Friday, May 23, 2008

sha: buku log tunas puteri

Tunasssss Puteri bertujuan menolong dan berkawan....Aku kemas barang2 n jumpe nieh:
<--- Buku Log Tunas Puteri aku

Buku nieh dicipta pade tahun 1992. Mase tuh aku darjah 4. Dah ancient dah buku nieh. In case kowang nak tau nape buku nieh nampak cantik agik...sbb buku nieh bawak macam2 makne kat aku:D

Logically, mase tuh umo aku baru 9thn. So, takkanla tangan aku sesteady itu utk melukis. Well, aku kena admit. Logo Tunas Puteri kat depan nieh bukan aku yg lukis. Yg aku buat cume kaler logo nieh jek. Tulisan name aku tuh pon bukan aku punye. Nieh sume hasil kerja ayah aku:)

Aku dilahirkan oleh 2 orang Pengakap. Ibu tak tinggi sangat laaa...tp ayah pernah jd Timbalan Pesuruhjaya penagakap negeri Selangor tak silap aku. Mase tuh tahun 80s, aku baby agik. Ayah sangat2 la passionate pasal pengakap. Tapi anak pertamenye pompuan, n sekolah rendah takde pengakap pompuan, so...aku didaftarkan masuk Tunas Puteri. Dulu2 pakai skirt takpe...sbb mak tak kisah. Mase tuh, pakai mane pakai tudung. Mase aku masuk Tunas Piteri, 1st thing ayah ajar aku buat ialah buku log. So, nieh adelah hasil kerja kitowang bersame. Aku mase tuh Pek ke -44 Seremban and bawah petrol Kenanga:D

Aku gi camping, pernah jd wakil sekolah, wakil daerah. Tp ade masalah sket so tak dpt wakil negeri. Lepas byk test2 Tunas Puteri yg melayakkan aku dpt byk batches mase tu. Ohh...kejap! Aku pernah wakil Mesia sekali jek. Mase tuh ade Thinking Day kat International School kat KL. Pastu naik darjah 6 aku jadik Ketua Pek merangkap Pengerusi Tunas Puteri sekolah aku.

Pengalaman yg paling takleh lupe ialah bile aku bersame cikgu aku - Puan Sarah George. Die sangat bersemangat. N aku jupe ramai kawan2 bile masuk Girl Guide nieh. Especially mase tuh ade campfire peringkat negeri kat Sekolah Tuanku Jaafar, Kuala Pilah. Masuk sekolah menengah, ade beberape kawan2 mase camping yg masuk satu sekolah menengah plak:D

Dlm keaktifan aku tuh...ayahlah my inspiration, kan. Die slalu guide aku dlm byk perkare walopon Pengakap n Tunas Puteri ade difference sket2 la. Sbb Tunas Puteri nieh la aku ade byk father-daughter project ngan ayah aku...kadang2 die tolong ajar aku wat ikatan, ajar kawad n ajar masak. Sbnrnye, dr kecik agik aku dah biase pasal camping nieh. Sbb ayah kan Cikgu Pengakap...sape lagik die nak bawak camping kalo bukan aku mase aku kecik:D

Aku rugi sbb masuk SBP. Sbnrnye bukan sbb SBP pon. Aku rugi sbb sekolah aku yg pertame mase sek. men ialah Sekolah Agame. Sekolah paling tak best pernah aku gi sbb aku takleh langsung aktif. Dahla kelab beruniform ditetapkan oleh sekolah, pakai uniform pon takleh sbb kononnye dedah aurat. Pulak tuh...balik2 Puteri Islam. Kalo Puteri Islam ade aktiviti tak kisah la jugak, nieh balik2 tido dalam kelas sampai 3 jam kendian balik ke sekolah. Senang tul cikgu2 aku makan gaji buta mase tuh. Apsal la diowang tak macam parents aku n cikgu2 len.

Bile aku kat U, aku lagila tak active. Dah biase dimalaskan mase sek. men. gaknye. Tp, aku berpeluang aktif mase aku jd cikgu. Aku dpt jd cikgu Pandu Puteri sepanjang jd cikgu!!! Yahooo...best giler! Aku bawak students aku overnight n wat pillow talks...dan sebagainye:D

Skang? Satu pon tarak.

Okaylah...dah takde mende nak diupdate agik nieh. Sowi lah aku takleh nak cite banyak. Ayahku harus diuruskan. Maybe aku akan amik mase sket utk update blog nieh lepas nieh kerane ayahandaku telah dimasukkan ke hospital semalam.

This posting is a recall of memories with my luvly Ayah.

1 comment:

Ana Zahira said...

Assalam..cikgu..boleh tunjuk satu contoh isi buku log yang lengkap x?