Wednesday, June 25, 2008

flowers: lily









My lilies finally bloomed. Hepinye aku. Sejak aku tanam lily nieh 2 thn lepas, die belum berbunga lagik. Sbb..aku tanam dr bebawang die yg dah dipenggal...so, nak tunggu berbunga..kena tunggu la daun bercambah, pastu daun tuh pon makin ari makin panjang. Then, tunggu la daun len tumbuh satu persatu....Huh...lamenye proses.

Aku tanam 2 jenis lilies dlm so-called garden aku yg kecik nieh. Ade spider lily, yg biasenye kite jumpe tepi2 jalan. Org panggil bunga bakung...warne putih. Aku letakkan sekeliling pokok sirih yg ayah aku tanam.

Pastuh, lily dlm gambo nieh.Yg nieh ibu aku bagi.Warne peach. Aku mmg minat sangat lily nieh..sbnrnye yg paling aku minat skali yg warne putih ataupon yg ade outline purple, macam yg aku bagi kat ayah arituh...tp aku tak jumpe lagik lily kaler nieh utk ditanam. Nak beli plak, aku tak jumpe lagi nursery jual. Maybe tak glamer kot.

Sepanjang aku bela lily nieh..ade satu cabaran paling besar yg menyebabkan aku susah sangat. Lembu yg dtg dari estet. Yg dibela bukan utk tujuan sembelihan tp tujuan keagamaan dan susu. Disebabkan umah aku takde gate and takleh ade gate, lembu2 slalu berkeliaran di sekeliling umah aku n makan banyak pokok2 aku. Boring tul. Takde sape wat ape sal lembu nieh sbb jiran2 aku tak tanam ape keliling umah, so no loss. Aku nak marah kang, dah makanan die...

Ini adelah antare bunge yg aku suke selepas hydrangea. Lily slalunye ade dlm occassion yg penting2 dlm idup aku:

1. My buffday
1997. Umo aku mase tuh 15thn. Gi outing ngan kawan2. Kebetulan buffday aku ari Sabtu.Princess Diana passed away about a month b4 my buffday. Sape2 yg recall, atas keranda Lady Di ade sejambak lily putih yg sangat cantik. Aku sangat impressed ngan lilies tuh..aku beli n simpan sume gambo kerande Lady Di:D Aku wish satu ari, kalo aku ade duit...I'll buy myself a big bouquet of white lillies. Exactly like dat. So, satu ari mase gi outing, aku nampak satu florist yg ade bunga exactly macam dlm gambo tuh. Aku gi kat florist tuh, tanye. Die kate, RM8 4 a stalk of lily. Aku diam jek. Duit banje aku sikit. RM8...banyak lagik yg aku leh wat dgn duit tuh.
Ari aku outing, tgh2 aku makan...tibe2 kengkawan aku menghadiahkan sejambak lily...macam dlm angan2 aku. Lily putih! Balut ngan wrapper purple! PERFECT! Kate kawan2 aku, sowang bagi aku sebtg, jd...ade 7 btg..cukup utk buat sejambak. Aku senyum jek sepanjang ari..itulah adiah buffday yg aku takleh lupekan dr kawan2 aku...


2. My graduation
2005. Aku grad dlm keadaan yg aku tak byk sangat duit. A day b4 grad...aku sbnrnye dah sayu. Ibu br kuar spital. We were on a very tight budget at time. Keje aku tak stabil sangat. Aku dah prepare diri aku dgn tak ada bunga utk graduation. So, surprise tak bile parents aku tibe2 bg aku sejambak bunga lily kuning arituh? Of course. Rupenye...duit bunga tuh adik aku dah preparekan awal2 fr his fast-food job's wage. Dat was the most touching moment in my life;)


3. Father's Day
Dis year. As a symbol of my thought, I put a lily in the middle of the dad's carnation bouquet. Ayah n ibu la yg menemankan aku dlm susah n senang...n dowang la yg dok tolong aku tanam pokok2 lily aku nieh kat taman tuh. Thn nieh, pokok2 lily aku dah berbunga. Yeayyyy..

Aku boleh tgk bunga nieh searian tanpe jemu...my precious!

4 comments:

Adry said...

Oh suka bunga lily ek... mmm cerita tentang time grad tu touch my heart... seronok kan kalau ada orang sayang kita..

cHeRyNa PiReS said...

hmm...mmg best sangat2 lagik kalo time yg kite tak sangke...

Rashid said...

hanya dapat luahkan rasa hati.. CANTIKNYAAAAAAAAAAAAAAA....

cHeRyNa PiReS said...

rashid: mekasih...mekasih...