Wednesday, June 04, 2008

sha: discrimination

Tak abeh lagik dengan cerite mase aku kat BookFest ngan Aquaria arituh.
Apparently, there are too many things to tell. So, storyteller Sha akan bercerite tentang cerite yg banyak nieh. Sile perhatikan gambo di sebelah:
--------------------------------->>>>>

Gambo nieh aku amik kat lobi KLCC Level paling bawah skali cuz aku nak pass gi KL Convention Center. And mase tuh aku tgk dok usha Zara. Walopon tak banyak duit, tp aku nieh byk keinginan. Curious, tp tak mampu. I only shopped in Zara kalo betul2 dah ade duit la. Takde, senyap2 jek. Tapi tak salah window shopping kan?

So, nak dijadikan cerite. Aku rase ade kot 4-5 kali aku ngan adik aku wat lalu kat sini. Cuz...kitowang ade usha mende. Pastu...mase tuh malas nak pk tpt makan...so, aku banje adik aku Nando's jek. Tp sepanjang kitowang lalu lalang tuh...salespersons Isetan yg dok promo perfume Hugo Boss nieh langsung tak approach kitowang! Hahaha...muke Batak kot kitowang nieh. Nampak baru kuar dr utan gaknye. Tuh pasal die tak approach. Sbb takde rupe Dato' K, kot.

Amused, we just stood there and made some observation. Kitowang tgk jek sape yg diorang approach. Well, sumenye mat Salleh. Kalo tak foreigners len2 la. Kalo tak, sume jenis yg pakai macam ade career...org yg tgh lunch atau yg pakai tie. Takde sekali org tua, budak lelaki mude yg ade street style or budak pompuan pakai tudung kena approach. Maybe perfume lelaki kot? Tp awat la memilih sangat ek?

Amazed. Dumb-struck. Tp malas nak kate ape. Typical salesperson in Malaysia. Gaknye kalo aku pon macam tuh kot. Cuz takut nanti sample abeh tapi org tak beli. Tp, hasilnye? Tgklah bape ramai salespersons yg diorg letak. Tp aku tak sure plak bape byk sales diowang buat arituh with dat kinda attitude.

Lantaklah. Aku pon tak rugi. Tapi...rugi ek? Kalo die approach yg kena...mungkin ramai yg akan beli:D

Maybe...the stuff is too luxurious. Ontah. Lantaklah...

And later dat day...in Chilly's, we had the same problem. All the foreigners especially the Mat Sallehs who came late managed to get their seats. And poor the Malaysians...we had to wait more than half and hour just to get into the smokin' area. I didn't give a damn. I chow....

No comments: