Tuesday, June 10, 2008

food: malaysian 'bento'

Aku slalu suke tgk org Jepun punye bento. Kiut and sangat creative. Plus, makanan dalam bento nieh banyak yg best2. But nothing can compare to this: my mum's bento.

Lauk kat sebelah nieh lauk gulai sardin ngan goreng tumis sawi jek. Antara lauk "pemalas" ibu aku bile dah malas nak gi pasar beli barang. Bukak tin sardin, buar gulai...senang.

Resipinye senang jek. Kite pakai sardin tinggi kecik Cap Ayam.

Gulai Sardin Cikgu Kiah

Bahan2nye:
10-15 ulas cili api/padi (bukan cili akar utk buat tomyam)
1-2cm kunyit hidup
santan kelapa (1 biji kelapa) - asingkan ke 2 bahagian.
2 keping asam gelugor
2 biji tomato kecik - belah 2
3 biji kentang sederhana - belah 4
2 biji bawang sederhana besar - belah 4
3 tangkai cili hijau - belah 2.
1 tin kecik sardin Cap Ayam - dengan kuah tomato sekali. Jgn buang pulak.
Garam secukup rase :)

Care membuatnye:
1. Lumatkan kunyit hidup dalam batu lesung (tak best aaa pakai blender!!!)
2. setelah kunyit betul2 lumat,masukkan kesemua cili api dan lumatkan bersame kunyit sehingga menjadi pes.
3. Masukkan pes, kentang, garam dan 1 bahagian santan ke dalam periuk. Api dalam keadaan sederhana marak.
4. Sambil menunggu kuah mendidih, kacau dan jangan biarkan santan berketul2 atau berbuih.
5. Agak2 kentang dah 3/4 masak, masukkan sardin & asam gelugor..
6. Biarkan sardin masak sedikit. Masukkan bawang, tomato & cili ijau.
8. Last skali, masukkan 1 lagi bahagian santan. Perlahankan api sehingga terbit minyak. Biarkan dalam 5 minit aje. Tutup api.

* Sedap dihidang dengan nasik putih.

Waaa...dah jadi blog memasak lak blog aku nieh. Hahaha. Macam pandai sangat masak nak ajar org konon. Takpelah...saje jek letak resipi sini...sume org ade preference masing2.

Aku mmg masak gulai cenggini. Nieh gulai sardin...tuh pasal masuk santan tuh agak awal. Kalo gulai len santan tuh kemudian. Gaknye dr zaman nenek moyang aku yg berketurunan pure Negeri Sembilan nieh mmg masak gulai cenggini. Tp org lame masak lagik sedap la kan. Kalo setakat gulai aku, masih dapat C- lagik kot.

So-called bento ibu aku nieh takde buat bentuk2 la. Letak dlm bekas tupperware jek. Utk dibawak ke tpt keje:D

Simple...but full with love. Thanks ibu!
* posting aku pasal Euro ade di sini (klik)

8 comments:

Adry said...

Hahaha... ble jd blog resepi memasak ni...

walaupun gambar makanan tu nampak mudah.. tp terasa lapar la pulak... hahahaha :)

cHeRyNa PiReS said...

ahahhaa...lauk sardin jek adry...bukan la spesel sangat...

AJ said...

aku suka je try experiment recipe2 baru ni, tp kalau sampai bahan2 byk camni ayyoyo...nak cari satu hal, kt sini susah...klu ada pon mahal...
tengok gambar pon jadi lah :p hehe

Adry said...

walaupun tak spesel.. as i said.. nampak menyelerakan.. nyum nyum...

cHeRyNa PiReS said...

thanx...i take that as a compliment to the cook:D

cHeRyNa PiReS said...

aj...bahan ape yg mahal tuh? sardin ke?

AJ said...

xde la, generally semua bende kt sini mahal nk banding dgn mesia. sardin cap ayam lagi lah xde kt sini. kunyit hidup pon tatau nk cari mane..hehe..

cHeRyNa PiReS said...

yeke aj...takpe..nanti balik mesia makan la sardin cap ayam ye:D