Monday, May 19, 2008

sha: miss white

Miaow! Niehla kesayangan aku skang nie. Namenye - Putih. Dulu aku bagi kucing aku name Rio Ferdinand. Tp skang aku malas nak bagi name glamer2. Disebabkan die Putih, senang2 panggey die Putih jek.

Putih dilahirkan mase aku baru kuar dr spital. Mase tuh, mak die yg aku namekan Zaleha dok mengiau carik tpt beranak. Aku sbnrnye tak suke sangat ngan Zaleha nieh. Name die Zaleha pon sbb die bohsia sangat. Asek menggatal jek! Kejap2 bunting, kejap bunting. Ade mase tuh kucing jantan dok berkeliaran kat umah kitowang sbb nak tgk Zaleha. Jd, dari takde name, ayah aku bg die name Zaleha Dot Dot Dot...hehehe...

Zaleha bukan kucing aku. Ntah kucing sape aku tak tau. Tp beranak dpn umah aku. Anak2 Zaleha asalnye mati, tp sbb die dah biase kat umah aku, die stay situ sehinggalah die beranakkan 4ekor anak kucing yg comey - Tiger, Wukong, Putih & Aton.

Tak sedap ek name kucing2 aku? Mmg la. Sebab saje aku bagi name tak sedap. Senang aku nak ingat. Putih sebab die putih, Wukong plak ade ekor macam monyet...so sape yg tgk cite Cina akan paham. Tiger, sbb rupe macam rimau. Aton...hmm...yg nieh rahsia keluarga. Takleh bongkar kat sini:D

Asal2 aku nak bela sampai besar sket then letak kucing nieh tpt len. Tp makin besar makin sayang plak.Dah la makin besar makin manje. Lame2 kucing2 aku nieh dah jadi macam anak aku. Macam ibu slalu kate bile kucing aku nak makan, "Anak2 kakak nak makan nieh..."

Kucing2 nieh la pengubat ati aku. Kalo sunyi, men ngan kucing. Kalo boring, tgk kucing. Kalo sedih...cakap la ngan kucing. Sbb...walopon kucing tak paham, tp reaksi kucing tak menyakitkan ati. Koman2 pon die lentok sebelah aku, aku pon bole geli2 perut die. Ade mase, kucing lagi best dr manusia. (err...ade yg pikiran senget ke? sile betulkan pemikiran anda tuh).

Plan aku utk kucing2 aku mmg banyak. Aku ade beli satu buku pasal kucing tahun lepas. Ade mase free, aku akan bace pasal kucing nieh utk mendalami keadaan kucing2 aku. Cewwaaahh...beriye jek kan. Kucing2 aku walopon kucing kampung, tp keletahnye ttp menghiburkan n tetap comel di mate aku...so aku peduli ape kalo kucing kau bukan kucing Parsi?

Aku plan:
1) Nak anta kucing aku gi klinik utk jab...injection kesihatan!
2) Mandikan kucing seminggu sekali
3) Belikan brush utk kucing supaye senang nak jage bulu lepas mandi
4) Sediakan tpt berak kucing yg proper supaye kucing aku tak berak kat bunga2 aku
5) Belajar potong kuku kucing.


Harap2 plan aku berjaye la...banyak gak ongkos nieh. Tp biarlah berbelanje utk yg tersayang:)

No comments: