Thursday, June 19, 2008

sha: how hot is hot?


Nando's. Yang nieh quarter chicken with salad and chips. Salad die salad timun ngan tomato. Ibu aku pon boleh buat. Biase jek.

Aku tak ingat 1st time aku makan Nando's nieh bile. Tp aku ingat lagik mase tuh kuah extra-hot tuh die letak sekali ngan ayam n mase tuh boleh nampak bijik2 cili tuh kat ayam tuh. Pade aku mase tuh thrill. Sbb mase tuh ayam die panas n pedas. Puas ati!!! Skang sos Nando dah asing. Tak best.

Aku mmg pemakan pedas yg berjaya kot. But aku slalu tertanye2..how hot is hot? Sbb aku sendiri tak paham dgn tahap ketahanan seseorang terhadap pedas.

Contohnye macam Nando's nieh la. Aku masih mengatakan extra-hot masih belum begitu hot tp ade setengah org makan garlic sauce pon dah kate pedas. Setakat aku makan ngan adik2 aku nieh aku jek yg makan extra-hot tp dowang masih lagi makan hot. Aku yg tak betul ke gaknye? Lidah aku terover sangat masuk ke Negeri Sembilan ke?

Aku tgk byk rancangan especially rancangan masakan, especially kat Discovery Travel and Living. Aku tgk reaction org terhadap cili...dr Anthony Bourdain sehinggalah Jamie Oliver, Kylie Kwong...dll...kebanyakan chef macam ade sumthing ngan cili nieh. Macam bahan berharga lak kalo letak dlm masakan. Ade plak yg macam gayat tgk cili...especially kalo tgk Planet Food. Pedas adelah sumthing yg macam pelik. Tahan pedas tuh macam org tuh ade super power. Lawak tul.


Aku ingat mase aku skolah...kat hostel. kawan2 aku dak2 yg parents dowang sangat jauh dr tpt blaja nieh...slalu merindui masakan umah. Jd satu ari ibu aku dtg bawak makanan. Walopon aku punye makanan nieh pedas (maklumlah...gulai Negeri Sembilan kan!), tp try nieh bedal jek. Ade mase kesian tul tgk kwn2 from pantai timur...merah2 muke menahan pedas. Sedangkan aku dah pesan kat ibu jgn masak pedas. Ibu dah kurangkan cili dah pon...Tapi dowang masih rase pedas.

Bile ayah and ibu sakit, diorg dah tak makan pedas langsung. So, gulai tuh gulai laa..tp kurang cili. Jiran aku dulu org Kelantan. Satu ari kitowang tukar lauk...kitowang ade gulai ikan. Hubby jiran kitowang takleh makan sbb die kate pedas sangat. Well? Puas aku dok testing gulai mak aku pastu. Aku masih rase gulai tuh tak pedas. Since then, kalo pedas mmg kitowang tak tukar la ngan lauk tuh. Tukar lauk len jelah.


Ade satu kapel nieh...hubby tak makan pedas, kawen ngan org Rembau. Mak mertua masak macam biaselah. Bile menantu balik, menantu takleh makan sbb pedas...last2 goreng telur mate jek. Penatlah mertua masak..tak dpt nak jamah.

Ade plak satu kawan aku dulu, kalo nak makan jek amik cili jeruk. Sbnrnye, aku pon macam tuh. Dulu kat hostel, disebabkan tender kantin and dewan makan kitowang from Kelantan, masakannye agak manis. So, aku nak neutral kan, aku letak cili jeruk. Sebalang kot aku simpan dalam locker. Bile dah abeh...aku petik cili dr pokok cili yg aku and kawan2 tanam depan dewan makan. Barulah senang ati aku nak makan...(aku plak allergik manis2 nieh).


Pelik aaa...how hot is hot? Aku pon slalu ketakutan nak masak utk og yg tak tahan pedas nieh...Takut org tak boleh makan.

7 comments:

Adry said...

waah.. suka makn pedas yer... aku makan pedas skit boleh la... tp kalau dah pedas sangat mampus!! ahaks :)

cHeRyNa PiReS said...

ntahlaa...macam dah biase makan pedas, adry...

Sya Annur said...

agak2 dah kena tune kan kepedasan utk lidah n tekak org lain sok tepaksa gakla... hehe

AJ said...

aku pun suka gak makan pedas tapi lepas makan mlm tu sure tak leh tido nye...berlari2 lah masuk toilet. hahaha. perutku sangat manja, tak tahan pedas, nasib lah.

mesti ko dah dilatih makan pedas sejak kecik2 lg kan....

fiza said...

hi... exchange link yer... dtg melawat blk... erm.. fiza tak makan pedas, tp family semua makan pedas, so far kena masak yang pedas jgk la... hehehe... tp bolehla tahan, bukan tak makan langsung... kdg2 pedas tu best, sebab tgk adik2 cam sonot jer klu makan masakan pedas. hihihi...

Rynn Cowbra said...

kak sha~

ryn penah bace dulu,sekali kite makan something yg kite rase pedas, bile kite makan buat kali kedua,die da x pedas da.

sbb degree kepedasan kita da makin naik.

dlm erti kata lain,kite akan makan benda yg pedas,dan lebih pedas dan lebih2 pedas.

baru leh rase kepedasan. hahak!

cHeRyNa PiReS said...

kak sya: hehehe...lambat lagik nak kena tune tuh...:D

aj: kalo tak tahan mmg tak elok makan cili...sakit lagik susah kan...

fiza: ikut kesesuaian la...elok tuh. btw..thanx sbb exchange...insyaAllah sha akan letak link anda secepat mungkin! time sangat limited di opis nieh. kena tunggu weekend:D

rynn:
waaa...pandai la..len kali kalo kak sha nak suh wat research, kak sha suruh rynn...slame nieh puas kak sha tanye nape kak sha nieh tak normal:D