Wednesday, May 21, 2008

ingredient: pucuk paku

Pucuk Paku! Haaa... nie la sayur kegemaran aku. Semalam ade sowang apek dtg naik motor n jual sayur kampung. Tgk rupe macam sayur tanam sendiri. Ada bendi, kacang panjang. N...sayur nieh: pucuk paku. Ape lagik...borong la 2 ikat! Gambo kat sebelah nieh gambo seikat. Kira banyaklah nieh. Kalo pasar malam tak dpt byk macam nieh.Tak fresh. Dah la tuh...tak cukup keriting.

Lepas nieh aku kena tanye kat adik blogger aku, Cik Rynn. Melalui pembacaan, tgk tv n pengalaman ibu aku ke Sarawak, kate die mende nieh byk kat sane. Aku tak pernah gi Sarawak, kalo ape2 cerite sumenye berdasarkan cerite kawan2 dr sane ataupon ibu n adik aku yg pernah gi. Tak silap aku dowang panggey 'kemiding' kot. Tak taula aku salah kot, tp tuh la name yg aku dpt mase tgk dokumentari tuh.

Aku suke pucuk paku yg kerinting. N kalo boleh jgn byk daun sangat. Lagi rangup lagi best. Kalo boleh seijau yg mungkin. Susah nak dpt kat sini, tp nasib baiklah masih dijual. Itupon aku memilih sangat. Dlm dokumentari yg aku tgk tuh, ade pucuk paku yg betul2 pucuk, kaler ijau, gumok n takde daun. Diikat n dibungkus ngan daun pisang. Adoii...bahagienye. Napela takde jual kat sini....huhuhu...

Ada macam2 care aku makan mende nieh. Tp favourite aku ialah bile buat urap/goreng belacan. Pergghhh...kalo boleh letakla banyak2 cili api. Kena dgn pedas n kandungan udang kering/belacan...lupe dunia la aku.

Keje aku macam biase-siang sayur. Mase adik2 aku balik minggu nieh,aku dok sibuk masak mende nieh utk dimakan dgn bubur nasik. Slalunye org makan dgn kangkung, tp ape salah tukar selera skali skale kan.

Aku suke bile dpt tgk sayur nieh. Baru tgk. Sebab, bile sayur nieh ijau...aku cam excited sangat. Cube suruh aku gi pasar malam, mule la boring. Tak segar, mahal...n paling penting, slalu kena tipu sbb bile menyiang, sumenye daun jek...

Org kate muke aku masam. Susah nak senyum. Tak susah nak buat aku senyum sbnrnye. Bagi jek pucuk paku....hehehe...:)

6 comments:

kerdipanbintang said...

salam cheryna.. hai pucuk paku. ish lama juga tak makan pucuk paku ni. kena pucuk paku celur dicecah dengan budu.. fuh sedap tu. esok kena beli ni..

cHeRyNa PiReS said...

waaa...peminat budu ye? bagusla...best gak makan ngan budu tuh...

yatisalem said...

memang tul akak pong suke giler yg pucuk paku yg kutip2 kat tepi paya ni..memang segar dan gebu yek..msak goreng cili api pengsan lepas mkn,,selalunya akak goreng ngan ikan bilis je.kalo masak lemak cili ape pon sodap..maklumlah akka ni org ns..hehe..mkm ngan ikan goreng purhhh...ssok akak load satu rantai dragonfly warna ungu bead utama adek akak beli kat bali bulan lepas.tgk lah ye sok..tapi bead tu ada satu color je..adek ni dah kawen ke?

zariel said...

pucuk paku? digoreng? nyamm3x...tambah2 lg mkn smbil tgk game ManU vs Chealsea...lagilh sedap bila ManU menang...huhuhuu

Sya said...

tebalikla ngan aku. aku kalau pucuk paku nih gulai lagi sodap. goreng2 nih xgomar sket. hehe...
nway, nape ayah ko admit spital? odaijini... kenduri cikgu jah aku xpegi kot, sbb minggu nih dah bermastautin seminggu kat tmn guru. n masa tuh mak aku xde, g surabaya.

cHeRyNa PiReS said...

suke gak gulai...tp bile gulai tuh aku jd particular sket. gulai n9 la la aku, kalo cair jek...walopon pucuk paku, gulai tuh terpakse diketepikan:D
ayah aku masuk hospital-kencing manis.
nak operate buang mende:(
aku gi kot kenduri cikgu jah tuh...pengantin dah soh dtg. kang tak adil lak....