Monday, April 21, 2008

cheryna - mengenangmu



2.30pm - Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!

" Bukan senang nak tinggalkan yang kite sayang." Aku ingat die cakap tuh kat aku dulu. Mase tuh...aku marah die kaw2 sebab die tibe2 ilang. Aku ingat, die sengaje tinggalkan aku tanpe berite. Aku ingat, die dah give up. Atau die nak men2 kan aku. Tapi aku salah. Ade sebab die wat camtuh. N bukan sume org macam yg aku sangkekan. Skang aku paham maksud die.

Aku tak tau la kalo aku pernah cite dlm blog nieh pasal satu cite nieh. Cinta pertame Mizz Chisha Cheryna Pires. Hehehe. Hmm...sumthing yg aku tak suke ungkit n kenang...tp aku nak ceritekan skang.Ade sebabnye. Bace yek!!!!

Aku kenal die semester pertame, tahun pertame. Tahun 2000. Die kawan satu sekolah ngan one of my best buddies mase tuh. Orgnye gelap n taklah ensem sangat. But sumthing in him mase aku 1st time tgk die. Diam2...tertarik gak. Tp die tak tunjuk minat pon. Kitowang kawan biase.

Pandai, klakar...n paling penting skali...minat bola. Kitowang leh dok berjam2 n ignore mende len kalo dah start sal bola. Die tau aku obsess ngan Pires. Die minat Arsenal, siap ade jersy Pires. Geram aku. Walopon tak sehensem Pires, tapi die slalu wat aku senyum. Cume, kitowang kawan...so aku tak pernah pk ap2 yg len atau ganjil. Walopon die single n tak pernah berawek (macam aku"), tapi tak terlintas langsung di pikiran aku utk pergi jauh dr tuh. Ego aku pon mengatekan mase tuh ramai lagi laki len yg lagik best. Mase tuh aku taklah segemuk skang n ramai gak pakwe yg tak official. Hehehe. Die lak terlalu bercitarase tinggi. So, cite2 die tuh aku paham sangat. Aku takkan termasuk dalam perancangan punye. Yg aku boleh bayangkan bile die kawen, aku jd budak penanggah. Hehehe...itulah cerite kitowang. Persahabatan di zaman remaje (ewwwaaahhhh!!!).

2002. Dua thn selepas perkenalan.Satu ari, ade party kat umah member aku. Die lambat dtg. Ntah apasal aku cam ternanti2 bile die nak dtg. Bile die sampai....excitednye! Tp macam biase, aku nak ctrl kan. Kena marah la die. "Apasal ko lambat!" Aku dah marah2 dah. Die senyum jek. Siot tul. Arituh cam semacam lak aku rase bile die senyum camtuh. Aku biarkan die dok ngan geng2 die, aku dok ngan galprens aku! Tapi mate aku nieh jahat tul. Asek pandang die. Aku elak...sorot balik ke situ. Mase tuh member2 aku pon pelik. Aku nieh bukan pendiam orgnye. N terdetik la perkare yg akhirnye explanation kepade sume jawapan yg ade. Nape aku kuar ngan sumone, tak kapel. Nape aku tak intrested kat org len. Nape org kate aku memilih. Nape aku tak sudah2 mengatekan yg aku tak jupe sesape yg kena ngan taste aku. Nieh. Depan mate dah ade jawapannye.

" Ko nape, Sha? Diam jek?" Gulp! Bangang tul. Nape malu lak nieh. Aku pandang die. Ish, comey gak kan! 2 tahun dulu takla aku nampak comey cenggitu. Hihi. Kadang terase nak cakap jek. Tp aku malu!!!!! "Aku okay aaaa...." aku jawab. Die sengih. Sebenarnye kan, ikut sejarahnye...aku tak suke sangat die sengih. Tp...arituh..cam best plak.....

Aku teruskan malam tuh cam biase. Aku bajet pasnieh aku nak bgtau sowang member aku pasal discovery aku arinieh. Dalam pade menyusun ayat. Mesti die kate aku gile. Tp....aku tak tahan sangat nieh! Aku mesti bagitau member aku! Aku dah suke someone! Kenal plak tuh! Depan mate jeeekkkk!!! Mesti kengkawan aku excited nanti:D

Abeh party tuh...tibe2..."Sha! Sini jap." Member aku panggey. Aku datang. "Aku nak bagitau ko sumthing." Wahh..berdebar! "Aku pon nak bagitau ko sumthing gak, " Aku bagitau member aku tuh. "Ko dulu la, Sha" die kate. "Takpe...nieh nak cite panjang...ko cite dulu ek!" Ish....aku tau kang kalo aku dah start cite mesti aku start berangan n semalaman pun tak abeh cite.

"Camnieh....ko tau kan si I dah clash ngan Q. So..skang die single...." mulenye.
"Ok...." Aku cam kompius. Tapi aku dgr jelah.
" So...die dah leh la nak pk sal sumone else kan. Lagipon diorg dah takde pape." Kawan aku cakap lagik.
"Yuppp..." aku angguk2.
" So....si R cakap...die sbnrnye suke kat I. So....die nak ko matchmake kan, boleh?" kawan aku senyum2.
Dup...!!! R suke I? Abeh aku? Sha yg suke R nieh? Eh...mimpi ek? Errr....aku katne nieh?
"Boleh, Sha?" kawan aku tanye lagi.
" Mmm...tapi nape aku lak? Ko kan ade." Nak cabutttt....makkk...
" Ko kan pandai mende2 nieh. Kite same2 laaa...kawan2 kite gak..." maaaakkk...dalam ati aku nak raung2 nieh!
"Errrr...pk dulu leh? Susah nieh."
" Susah ape. Ko kan dah biase."
Tibe2....die datang. Arghhh...sudah. Aku nak kena jupe die gak ke?
"Sha....ko tolong aku ek?" Die senyum agik. Ish...mate aku sakit nieh. Tekak sakit. Dada sakit. Napeeee?
"Ko nak suh aku ke?"
"Ko laaaa...kan ko kawan aku."
Aiyoooo...aku senyum n angguk. Setuju. Gile aaakkk? Demi die. Takpelah. Tp malam tuh, tingkat 10, apartment aku banjir. Banjir air mate. Apela dose aku?

Aku ingat lagi. Die pernah cakap bukan senang die nak jatuh chenta. Kitowang agree same2 yg kitowang same species. Hehehe. Aku leh bayangkan dalam angan2 mesti wife die cantik. Mesti die nak yg Ranggi Metropolitan punye. Betul gaknye tekaan aku. Patut la slame nieh kan, aku tak pernah pk sal ape yg aku rase kat die. Aku paham sangat...tak gune pon pk kalo mmg dah kesudahan camtuh.

I...kawan aku tuh. Cun. Putih, mata n rambut perang. Ceria sentiasa. Gelak die wat ramai pakwe2 kat luar sane cair. Aku? Hmmm...itam legam. Gumuk. Gelak macam badak. Camne la dalam sesaat tuh aku leh pk aku suke kat die? Keee....dalam 2 thn aku mmg suke. Cume aku tak amik peduli?

Diorg slalu kuar. Planner nye aku. Bunga, dinner...topik perbualan. present. Akula consultant paling best skali mase tuh. Ade mase aku teman. Ade mase....balik nanti die cite. Yg bestnye, dah la die cite. Siap version jiwang lagik. Pastuh...si awek masuk bilek aku repeat cite same. Siap tunjuk macam2 lagik. Gambo, present....bunga! Arrghhh!!! Tau tak sepanjang aku dok cakap itu ini, aku sbnrnye membayangkan aku di tpt I. Aku bayangkan bunga utk aku, adiah utk aku....sume utk aku. Tp..dapat kat org len kan. Takpelah, sabo jelah!

Satu ari, kitowang balik kg sesame. Die baru lepas men bola. Ade tournament. Tau tak, awek die minat tuh tak suke bola. So, balik2 aku la kan...tukang dgr. Tibe2 lagu Blurry - Puddle of Mudd kuar. Melalak la aku ngan die. One thing, aku nieh tak reti malu. Sampai part...."u could be my someone..." die pi pandang aku. Aku pandang die balik. Die tunjuk2 kat aku. Cibai tul. Rase nak balik CD kat pale die. Bangang...sumone ko bkn aku la. Kadang bengang gak kalo kite jd tpt utk dilepaskan angan2. Bodoh rasenye.

Aku asek nangis. Aku nieh bukan jenis kuat nangeh sblm aku jupe die. Start satu ari aku demam. Aku jupe member aku...yg takde kena mengena ngan die. Die tak kenal member aku nieh. Atas riba kawan aku tuh la aku lepas sume. Maunye berjam2 aku nangeh mase tuh. Member aku pon prasan...aku dah banyak senyap lepas ape dah jadi. Banyak menung. Yelah, tuh la 1st time aku suke sangat kat sumone kan! Aku makan kang aku muntah balik. Yg best tuh mase tuh badan aku solid aaa. Hahaha...Tp aku slalu jek memencil diri. Aku rase rendah diri sbnrnye. Tuhan jek yg tau.

" Nanti aku carik bf utk ko plak ek!" die cakap satu ari. Aku jawab, "Tak payah aaa. Aku taknak sesape." Die gelak jek. "Shaaaaa..(die wat sore manje die tuh), nanti....kalo ko ade bf...mesti die hepi dpt awek cam ko. Sebab, kalo aku dapat awek cam ko pun aku hepi, Sha!" Pastu die gelak2. Aku yg nak nangeh. Hmm...ikhlas ke ape die ckp nieh? Ke saje jek. Macam slalu la, die suke wat lawak. Aku jawab, " Memanglaaa....ade org tlg lipat baju ko peluh2 lepas game. Sukela ko kan!" Die sambung gelak. Aku? Tahan nak teresak adelah!

So...diorg hepi. Die slalu senyum. Die slalu berangan. Kawan aku yg I tuh pon hepi. Match in heaven dowang nieh. Aku? Aku tak hepi. Aku hepi utk org len, tp aku? Tak hepi. Yg teruknye kadang2 aku jadi cam jeles tak bertempat. Aku ctrl jek la...tp sampai one stage aku taknak ikut kawan2 aku kuar lagik. Aku dah dok sorang2 dalam bilik. Dah la tuh. Cukuplah. Semester lepas tuh, aku pindah umah. Tukar fon. Tukar kawan2. Susun jadual kelas len dr kawan2. Bukan jek ilang cinta pertame....aku ilang sumenye skali. Terutama kawan2. Pade diorg aku katekan yg aku dah tak larat amik 6 paper....nak abeh blaja lambat.

Die carik aku. Without success. Ade mase aku jadi pelarian kat kampus tuh. Nampak die aku cabut jauh2. Biarlah...satu ari die akan lupe aku.

Yess....2004. Dua tahun lepas aku melupekan cinta lame. Aku dah masuk final year:D Jupe pakwe official yg pertame. Hehehe. Org Ganu. Tp...ade rahsia yg aku simpan. Die bukan pilihan aku waktu tuh. Aku berpegang pade, "Kite takkan slalu dapat ape yg kite nak."

Nape aku cite mende nieh? Sebab skang, aku dah nampak ape nak jadi. Aku akan wat kesilapan yg same yg aku wat tahun 2002. Sebab tuh aku kena ucap bye2 awal2 supaye ati aku takkan luke lagik! Tp realitinye....bahagie ke aku bile satu2nye kawan yg ade aku nak tinggalkan atas sebab yg same? Mmg aku bodoh kan.

No comments: