Friday, June 20, 2008

sha: pepatih and its colour

Aku lalu kat bangunan berkaler2 nieh arituh...saje aku letak gambo bangunan nieh sbb aku suke bangunan ade kaler macam nieh:D

Ujung minggu lepas aku gi la Rembau nak jemput pekasam. Pekasam tuh ape? Pekasam tuh makanan...nantilah...len kali aku wat posting pekasam nieh...

So, nak cite pasal perjalanan aku ke Rembau tuh..Honestly, aku dah lame bangat tak balik Rembau sbnrnye...hehe..Bukan tak ingat asal-usul...tapi mmg dah takde sape lagik kat Rembau. Moyang aku dah ninggal and sedare mare ramai kat Seremban la...KL...Singapore...tah mane2 lagik. Yg ade pon cume induk2 aku jelah... (sedare mare jauh). Itupon...kalo ikut org N9 nieh...induk tuh merujuk ke sebelah pompuan. Yg aku pergi arituh sebelah ayah...Hmm..ape2 jelah...malas aku nak explain pasal terms2 N9 and Adat Pepatih nieh sbb slalunye org bukan paham...yg pandai cume buat assumption jek..aku explain berbuih mulut pon tak gune kan?

Sbnrnye...terus terang aku katekan aku menci discrimination. Rasenye sape yg bace blog pon tau...Tah bape kali aku highlight dlm blog nieh. Tp lately cam slalu sangat discrimination nieh terjadik walopon dah bape puluh thn negeri kite nieh Medeka...

One of the things yg wat aku menyampah lately, ialah bile seorang Melayu bertanye aku:
Orang: Sha org mane?
Aku: Seremban.
Orang: Negeri Sembilan ke?
Aku: Ye.
Orang: Dah kawen?
Aku: Belum.
Orang: Orang perempuan N9 nieh payah kan....bla...bla...bla....dan blah!!!!

Mulela ade yg mengomel kate org pompuan N9 nieh berat kat harta la, kalo kawen nanti hilang segalenye la....tak boleh balik umah mertua la. Haiyaaaa...bengong ke. Nieh dah zaman ape nieh. Zaman harge minyak naik satu Malaysia tau tak. Tak men la negeri2 nieh...Org skang pk isu negara, isu global...bukan isu tanah sejemput tutup lubang...ish...

Aku slalunye akan tanye balik, kawen org N9 ke...tak puas ati sangat. Ke dr buku mane sumber rujukan tuh? Aku malas nak kecoh2...ade mase aku senyum sinis jek. Kalo org tuh ade anak...terutame skali anak lelaki, hatiku akan berdoa:

"Ya Allah...bisa benar tuduhan hambaMu ini. Kurniakan lah dia dengan menantu seketurunan dari negeriku. Biar dia mengerti!"

Tak mampu aku nak kate ape2 lagik. Napela aku slalu dituduh sbb hanye sifat kenegerian. Arituh dgn Dak Itam. Nieh kenegerian plak. Ape nak jadi Mesia nieh! Kalo nak pk mangse kenegerian kan, ex aku si Ganu dulu lagi kenegerian. Bile jupe awek satu negeri...terus curang. Tp lantak die lah...aku harap 'aman' la dunie die dgn awek senegeri tuh. (lucky tak jadi laki aku...kalo tak, memalukan jek. Narrow minded betul).

Apelah nak jd...tak bersatu. Patutlah org yg ade elaun keraikan senang2 nak pijak kepale...

4 comments:

Adry said...

Amboi... first of all... busy macam mana pun, asal ada internet... aku tetap jd pengunjung setia blog ini...

Jiran sebelah rumah aku pun dia kaler rumah dier macam tu.. dulu orang ingat tadika... hehehe...

Yela... masih ramai orang fikir macam tu kan... aku pun heran... dah moden la... masih juga fikir macam tu...

Pengalaman aku dulu study kat semenanjung... kalau orang kelantan bila dah jumpa orang senegerinya, langsung dah tak kenal ngan kita... huhu... semangat kenegerian tul... bukanlah nak kutuk tapi pengalaman aku dengan segelintir orang tu... aku tak kata semua orang kelantan macam tu...

cHeRyNa PiReS said...

thanx...bz pon dtg lawat ek...time kasih byk2..

building kaler2 mmg lawa tp tuhla...nanti org ingat tadika:D

tah la...malas nak komen sal state len nieh...aku tak kisah sangat org state mane pon (kalo tak logically, aku patut kisah lepas berkapel ngan ex aku dulu).but...mmg tak suke la org tuduh2...tuh jek..

xamadx said...

tanah sejemput tutup lubang tu makna ape? classic giler ayat tuh tho i dont understand its meaning. ex ko tu budak trganu ke? isk wat malu negeri aku jer..ehehe...dat sounds so kenegerian. To be frank, aku pun tak berapa faham sangat adat pepateh ni. Kalo dgr cakap2 orang, it gives more preference to kaum wanita but i'm not sure to what extend. i reserve my comment on this. Bangunan tu mmg mcm tadika. Kalo tengok international islamic skool kat Gombak mcm nih lah. Kaler ungu lagi tentu ko suke.theeheee.

cHeRyNa PiReS said...

xamadx:

oo...tuh maksud tersirat aku nak kate tanah selonggok nak tutup lubang berak...hehehe...zaman purbakala dulu kan org berak dlm sungai/gali lubang jek...sowi bro, aku tak prasan statement aku terlalu klasik..huhu...

adat is adat...whereever it applies...cume adat pepatih nieh melebihkan ibu, kalo pompuan tp single pon tak la byk sangat apply.

4 example, mase arwah nenek n atuk aku meninggal, harta pusaka nenek moyang utk anak perempuan tp harta sepencarian ikut hukum agame la. Sbbnye, kalo ape2 jd, anak perempuan ade 'tapak'. Tp kalo mak ayah nak bg gak harta kat anak lelaki, kenalah berusaha keras sket. Jd dats why mcm atuk aku...die carik tanah utk anak lelaki. Yg mane pusake belah nenek aku die tak usik utk diturunkan pade anak pompuan. Dats the reason gak at the age of 26, aku dah ade tanah sendiri...hehehe...so rugi ke kawen org n9? terpulangla kan.

oo...ye..melalui namenye pon ko tau ex aku org man. but lepas aku ngan die, partner aku org Kedah..tak pulak die komplen org n9 buli die ke pe...

hmmm...aku kena carik bangunan purple yg ko ckp nieh...skang nieh dah rase gigil dah nak tgk..hehe..