Saturday, July 05, 2008

sha: sepet

Gambo blur sket. Yelah...aku bukan pakai tools canggih2 nieh....cukuplah henpon pecah periuk aku tuh...

Nieh kitowang amik mase ayah kat spital. Mase nieh aku baru bgn tido. Sbb arituh aku tido kat spital ngan ayah aku. Pastuh, org kat sebelah aku nieh dtg gantikan aku teman ayah utk waktu siang.

Nieh la Adik aku. Yg paling bongsu skali. He defines the truest meaning of Sepet kan? Tgk mate die, nampak tak anak mate? Hehehehe...

Sbnrnye mase aku nak tukar header blog nieh (after a long while), the person I was thinking of at dat time was the person beside me in dis pix. He was just in front of me when I changed the outlook of dis blog 2 months ago. Die la yg komen (besides Zariel), yg rupe blog purple aku dulu dah tak brape sesuai. But unlike Zariel, ayat die very straightforward la..."Tak cantik lagi dah blog nieh," Hmm...terime jelah waktu die cakap tuh walopon sbnrnye sakit ati gak dgn intonasi die (btw…I get used to it! Hehe).

Bile Adik marah…mate die akan jd macam mate kartun Jepun. Satu line ade kat muke tuh. Aku slalu usik die (tak sedar, aku pon same gak…hehehe). But…kitowang slalu tertanye2 macam mane Melayu pure cam kitowang nieh leh sepet ek?

Genetik sepet nieh sah2 turun dr belah ayah aku cuz sblh mak aku tak men la mate sepet2 nieh. Nenek aku…mak kepade ayah aku, bermate sepet. Adik nenek aku rupe sebijik macam Adik. Tp versi tua la. Mate die pon sepet. Menurut cerite, arwah moyang aku pon sepet…but takde sape pernah tgk die. Die meninggal pon awal, mase zaman Jepun dulu.

So far…kitowang tak tau plak kitowang ade keturunan len. Mmg kompem Melayu tulen. But, how come mate kitowang sepet sangat? Mate aku nieh leh kate la sepet Melayu. But mate Adik? Dah byk kali dah Cina dtg cakap Cina ngan die sbb ingat dia Cina. Nak2 plak 70% dak sekolah die dak Cina...susah org nak bezakan.

Ade org kate, Melayu idung kemek. India idung mancung. Cina bibir nipis. Tp sejak kebelakangan nieh susah nak caye la teori nieh. I looked around me and I saw different faces. Yg disangkekan Melayu, Cina. Yg disangkekan Cina, India. Yg disangkekan India, Melayu. Huhuhu…kompius…kompius…

Ade sowang kat dak opis nieh. Mate sepet, idung mancung, bibir tebal. Putih. Pakai tudung. Aku ingatkan Melayu. Guess what? Namenye name Cina. Tp, dia bukan Cina. Cuma ayahnye Cina, emaknye India. And dia? Terms yg org skang guna – Chindian. But give me terms that we can give to her daughter. Kawanku yg dipanggil Chindian nieh telah berkawen dgn sowang lelaki Melayu pure berketurunan Kelantan (tgk rupe pon tau laki die org Kelantan). Anak die ade complete sume. Kitowang panggey anak die – a true Malaysian baby. Guess what? She is very beautiful. Just like our country:D

2 comments:

Adry said...

huhu.. pakcik aku pun mata sepet... ramai orang ingatkan dia china padahal Bugis totok... hehehe

Chindian... first time dengar.. hehe.. Ayah aku bugis.. mak aku banjar... so i'm Bujar... hehee :)

cHeRyNa PiReS said...

waaa...1st time aku dgr Bujar...ade Bugis ke kat Sabah?