 macam nieh macam2 nak dikate...lantaklah...yg penting aku dah jage ape nak dijage.ANUGERAH TUHAN~!

Okaylah....nothing much to say anymore. Arinieh aku pakai skirt yg beli kat Khazanah arituh with my Seed top...green. Hopefully takkan terjadi lagi macam semalam whereby we bumped into each other n I couldn't do anything when he was gazing at me...pls!

Tanti pakai spaghetti strap arinieh...with her white shirt...cute sangat! Nampaknye dah mule adopt dgn care aku mix & match....good thing cuz org takkan perasan kite pakai baju yg same ke tpt keje...ahahahaha...(bile pikirkan balik...leceh gak jd pompuan...nak pakai ape pon kena pikir!)

Okeh...let's sing Acha's song....n...gambo yg sangat cure...just like d way I am (only if u stretch the pix a bit bigger...ahahaha!!!)

Tuesday, July 17, 2007

libra-aries fidelity



Celebrate individual strengths and support each other’s sensitivities. Together, you’re a powerful force of nature. Be each other’s anchor and respect each other’s territory. Although Aries is more impulsive and quicker to take a stand, Libra’s viewpoint is valid and helpful. Aries shouldn’t shut Libra down. Encourage good communication.

Finances are likely improve this year and next. Libra’s confidence spirals upward and this turns you both on. Libra wants to travel to some faraway, exciting place, and Aries is advised to be a willing travel companion ­ or miss out on fabulous times. Look at each other with fresh, forgiving, admiring eyes. This is a great year to start anew.

Thanks to: www.elle.com

Well...I dun have much time to say things today...hopefully everything will be good...cuz I'm so blody tired. It's onyl Tuesday but I feel like Saturday is tumbling down...huwaaaaaahhhh!!!!

I got job to do n job getting hard. I saw him everyday but I couldn't get dat near though. I looked at him secretly everyday...(tuh yg parah tuh!) Since when I can downgrade my pride like dis aku pon tak tau. But I do know dat I know myself perfectly well...compared to the others (Hmm...I hate judgments!)

Something intresting I found in Elle.com...which really makes me smile cuz it's girlish n it's true...hahahaa...if u wanna know more...I suggest u visit the site itself...cuz it's full of cool stuff..:D

Wanna go...gonna get back to work...arghhhh...tired!

I listened to dis song n I loved it!

Monday, July 16, 2007

harry potter


Hmmm...weekend's over & I'm feeling like S**T cuz I wanna sleep...huhuhu...penat sangat nieh! Have to struggle to keep my eyes open...adoii...need sum coffe after this. Should've asked Veen to buy me starbucks:(

Hmm..nevertheless...aku sangatlah enjoy weekend ku! Ini kerana aku pergi ke OU (1 Utama) last Saturday to watch Harry Potter...then...for lucky draw aku dpt food hamper (takpelah...grand prize DVD player, tp dpt food pon ok gak kan). Then went to Sommerset Bay to survey fav skirt...tapi tak beli. Lucky I didn't buy dat skirt sbb aku sangat2 in need of sunglasses (kerane mate dah takleh nak resist light macam dulu, kalo tak berair).

Harry Potter kali nieh, okaylahh...but for sumone yg giler ngan book die...aku lagik suke la books die kan. In fact, banyak watak2 yg aku suke dlm books takde dlm movies. Nevertheless...it's fun & tak sabar nak kuar supaye boleh beli n tambag collection supaye boleh tgk berulang kali:D

Itu satu hal. Balik dr tgk wayang membuta sampai pukul 1 pagi baru nak kuar makan, cuz kitowang bangun awal pagi. Walopon tgk wayang...it's consider semi-formal event sbb company punye...so, penatla kan. Gi Enmre, makan lamb chop n ABC, before ABC Tanti rebah kena steam fr sizzling lamb chop tuh...ahahhahaha...

Besok tuh, pepagi takleh bangun. Pastu bangun lambat...bauh baju, tgk Fruits Basket, Grey Anatomy...barulah balik. Sampai2 gi hospital terus...see grandpa...then balik. Otw balik....bought my sunglasses (erghh...tak bestnye pakai duit), which later today is helpful...sbb mate aku tak sakit lagi kena habuk n panas mase nak gi keje:D

Enuff of explanation...nak masuk keje. Aku jumpe website Doll on Hill Factory..pix taken fr them...ade link lagik kat thank you part...intrested? U can just click...but don't forget credits:D

Lagu gedik...hehe..

Friday, July 13, 2007

i did it AF way...




Yeayyy....it's Friday! I'm so hepi dat dis week come to end sebab aku bz gegiler minggu nieh! Fuuuuuuhhhhh!!!!!

Yesterday I was having my own event for traditional dressed up competition in conjunction to Merdeka Day....aduihh..penatnye! Come to think about it....I'm so damn tired Bloody tired with trainings dat I have di week...meetings...presentations....n this organising.

But, I did it! I did it the Akademi Fantasia way & most of them participated very well...MY fashion show went ok, my prizes & votes made my day...the help I got from my teammates:FANTASTIC~~~!!!

Today, we need to entertain our heads from UK...I'm wearing my department t-shirt now (again, I'm not formal...argghhh!!!). Disruption in my plan for wardrobe surely makes me lose my head.:D

But it's okay...today is Friday & I'm gonna have my kebab dinner with my temmates~! I'm gonna have fun cuz tomorroiw's I'm off nak pergi tgk HARRY POTTER & ORDER OF PHOENIX kat One Utama! Yeayy...sight seeing...& fun times cuz we have the cinema for our own use since my company is organising events there...yeayyy...tak payah tgk ngan budak2 ingus from skool....hehe...

What ever....I'm relax...wish me the best:D

Thursday, July 12, 2007

songket

Batik & Songket, originally uploaded by abetam is faris.

Life? As it is. Been busy organising things for myself. Yesterday I had a meeting...pastuh training...then preparing thing for myself today...cuz today is gonna be one of my big day...I;m organising something n hopefully...sumenye menjadilah...AMIIIIIIINNNN!!!!

Semalam, tgh2 kesibukan aku....tibe2 sowang junior aku dok menangis pulak sebab tekanan kerja..Adoiii....kadang2 nak tergelak...ade mase rase macam kesian. Yeahhh...dats life. Aku sendiri pon menangis dek bengang ngan keje nieh awal2 dulu. But as time goes by...I'm getting stronger everyday. Kalo tak keje, nak makan ape?

Probably jugak sebab keje nieh tak melibatkan org dlm environment yg same...sume org berbeza2...Utk kite...sumenye perlu kesopanan...sape yg tak sopan, maknenye mak ayah tak cukup ajar...jadiklah org yg kurang ajar. Ukt diorg pulak, budaya berlainan...kena jadi kurang ajar utk ajar org....weird rite?

Tapi itulah budaya, itulah bangse kan!

Bersempena ngan ari merdeka tak lame lagik...aku n my team dok sibuk buat events after events. For today....my dressed up competition. Gementar gak rasenye...nervous giler babeng cuz tdf mase naik opis kejap...aku mendapati...ade yg taknak participate langsung. Who could blame them? Too much of delays....

Aku dah kena naik nieh. Tak boleh lepak internet kiosk nieh lame2. For today...for the 1st time, aku rase poyo sebab pakai kebaya songket ke tpt keje....aduih...But still....bape kerat Melayu tpt aku nieh? Tak salah rasenye bangge ngan barang sendiri kan!

Well...ku tinggalkan cerite wikipedia pasal songket & my song of the day:D

"Songket weaving is historically associated with areas of Malay settlement, and the production techniques could have been introduced by Arab and Indian merchants. Historically, production was located in politically significant kingdoms because of the high cost of materials; the gold thread used was originally made of real gold.-"wikipidea

Wednesday, July 11, 2007

my favourite flower

Hydrangea: Arranged, originally uploaded by Robem.

These are hydrangeas! Nielah my fav flower besides sakura,crocus n orchid. Cantik kan? Dalam bahasa org kite...kite panggil die Bunga Tiga Bulan. 1st time I got to know bout hydrangea was because of my grandma...arwah nenek ku pernah tanam hydrangea. It was so beautiful...rase macam tak percaya everytime aku pandang hydrangea nieh:D

Tapi mase tuh..aku hanye tau hydrangea =bunga tiga bulan. Sampai one day my ibu presented me with bunga tiga bulan to be the center of attraction at my garden...barulah aku sedar bukan senang nak jaga hydrangea...so might so...aku pon dok surfing nak bace pasal hydrangea...maklumlah...pokok nieh silap hari bulan boleh mabuk daun!

What I like about hydrangea? Bunga die boleh tukar kaler from time to time...let's say pH tanah neutral...kaler die putih...pH acidic sket...kaler purplish blue..bile beralkali sket...kaler pink...What ever it is...inilah yg menariknye pasal hydrangea cuz org tua2...panggil bunga tiga bulan sebab dalam masa tiga bulan bunga nieh stay...die akan berubah warna 3 kali:D

I read something in wikipedia regarding hydrangea today:

"In most species the flowers are white, but in some species (notably H. macrophylla), can be blue, red, pink, or purple. In these species the exact colour often depends on the pH of the soil; acidic soils produce blue flowers, neutral soils produce very pale cream petals, and alkaline soils results in pink or purple. Hydrangeas are one of very few plants that accumulate aluminium. Aluminium is released from acidic soils, and in some species, forms complexes in the hydrangea flower giving them their blue colour."

Hmm...so, boleh tak bayangkan bile my fav brand...Somerset Bay launched Hydrangea range utk skirt n top?! Aku rase nak melompat...!!! Hehehe. 1st of all macam tak disangke plak ade skirt utk Hydrangea sume...ari Sabtu arituh aku kuar ke Midvalley...rase macam nak tersenyum2 bile lalu kat Hydrangea collection kat Metrojaya. As aku dah lame tak beli skirt baru...aku nekad kebas gak la skirt baru, lagipon ape salah nye...utk ke tpt keje. Bayar sket penat jerih keje tak kire waktu sejak kebelakangan nieh.

Kalo tgk Hydrangea range...kaler macam pale...tapi tuh la yg buat aku suka sangat!

Dis is the tag to the hydrangea range:D

http://www.metrojayaonline.com/

Tuesday, July 10, 2007

pear

Anjou Pear, originally uploaded by espion.

Hmmm...pear with purple background:D A perfect pix for mee.....hehehehe....

What wikipedia says bout pear:

"The form of the pear and of the apple respectively, although usually characteristic enough, is not by itself sufficient to distinguish them, for there are pears which cannot by form alone be distinguished from apples, and apples which cannot by superficial appearance be recognized from pears. The main distinction is the occurrence in the tissue of the fruit, or beneath the rind, of clusters of cells filled with hard woody deposit in the case of the pear, constituting the "grit," while in the apple no such formation of woody cells takes place. The appearance of the tree—the bark, the foliage, the flowers—is, however, usually quite characteristic in the two species."

Got up early in the morning & went to Kajang post office to pay my bills. Saw lots of nice stuff;gonna sent something to Azim n Ika cuz I missed their wedding. Had to go to hospital (luckily I was around or else ayah would be exptremely tired in the hospital alone).

Before dat went & ate nasik lemak with rendang daging. Not bad...siap ade daun pisang lagik. Sape nak try mehlah dtg Sg Ramal, Kajang yeee...

Bought SAMPUL SURAT HARI PERTAMA. Hehehe. One of my fav stuff. (with the encouragement of my dad) & some new & exciting stamps for my dad. Gambo serangge...hihi...nice & cheeky insects...

Pastuh...dah settle...went to Maybank to pay my rent. Dah abis, went to Giant to buy some groceries...including a sack of sweet pears & corns! Hihihi...then bought dragon fruit...& tapau KFC's whipped potatoes for my dinner:D

Went back n relax at home until Ogie called me. Yeayyy...she;s coming home. Gossips all the way...mane taknye dah lame tak berjumpe. Then talked about the fact dat both of us are trying very hard to avoid marriage...n our mums sure gave the same excuses & same nags...hihi...nice!

Lucky we're best friends. Lucky we have the same aspiration cuz it's very easy when our mums are asking bout either one of us. Cuz takde sape yg menunjukkan minat n both menutup telinga. Wondering what's gonna happen if both of us are going to see each other soon:D

Bergayut more than an hour...than I took bath again & wearing all black to work. (hmmm....today just realised that his t-shirt is in my drawer..God...dunno how to return anymore. That t-shirt was just a reminder of Dunhill's perfume dat I luved so much!)

Something happened yesterday. We bumped into each other. Looked at each other before we changed our path. N I'm thinking, "Ya Allah....did u made this as a test for me?"

Btw...let bygones be bygones....life carries on:D

MY SONG!!!

Friday, July 06, 2007

manggis -teen

Mangosteen, originally uploaded by Trois Têtes (TT).
Yeayyy...besok cuti! Balik nieh, aku ade satu mission: Nak carik manggis! Ishh...berangan nak makan maggis nieh (balik kebun sendiri pemalas, nak beli kat kebun org..huhu)

MISSION: MANGGIS

Bukan manggis yg aku dok slalu jumpe kat tpt keje..hehehe...but buah manggis. Cuz aku mengidam! Lagik2 laaa sebab nak buat sambal belacan letak manggis...:D

Tak banyak nak cite laa...aku rase cite aku balik2 tuh ajek. Me bz with my job...as usual. Bz sleeping, eating, & only thinking bout necessary things! Aku dah abeh bace buku aku...(yeayyy)

Nantilah kite cite yg len:D

Wikipedia & Manggis:

The mangosteen (Garcinia mangostana) is a tropical evergreen tree, believed to have originated in the Sunda Islands and the Moluccas. The tree grows from 7 to 25 meters tall. The rind (exocarp) of the edible fruit is deep reddish purple when ripe. Botanically an aril, the fragrant edible flesh is sweet and creamy, citrusy with some peach flavor. Often heralded as the "Queen of Fruits"[1] in analogy with the durian as the "King of Fruits", mangosteen is closely related to other edible tropical fruits such as button mangosteen and lemondrop mangosteen.

My horoscope:

Quickie:
Today, it's too easy to project your fears about yourself onto others -- be careful.

Overview:
Has it ever occurred to you that while you're out looking for sugar, you've got plenty of honey at home? That whole everything-I-need-I-have-right-in-my-own-backyard concept hits pretty close to the mark for you now.

And..lagu yg mengatekan Shakira is more beautiful than Beyonce:D

Thursday, July 05, 2007

a cat and a durian

Thorny Situation, originally uploaded by ~Kenny.

Hmmm....tgk kucing nieh. Die pandang jek durian nieh. Nam kucing nieh Latte...& the best thing is his owner is from Malaysia (click on the pix to see more beautiful pix uploaded by the owner!)

Okeh...we'll learn about durian today:

Wikipedia:

The durian (IPA: [d̪uˈɾi.¨»n]) is the fruit of trees of the genus Durio belonging to the Malvaceae, a large family which includes hibiscus, okra, cotton, mallows and linden trees. Widely known and revered in Southeast Asia as the "King of Fruits,"[1] the fruit is distinctive for its large size, unique odour, and a formidable thorn-covered husk. Its name comes from the Malay word duri (thorn) together with Malay suffix that is -an (for building a noun in Malay), meaning "thorny fruit."[2][3]

There are 30 recognised Durio species, all native to Southeast Asia and at least nine of which produce edible fruit.[4] Durio zibethinus is the only species available in the international market; other species are sold in their local region.

The fruit can grow up to 30 centimetres (12 in) long and 15 centimetres (6 in) in diameter,[5][6] and typically weighs one to three kilograms (2 to 7 lb).[5] Its shape ranges from oblong to round, the colour of its husk green to brown and its flesh pale-yellow to red, depending on species.[5] The hard outer husk is covered with sharp, prickly thorns, while the edible custard-like flesh within emits the strong, distinctive odour, which is regarded as either fragrant or overpowering and offensive. The taste of the flesh has been described as nutty and sweet.

Dalam dunia nieh ade fak yg kite katakan Typhoon Durian...name of a typhoon. Hmm...gempak kan kan? Aku ingat slame nieh durian hanyelah sekadar buah busuk yg sedap:P

Okeh...skang musim durian. Mane2 dok tgk durian. TAPI....semalam mmg unbearable! Bayangkan...ade yg gi makan durian dlm pantry kat opis yg berhawa dingin itu~~~!!!!! AAAAAArrrrrrGGGhhh...~~! Baeng nye! Tensennye diriku ini. Tapi ku gagahkan jua sebab aku taklah anti durian. Tp sampai tahap sesak jugaklah nafas. Bongok ke ape makan durian dlm opis? Sapelah punye keje!

Ade yg dok pakai handkerchief tutup idung..tak kurang pulak yg terus muntah. Haaiii...buat malu Malaysia jek. Kesian betul aku tgk mat salleh yg datang nieh...hahahha...at least idung aku dah immune...diorg la kesian!

Nevertheless...itu hanyelah perbuatan bodoh org2 yg sukakan durian. As for me....durian sentiasa di hati. (except dat kawan2 ku org kampung yg tak suka durian!) Aku teringat sangat rancangan kat Discovery:Tranvel & Living satu mase dulu yg mengutuk durian yg kat Malaysia nieh. Datang Malaysia semate2 utk mengutuk durian (aku tak pulak kutuk idung babi yg diorg deep-fried tuh~!)

Durian...durian...abes musim durian nieh nanti...datanglah musim petai kan~! Hmmm..another favourite of mine...& obviously my arwah atuk & nenek yg tak lupe belikan cucunye petai & ajar makan petai. Hehehe...well, for the time being...kite enjoylah musim durian nieh dulu:)

Aku dah buat arrangement nak beli durian kampung (from orang asli-parents anak murid ibu). Yeayyy...lepas nieh boleh la gua hentam sambal belacan, tempoyak ngan budu....bakar pulak petai! Waahh...semangat lagik la badan nieh gamaknye:P (tak sedar diri punye org Negeri Sembilan...makan budu tak beringat...hahaha)

Okeh...kite cite budu n petai kemudian:D

Btw...arinie takde ape yg menarik sangat. Aku ke tpt keje dgn Maggie...berbaju kurung...berselendang pink. Ape lagik nak tau? Ohh...yeee...dok nak abehkan buku baru aku sambil tergelak2 n annoyed org len...Btw...nak cite pasal keje plak...takkan abeh. Biase jek la...Still in the mood sume pakai baju tido ke tpt keje minggu lepas. Dis week...takde aktiviti maca tuh...cume minggu depan traditional week...Aku kena jd judge sape pakai baju kebangsaan yg paling menarik..:D

Besok...nak gi bayar utility bills...arghh...banyak nak buat dis week~! Hopefully everything will be fine...

Okay...lupe pulak nak cakap pasal horoscope:

Quickie:
Keep your head down and focus on the things that impact your life in a personal way.

Overview:
Let yourself be vulnerable. Your loved ones are pretty sharp (and considerate). They're highly unlikely to mistake your soft side for weakness. The best way to get what you want is to be honest about why you need it.

Cerita bola:

1. DEFOE WILL FIGHT FOR SPURS PLACE
* Darrent Bent went to Spurs so Defoe will have to fight for his place. I never had any respect towards DEFOE cuz he is so EMOTIONAL!!!!

2. VILLA SET TO CLINCH REO-COKER DEAL
* Boleh laa....but I dun see the difference:D

3. TORRES CONFIDENT OF FLYING START
* We'll see...jgn cakap besar je dahlah....:D

Wednesday, July 04, 2007

bergamot

This is bergamot orange. What is bergamot?

Wikipedia:

The bergamot orange (Citrus aurantium subsp. bergamia) is a small and roughly pear-shaped citrus fruit. The fruit, produced in Italy, is a cross between the pear lemon and the Seville orange or grapefruit. Bergamot oranges grow on small trees known as bergamots.

Production mostly is limited to the Ionian coastal region of the province of Reggio Calabria in Italy, to such an extent that it is becoming a symbol of the entire region and the city. In no other part of the world does it fructify with the same yield and quality of essence; it is cultivated in Ivory Coast, Argentina and Brazil, but the quality of the obtained essence is not comparable with the essence produced from the bergamots of Reggio Calabria, on account of the argillaceous, limestone and alluvial deposits found there.

The fruit is sour, and its aromatic peel is used to produce an essential oil that is used in Earl Grey tea, in perfumery, in candy-making, and in aromatherapy to treat depression. It is also used as a digestive aid. It is a component of the original Eau de Cologne developed in Germany in the 17th century.

At least one Italian food manufacturer produces a commercial marmalade using this fruit as its principal ingredient. It is also popular in Greece as a preserve, made with bergamot peel boiled in sugar syrup.

The Bergamot orange is unrelated to the Bergamot herb.

The oil has been linked to several negative side-effects, such as photosensitivity (due to the chemical bergaptene) and the prevention of intestinal absorption of potassium.

Sbrnye kan...aku dok bace buku Step-by-step Aromatherapy-aromatic essential oils for natural healing, (Carole McGilvery), buku yg aku beli mase kat book fair dekat KL Convention Center bulan lepas. Buku nieh coloured, Illustration & facts menarik pasal aromatherapy, after less aku dpt buku nieh only for 5 bucks...caya tak? N since I'm inti dis kinda thing...aku dgn syoknye masukkan dlm basket aku arituh...hehehe...

Aku tak pernah jumpe Bergamot orange...but kalo ade, aku nak try skali...sbb bagus utk reduce temperature & indigestion. Lagipun bau citrus nieh tak pernah rugi....lagik2 org yg kuat muntah macam aku nieh...jalan jauh sikit jek dah mula muntah....huhu..

Byk yg aku blaja arinieh pasal bergamot...ade gambo dll...kalo rajin klik la kat gambo bergamot nieh...lots of things to learn. But bergamot ade gak dlm bentuk herb...but not related at all dgn orange bergamot...

Utk life....takde ape yg menarik. Me...keje, books...sleep n...me again...Dats why aku dok menyibukkan diri bace mende berguna dr layan2 perasaan:D Cuz after what Aaron told me yesterday, I'm thinking twice now. Huuuhh...kenape die jd senior team Aaron pulak? Hmmm...obviously, i'm not going to have my chat session at Aaron's desk anymore...ish..

Okeh...my astrology forecast for the day:

Quickie:
If you feel that there is too much duality today, divide up your time more firmly.

Overview:
Friction between you and a certain party creates fire -- and adds some welcome heat to your love life! The stars play up the qualities between you two that are in opposition -- but that only attracts you all the more.

Pastuh update bola:

1. TORRES PASSES LIVERPOOL MEDICAL
* huhu...Fernando Torres pindah Liverpool...Luis Garcia gi Athletico. Boleh ke? Gracias Luis Garcia...ur controvercial goal will always be with us & set our history:D

2. EDUARDO TARGETS TITLE FOR GUNNERS
* Boleh ke Eduardo nieh jd bagus macam Henry?

3. GEREMI BECOMES ALLARDYCE DISCIPLE
* I hate Chelsea...I hate Sam Allerdyce...yuck...& I'm fed up with Newcastle....yuck!!!!!

Tuesday, July 03, 2007

edamame

This is EDAMAME. What is edamame?Edamame is a green vegetable more commonly known as a soybean, harvested at the peak of ripening right before it reaches the "hardening" time. The word Edamame means "Beans on Branches," and it grows in clusters on bushy branches. To retain the freshness and its natural flavor, it is parboiled and quick-frozen. In East Asia, the soybean has been used for over two thousand years as a major source of protein. Edamame is consumed as a snack, a vegetable dish, used in soups or processed into sweets. As a snack, the pods are lightly boiled in salted water, and then the seeds are squeezed directly from the pods into the mouth with the fingers.

Selalu kite minum processed edamame kan. But in edamame nieh best gak kalo dimakan buat sayur (hmmm....lepar la plak). Reason nape aku letak gambo edamame sbb aku terfikir nak letak gambo len tapi takde gambo nak leta:D Probably besok aku letak gambo manggis, kalo aku tak penat...hehehe...

Bersempena ngan ulangtahun ketiga blog nieh, aku dgn suka atinye mengubah formar blog nieh...bukan berubah habis, there'll still be lyrics n stuff...but probably pix won't be as large as it used to be...coz from now on aku amik gambo kat flickr...instead of illegally taking in from someone else's blog...

Today...okay. I finished handling crossword puzzle competition in my office....on thursday I'm gonna be the judge for traditional dress up competition...all for the Merdeka Day.Tiring...Exhausting...but still...I'm quite happy with it...

Yesterday aku byk sangat keje sampai tak beringat la! Sampai byk yg aku lupe. Including invitation to wedding...argghh...people are getting married & skang asek2 ngan wedding nieh...Huhuhu...me? Nay...forget about it...hehehe...

What else besides work, sleep & eat? Nothing...byk nak buat la. Pening plak. Goodluck to me...Btw...if I have time tommorrow I'll be telling u bout my new book...hehehe...til then...we'll see what updates I'm gonna have after dis:D

This song...hmmm...it is what's in my mind about the wedding...

Monday, July 02, 2007

bumblebee


Bumblebee 大黃蜂
Originally uploaded by ebucy

Yeayyyy...gambo ini menerangkan:AKU DAH TENGOK TRANSFORMERS...hehhehe...kartun kegemaranku sejak kecik lagik (dan jugak sepupu2 ku sekalian...sampai gaduh Megathrone ngan Optimus Prime sape kuat!)

Best giler! Itu jeklah aku boleh cakap. Macam berangan pulak. Mase kecik dulu tak pernah la bajet nak tgk cite Transformers nieh real kan...Dulu sumenye kartun...Thundercats,Jem, Vare Bear, He-Man, Shira...sumenyelah! Aku mmg hantu kartun (sampailah dah besar)

Sumenye menggembirakan. Tp what is more meaningful....I watched dis with my bros! Sbb lepas nieh...mungkin...kitowang takkan dapat mase sume org dpt kumpul at the same time. Hmm...I'm gonna miss dis moment:(

Btw...tak byk nak diceritakan lah! Itu ajek. Arinieh aku byk keje....byk nak pk...byk nak buat....So, itu jek yg boleh kukatekan...maybe...nanti bile ade mase aku akan menulih lagik...For the time being...it's me, my job n my book...nothing else.

Dats it...Decepticon Rox...hahaha...:D