Tuesday, June 17, 2008

sha: kisah dak2 itam

1 little 2...little 3...little... (lagu zaman kecik2..)

Manggis. Buah kegemaran aku. Aku ingat lagik...mase aku kecik, aku slalu ikut atuk aku balik kg kat Rembau. Banyak pokok manggis. Aku ingat lagik tgk Pak Su aku panjat pokok manggis. Aku tunggu kat bawah pokok, pastu pungut masuk dlm bakul. Balik umah wan aku, die wat sambal belacan letak manggis. Best sangat. Sambal belacan yg manis2 masam.

Arinieh aku nak cite pasal beberape cerite. Name cite aku nieh: KISAH DAK ITAM.

Kisah 1
Ade sowang Dak Itam. Die parking kat parking lot fast food. Pastu die gi keje. Tinggal keta situ. Tp taknak bayar. Satu malam, disebabkan die slalu tak bayar, Dak Parking mintak die bayar. Die masih nak tunjuk lagak. Die ajak dak parking tuh fight ngan die. Siap claim lagik nak panggey geng nak blasah dak parking tuh. Antara dialognye ialah:

Dak Itam: Lu ingat lu besar ka?
Dak Parking: Bukan masalah besar tak besar.Sudah brapa ari parking sini tapi lu tak bayar.
Dak Itam: Saya punya suka hatilah…
Dak Parking: Apsal lu takmo bayar?
Dak Itam: Saya takda duit.
Dak Parking: Bukan banyak…bayar parking saja.Lu sudah letak keta sini.
Dak Itam: Lu mau gaduh ka? Kalo mau gaduh, lu panggil lu geng Melayu…kita fight.
Dak Parking: Lu takmo bayar, saya panggil polis.
Dak Itam: Polis pun Melayu jugak.

Polis pon datang. Dak Itam masih takmo bayar. Walhal baru 27hb. Dak Itam dpt gaji 25hb. Macam mane tuh? Mane gi gaji Dak Itam? Walopon 2 keta petrol dtg, Dak Itam masih dgn prinsip demokrasinye. Die tak peduli. Yg best tuh…Dak Itam nieh suke cakap omputih walopon punyai IC warganegara. Satu Dak Itam…banyak keras kepala….

Kisah 2
Ada sowang lagi dak itam. Dia kat hospital pada hari Sabtu. Jam menunjukkan pukul 7.45mlm. Dak Itam sangat emo pada ari itu. Marah ngan Minah Guard. Minah Guard jaga hospital. Dia bertugas kat pintu utama arituh. Antara dialognye ialah:

Dak Itam: Saya mahu masuk sikijap saja. Mau kasi air sama org dalam.
Minah Guard: Tak boleh, encik. Waktu melawat dari pukul 12.30tghari sampai 7:30mlm. Kalo encik mau masuk, tunggu pukul 9mlm.
Dak Itam: Apa saya peduli? Saya mau kasi air saja.
Minah Guard: Encik, sini hospital. Ada peraturan. Tak boleh, encik.
Dak Itam: Dis fellaaaaaaa…think she so big (Dak Itam berkata kepada kawannye)
Minah Guard: Encik, encik tak boleh masuk.
Dak Itam: Lu ingat lu besar ka? Lu guard saja tau!
Minah Guard: Sebab saya guard la saya tak boleh bagi encik masuk.
Dak Itam: Ciiiittttttttt!!! Lu cakap banyak aaaaaa???
Minah Guard: Encik mau cakap apa, suka hati encik. Saya tak boleh benarkan encik masuk.
Dak Itam: I will enter. I don’t care (kata Dak Itam sambil menolak Minah Guard)

Dak Itam takde manners. Kalo kaye sangat, bagus sangat…masuklah hospital private. Nieh…dahla bawak kaum kerabat. Lepas tuh lupe tatasusila. Dua lagi rakan sejawat Minah Guard yg warna kulitnya sama dgn Dak Itam buat bodoh aje walopon Minah itu pompuan yg ditolak oleh lelaki yg melanggar peraturan. Sebaliknye, mereka terus mengumpat dlm bahasa dari New Delhi. Sebab kaler kulit Minah tak same ngan kaler Dak Itam. Banyak kurang ajar aaaaaaaaaaaa…..

Kisah 3
Ada satu Dak Itam. Dak Itam bawak teksi. Satu ari ada satu Minah Passenger naik teksi Dak Itam. Mau gi hospital.

Dak Itam: Lu mau tengok sapa, adik?
Minah Passenger: Ayah.
Dak Itam: Lu bapak sakit apa?
Minah Passenger: Kencing manis.
Dak Itam: Banyak bahaya aaaa?
Minah Passenger: Ya.
Dak Itam: Lu bapak mana wad?
Minah Passenger: 7.
Dak Itam: 7A ka 7B?
Minah Passenger: 7C.
Dak Itam: Itu special punya bukan? Wad kelas 1?
Minah Passenger: Ya.
Dak Itam: Lu Melayu boleh la masuk itu wad. Kita teksi, banyak susah. Lu sama itu mintiri Melayu bodoh. Makan duit rakyat.
Minah Passenger: Uncle apa hal mau cakap itu macam sama saya?
Dak Itam: Kita banyak marah sama Melayu, adik. Pegawai cukai pon Melayu skarang. Itu cukai aaa…kita allowance pon dia kasi taruk. Blakang, sudah banyak potong.


Minah Passenger diam. Malas nak lawan. Dak Itam terus2an kutuk ‘mintiri’ Melayu. Tp Minah Passenger buat bodo jek. Nak buat macam mane. Dak Itam bawak teksi. Tak blaja Taxation macam Minah Passenger. Tak ada degree. Buat apa nak layan. Dak Itam banyak bodooooooooohhhhhhhh…

Itulah dia kisah 3 Dak Itam dr aku utk pembace blog yg ingin membace. Yg terjadi depan aku atau dialami sendiri oleh aku (rase kowang leh agak yg mane satu aku kan). Kamon laa...dah ade election, takmo undi betul2. Skang dah takleh wat ape. Ikutla suare majoriti. Kat negare nieh byk kaum len. Tak kose nak layan bangse yg 8% jek drpd keseluruhan populasi Malaysia nieh. Ramai lagik org tak makan yg perlu diamik tau. Bengang. Hanye kerane 'mintiri2' sume Melayu, aku Melayu...perlu ke aku experience mende nieh sume just because aku sebangse? Not fair! Aku bukan politician. I dun care bout politics. I’m a Malaysian. Love my homeland forever. Sape tak sayang....nak gado2...pegi mampus!

9 comments:

Rynn Cowbra said...

whoaa!

yg terakher tuh mst jd kat diri senirik kann :))

zariel said...

dak2 itam tu mmg kuangjor...wlaupn kulitku itam gak skit2 (sawo matang hehe)...tp hati baikkk.... ;)

Adry said...

MMmmmm... ini ble cetus kontroversi ni... hehehe... tak patut tul dak itam tu buat camtu kan.... bodo tul...

sabar je la..

cHeRyNa PiReS said...

rynn:
pandainyeeeee...:)

zariel:
itam tak itam tak kisahla...tp jgn wat pangai...satu dua kali boleh tahan, kali ke-3...sowilah....jd posting akhirnye:D

adry:
takde pilihan len la...setelah dipk masak2 terpakse mempostingkan cite nieh utk jadi renungan. ape dpt gado2 kan?

Shaxx said...

kalo ada dak itam yg baca ni boleh jadi demo lagi ni kat jalan2 raya yg memang pada satu masa dulu kaum kerabat dak itam yg buat... isk isk isk

cHeRyNa PiReS said...

betul tuh shaxx...

kalo boleh jgn la gado2 nieh...harge minyak dah naik nieh la patut lagi united...nieh...br naik harge minyak...aku dah kena tempias macam nieh...tensen tul...

xamadx said...

bestnye buah manggisteen kat atas tuh.

xamadx said...

oh pasal budak itam tu, i agree wif you. some of them were so ntahape2. tp kadang2 bile pk balik, budak samekalerdengankita pun ada gak yang treat us so badly. and it sucks u know when ur own ppl did that to u. just my 2cent.

cHeRyNa PiReS said...

xamadx:manggis mmg best pon:D

my point ere..nape nak racist sangat? tuh je yg tak puas ati. kan org mesia nieh berbilang kaum:D