Monday, June 23, 2008

ingredient: petai





Justify Full
Petai. 5 papan RM2. Mase aku dok area Lembah Kelang, 3 papan dah RM5. Tak caye? Suke atilah. I came across dis price mase student. Aku teringin giler nak makan petai…gi la pasar malam. Tanyelah si penjual petai…brape harge petai seikat. Die kate, “ 5 riyaaaa..dik…” Aku pon bla jeklah. Takkan aku nak bli petai RM5. Utk harge macam tuh, tak berbaloi. Sbg student…RM5 bermakne duit makan utk 2 ari?

Tak lame lepas tuh, kuar pasal petai kat Majalah 3. Tunjuklah kesusahan pemanjat petai. Hmm…aku mule memahami kenape petai itu mahal. N semenjak itu, aku taklah kisah sangat ngan harge petai nieh…kalo dah teringin beli aje. Tp tgk la bajet dulu…kalo boleh, tahanla ngidam tuh…

Petai dlm gambo nieh adelah petai padi. Nape name die petai padi…sbb die kecik, rase pon lemak sket. Kadang2 dlm marah2 aku kena dok kat area outskirt nieh, ade time2 nye baik gak. Contohnye, harge petai taklah mahal sangat kan. Petai lawa lak tuh…so, supply petai aku tak putus la…sentiase ade…

Aku beli petai baru nieh...sume skali 3 ikat. Seikat 5 papan. Aku singgah tepi jalan bli kat org asli Kampung Sebir nieh. Asli nieh dah kawen Cina, so...cakap Cina jeklah. Aku pon blur mule2 bli petai kat die dulu. Aku mintak petai, die cakap Cine. Aaaaaa??!!! Ooo...lepas aku tgk ipar Cine die barula aku paham...Tp ngan asli nieh senang bargain. Aku mintak 3 ikat RM5...die bagi jek...

Petai boleh dimakan dgn macam2 care....tp ape jek care makan petai...sumenye aku suke...

1. Petai mentah
Belah mate petai n makan ngan nasik. Raw....tp nieh la style paling aku suke.

2. Gulai petai
Kikis kulit ijau yg nipis kat petai tuh. Gulai ikan dgn ikan kulit2 skali. Lauk yg slalu arwah nenek aku masak. Nieh la style yg paling aku suke skali. Nyum...nyum...(typical N9 style laa...)

3. Petai dengan cincaluk
Nieh pon style yg aku minat gak...cincaluk is my most favourite dish among all kat Mesia nieh...petai plak sayur fav aku...so, petai plus cincaluk....PERFECT.

4. Petai dengan sambal belacan
Yg nieh pon best...tp slalunye aku mesti nak ade telur asin or ikan kering. Tak payah lauk grand2....yg nieh kalo ade sume pon...dah perfect....

5. Sambal tumis petai dengan ikan bilis
Pon best gak...lauk pilihan utama utk nasi lemak.

6. Sambal tumis udang/sotong dengan petai
Satu lagik side dish nasik lemak yg aku suke...cakap jek dah leh rase lapar...hehe...

7. Pari/ikan bakar dengan petai
Nieh slalunye aku jupe kat restoran Cina. Dulu, sblm aku bz terlebih n jadi obese nieh..aku slalu kuar lepak lepas keje. So, kitowang slalu gi Asia Cafe kat Subang. Salah satu pilihan makanan kitowang ialah pari bakar. Plus petai. Hmm...best...

8. Petai ngan budu
Sape yg dah lame kawan ngan aku mmg tau aku hantu budu. Tp petai ngan budu nieh aku letak last sket cuz cincaluk comes 1st:D

9. Petai rebus/celur
Kat restoran, jarang dowang jual yg mentah. Slalunye dicelur. Bolehlaaa...tp rasenye tak ori sangat...

10. Petai bakar
Yg nieh kalo rajin jek...aku gather skali cincaluk, budu, tempoyak, sambal belacan...tak payah makan nasik. Petai ngan Malaysian special sauces...hehehe....Kalo Jepun sibuk ngan edamame dowang, let me eat petai like edamame, lagi syiok kan?

Ade satu insiden makan petai yg aku takleh lupekan sejak kebelakangan nieh. Aku makan petai sebelum gi keje. Aku lupe laa...so aku gi keje cam biase. Sampai opis, aku gi tandas...buang air kecik. Pastuh aku flush n balik tpt aku. Sampai opis, one of my non-Malay fwens (bukan Cina or Melayu...tp...) komplen kat aku:

“These cleaner makciks, they dunno how to clean up the toilet lah Sha! So smelly u know...I went just now, I smell sumthing funny. The toilet was clean...ok...but sumthing went weird la Sha....Dunno what was it...!!!”

Aku nak tergelak dlm ati. Bau petai aku tadi masuk tandas....hai...tak civic minded betul aku nieh...since then....aku be careful sket:D

Adik aku plak ade satu experience yg sangat best. Bersolat tarawih di sebelah seseorang yg baru lepas bukak pose ngan petai. Hehehe...harummm...terutama skali pakcik tuh jenis bace doa iftitah jenis berbisik kuat...hahaha...terpakse la adikku tukar saf...

Cakap sal petai nieh kan...aku pernah bergurau ngan adik2 aku mase aku sekolah dulu. Adik aku tanye, “kakak, boyfriend macam mane yg kakak nak?” Aku jawab, “Boyfriend kakak mesti suke makan petai. Macam kakak,” Hehee...guess dah tua2 nieh aku rase mende tuh leh dijadikan guideline...(takleh imagine aku nak date ngan sumone yg tak suke petai...oh....c’mon!!!)


Petai....can’t live with it..can’t live without it...

8 comments:

zariel said...

wohoho...arwah mak suka buat sambal petai...hmmm...tkenang kesedapannya :) nasib baik akak sempat belajar dgn arwah mak...buleh rasa lagi ;)

cHeRyNa PiReS said...

yeke...sambal petai mmg best pon...eh...zariel...ko makan petai ke? ingat tak makan...ma'am besar makan petai tak?

kamezaim said...

aduh,sambal petai tu blh tahan juga tu..minta sikit boleh?hehe Genuak dgn jering makan tak?

Shaxx said...

petai... bucuk arrr.... :p

cHeRyNa PiReS said...

kamezaim: sambal petai dah abeh masuk perut dah...jering makan...tp genuak tak makan (gigi rapuh...huhu)

shaxx: bucuk2 pon sha suke:P

Adry said...

Ish... sedap ker.. aku tak pandai mamam petai... :)

Eriyza said...

Petai bukan peberet foodku.
Huhuhu!!! :)

cHeRyNa PiReS said...

adry: aku blaja mkn pon sbb org2 tua makan...

eriyza: hehehe...garangnye cik eriy..