Thursday, July 03, 2008

flowers and garden: japanese roses

This is Portulaca Grandiflora. Cewwwaaaaahhh…name jek glamer…bunga nye kecik jek. Bunga nieh biase jek laaa…kalo gi memane pon jumpe. Especially kalo tgk tepi jalan, byk dlm landscape. And….the truth is, bunga nieh pon aku pungut tepi jalan gak:D

Aku tau name bunga nieh portulaca sbb aku bace mag LAMAN. Then, aku jupe lagik dlm buku aku yg aku beli mase Pesta Buku Antarabangse (tahun lepas). Aku berpeluang face to face ngan prof kat UM, author buku tuh. Managed to talk to him…asked 4 autograph on the book that I really wanted to buy. And even managed to speak to his wife and his daughter. Aku sbnrnye tak sangke die ade kat situ. Plan aku macam biase jek…gi Pesta Buku and carik Malaysian Punblisher. Cuz kalo nak buku omputih murah, baik aku gi BookFest.








So, mase tgh jalan2 kat Utusan, aku nampak la buku2 yg aku slalu jumpe kat MPH sold in a very reasonable price dat day. Mule aku nak beli buku pasal adat perempuan Melayu mengandung dan bersalin…but bile pk2 balik…bilenye aku nak mengandung n bersalin tuh? Regardless how intresting the book is, tak practical utk aku. YET. Pastuh, aku jalan2 and nampak prof tuh. Eh, nieh la die prof yg aku ngan atuk aku tgk kat tv slalu tuh? Cerite Agro tuh! Tp, aku cam segan la nak tegur ke ape. Aku dok tgk buku lagik. Aku nampak collections of buku2 yg sangat menarik. Pasal pokok. Tibe2 aku diapproach oleh sowang pakcik…

“Adik suke buku nieh ke? Nak beli?” Aku angguk. Harge bagus, buku bagus. “Kalo adik nak beli, biar saye bawakkan buku nieh kat penulis. Dia ade kat sane.” Pakcik tuh tunjuk kat prof tuh. Aku punyelah blushing…adeh…prof Agro key g tulis buku nieh? Malunye…nak ke org pandai macam die cakap ngan aku? (trust me…aku sangat kagum ngan org pandai…aku takut sangat salah cakap…sbb aku tak pandai).

Aku disambut oleh wife die yg dok temankan die sign autograph makcik2 and pakcik2 (baru aku sedar yg aku sowang jek umo 40thn ke bawah kat situ). Wife die cakap kat die, “There…my dear…a young lady is buying your book!” Aku senyum malu jek. Ish..kelu pulak utk lidah yg dah biase friendly nieh tibe2. Aku beranikan diri tanye prof tuh,
“Prof yg slalu kuar kat RTM tuh kan?” Die senyum. Takde sape la yg bajet umo cam aku dah tgk rancangan tuh. Kat RTM lak tuh. Sbnrnye…aku slalu tgk rancangan tuh ngan atuk aku. Thanx to my autocratic granddad…rancangan macam tuh pon aku tgk! Lame2 aku yg minat…

Aku berborak2 ngan wife die…ngan die. Aku rase macam bilingual plak…dgn wife die cakap English..ngan die cakap Melayu. Tp aku salute prof Cina nieh cuz sangat fasih berbahase Melayu! Cayalah! Kalah artis Malaysia nieh…(balik2 you know…tak reti sambung ayat je sebut you know…ngang tul!)

Portulaca nieh org panggey Japanese Rose. Nape panggey Japanese Rose aku pon tak tau. Even dlm buku nieh pon die panggey Ros Jepun. Tp asal bunga nieh dr Brazil and…menurut LAMAN mag, bunga nieh memerlukan cahaya matahari penuh utk berbunga. So, mane dtg Jepun tuh aku tak tau…maybe sbb size die kecik gaknye. Menurut buku nieh, Japanese Rose nieh boleh disapu utk bisul and air rebusan utk sakit kerongkong. Tp…aku tak pernah buat lagik, sbb prof cakap…aku kena hati2 n bace betul2 sebelum buat sbb ade yg boleh mudarat…

Mase aku amik pokok nieh tepi jalan, aku patahkan seinci jek batang die. Skang dah jd berpokok2 and…dr seinci batang nieh la akhirnye aku boleh berborak ngan org yg aku tak sangke akan jumpe. I managed to ask the expert;)

7 comments:

AJ said...

sha minat bunga n gardening ek? boleh la geng dgn mama aku...

cHeRyNa PiReS said...

yup...tp boleh la sket...takla expert sangat...hehe...boleh jek geng ngan mama ko areej...cuz gardening club slalu mmg club org tua...hahaha..

Adry said...

i know this flower... kalau banyak ni cantik...

cHeRyNa PiReS said...

yup...a simple one:D

Sya Annur said...

bunga ini memerlukan matahari penuh untuk berbunga. from there comes the name. japan kan land of the rising sun, kira banyak matahari la konon. hehe...

cHeRyNa PiReS said...

hehehe....creative dan sangat logi kate2 ko itu kak sya (eh...apasal skema ngat ayat aku:P)

cHeRyNa PiReS said...

hehehe....creative dan sangat logi kate2 ko itu kak sya (eh...apasal skema ngat ayat aku:P)