Monday, June 16, 2008

sha: lelong!

Semalam posting Father's Day kan...so tak cite sal ari Ahad...

Pagi Ahad. Aku tak keje. Kalo aku keje pon sekali dlm sebulan. Slalunye aku tak keje. Waktu utk berseronok. Hehehe…

Slalunye, aku nieh jenis bangun lambat. Mane taknye, keje aku tak membolehkan aku nak berjage selepas Subuh. Mesti terlelap. Gaknye kan, tuh pasal tak kaye. Dulu, ustaz aku cakap, tido selepas Subuh tuh mendatangkan kepapaan. Tido selepas Asar, mendatangkan kegilaan. Kalo betulla…mmg padan ngan muke aku.


Ari Ahad…aku akan berusaha sedaye upaye jage lepas Subuh. Sbb aku taknak bazir mase dgn tido. Tapi slalunye, kalo pagi aku dah berjage..lepas Zohor sure lelap nye. So, pagi2 aku mesti wat sumthing utk memuaskan ati aku…n tak membuang mase:D


Pagi Ahad slalunye aku akan jenguk garden aku dulu. Pastu, aku siap2 n naik train utk ke Seremban, tpt kelahiranku yg terchenta ini. Kalo train tak wat hal, best naik train nieh pagi2. Dapat tgk pemandangan pagi. Dapat menenangkan mate…sbb pagi2 slalunye dak2 mude tak naik train. Tak perlu tgk org len berdating, bercumbuan atau berbuat dajal kepade manusia len. Kesimpulannye…tak perlu semak mate.

Sampai Seremban, aku akan jalan sehingga ke Pasar Besar Seremban dr Stesen Keretapi. Dekat dgn pasar, ade byk mamak. Aku pekena roti telur/roti canai banjir. Kawankan ngan The O Halia. Perghh…puas ati. Lepas tuh…aku akan explore tpt kat gambo sebelah nieh: Pasar Lelong.

Keje aku yg utame ialah pergi tgk kat used books. Berbekalkan satu payung pasar malam & kotak2…apek kat sini menjual pelbagai jenis buku terpakai. Bukunye sepah2 macam dlm kotak kat sebelah nieh…tp banyak pilihan sebenarnye! Kalo penat, amik kerusi kecik yg org guna mase nak basuh baju tuh…die ade sediakan banyak kat tepi2 kotak. Duduklah atas kerusi tuh pilih buku. Aku boleh spend hours kat sini…go through satu demi satu kotak buku nieh. Slalunye aku berjaye pujuk apek nieh jual 5 buku RM10.


Bukan susah apek nieh nak kenal aku. Pasar lelong nieh sbnrnye pasar lelong kaum Cina. Payung lelong nieh depan Da Ma Cai. Aku jek dak pompuan Melayu pakai tudung yg beli buku kat die pon. Slalunye customer nieh Cina gak…So, kalo ade yg expect novel Alaf21, sowilah…die tak jual.

Ade byk lagi mende kat Pasar Lelong nieh. Ade 2-3 tpt jual bunga2an.Ade macam jonkers street punye brg, ade tpt jual herba…macam2 la. Tpt nieh kecik jek….tp nieh la tpt yg akan aku habiskan mase aku setiap pagi Ahad. Aku akan dok usha bunga, buku…buah…macam2 la. Yg pasti, tpt nieh bukan tpt carik jodoh. Hehehe…Probably, dats why aku comfortable kat sini gak.

Lepas tu…aku proceed gi Pasar Besar Seremban. Beli lauk...:D

2 comments:

Adry said...

Kebun bunga tu aku dah tengok dekat friendster awak... cantik...

Mmmm lebih kurang jugak ngan aku... pagi ahad mesti pergi ke pasar tani... bezanya sana tu pasar lelong... sini pasar tani... tempat orang jual semua jenis sayur sayuran .. buah buahan... dan macam macam yang takkan jumpa bila hari biasa... Kuih muih segala macam pun ada jual gak...

Yang pasal kedai cina jual buku terpakai tu menarik la... sini macam tak ada... mesti murah kan.. veri interesting... next i go there aku akan try cari...

Lastly... mungkin itu bukan tempat cari jodoh... but who knows rite... Jodoh pertemuan di tangan tuhan.. kalau dah ditetapkan kita jumpa si dia dekat pasar pun tak mustahil...

cHeRyNa PiReS said...

yeke? alaaa...kebun amatur kos murah..mane de lawa sangat...

oo...pasar tani tuh len. pasar lelong nieh utk barang2 len selen mende makan. slalunye dowang jual gunting laa...pisau laa...dll. banyak brg2 cina kat sini...

apek nieh mmg rock...sbb die ade business buku terpakai la aku ke sane tiap2 ari.

jodoh?better takyah nak expose diri...ade, adelah...takde pon takpelah:D