Saturday, June 28, 2008

sha: give me a break

Give me a break.

Kalo aku boring, and nak lari dari ramai org n hassle...aku lepak sini. Gimme a break....I need to be alone....at least 4 a while...

Penat. Bukan seronok tau keje jek. Mmg la bukan aku sowang yg keje dlm dunia nieh, but with the common practices in most places & working environment in Malaysia, nobody will understand what I’m going through. And nobody will support. Except my family, of course.

Arituh...aku lepak Starbucks. Reason? Cuz aku tak la slalu sangat pakai internet, ade pon amik la yg kat kafe opis nieh time lunch....so, meaning....aku surf betul2 time weekend. Itupon mostly aku dah prepare most of my postings...senang aku gunekan time lunch aku surf blog org len...Purpose of having internet at home? None. Sbb...terlalu ramai user kalo adik2 aku balik nanti. Sure ade yg gadoh nieh kang. Kalo adik2 aku takde umah plak...aku jek. Aku mmg kaki internet. With lesser time to sleep now...jgn galakkan aku ade internet. Bahaye...I need to reduce the surfing time with immediate effect!

Aku tak jupe org pade waktu biase...sbb aku keje. Aku tak mengula...sbb aku wajib keje ikut hours aku. But still, sum people just won’t understand. Keep on badgering my parents’ lives. (kadang nak merayu tolong jgn tanye soklan macam...especially to my mum! Parents aku bukan sihat macam dulu). Just because aku keje malam...balik2 soklan yg same ditujukan kat parents aku nieh. Abeh...takkan la aku nak terbalikkan hukum alam? Matahari terbit di timur, bukan di barat....dah aku keje UK time...aku nak wat camne...rezeki aku ngan org sane...

Gaknye sbb aku the eldest, parents aku masih ikut flow nak membesarkan aku. Alhamdulillah bile time adik2 aku diowang tak payah nak jd cam aku. Saingan semase membesar, tak payah cite lah. Alhamdulillah result aku okay...kalo tak manusia2 yg suke compare nieh mule la sibuk.

Now dat I’m a grown up woman...with a career and a life (and hopefully with assets in future), I still have ambition. Macam la these people tolong aku mase aku membesar kan? These people bukan amik tau bile aku let go of my ambition to go abroad. Skang aku dah ade peluang. Let me take it laaa...Cite2 aku nak gi Dublin tak lepas. Tp Alhamdulillah...with MSC, at least 50 mat salleh cakap ngan aku everyday. From a homemaker, prisoner to even football player...aku dah pernah ade conversation. I dun have to go there to do all dat. I’m so thankful...tpt nieh gak yg proof kat aku, even a Malay girl...yg pakai tudung...gemuk....sepet....boleh dpt compliment & recognition...from Mat Salleh lagik tau!

Mase aku tgh dok boring org kaco parents aku, aku terserempak ngan ex Vice President aku, a British guy. I was on the way to my locker, tibe2 die tepuk bahu aku.

Mark: Hello Sha...how are u?
Aku: Hey Mark...i'm gud...how's the US process?
Mark: Hmm...I'm still getting use to it. Oi, it's late. What are u still doing here, luv?
Aku: Ermm...have u forgotten? We are opening until 9pm now? So...I'm going back at 3am...
Mark: Oh really?! U have started the new hours now, eh?
Aku: Yup!
Mark: Are u okay with the hours, darlin'?
Aku: ...(aku senyum jek la....pls understand)
Mark: U always been the brilliant one. I hope there will be more awards to come...
Aku: U remember?
Mark: I remember all my good staff, Sha. And the cheeky ones too. Remember when I gave u ur award last time? U called me Peter Crouch. (he started laughing).
Aku: Ouch...dats not a gud memory...
Mark: It was. Keep up the gud work, luv...
Aku: Thanx Mark.
Mark: Cheers...

Bape banyak gaji anak ko tuh? Die keje macam tuh tak bahaye ke? Nape tak cari keje len je...banyak lagi benda lain boleh buat? Alaaa...keje tuh tak glamer, ramai org keje tuh? Anak ko tak boleh cakap omputih agaknye ni. Tuh pasal tak dapat keje len kot? Die tak kawen boleh la....besok dah kawen? Anak ko tuh bile nak kawen? Die keje macam tuh...tuh sbb tak jumpe jodoh? Alhamdulillah...my parents are so patient. This absurd mentalility will never make their love waivered....even for a tiny bit:D

Thanx Starbucks....for creating a space for me to breathe...

* schedule posting tak menjadi...posting delayed...

4 comments:

Rashid said...

cheryna..izinkan saya link ur blog. tqvm

Sya Annur said...

u know, sometimes u just have to buat bodoh je. easy to say but... lalat n langau mmg banyak di dunia nih, u just cant seem to squash all of them, hehe...

cHeRyNa PiReS said...

rashid: silekan....mekasih..

kak sya: i noe u will understand. thanx...kadang2 the purpose of dis blog mmg cenggitu...but u noe me, aku takpe la...but i dun like people kaco my mum. she has gone thru a lot alredi;)

cHeRyNa PiReS said...

rashid: silekan....mekasih..

kak sya: i noe u will understand. thanx...kadang2 the purpose of dis blog mmg cenggitu...but u noe me, aku takpe la...but i dun like people kaco my mum. she has gone thru a lot alredi;)