Friday, April 18, 2008

sha: dari peminat...skang...?


Aritu aku cite sal Siti kan. Hmmm....okaylah. Skang aku nak sambung cite.Aku sbnrnye tak brape minat sangat ngan Siti skang atas sebab2 yg telah dinyatakan.

Cume semenjak Siti pilih Michael Ong sebagai fashion designer die, itulah yg menjadikan aku lagik kurang minat kat die sbnrnye.Baju die dahla slalu kaler merah ngan oren jek, pastu style sume macam pokok Krismas. Masya-Allah...lawak tul kengkadang. Terlalu banyak style cina. Walopon ade mase Siti nyanyi lagu tradisional, baju tetap style Cina.

Sowilah...part nieh aku sangat la particular. Macamlah kalo Cina nyanyi nak pakai baju ala Melayu. Time Hari Kebangsaan maybe la kot. Hehehe. Tp time konsert diorg?Then,aku tgk video klip Siti. Terus-terang la aku katekan, dari dulu aku agak menyampah dgn video klip die. Terlalu fairy tale.

There are times when I feel it's too much. C'mon man, I prefer Siti Nurhaliza than a Cinderella. Tp Siti macam Cinderella wannabe. Ade time Britney wannabe. Mase Britney kuar lagu Overprotected, Siti lebih2 nyanyi (die slalu suke nyanyi lagu yg konon2 ade kena mengena ngan die), but diction? Hancurrr leburrr. Sebagai peminat, aku mmg makin ari makin geli dgr Siti berbahasa Inggeris. Frustrating.

Then, video klip Purnama Merindu. Shania Twain wannabe plak. Cume bezanye, director video klip tak dapat nak highlight muke Siti yg comel, tp dihighlightnye kaki Siti yg besar gabak tuh.Bodoh punye pengarah. Patutnye cover kelemahan penyanyi. Yg Siti pun same bodoh la (bile mase die pandai, kan?). Org bagi ape, ikut jek. Cube hayati video clip 'u're Still the one' tu.Ade unsur2 sensuality & sexuality yg kite sendiri paham2 jelah. Kenape rambut Shania macam tuh, kenape laki tuh gi mandi, kenape bajunye macam tuh. Hellllooooo? Mase tuh Siti anak dara yg mukenye fresh lagi! Tak nampak ke implikasinye?Aku tak paham la kalo fanatik masih mahu mempertahankan. Aku sebagai peminat Siti mase tuh masih tau berfikir and aku rase ape yg aku tgk tuh mmg tak kena.

Then video clip Diari Hatimu yg macam nak tiru video clip Frozen nyanyian Madonna. That was 1998. Aku form 4 mase tuh. Hitz fm, MTV & Channel V dah senang utk xs. Internet, no hal. So, of course ade comparison, kan.Then, tahun 1999 Siti signed ngan TMNet. Trus ade konflik identiti. Kejap nak kekalkan imej sopan. Kejap lagi kang nak jadik mainstream. Kejap nak jd hip hop girl...tp hip hop sopan. T

Tp the stupidest part mase die jemput Rangga dlm videoclip. Dari dulu aku perasan yg die suke nak jadikan diri die so-called 'intelligent corporate woman'. She looks like one, she is indeed a corporate woman. But without brain and communication skills. Pls...mase tuh meletup la. Aku trus hilang minat ngan Siti. Duit banyak tapi taknak blaja English? Menang MTV tp cakap tah hape2. Kamon laaaa!!!Frustration aku sebenarnye bermula bile die langsung tak intrested ngan ilmu. Tak boleh ke sambung dip...at least in performance arts or music. At least it doesn't look so obvious. Nieh...dahla tak reti cakap omputih, pastu kalo wat statement memalukan diri. Bangan tul.

Skang lagik la best...disebabkan tak cukup ilmu di dada, pakai tudung style rahib gereja pun die tak prasan. Kowang ingat cite Robin Hood, suke tgk cite zaman2 lame...kowang akan prasan. Tp die? Tak reti tapi buat2 reti. Pls la...pakai tudung tuh ikut keterbukaan ati. Kalo nak pakai ala kadar pun pls wat kajian dulu. Kalo dah rupe kaper...same macam jadi kaper gak!Okay...arinieh aku ngumpat Siti lagik. Sebabnye? Aku muak ngan family die. Bukan die tau...aku tak suke family die jek. Sbb tak reti tegur die, sebab slalu amik kesempatan kat die.

Dari peminat...aku skang jd pencaci lak. Skang nieh...kakak die lak nak jadik penyanyi. Cukup2 la Encik Tarudin...awak bukan makin lame makin muda. Cukup2 la Siti jek yg dah makin lame makin lari dari landasan. Skang Saida pulak. Tak cukup2 lagi ke Siti jadi jutawan? Tak cukup2 lagi ke Siti kaya? Glamer? Skang satu family nak jadi femes macam Siti. Dah la tuuu...kesian la kat Siti. Org tak suke die sebab family die tau.Okay....aku dah lame kat Starbucks nieh....kang org halau lak.

No comments: