Friday, August 31, 2007

Happy 50th Malaysia Independence Day

Independence Day. Merdeka. Setelah sekian lame...inilah merdeka palign sensitif pernah ade dlm idup aku!:D

Semalam aku balik keje....jammed giler kat Putrajaya. Memanglaaa...sume org tgk bunga api. Kitorang kat Cyberjaya nieh tak dpt pon nak tgk bunga api tuh. Maklumlaahhh....waktu kite 12am menyambut merdeka, kat UK pulak 5pm....org balik dr opis n time tuh la sibuk nak telepon bank!

Selalunye merdeka aku akan pergi melepak n tgk bunga api. Takpon konsert. Mase tuh muda2 lagi....jd aktiviti2 macam nieh kira biaselah. Sekarang? Waktu org celebrate merdeka nieh la aku sibuk bekerja...

Kadang2 terpikir gak kat aku....betape ruginye aku kat sini., tak dpt nak celebrate merdeka macam Malaysian yg len. Aku takde bunga api...menjelang aku balik pukul 2 pagi org dah sibuk balik....rancangan kat tv pon dah abeh dah....

Tp yg seronoknye:D Bile kitorang ramai bersorak merdeka dlm opis...betape bahagienye...N betapi bahagianye aku....as Malaysian...aku lah yg jd financial consultant utk keturunan penjajah nieh! Hahahahhahahahahhahahaaaaaaaaaa!!!!!

Waktu tuh....kitowang tgh sibuk bekerja. One of my customers was asking me, "U seem to be in a very good mood today. Anything special? Seems there's noise over there too" Omputih tuh macam irritated:D

"Oo....it's oure 50th Independence Day today. Something very2 special for us, Malaysians."

"Really!"

"Yes. Considering we're living peacefully with so many improvements."

"You're from Kuala Lumpur?"

"I'm speaking to you from Kuala Lumpur."

"Ohh wow...I've been to KL before. The food was fantastic!"

"So how do u find it here?"

"It's amazing....I can never imagine living in such multi-racial place! Btw, what are u? Indian? Chinese?"

"No...I'm a Malay kampung girl"

"Hehehe...such a humble girl. Your kampungs are lovely dear. U ought to be proud"

"I am indeed"

Thats my story for Mederka. Indeed....I'm proud. Waktu nieh jugak terase rindu ngan arwah atuk....008 1st Regimen of Malay Army. SarjanYusof. Jgn buat pasal...gambo atuk aku ade dlm buku sejarah. Penentang Malayan Union! Hehehehe...kalola atuk tau aku keje ngan Biritish skang nieh:D

N my other atuk...age is catching up. Setiap merdeka...atuk akan gantung bendera merata. But not this yr. Sayu rasenye...bile yg memperjuangkan dah tak lagi boleh tau ape yg terjadi...Sejak sedar dr koma arituh...die tak lagi boleh bercakap n react macam dulu. But I'm sure....his lively spirit is still there...

N him...kalo tak ade Malaysia...awek Cina ngan jejake Melayu tuh tak jumpe. Tak lahir la die. N tak kenal la aku ngan erti cinta nieh kan:D Hehehe....jiwangnye...

Oklah...SELAMAT HARI MERDEKA, MALAYSIA. I'm proud of u.

Monday, August 27, 2007

Ratatouille

Aku pergi tgk Ratatouille td...sangat best!:D

Takde ape nak cakap lagik...kecuali....cite nieh best. Hehehe...Nanti aku bagi komen besok.

Wat mase nieh...me busy...have to go home now...!!!

Friday, August 24, 2007

goodbye rio ferdinand


White cosmos
Originally uploaded by hichako

Sedih nieh. Ari Rabu arituh aku kan keje sampai kul 8 jek. So, me balik la ke umah ibuku. Sampai2....aku nampak kucing aku (Ferdinand) terbaring atas lantai depan pintu umah. Aku pon dok acah2....Die bukak mate sekejap. Pastu die mengiau pandang aku. Aku pon expect die nak kejar aku macam biase. Biaselah....die kan suke berlagak jd manusia. Mesti nak ikut aku masuk dlm bilik n tido atas katil aku. Aku tunggu jek die nak ikut....nanti aku nak halau....

Sejak kebelakangan nieh, badan Rio/Ferdinand (name pjg kucing aku Rio Ferdinand!), memang selalu kotor. Mule2 dulu rajin nak mandikan balik...tp lately aku susah nak mandikan sebab die dah luka2. Mane taknye....dok kena buli dengan kucing2 jantan len yg ditinggalkan berkeliaran oleh2 jiran2 aku yg pindah umah tp taknak bawak kucing sekali.

Rio kan putih. Mate biru. Jadi kalo comot...memang teruk rupenye. Kadang2 aku balik...aku marah die. Seolah pahah..lepas tuh die dok jek ontok...Aku ingatkan die main tanah...tuh sebab bulu die kotor...

Rupenye...sepanjang aku takde...Rio kena buli teruk. Dah seminggu ibu aku carik Rio, tapi tak jupe. Itulah kali pertame Rio balik...lepas dah lame ilang...n kali tuh la terakhir...sebab bile aku pusing jek nak tgk Rio kejar aku ke tidak...die tak kejar. Aku pergi kat die...itulah kali terakhir die mengiau kat aku...Die dah mati!!!

Marah...memanglah. Ape lagik ngan tuan2 punye kucing yg ganas tuh. Tp itulah kehidupan kucing. Kucing aku tak cukup macho agaknye....akibatnye...aku dah takde kucing lagik! Huwaaaaaaaaaaa.....

Rio n white cosmos held very sweet memories. Sebab Rio suke men ngan butterfly yg hinggap kat White cosmos yg aku tanam depan umah...

Aku taknak kucing len. Rio will be my last cat...I miss u my Rio Ferdinand...(me bagi name Ferdinand...my bro put Rio in front). Huuuuuu...sedihnyee...

Wednesday, August 22, 2007

i miss suhaila


Cosmos on White
Originally uploaded by salala817
Hmm..ape nak taip nieh. Oh yeee...pade ari nieh aku keje half day:D kul 8 dah abeh keje....take the bus...go straight to Seremban n be happy with my fam. Boleh tgk Gray's Anatomy!!!! Yeayyyy...!!!!

Another red day. For red tulips. Rancangan aku nak tgk tulips ngan Su dis year tergendala sebab accident tuh. Hopefully nanti bile Su dah sihat...dah boleh jalan..we can go and jalan2 tgk bunga. And hopefully...with my brand new car. Insya-Allah....Amin...doa2kan yekkk!!!!

Windu Su. Huuuuu...lame tak jupe Su. Lame tak gado. Aku dah lame tak call Su. Aku nak call...tp waktu aku call...mesti Su dah tido. Bile aku nak jupe Su aku nieh...huuuwaaaaaaaaaaa...!!! I want my gal back!

Semalam aku dah berita yg sangat best. Tp...aku takleh cakap lagik....tunggu sampai aku dapat award tuh dulu ye:D Btw...tunggulah. Great news to come....n hopefully...everything goes well...

Itu jek. Tak banyak nak update. See u:D

Tuesday, August 21, 2007

revenge on chelsea


red apples
Originally uploaded by Dasha_K
I'm sorry....goodbyeee...cewwwaahhh...jiwangnye lagu nieh! Aku skang dalam proses pengumpulan bahan berwarne merah...maklumlah...Liverpool fever aku dah mule nak start nieh...n aku semakin hepi n hepi menengokkan game Liverpool yg makin improve setiap ari.

Lagikpon aku nak stop letak kaler biru kat blog nieh memandangkan aku punye sakit ati ngan ref mase lawan Chelsea minggu lepas! Hek elehhhh...tah hape2 pi bagi penalty tak pasal2 kat Chelsea. Aku rase ade lebih dr sepuluh yellow card arituh die bagi gaknye! Tapi mmg bengang kalo nak dipikirkan...yg game arituh Liverpool patut menang! Arrrrrggghhh!!!!

Tp takpe. Aku masih optimistik (cewwahh). Things will get better for Liverpool. Kurang2 nasib Liverpool tak macam MU. Lagik parah. Aku rase sepanjang aku menonton game MU arituh lagik menyakitkan ati. Dahla men tak lawa....player plak tah hape2. Sometimes I'm wondering nape la player MU macam bosan aaa....Seolah2 takde pembaharuan langsung. Takde ape yg exciting lagik pasal MU. Tak macam dulu.

Agaknye...pasal itulah Liverpool sentiase di atiku!!!! Sentiase menjanjikan yg seronok n mendebarkan ati. Cewahh. Hmm...futbol fever ku dah start. Seperti tahun2 lepas....aku dah sibuk nak tgk bola....tgk rancangan bola....n ape lagi, surfing tak beringat pasal every game n every players in EPL. Dengan komen2 yg menyakitkan sanubari...hihihihi...

But not like those yrs...aku takkan men Fantasy Premierleague lagik. Harus diingat...aku dah tak punye mase:D

Welcome EPL....REDS....keep on cheering

Monday, August 20, 2007

red for liverpool

070714_01, originally uploaded by ::Garrot::.
Argghh...getting back to work on monday~~~!!! Boringnye. Tapi takpelah..ape2 lah.

Aku nak kuar...tp ntah bile. Boringnye life bile tak kuar nieh:D Td aku hampir ketinggalan bas nak gi keje. Tah hape2 kan. Sumenye gare2 bengang ngan penalty Frank Lampard malam td!!!! Huuuuuuuu....terus tak boleh tido:(

Takpelah....Red for Liverpool...Semangat Cintaku Terus Membara....hahahaha...Aku suke sangat lagu nieh! Enjoy...

Saturday, August 18, 2007

sha: victoria....gone

Pastel Hydrangeas in pitcher, originally uploaded by KM Anderson.

Arinieh aku keje half day. Kul 8 kang aku balik utk tgk bola. Seronok gak jadual waktu aku flexible macam nieh. Kengkadang seronok plak tak cuti same ari ngan org. Lagik2 bile nak tgk wyg ke, nak gi shopping ataupon nak bayar bil. Bile org takde bahagienye idup! Hahahaha...(gelak besar)

Semalam, salah sorang budak dlm team aku telah berpindah utk bekerja di Gleneagles. Aku dah lame gakla mengenali si Victoria nieh...since aku mule2 keje kat sini lagik. So, bile die nak pindah bekerja di tpt len tuh, terase gaklah. Maklumlah, kuranglah senior kat tpt aku nieh....and akan adelah yg akan memandai2 dan terlebih memandai:D

Ohh...lupekan. Malam nieh aku nak tgk bola. Aku dah had enuff ngan games yg sebelum nieh. (bengang gak tgk MU skang....men tah hape2). Nantilah....aku cite pasal bola lagik.

Okay...kite dgn bunga hydrangea arinieh. Lenkali kite cite Kisah Tak Sempurna pulak..hehehe..

Tuesday, August 14, 2007

going home




Hmmm....arinieh aku menampilkan gambo...benang!:D

Sebabnye baru nieh aku telahpon mencapai cite2ku utk membeli satu cardigan knitting kaler biru! Aku mmg suke sangat knitting stuff...lagik2 sweater....cardigan...shawl...dll..macam kalo dapat tuh kan...rase complete jek!:D

Tp harus diingatkan bulan nieh aku mesti menjage bajet sbb aku akan mule ke kelas. So, kalo aku tak jage bajet..sendiri yg akan rugi. Aku ingat aku nak start buat standing order bulan nieh. Payments mmg sudah semestinye...tp nak kena start utk yg len2 plak...

Hmm...ape lagik yek. Tak banyak la. Kecuali aku masih bercite2 nak beli jam. Itu ajeklah. Tp watch tuh mahal sangat...so, aku mestilah berhati2. Tak boleh beli skang...kalo tak merane diri:D

Hmmm...aku cuti besok! Yeayyy...sebab ari Sabtu arituh aku dah kerja. Jd...aku akan pulang ke Seremban. Baru sekejap aku dah rase macam lame sangat aku tak balik nieh. Aku nak jupe adik2 aku aaa....!!! Windu bangat!

Ingatkan besok aku nak tgk Ratatouille....hehehe....Nantilah...aku bincang ngan adik dulu.

Ape lagik nak update? Hmm...takde ape....semakin sibuk setiap ari. Aku masih belum dpt update pasal agreement yg aku baru buat baru2 nieh. Aku ingat, aku nak carik jek agreement len. Dlm pade tuh, aku nak start daftar masuk kelas minggu nieh. Blaja balik....huhuhuhuhu...

So, nampaknyee...? Aku takkan kawen! Hahahahhaa...bestnye. (ade ke best....hihi). Ntahlah...tibe2 aku rase makin lame makin enjoy pulak sorang2...hahaha..

Laguk mabuk....Yammmm Seeeennngggg!!! (hish...excited terlebih)

Sunday, August 12, 2007

elanbach


Arinieh ari melepak...tgk tv...gi makan mee mamak pastu ngumam goreng pisang dlm ujan. Ari utk surfing! So....taknak byk cite:D

Btw...nieh aku jupe kat www.elanbach.com. From mag Country Living...yg aku dok obsessed sangat skang nieh! Mahal giler kain cotton nieh. Aku tgh pk nak wat langsir. Kat sini leceh nak carik kain design macam nieh.

Mane aku nak cari aaa? Kat Eliyza tuh ade...tp kedai manjang tutup...leceh betul...

Kalo gua jumpe....gerenti buat. Okaylah...gua nak balik tgk Seeds:D

hydrangea



Hydrangea and watering can, originally uploaded by FleurJanue.

Comey sangat gambo hydrangea nieh....so aku pon mengambil kesempatan nieh mengupdate blog n meletakkan gambo di sini:D

Nieh gambo hydrangea tgh suci laa....tak byk asid...tak byk alkali. Hmm...badan aku nieh pon kalo natural macam hydrangea nieh kan barulah best! Nieh tidak....3 ari MC n tak dpt dtg keje!

Aku rase aku dah pernah cakap yg aku keje non-stop n terlalu busy lately. Sbnrnye mende2 tuh sikit pon tak mengganggu aku. Takpelah...keje lebih, penat sikit jek pon....

Tapi, yg aku rase marah sangat lepas dr aku balik holiday arituh...boleh tak ade awek kat tpt keje aku nieh dtg keje dalam keadaan demam panas n duduk kat sebelah aku! The worst thing was...takmo balik atas alasan takmo amik MC n menjejaskan rekod die. Abeh aku nieh ape? Rekod aku nieh tak payah jage ke?

Aku dah perasan dah...tekak aku sakit....badan lenguh2...batuk tak berenti n selsema sejak kes minah tuh dtg ke tpt keje n menyebarkan virus2 durjana tuh. Tp aku still optimistik laaa...konon2 makan panadol,vitamin, ubat batuk dan sebagainye utk mengelakkan sakit n demam.

TAPI....kalo dah virus...tak dapatlah. Akibatnye, minggu lepas, aku melepek di hujung minggu akibat demam n sakit. Check kat dr...tract infection! Sinus! Semua ade! Hancur!

3 ari aku MC. Ari Selasa aku sihat sikit n pergi keje. Tp sbb suara aku macam katak, boss suruh aku balik. Bengang tak bengang...tp aku balik. Sampai sore aku n badan aku betul2 recover barulah aku balik ke tpt keje....n sbnrnye....terus terang gua cakap....dgn perasaan yg sangat marah kat minah tuh!

So skang aku dah sihat. Okay. Hopefully...aku better. Ish...boring tul~~~~~~:(

Takpeee....pandang gambo nieh atiku tenang:D

Okay.....time to go back....abeh keje utk minggu nieh! Dah kul 1 pg!!!!

Friday, August 10, 2007

hydrangea mosaic


Hydrangea mosaic, originally uploaded by haley327.

Boringnyeee....hmmm...quite busy lately...tak sihat pulak tuh! Lenkali la aku update yeee....


Me n my hydrangea mood:D

Friday, August 03, 2007

canterbury

Annis, originally uploaded by Xie Kitchen.

Hey baby when we're together....(aiseh...dis song will stuack in my head forever!)

Okay...arinieh aku ke tpt keje sangat awal. Sampai same waktu kerje ngan Hanif jadinye. Ape lagi...futbol all the way 2 wrk...sbb nak borak ape lagi kan! Me n my futbol...Sabtu nieh ade charity match...wahhh...tak sabo!

Okeh...sambung cerite aku bercuti. Ape aku buat lagi?

4. Royal 7
Aku pergi tgk rugby matches~~!!! Yeayyyy....suke giler ati. YG paling best skali dpt gi bli my 1st ever Canterbury shirt~! Yeayy...suke giler lagik ati...dah la discounted kan...gua bajet mahal giler...tp tak mahal...sukenye ati:D

Alamak...aku tak abeh meeting lagik...kena blaa...see yaaa...

Hmm....I'm back at 5.07pm. Macam tuh la ceritenye pasal Canterbury shirt aku yg pertame:D Sangat la hepi dpt Canterbury. Dr dolu lagik aku dah nak sangat Canterbury. Bukan sbb brand ke pe ke..tp susah nak dpt. Tak macam Nike ke, Adidas ke. Pastuh Canterbury specifically for rugby. So...kalo takde rugby....tak nampak pon signboard Canterbury kat mane2. Outlets pon ade 2 jek...kalo tak kat The Curve, ade kat UiTM Shah Alam. Dua2 aku leceh nak pergi. N I hold a very special memory of Canterbury sebenarnye. Dr dulu aku mmg minat Canterbury. Then, one day I went out with sumone n I found out he played rugby. Walopon die sbnrnye minat All Blacks..n aku lagik banyak menyukai team2 tak pemes macam Ireland...but we do pay attention towards Canter stuffs! So...kenangan terindah ku la kirenye. Kire mase tuh terbajet la, "Eh...mamat nieh minat same ngan aku..." hehehe...


Aku enjoyed sangat game rugby yg aku dok tgk aritu. Lagik3 7 side jek. Walopon aku taklah pandai sangat pasal rugby compared to men bola, tp aku mmg minat gegile ngan ngan game rugby nieh. Lagik2 bile tgk men live...rase macam nak melompat2 tgk org men dlm lumpur. Harus diingatkan game nieh kat Padang MPS Seremban, n ari tuh slalu ujan...so...tgkla org men2 lumpur nieh. YG paling best skali ialah bile tgk NS men....wahhhh!!! Amazed! Tak sabo nak ade experience nieh lagik...


Cume tak best, biasela bile ko pompuan kadang2 dak laki cam poyo....geli jek!


Seriously, kalo tak teringat....tipula kan. Mase tgk rugby...ingat time die men dulu. He was so passionate bout the game...so...macam2 la kenangan terungkai semula. Tapi...aku nak menggagahkan diri laaa....dah hampir setahun pon berlalu kisah aku nieh. Tah hape2 mengarut...


Okaylah...arinieh topik pasal rugby. Nanti lenkali kite cite lagik:D

Thursday, August 02, 2007

gardening



momokos 1289, originally uploaded by sylviecoladolls.com.

Tak banyak nak diceritekan. Life aku...macam nie lah. Skang aku dah balik dr cuti, so....keje balik! Arghhhh...baru nak relax! Takpelah...meh kite cite ape yg terjadi sepanjang aku bercuti yeeee!!!!

1. Aktiviti mengemas rumah.
=>bile lagi nak mengemas kalo bukan waktu cuti. Jd sempatlah aku nak menyusun n menengok balik bilik aku yg sekian lame berabuk n tak berkemas tuh. Skang dah takde rupe tpt kucing beranak lagik. Kemas dan tersusun. Tapi tak tau lah dah lame2 nanti...hehehehe:D

2. Gardening.
=>Tak banyak sangat la kalo nak dibandingkan dgn selalunye aku cuti. Sebabnyeeeeee....ujan tak berenti2! Aku dah cabut pokok2 cosmos aku sbb dah tua n dah kurang berbunga. Lagikpon orkid2 aku tgh berbunga skang n aku dalam proses nak membesarkan pokok2 butang kat flower bed nieh! Tak sabo rasenye nak tgk garden aku berbuah jadi purple:D

3. Shopping
=>Aku tak banyak shopping bulan nieh. Huhuhu....tak macam selalu la pulak...sbb banyak bajet len yg aku nak kena sediakan. Ape yg aku beli bulan nieh ek? Oh yeeee....aku beli baju ketat yg jd penyambung tangan utk pakai baju lengan pendek...so dat aku sentiasa berlengan pjg. Then...aku beli selendang baru!!! As usual...shawl yg aku buat macam tudung tuh. Tp kali nieh aku sangat la hepi sebab aku dapat yg embroidery bunga ros. Kaler purple n bunga putih. Hehe. Aku beli top warne brown kat Nicole...pon consider murah la tuh. Tempah baju kurung. Tp aku tak beli lagik skirt Sommerset Bay yg aku dok berangan nak beli n ade sales tuh. Oohh...aku boleh tulis cerite Shopaholic macam nieh:D

***OKEH....kite cite kendian:D

Wednesday, August 01, 2007

holiday


Momoko, originally uploaded by MiyukiDollfie.


Yeayyy...I'm back! Dah holiday....tapi takde buat ape sangat pon:D

Okaylah....nanti ade mase aku update lagik...

Got loads of things to do~:P