Wednesday, April 16, 2008

sha: the best appearance-EVER



***5.09***
Sebenarnye kan, aku tak suke lagu nieh. Hehehe. Tapi macam sesuai lak ngan Siti Nurhaliza ngan lagu nieh. Tak tau apasal. Mungkin bunyi gedik tuh memang sesuai ngan die. Slame nieh lagu die sopan n ayu...nampak tak sesuai ngan die. Sebab ade kepura-puraan di situ. Tapi sejak aku tgk die pakai baju merah n tudung ala2 rahib gereja tuh...memang aku nampak sesuai lagu nieh ngan Siti Nurhaliza. Bile aku bace lirik, lagi la sesuai. Siti kan slalu tulis lirik berkenaan ngan diri die. Kena pulak ngan diri die. Bile aku tgk die gelek2 aritu...aku puas ati. Tahniah laaa...akhirnye anda menunjukkan diri anda yg sebenar. Tak macam slalu, kena control je...

Well, nak taip lagi ke? Hmm...bole ke. Kang ramai lak lawyer yg saman aku nieh. Dahla aku bukan Dato'. Hehehe. Okay...chow dulu...aku nak keje.

***7.54pm***
Tadi aku cakap pasal ape ek? Pasal Siti. Ohhh...yelah kot. Ntahlah, aku pon tak tau nak cakap camne. Aku nieh asal2 nye peminat Siti Nurhaliza. Mase aku start minat die tuh, die masuk pencalonan utk Muzik Muzik lagu Jerat Percintaan. Umo die baru 16thn. Mase tuh, rambut die kembang sebab blow n dikerintingkan, pastu idung die kemek lagik la...macam pelepah pisang. N muke die lebar macam pinggan. Kira taklah lawa sangat. Body plak....sedap2 n tembam sket. Tp comey aaa. Muke innocent gitu.

Ari pencalonan tuh die pakai baju warna merah...skirt kembang. Macam Cina kawen pon ade. Hehehe. Siap pakai glove kaler merah terang lagik tuh beb! Baju tuh kain satin. Aku ingat lagik. Tp itulah identiti Siti kan. Tapi...bile aku dengar lagu Jerat Percintaan nieh...hmm...barulah aku start minat die. Identiti tuh memang la kampung. Tak vogue cam Ziana Zain mase tuh. Tapi dek bakat, aku pun suke la tgk die.

Skali...tak lame lepas tuh, die menang Juara Lagu lagu yg same. Memang best la. Tp as usual, die mmg slalu jadi fashion victim (Alhamdulillah...ketiak die tak basah macam Lufya...hahahahaha...!!!). Tp aku rase fashion victim ke ape ke, die still comel. Lagikpon mase tuh die baru kuar, n die plak budak2...mesti la nak blaja dressing kan. Sume artis pon ade Fashion Crime...inikan plak Siti.

Tak lame lepas tuh die kuar album baru. Lagu Aku Cinta Padamu. Aku yg mase tuh form 2, mule la nak bli album die. Termasukla ngan kengkawan aku yg berade di hostel. Boleh dikatekan lagu tuh adelah lagu tema kebanyakan dorm. Cume aku mule kurang selesa, maklumlah...lagu tuh ade sikit macam klon lagu I Love You Celine Dion-singer fav aku gak. Aku rase gaknye sebab Siti minat die kot, so adelah nak buat ala2...

Die makan pemes. Cume makin die nak naik tangge...ntah nape aku mule ilang minat. Org pertame yg wat aku ilang minat kat die ialah abang die. Mase tuh brade die tuh tak kawen lagik aaa. Aku tgk kenyataan2 akhbar yg diberikan mase tuh macam tak natural. Muke plak, muke sombong. N ade masenye over. Aku dah mule boring...tp ini bukan agenda utame idup aku kan, so watpela aku nak sibuk2. Aku dah takde bli album Siti lagik lepas tuh...maklumlah...dah senang xs radio lagik2 sejak Era ade mase aku form 3.

Skali...tak lame lepas tuh kuarla kenyataan Siti nangeh konon2 takmo bergambo ngan Norman KRU. Laaaa...ape ke jadah? Aku pun pelik laa...takkan la tak adjust terms & condition sebelum datang shooting? Aku tak paham dunia artis so aku biarkan. Tapi tak lame lepas tuh die tangkap gambo ngan Yusry KRU kat URTV. Utk pengetahuan kowang, aku tak bli mag macam nieh, tp sebab dok hostel..ramai kawan2 yg bli. So, mase nampak gambo die ngan Yusry...mesra2...aku macam geli aak. Kate taknak tangkap gambo ngan laki? Tp Yusry takpe plak? Sebab Yusry ensem ke? Ntahlah...booo layan jek. Bukan hal aku.

Aku masuk form 4...ramai gile peminat fanatik Siti termasuk ustazah aku sendiri. Satu ari mase tgh bace Asmaul Husna time perhimpunan, ustazah parking keta kat dataran. Disebabkan speaker van yg kuat...lagu Siti n Asmaul Husna berlaga di udara. Saat tuh...minat aku pudar. Ustazah plak masuk kelas asek cite pasal Siti sampaikan balut buku pun gambo Siti. Sedangkan aku yg muda remaje...patutnye aku la yg lagik over kan. Tp aku dah makin memencil la sebagai peminat Siti....sebab keoveran kawan2 dan org keliling.

Tahun 1999...dekat nak pihanraya. Siti dikaitkan dengan politik n die mule dominan dengan konsert2 kerajaan. Best gak...sebab dapat tgk Siti selalu. Lagu2 die pon tgh top macam Purnama Merindu. Tp minat aku dah pudar macam kain buruk...dgr lagu boleh la...tp nak tgk die pon aku dah malas. Satu sebab, terlalu banyak publisiti sampai tak logik. Cerita pasal bunian, Siti puteri yg hilang dll...buat aku jelak. Tambahan plak ngan kenyataan akhbar yg slalunye dibuat oleh abg Siti yg kadang2 buat aku pelik dan hairan. Ade mase rase sedih gak. Mungkin sebab tak brape berpelajaran, kadang2 statement Siti tak matang. N paling teruk skali...bile statement dalam Bahasa Inggeris. Hancus! Aku ingatkan dah banyak duit nak masuk kelas English...rupenye tak. Last2...aku biarkan aje. Dengar lagunye, tak minat orgnye.

Cakap pasal fashion...yup...sebagai seorang gadis Melayu yg fanatik pada bangsenye sendiri, aku slalu terkilan dengan Siti. Dari Michael Ong hinggalah Bernard Chandran...Siti taknak langsung ke amik designer Melayu. Sedangkan proven baju2 Rizalman, Tom Abg Saufi or RR mmg dah dipakai artis yg tak kurang cunnye macam Ziana, Norjuma n Cammelia. Aku rase kalo designer nieh disuruh buat fesyen sopan pun diorg pandai. Tp jarang sangat nak tgk Siti pakai baju designer Melayu. Hmmm...bab nieh aku makin tak bersetuju...

Kay...aku sambung kendiam:D
*** pix: penampilannye yg terindah setakat nieh. kan best kalo die macam nieh:D

No comments: