Thursday, May 15, 2008

cheryna all-time fav: sense and sensibility

2.00pm: Nieh adelah antare all-time fav aku. Sense and Sensibility. Jiwang ke? Alaaa...bace blog nieh pon org dah tau aku jiwang ke tidak! Hihik...Aku ade buku. Yg aku takde VCD or DVD mende nieh. Kite continue kendian...aku kena gi keje:D


6.26pm: I'm back! Hmm...aku mmg giler sangat ngan cite nieh. 1st mase aku tgk Emma Thompson yg berlakon, aku jd minat. Dr kecik aku rase ade kot beberape filem Emma Thompson aku tgk. Byk dah lupe. Tp yg takleh dilupekan ialah mase die berlakon Love Actually n mase die jd Professor Trelawney dlm Harry Potter. Asyiiiikkk...!!!


Aku mmg minat movies yg style die macam agak lame2 sket. One day aku tertengok iklan movie nieh kat Star Movies. Lame dah rasenye...awal 2000 kot. Ke akhir 90an. Aku tak ingatlah. Pastu ibu aku cakap, "Kak...meh tgk cite nieh. Mesti ko suke!" Kitowang slalu kongsi minat movie yg same. Kecuali minat terhadap Zombie Kampung Pisang jek yg tak same. Hihihi. So, aku tanpe membuang mase, tgklah movie nieh...belum pape dah layan dah....


Aku tertarik ngan care Emma Thompson berlakon cite nieh. Penuh penghayatan. Die berjaye menunjukkan emosi die melalui gerak geri...tak payah cakap banyak. N then...die bukanlah lawa sangat, so tarikan tuh melalui lakonan n bukan paras rupe (mind u, film Melayu asek2 Erra, Maya, Fasha or Nasha, kalo tak ade jek yg komplen. Tuh sbb wa minat Afdlin & Yasmin punye filem gak!).


Kalo nak kate dramatis, dramatis lagik style Kate Winslet dlm cite nieh. Maklumlah...die ade pasangan yg akhirnye kawen ngan pompuan len kerane harte. Kalo bace buku pon watak Kate Winslet lebih dramatik la sbb macam nak mati sume. Tp yg buat aku cam terpukau giler ngan cite nieh ialah watak Alan Rickman, Professor Snape dlm Harry Potter tuh. Dlm cite nieh die pegang watak yg totally different, iaitu watak laki cinta tak berbalas. Wahhhh..jiwang...hihi...


So, aku nak tulih sinopsis kang panjang sangat. Kowang carik sendiri dalam wikipedia pasal cite nieh, sure ade sinopsis. Or pergi ke kedai2 buku berhampiran, cariklah buku Sense and Sensibility karya Jane Austen. An absolute writer! Bahasa die best giler.


Ala2 litetature laaa....tp tak menghampakan. Klik di mane yg berkenaan:D

No comments: