Friday, May 30, 2008

sha: street fruits

Buah2an. Rasenye kalo tak silap aku ade satu macam iklan kuar kat tv satu mase dulu. Ade 2 org makcik nak beli goreng pisang, tp tak jadik sbb dowang memilih buah2an potong. Utk pemakanan yg lebih sihat. Tp iklan tuh kuar kejap jek kan, pastu dah takde dah iklan tuh. Pelik tul aku, kempen sume kejap jek. Tp tak ramai yg tau.

Aku nak kate menyahut seruan kempen tuh taklah. Sebab rasenye aku nieh sumenye bedal jek, buah ke...goreng pisang ke. Just nak share cite mase aku kecik n cite pasal zaman skang...

Mase aku sekolah rendah, aku ke sekolah dgn menaiki bas awam. Bukan bas sekolah. Sebab naik bas awam sbnrnye lagik mudah. Cume biasela, ade risiko sket. Yg herannye risiko tuh taklah seteruk skang nieh. So, slalunye mase aku nak balik dr sekolah, aku akan menapak nak gi tpt tunggu bas bersame kawan2 seangkatan yg len. Hmm...bile pk2 balik time tuh muhibbah tul. Kawan aku keling ade, cine de. Kitowang naik bas sesame, walopon destinasi yg berbeza2. Laki pompuan. Kalo ade yg destinasi same, kitowang jage menjage la.

So, otw nak gi station tuh mestila macam2 dugaan. Panas hujan takyah la cerite. Dugaan paling penting n paling leceh ialah stall yg terpakse dilalui sepanjang perjalanan tuh. Ade rojak aaa...air sirap laa...dgn bajet yg agak limited, aku tak dpt la nak beli macam2. Kadang2 tak beli ape pon. Aku ingat zaman tuh duit banje aku RM1 seari. Duit syilling emas tuh. So, dgn tambang bas dll...macam mane nak beli kan?

Salah satu dugaan paling hebat skali kalo aku nampak buah potong nieh. Dok pandang tembikai, dok pandang mangga. Zaman tuh, ada Cina jual...ada Melayu jual. Kalo penjaja Cina, diorg ada tambahan sengkuang Cina cucuk pakai lidi satay. Best jek. Terliur gak...tp apekan daya. Kadang2 aku simpan sket duit poket. Tak pon ade mase, ibu macam paham2, die bagila RM0.50 extra...so dapatla aku beli buah!!!

Aku mmg la satu sekolah ngan ibu aku. Tp mak aku slalunye sama ada balik lambat sebab kelas tambahan, or aku sendiri yg kena lambat. Kalo aku balik ngan die jek aku dpt rezeki lebih. Mase tuh pon idup taklah sesenang skarang. Gaji cikgu biase jek. Kemudahan utk cikgu2 pon tak semewah cikgu2 skang. Ibu plak mmg strict, die takkan penuhi segala kemahuan kitowang kecuali kitowang berjaya buktikan kenape kitowang patut dpt extra.

Mase aku sekolah asrama, takde buah potong. Yg ade buah potong kat dewan makan. Bukan best. Tp makan gak. Lame aaa...aku tak makan buah potong, kalo tak bli buah pastu potong sendiri. Skali,,,mase aku masuk uni...ade gerai buah potong blakang uni aku. Siap ade air kelape!!!! Waaaa...ape lagik! Bajetla! Lepas makan, menapak sket gi blakang...gi beli buah potong. Time tgh ari, lagi2 bile kuliah tak seronok...mmg best makan buah potong nieh! Gumbira!

Abeh uni, aku keje. Mule2 aku tinggal ngan kawan2, takde buah potong dekat2 area aku. Pastu, ade la akak nieh jual...tp tak menepati piawaian. Buah die tak fresh, tak sejuk. Jual plak RM1.50 tp sket jek. Aku dpt makan buah potong time balik Seremban jek...

Which is, last2 aku balik ke tpt kesayangan aku nieh.Haaa...skang dpt makan buah potong. Aku terserempak ngan lori kecik nieh byk kali dah. Bersih, potongan buah die besar, n murah! Byk plak tuh pilihan. Selen buah potong, die ade jual air soya bean n air tembikai. Ade la jajan skali. Tp buah potong gak jd pilihan:D Yg kurang sbb die takde buah sengkuang Cina jek. Tp die ade buah tembikai susu kaler orange tuh. Oklah tuh kan!

Aku dpt snap gambo nieh sekejap jek sbb beberape saat lepas tuh dah ramai org sampai kena beratur. Menjelang 2.25...time aku nak gerak gi keje, acik tuh dah tutup gerai. Licin!

Aku ingat cerite ayah n ibu aku pasal sowang pompuan Cina zaman ayah n ibu kecik. Ayah n ibu mmg pure Seremban. Macam aku la kan. Dua2 dibesarkan di town kecik nieh. Satu ari ayah cerite sal Ah So yg kandar jambu dr umah ke rumah. Die jerit, "Cimbong....cimbong....!!!" (sbnrnye...jambu...jambu..). Bape sen tah die jual jambu ngan asam boi tuh, tp bayangkan die kandar jambu seluruh Seremban. Ibu pon cerite mende yg same. Maknenye, jauh giler la Ah So tuh jalan sbb ayah bahagian Seremban yg len...ibu plak bahagian len. Aku sendiri takkan larat nak jalan, walopon skang dah de short-cut. Bayangkan org dulu2 carik rezeki macam mane.

Ah So tuh dah tua waktu tuh. Kate ayah, sure dah mati punye zaman skang nieh. Ayah pon dah umo brape. Cina tuh lagi tua dr atuk aku. Huhu. Bile raye, cerite Cina Cimbong-Cimbong akan kuar. Sume pakcik n makcik akan sibuk share cerite Cina Cimbong-Cimbong. Baik belah ibu, baik belah ayah. Waaahh...glamer gak Ah So tuh....!!!

Skang,aku plak cite dlm blog. Tak intresting macam cite ibu n ayah. Sbb zaman aku org dah tak kandar buah lagi. Tp...secanggih mane pon teknologi..harap2nye dpt la aku makan buah potong sampai ke tua:D

No comments: