Friday, July 04, 2008

food: nasi kerabu

Nasik kerabu.
My favourite Malay breakfast:D

Aku jadi peminat nasik biru nieh since aku kecik. Tp aku jarang makan nasik biru nieh dulu…cuz mase zaman 80s taklah ramai Kelantanese dtg Negeri Sembilan. Maybe sbb dulu2 slalu tak ngam gaknye…But one of my family members married a Kelantanese lady…Arwah Tok Chu aku. Nenek Aunty aku la yg byk perkenal mende2 Kelantan kat kitowang…kalo dtg umah masak nasik kerabu, nasik dagang…hmmm…sedap! Pastuh parents aku pon mmg dok Kelantan jap dulu mase dowang kolej (tpt pertemuan kat Kelantan walopon dua2 org Negeri Sembilan….hehe). So, macam takdelah takut tgk nasik biru cuz dah dpt assurance parents aku kan…

Masuk hostel, I went to a school yg ramai org Kelantan. Mmg la aku dok SBP, but cikgu aku ramai org Kelantan. Tak tau apasal. Perhaps, yg ajar Bahasa Arab sume org Kelantan kot. Tak tau lah. Aku tak amik pot pon dowang org mane, janji tunai tanggungjawab. But biaselah…ustazah2 pon…walopon blaja agame tinggi…kenegerian mesti ade punye kan. Ape2 tender sekolah sume bagi kat org Kelantan though byk mende yg unsatisfactory. Tp takpelah…sbb tender kantin aku tender Kelantan, dpt la aku makan bekpes nasik kerabu tiap2 pagi:D

Tahun 1998…aku masuk form 4. Balik Seremban, jumpe nasik kerabu. Eh…best nye? Dalam ati aku berkate. Mase tuh sebungkus nasik kerabu RM2. So, kalo aku ade….aku gi la jalan kaki and beli nasik kerabu nieh pagi2. Macam dah terbiase nak makan die jek pagi2. Takde len pon takpelah.

Pastu…aku balik area Kajang-Bangi. Mase aku kat YPM, aku bekpes nasik kerabu. Mase aku kat UNITEN plak, aku bli nasik kerabu everytime ade pasar malam. Takpon kirim member. Nasik kerabu jugaklah antare topic yg dibualkan dgn ex-bf aku mase student dulu time nak ngusha aku. Sape lagik kalo bukan si Ganu tuh kan. Gaknye, sbb die maestro nasik kerabu since asal usul mende nieh dr tpt yg dekat2 ngan kg die, aku pon jatuh ati la same ini olang. Yelah, kalo bf N9 takkan nye cite topic nasik kerabu nak ngorat aku. But…malangnye bf ku dr pantai timur tak sesedap nasik kerabu yg juga dari pantai timur tuh…what a shame kan…lantaklah!

Lame dah tak makan nasik kerabu yg best sbb org N9 buat nasik kerabu cam hampeh jek. Lagik2 kalo solok lada tuh…kem salam jek aku nak makan org N9 punye. Tak ori langsung. So, aku pon carik2 la mane yg best tp susah nak jumpe yg memuaskan ati. Gaknye sbb aku dah biase org Kelantan yg masak kot. Sampailah aku jumpe nasik kerabu kat sebelah nie…time ayah aku masuk hospital aritu. Jumpe satu restoran Kelantan dekat ngan hospital. Ape lagik….gi bedal lakse, nasik dagang…sume2 yg aku lame tak makan. Hahhh…amik ko!

Aku dah tak dok Kajang lagik. Dulu, mase dok Kajang (time aku mule2 start keje), best la. Kalo aku keje Sabtu pon…dak2 nieh sure beli nasik biru utk aku. Aku paling suke Tanti pilihkan sbb die mmg expert. Dah kate Minah Besut, kan…kalo bab2 macam nieh mintak die jek yg beli. Supply budu aku pon dr sane…

Ish…lapar lak…

6 comments:

Solok Ikan said...

Antara rahsia sedapnye solok lada adalah pada jenis lada yang digunakan.

Saya perhatikan di Pantai Barat, lada hijau yang digunakan bukan dari jenis yang digunakan di Kelantan. Ramai memandang enteng perkara ni dan bagi mereka yg tidak arif, semua jenis lada hijau boleh pakai. Tapi jenis yang ada di Kelantan bukan sembarangan. Rasanya "manis" dan tidak pahit. Lembut bila dikukus.

Orang Kelantan sebut " Lada Solok " ( lada hijau untuk buat solok ), hah ni dia rupanye :

http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/LadaSolokIkan.jpg


Sebagai perbandingan,
yang nih plak contoh Solok Lada yang pakai Lada Hijau yang tak original ( yang biasa dijual di sebelah Pantai Barat ) :

http://img.photobucket.com/albums/v486/zurina77/masakan/soloklada.jpg

Satu lagi rahsianya adalah pastikan anda add-on budu atas nasi kerabu yang dibeli. Kalau nak budu yang spesel punya, mintak Minah Besut carikkan Budu Projek DiRaja Kelantan ( PDRK ), ada dijual di Kiosk PDRK Wakaf Che Yeh. Budu PDRK nih sudah diadun dengan Cili Api dan dibotolkan. Pedas kaw kaw punya sesuai dgn citarasa org N9.

Oh yer, lupa plak, isi ikan mesti lebih banyak dari kelapa ! Ada yang jenis nak untung, kelapa jer lebey ! Bila gigit je, berterabur ...

shasha said...

nasi kerabu is superb!!!! dah lama tak makan nasi dagang nek chu kan? yum yum... kat ampang ada this one place that is nice and ori. pastu ada orang frm pantai timur ni cakap there is this restaurant kat hulu kelang punya side which serves authentic pantai timur dishes. but i think it is so-so je la... nek chu punya nasi dagang lagi sodap :P

Adry said...

ya... pernah gak makan nasi kerabu ni... sedap gak...

cHeRyNa PiReS said...

thanx solok ikan...
idea yg bagus...

shasha: mmg kakak pon cakap macam tuh...nothing can compare tuh nenek punye kan!

adry: try la...best...

AJ said...

sedapnyeee sha....!!! aku tengah teringinnn sgt nk mkn nasi kerabu. laki aku pon sama tiap2 hari ckp psl nasi kerabu. semalam bende yg buat dr kelapa yg taruk atas nasi kerabu tuh selamat sampai (mak yg kirim)...hehe, so lps ni boleh la masak nasi kerabu yeyeye. klu nk makan, jgn segan silu, jemputlah datang ye :)

cHeRyNa PiReS said...

aj:yeke? waaaaaa...siap import lagik ek! hebat tuh...kat sane takde nasi kerabu ke? btw...uiyooo...jauhnye aku nak visit ko:P